اقتصاد ۲۴- کارشناسان بورس کــــالا، دو عامل مهم را در بازدهی مثبت صندوقهای طلا در روزهای اخیر موثر میدانند. آنها معتقدند «رشد اخیر قیمت دلار» و حرکت آن از سطوح ۵۷ و ۵۸هزار تومانی به کانالهای بالاتر قیمتی و عبور از مرز ۶۰هزار تومان تحتتاثیر تنشهای غیراقتصادی اخیر از یکسو و همچنین «رشد بهای طلای جهانی»، دو عامل مهم در این رشد مثبت بازدهی صندوقهای طلا بوده است. بررسیها نشان میدهد هرچند بازدهی یکهفته اخیر و حتی بازدهی ۱۵روز اول مردادماه در صندوقهای طلا، بازدهی مناسب و قابل توجهی است، اما نه فضای بازار تقاضا برای صندوقها و نه رشد قیمتها در این بازار، هیچ یک هیجانی نبوده و بازار فعلی را نمیتوان بازاری هیجانی و با بازدهی انفجاری توصیف کرد.
شایان کرمی، تحلیلگر بازار و صندوقهای طلا، در گفتگو با «دنیایاقتصاد» با اشاره به اینکه صندوقهای طلا طی یکهفته گذشته با توجه به افزایش تنشهای سیستماتیک و شرایط سیاسی ایجادشده روند رشد مثبتی داشتند، گفت: این روند رشد مثبت، به دلیل افزایش قیمت ارز از سطح ۵۷ تا ۵۸هزار تومان و ورود آن به کانال ۶۰هزار تومانی رخ داده است. عامل مهم بعدی در افزایش بازدهی صندوقهای طلا و رشد مثبت آنها در یکهفته اخیر رشد طلای جهانی است. در واقع افزایش قیمت دلار به علت مسائل سیاسی بهوجودآمده، افزایش میزان تنشها در خاورمیانه و تشدید ریسکهای غیراقتصادی، به افزایش قیمت طلا و ثبت بازدهی مثبت در صندوقهای طلا منجر شده است.
بیشتر بخوانید: فرود آرام طلای ۱۸ عیار با لیدری اونس جهانی
این در حالی است که بهای جهانی طلا نیز در این بازه زمانی رشد داشته و این موضوع نیز در کنار مسائل غیراقتصادی، بازدهی صندوقهای طلا را تحتتاثیر قرار داده و بر رشد مثبت آن موثر واقع شده است. وی توضیح داد: پس از مشخص شدن نتایج انتخابات ریاستجمهوری دوره چهاردهم در ایران، با توجه به ماهیت اصلاح طلبی دولت منتخب، چشم انداز سیاسی، انتظارات مربوط به احتمال کاهش ریسکهای غیراقتصادی و سیستماتیک را تقویت کرد و انتظار کاهش بهای ارز تقویت شد؛ اما به دلیل افزایش تنشها تحتتاثیر مسائل سیاسی اخیر، بهای دلار افزایش یافته و وارد کانال ۶۰هزار تومانی شد. در واقع رخداد روزهای اخیر مجددا شرایط را پیچیده کرد و همین عامل به افزایش نرخ ارز و انعکاس آن در صندوقهای طلا منجر شد. اما یک عامل دیگر هم در روزهای اخیر بر رشد قیمت طلا و همچنین تغییرات قیمتی صندوقهای طلا اثرگذار بوده که همان رشد بهای جهانی طلاست. هم اکنون بنا به برخی دلایل طلا بهعنوان یک دارایی امن مورد توجه سرمایهگذاران دنیا قرار گرفته است.
این تحلیلگر بازار طلا معتقد است: با توجه به شرایط فعلی، وضعیت نرخ بهره در ایران و حجم نقدینگی موجود در اختیار سرمایهگذاران، در صورتی که در روزهای آینده شرایط سیاسی پیچیدهتر شده و چشم اندازها منفیتر شود، احتمال روی آوردن به بازار طلا و ارز از سوی سرمایهگذارها بیشتر میشود، اما در صورتی که شرایط آرام شود، میتوان انتظار داشت که به نحوی با فروکش کردن تب ارزی، شرایط بازار طلا نیز آرامتر شود. در واقع همه اینها به، اما و اگرهای سیاسی بستگی دارد.
