تاریخ انتشار: ۱۰:۳۲ - ۲۰ مرداد ۱۴۰۳

حضور چند وزیر رئیسی در دولت چهاردهم قطعی شد!

آیا مسعود پزشکیان به وعده خود برای تشکیل دولت وفاق ملی پایدار مانده یا تحت فشار‌های سیاسی به تشکیل دولت ائتلافی، تن داده است؟

دولت چهاردهم

اقتصاد۲۴-بر اساس شنیده‌ها، نام برخی از وزرای دولت سیزدهم دراین لیست قرار دارد؛ خبری که با انتقاد‌های گسترده‌ای روبه‌رو شده است. این خبر‌ها درحالی مطرح شده که رئیس‌جمهور چندی پیش ازنام دولتش با عنوان دولت وفاق ملی رونمایی کرد.

از همان روزی که کارزار انتخاباتی مسعود پزشکیان آغاز به کار کرد، تشکیل «دولت وحدت ملی» به شعار کارزار تبدیل شد؛ شعاری که اگر چه تاکیدی بر رفع اختلافات بنیادین میان احزاب و جریان‌های سیاسی و به عبارت بهتر «وفاق ملی» بود، اما این شائبه را در برخی سیاسیون به وجود آورد که در صورت ورود پزشکیان به پاستور، او نباید تغییر چندانی در دولت ناتمام شهید ابراهیم رئیسی ایجاد کند و کابینه چهاردهم باید دولتی با حضور برخی از وزرای دولت پیشین باشد

در ادامه راه روز ۹مرداد، مسعود پزشکیان به‌طور رسمی دولتش را دولت «وفاق ملی» نام نهاد، اما درخواست حضور وزرایی از جناح رقیب در دولت چهاردهم همچنان مطرح بود. درخواستی که اگر چه در تمام این روز‌ها منتقدان و مخالفان جدی داشته است، اما به نظر می‌رسد با وجود مخالفت‌های گسترده به زودی رنگ واقعیت به خود خواهد گرفت.

همچنان که بنا به برخی شنیده‌ها احتمالا نام چند وزیر از کابینه سیزدهم در لیست کابینه چهاردهم که قرار است فردا به مجلس معرفی شوند، گنجانده شده است. این خبر در حالی طی روز‌های اخیر در فضای رسانه‌ای مطرح شده است که مخالفان چنین رویکردی از همان روز‌های نخست، آن را مغایر با اصل «درخواست تغییر» از سوی آن بخشی که به پزشکیان رای داده‌اند، بیان می‌کردند.

به عقیده آن‌ها اصولا این درخواست مانع موفقیت دولت پزشکیان در ادامه راه به دلیل ناهمگون بودن ایده‌های راهبری دولت در بخش‌های مختلف خواهد شد. مخالفان ایده تشکیل دولت با حضور افرادی از دو جناح معتقدند این نگاه مانع تحقق وعده‌هایی خواهد شد که پزشکیان برپایه آن‌ها موفق به کسب رای شده است و شرط موفقیت یک دولت، تشکیل کابینه‌ای با یک دیدگاه واحد است.

البته این نظریه منتقدان خود را دارد؛ همان‌ها که معتقدند حضور چهره‌هایی از دو دیدگاه سیاسی در دولت می‌تواند منجر به تعامل بیشتر و پیشبرد امور بدون سنگ‌اندازی جناح رقیب شود. همه این‌ها حالا منجر به طرح این سوال از مسعود پزشکیان شده است که آیا تشکیل «دولت وفاق ملی» به معنای حضور جناح رقیب در دولت و تشکیل «دولت ائتلافی» است و آیا پزشکیان می‌تواند با حضور این افراد به وعده‌های خود مبنی بر تغییر روش‌ها و رویه‌های غلط گذشته عمل کند؟

مروری بر آنچه طی ماه‌های گذشته در کارزار انتخاباتی پزشکیان گذشت و سخنان او و همراهانش می‌تواند تا حدی اهداف و برنامه‌های رئیس‌جمهور منتخب را برای تشکیل دولتش روشن‌تر کند. مسعود پزشکیان روز ۱۵ تیرماه توانست با کسب بیش از ۱۶ میلیون رای پیروز میدان رقابت‌های انتخاباتی شود و نامش را به عنوان نهمین رئیس‌جمهور ایران در دفتر تاریخ ثبت کند. کارزار انتخاباتی او طی حدود دو ماه فعالیت انتخاباتی که از سوی چهره‌هایی همچون محمد‌جواد ظریف هدایت می‌شد، در تمام میتینگ‌های انتخاباتی از «وحدت ملی» سخن می‌گفت.


بیشتر بخوانید:افزایش نگرانی‌ها در آستانه معرفی کابینه؛ ارزیابی فعالان سیاسی از شایعات و تصمیم پزشکیان


همچنان‌که محمدجواد ظریف که چهره اصلی کارزار انتخاباتی پزشکیان بود، روز ۱۳ تیرماه در همایش بزرگ حامیان مسعود پزشکیان در یاسوج اعلام کرد: «ما آمده‌ایم تا یک حکومت وحدت ملی تشکیل دهیم، از اصولگرا، اصلاح‌طلب، همه در دولت پزشکیان. تنها ملاک و میزان برای پزشکیان صداقت، پاکدستی و عقلانیت مهم است.»

خود پزشکیان نیز طی مناظرات انتخاباتی بار‌ها با بیان اینکه با دعوا نمی‌شود کشور را اداره کرد، تصریح کرده بود: «اگر ما نتوانیم انسجام داخلی و مشارکت همه جناح و گروه‌ها را در جریان برنامه همراه خود بکنیم هرچه قدر هم درست بنویسم مثل قبل برنامه‌ها معطل خواهد ماند.»

او روز ۱۷ مرداد همزمان با روز خبرنگار نیز در جمع خبرنگاران با بیان اینکه «در این مدتی که تلاش می‌کنیم هیات وزیران را معرفی کنیم، درباره وفاق گفتیم و دلمان می‌خواهد از همه دولت‌ها در آن حضور داشته باشند» گفت: «نگوییم این [فرد از]دولت رئیسی است، آن یکی از دولت روحانی، این‌ها زبان تفرقه است. ما گفتیم دولت وفاق باشیم، هم آن‌ها باشند و هم ما، ولی قبله و جهت‌مان یکی باشد.»

روز گذشته نیز محمد‌جعفر قائم‌پناه، معاون اجرایی رئیس‌جمهور در سخنانی که «ایسنا» آن را منتشر کرد، به نوعی مهر تایید بر همه خبر‌ها و شایعات این روز‌ها در مورد حضور وزرای دولت پیشین در دولت پزشکیان زد و اظهار کرد: همه ایران باید در دولت با گرایش‌ها و نگاه‌های مختلف، نقش داشته باشند. کابینه دولت متشکل از همه گرایش‌های فکری خواهد بود. در کنار این سخنان، گفت‌وگوی سید‌محمد حسینی، مشاور فرهنگی و اجتماعی رئیس دولت سیزدهم با خبر‌آنلاین نیز قابل تامل است.

او در این گفتگو که روز گذشته منتشر شد، به نوعی مهر تایید برهمه خبر‌ها مبنی بر حضور وزرای دولت رئیسی در دولت پزشکیان زد و از حضور برخی از وزرای دولت سیزدهم در دولت چهاردهم خبر داد. او با بیان اینکه من شنیده‌ام پزشکیان بنا دارد برخی از اعضای دولت سیزدهم حدود دو، سه نفری را در دولت چهاردهم استفاده کند، گفت: برای مثال بحث علی‌آبادی برای برعهده گرفتن وزارت نیرو مطرح است.

او قبلا هم معاون وزارت نیرو بوده است، اگر این کار انجام شود، کار خوبی است چرا که شعار پزشکیان هم دولت وفاق ملی است. خبر‌هایی که ظرف امروز و فردا صحت و سقم آن‌ها با ارائه لیست وزرای پیشنهادی پزشکیان به مجلس مشخص خواهد شد.