در مورد طلای جهانی نیز میتوان گفت، با توجه به اینکه نرخ بیکاری در آمریکا به بیشترین مقدار خود از سال ۲۰۲۱ رسیده و با توجه به اینکه فدرالرزرو حتی ریسک کاهش نرخ بهره را متقبل نشد، بازار سهام با افت شدیدی روبهرو شد. قیمت نفت هم در پی اثرگذاری همین عوامل کاهشی بود و حتی به تنشهای خارومیانه واکنشی نشان نداد و بیشترین واکنش خود را به چشم انداز رکودی در بازارهای آمریکا و سایر بازارهای جهانی معطوف کرد. اینها باعث شده است تا طلا بهعنوان یک دارایی امن مدنظر سرمایهگذاران جهانی هم قرار بگیرد و همچنان روند رشد مثبت خود را ادامه دهد.
کرمی درباره آینده بازار طلا و صندوقهای طلا به «دنیایاقتصاد» گفت: به نظر میرسد همچنان چشم انداز طلای جهانی مثبت است؛ هر چند حوالی ۲۵۰۰دلار در هر اونس مقاومت دارد که باید دید توان شکستن آن را خواهد داشت یا خیر. از سوی دیگر با توجه به سیگنال ها، احتمال اینکه این مقاومت شکسته شود نیز وجود دارد. به نظر میرسد با توجه به روند رشدی که هم در بازار ارز و هم در طلای جهانی دیده میشود، صندوقهای طلا نیز به روند رشد خود ادامه دهند. هرچند واکنش صندوقهای طلا در بازار داخلی، از نظر عرضه و تقاضا در کوتاهمدت به تحولات قیمت ارز وابستگی بیشتری دارد. کمااینکه با توجه به روند صعودی قیمت ارز، در برخی موارد، بعضی صندوقهای طلا، بهخصوص صندوقهای پرمعامله کمی هم حباب مثبت گرفتهاند و این نشان میدهد که چشم انداز رشد همچنان در کوتاهمدت وجود دارد.
رصد بازار جهانی معاملات طلا نشان میدهد، هرچند بهای طلا دیروز، از بالاترین رکورد هفته گذشته عقب نشینی کرد، اما همچنان این بازار، بهعنوان یک پناهگاه امن برای سرمایهگذارها جذاب است. پس از انتشار گزارش ضعیف مربوط به وضعیت مشاغل در ایالاتمتحده، بهای طلا روز جمعه به بیش از ۲۴۷۴دلار در هر اونس رسید که یک رکورد جدید است.
با این حال، بهای فلز زرد در بازار جهانی دیروز روند کاهشی داشت. وبسایت خبری و تحلیلی trading economics دیروز در تحلیل آخرین وضعیت بازار معاملات طلای جهانی اعلام کرد: طلا روز دوشنبه، ۵ اوت، به حدود ۲۴۳۰دلار در هر اونس رسید که با کاهش سودهای قبلی با وضعیت عقبنشینی از بالاترین رکورد قیمتی هفته گذشته به دلیل سود بالای سرمایهگذاران از این بازار، همراه شده است. با این حال، با اتخاذ موضع ریسکگریز از سوی بازارهای مالی، طلا همچنان از جذابیت پناهگاه امن سود میبرد. در روزهای اخیر، نگرانیها در مورد رکود در ایالاتمتحده به دلیل دادههای ضعیف و درآمدهای ناامیدکننده شرکتها تشدید شده است.
اقتصاد ایالاتمتحده ۱۱۴هزار شغل در ماه ژوئیه ایجاد کرد، اما این میزان کمتر از انتظار افزایش ۱۷۵هزار نفری شاغل بود. علاوه بر این، نرخ بیکاری بهطور غیرمنتظرهای به بالاترین سطح خود از سال ۲۰۲۱ افزایش یافت و درآمد واقعی در این کشور بیش از حد انتظار کاهش یافته است. انتظار میرود تحتتاثیر پیشبینی بازارها درباره کاهش نرخ بهره از سوی فدرالرزرو و همچنین تشدید تنشها در خاورمیانه، حمایت از تقاضا برای داراییهای امن مانند طلا ادامه داشته باشد.