بیشتر بخوانید:مُهر تایید معاون رئیسی بر حضور برخی دولتمردان سیزدهم در دولت چهاردهم پزشکیان


آن‌طور که شهرام دبیری معاون پارلمانی رئیس‌جمهور اعلام کرده، قرار است فردا (یکشنبه) لیست وزرای پیشنهادی تقدیم مجلس شود. در همین حال خبرگزاری تسنیم روز پنج‌شنبه، از حضور سید اسماعیل خطیب وزیر اطلاعات در دولت سیزدهم، در لیست وزرای پیشنهادی پزشکیان به مجلس خبر داده است. برخی خبر‌های دیگر هم حاکی از آن است که ظاهرا نام صحرایی، وزیر آموزش‌وپرورش دولت رئیسی در لیست کابینه چهاردهم به عنوان وزیر آموزش‌و‌پرورش گنجانده شده بود که پس از اعتراض‌ها و انتقاد‌های گسترده از لیست حذف شد و قرار شد تا محسن حاجی‌میرزایی که به تازگی به عنوان رئیس دفتر رئیس‌جمهوری منصوب شده و پیش‌تر در دولت دوازدهم سمت وزیر آموزش‌وپرورش را برعهده داشت، جایگزین او شود.

اخباری که احتمالا امروز صحت آن تایید یا تکذیب خواهد شد. با مرور این سخنان و خبر‌ها حالا این سوال‌ها از سوی رای‌دهندگان از رئیس دولت چهاردهم و شورای راهبری پرسیده خواهد شد که آیا هدف از تشکیل «دولت وفاق ملی» از همان ابتدا تشکیل «دولت ائتلافی» بوده است؟ ناظران سیاسی براین نظرند که گردآمدن احزاب و گرو‌ه‌های سیاسی از دو نگاه متفاوت برای اداره کشور در دولت، مسبوق به‌سابقه نیست.

این ناظران معتقدند دولت وحدت ملی به معنای دولت ائتلافی نیست، بلکه منظور از وحدت، اتحاد در سطح راهبردی، ایجاد تعامل‌ها و رویکرد‌های مشترک در مسیر توسعه کشور است و اصولا تشکیل دولت ائتلافی توسط پزشکیان، در تعارض با خواست رأی‌دهندگان است. طرفداران این نظریه می‌گویند حضور افرادی از گذشته در دولت چهاردهم، پزشکیان را از اهدافی که برای اداره کشور در نظر گرفته است، منحرف خواهد کرد و منجربه تشکیل دولتی ناهمگون و ناکارآمد می‌شود.

در سوی دیگر این نظریه، برخی براین عقیده هستند که پزشکیان می‌تواند با نادیده گرفتن بخش رادیکال اصولگرا، اصولگرایان میانه‌رو را در چینش کابینه مشارکت دهد و نوعی وفاق ملی را به نمایش بگذارد. طرفداران حضور وزرایی از جناح رقیب در دولت را به معنای اعتقاد پزشکیان به کثرت‌گرایی سیاسی می‌دانند که در نهایت منجر به پیشبرد کشور خواهد شد. با تکیه بر این نظرات باید دید چه کسانی در لیست دولت چهاردهم گنجانده شده‌اند و آیا مسعود پزشکیان به وعده خود برای تشکیل دولت وفاق ملی پایدار مانده یا تحت فشار‌های سیاسی به تشکیل دولت ائتلافی تن داده است؟

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

جزئیات تعطیلی مدارس و ادارات تهران در روز دوشنبه ۶ اسفند

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ آموزگار زن سپاه دانش ۶۰ سال پیش در یک روستا

عکس/ همراهان قالیباف در سفر به بیروت

عکس/ اکبر عبدی با خانواده در روز تولد نوه اش

عکس/ ژست هنرمندانه فریبا نادری با تیپ کژوال و شال بته جقه‌ای

عکس/ استوری خاص نیوشا ضیغمی در مشهد با پوشش متفاوت

عکس/ حضور شریعتمداری در بیروت

عکس/ چهرۀ نچرال عسل بدیعی ۲۳ سال پیش در اولین فیلم سینمایی‌اش

عکس/ تغییر باورنکردنی چهره هانیه توسلی در یک مراسم

عکس/ حقوق و مواجب آبدارخانۀ سلطنتی ناصرالدین شاه ۱۳۵ سال پیش

ژست عجیب زنان نیم قرن پیش روی درختان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

کمبود کدام ویتامین باعث عصبانیت می‌شود؟

۱۴۰۴ حتما سال بازدهی بورس خواهد بود/ فاز نزولی بورس مربوط به تنش‌های سیاسی، پیش فروش‌های خودرو و سکه است

تخمه آفتابگردان برای مبتلایان به دیابت و کبد چرب مضر است؟

ممنوعیت خبرساز پیام‌رسان ایتا درباره بانوان

سلطان اجاره‌بگیر تهران تحت تعقیب قرار گرفت

نحستین تصویر از سنگ مزار سید حسن نصرالله

متن وصیت شهید سید حسن نصرالله

تصمیم برای حضور اتباع خارجی در کشور برای سال ۱۴۰۴

پخش سریال تاسیان متوقف شد

رستمی یک‌تنه علیه سه امتیاز استقلال!

پیشنهاد جذاب به نکونام برای بازگشت به مربیگری

عراقچی راهی ژنو شد

داور دربی انتخاب شد

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳

فیلم/پیکر شهید نصرالله در آرامگاه ابدی آرام گرفت

فیلم/انتظار ۱/۵ ساعت رئیس جمهور لهستان برای دیدار با ترامپ

فیلم/پرواز هواپیما‌های اسرائیلی همزمان با مراسم تشییع

ممنوعیت صادرات سیب زمینی به مدت ۲ ماه

تالار‌های بورس‌ها فردا باز است

علی عباسی اتهام آزار جنسی به یک بازیگر مرد را پذیرفت

تعطیلی بانک‌ها در استان تهران؛ شعب کشیک باز است

وزیر علوم: حکمرانی علمی نخبه‌گرایی گلخانه‌ای نیست

عکس/پایان ماموریت محافظ شناخته شده سیدحسن نصرالله

تصویر فرزند شهید سید حسن نصرالله در مراسم وداع با پدر

تصاویر اسوشیتدپرس از حضور جنگنده‌های اسرائیلی در آسمان بیروت

استان تهران فردا دوشنبه تعطیل شد

ساختار جدید سامانه هوشمند سوخت در حال پیاده‌سازی است

البرغوثی: باید مواضع و اقدامات جدی برای مقابله با حملات اسرائیل در پیش گرفته شود

کوهنوردان مفقودی اشترانکوه پس از ۴۸ ساعت پیدا شدند

قیمت میوه در میادین تره بار + حدول

چه کسی بر پیکر «سید حسن نصرالله» نماز اقامه کرد؟

هشدار یک اصلاح طلب: دیگر جایی برای انباشت مشکلات نداریم

تاریخچه دربی بزرگ پرسپولیس و استقلال

فیلم/ تبریک احساسی مهدی یغمایی برای تولد همسرش

زود کبود شدن بدن نشانه چیست؟

عکس/ چهره جذاب پارسا پیروزفر ۲۳ سال پیش با مدل موی تینیجری

علائم ابتلا به سرطان کلیه کدامند؟

ماجرای سوء قصد به جان رئیس آموزش و پرورش سراوان چه بود؟

اینفوگرافی/ منابع درآمدی دولت برای سال ۱۴۰۴

فیلم/ واکنش جالب عموپورنگ به رقص حامد وکیلی در قهوه پدری

خطر بیخ گوش پرواز بندرعباس به رشت

عکس/ نمایی نزدیک از تابوت سیدحسن نصرالله و صفی الدین

عکس/ شور و حال مراسم تشییع سید حسن نصرالله و صفی الدین

فیلم/ محل تدفین شهدای مقاومت در ضاحیه جنوبی

با خواص بی‌نظیر میگو آشنا شوید

فیلم/ حضور جنگنده‌های اسرائیل بر فراز بیروت همزمان با تشییع سیدحسن نصرالله

عکس/ پوشش جالب و دیدنی مردم ۹۸ سال پیش در شهر کرند کرمانشاه

عکس/ کریستیانو رونالدو با لباس عربی کنار بن سلمان

عکس/ گریم متفاوت لیندا کیانی در یک نمایش با کلاه و کت اروپایی

فیلم/ لحظۀ ورود پیکر‌های سید حسن نصرالله و صفی‌الدین به محل تشییع