تاریخ انتشار: ۱۱:۳۳ - ۳۱ مرداد ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۱ نظر
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ بررسی شد؛

بمب قرعه کشی ایران خودرو زیر پوست بازارهای طلا و ارز/ پشت پرده لاتاری خودروسازان چیست؟/ قرعه‌ کشی یک ماهه با اثر ۳ ساله در رفاه خانوار!

میزان پولی که در پی طرح قرعه کشی ایران خودرو در حساب‌های بانکی بلوکه شده، نگرانی‌هایی را در میان اقتصاددانان در پی داشته است. «سهراب دل‌انگیزان» استاد اقتصاد دانشگاه رازی باور دارد با اتمام این طرح احتمالا پول‌هایی که موفق نشدند خودرو بگیرند به سمت بازار‌های دیگر حرکت می‌کنند. بازار‌های ارز و طلا با هجوم تقاضا و افزایش قیمت مواجه خواهد شد. به گفته او، اینکه چه کسانی از این نوسان قیمتی سود می‌برند را احتمالا باید در میان ایده پردازانی جست که این نوع طرح‌ها را به فعالان اقتصادی پیشنهاد می‌کنند!

قرعه کشی ایران خودرو

اقتصاد ۲۴- نازنین خودی- طرح اخیر ایران خودرو برای پیش فروش محصولات خود از طریق قرعه کشی همچنان در حال جذب افراد است. گفته می‌شود در حدود سه میلیون نفر تاکنون در این طرح شرکت کرده اند که تقریبا نیمی از آن‌ها در دسته شرکت‌کنندگان عادی هستند. این گروه با افتتاح حساب وکالتی باید ۲۳۰ میلیون تومان را در بانک‌ها بلوکه کنند. آخرین آمار‌ها از جمع شدن ۷۰۰ هزار میلیارد تومان در این حساب‌ها خبر می‌دهد؛ در حالی که شانس برنده شدن افراد در این قرعه کشی زیر ۶ درصد است.

مقایسه جالب دیگری که با آغاز این طرح به آن اشاره می‌شود، این است که رقم ۷۰۰ هزار میلیارد تومان چند برابر ارزش شرکت ایران خودروست و می‌توان با آن زیان انباشته ۱۷۴ هزار میلیاردی سه خودروساز ایران را جبران کرد.

به گزارش اقتصاد ۲۴ ، این میزان پول البته نگرانی‌هایی را نیز در میان اقتصاددانان در پی داشته است. «سهراب دل‌انگیزان» استاد اقتصاد دانشگاه رازی باور دارد با اتمام این طرح احتمالا پول‌هایی که موفق نشدند خودرو بگیرند به سمت بازار‌های دیگر حرکت می‌کنند. بازار‌های ارز و طلا با هجوم تقاضا و افزایش قیمت مواجه خواهد شد. به گفته او این که چه کسانی از این نوسان قیمتی سود می‌برند را احتمالا باید در میان ایده پردازانی جست که این نوع طرح‌ها را به فعالان اقتصادی پیشنهاد می‌کنند!

خودروسازان چطور به ناترازی بانک مرکزی می‌افزایند؟

سهراب دل انگیزان، استاد اقتصاد دانشگاه رازی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با انتقاد از قیمت گذاری دستوری دولت در خودروسازی عنوان می‌کند: ما اولین ایراد را باید از دولت بگیریم که با قیمت گذاری نامناسب باعث زیان انباشته آن‌ها شده و خودش هم بانک را مکلف می‌کند که سالانه مقادیر کلانی سرمایه در گردش را در اختیار این خودروساز قرار دهد تا تولیدشان تداوم یابد و به این شکل آن را ماستمالی کند. به عبارتی دولت ناترازی تولید را از طریق دستور و دخالت به ترازنامه بانک‌های تجاری منتقل می‌کند و ترازنامه بانک‌های تجاری هم به ترازنامه بانک مرکزی منتقل می‌شود. در مورد اثرات آن در حوزه اقتصاد کلان کشور توصیه می‌کنم سازمان‌های نظارتی قدرتمند وارد شوند و این نوع از رفتار‌ها را از ریشه کنترل کنند.


بیشتر بخوانید:  اینجا ایران است؛ بلوکه ۲۳۰ میلیونی برای خرید خودروهای گران بی کیفیت!/ با لاتاری جدید ایران خودرو، پای دلالان بیشتری به بازار خودرو باز می‌شود؟


رشد دوباره قیمت دلار و طلا در راه است

این استاد اقتصاد در ادامه می‌گوید: نکته دیگری که وجود دارد این است که این نوع از قرعه کشی به واسطه سود زیادی که دارد حجم بزرگی از تقاضا را ایجاد می‌کند. مردم برای پولی که قرار است برای این کار در بانک بلوکه شود، اول دلار و طلا و خودرو یا چیز‌های دیگری که دارند می‌فروشند. دیدید که در همین چند روزه قیمت دلار از نزدیک ۶۲ هزار تومان به تقریبا ۵۷ هزار تومان هم رسید. با تمام شدن دوره قرعه کشی، دوباره این بازار‌ها شروع به افزایش قیمت می‌کنند. برگشت پول‌ها بازار‌ها را دچار نوسان می‌کند و یک گروهی که نوسان گیر هستند از اینجا سود می‌برند. رد پای کسانی که اینگونه ایده‌ها را در اختیار این نوع از فعالان اقتصادی قرار می‌دهند را می‌توان دید.

به گفته او در این دوره‌ها برخی حوزه‌ها بعضا نزدیک ۱۰ درصد نوسان می‌کند. به طور مثال فرض کنید اگر قیمت ارز مثلا ۶۰ هزار تومان است، بین مثلا ۵۷ تا ۶۳ هزار تومان اگر تغییر داشته باشیم یعنی ۱۰ درصد نوسان داشتیم. این درصد برای یک دوره کمتر از یک ماه خیلی سود بزرگی است و این می‌تواند هدفمند اتفاق افتاده باشد و باید بررسی بشود.

حساب‌های وکالتی برای بانک‌ها دردسرساز می‌شوند

دل انگیزان در ادامه با اشاره به بلوکه شدن پول متقاضیان خودرو در بانک‌ها می‌افزاید: این می‌تواند اختلال در نظام پولی و بانکی کشور ایجاد کند. نکته خیلی مهم این است که این پول‌ها وقتی وارد یک سیستم می‌شود و سپرده‌ها را جا به جا می‌کند. سپرده‌های دیداری را به هم می‌زند. سپرده‌های بلند مدت را به هم می‌زند. بسیاری از پول‌ها را وارد یکسری حساب‌های وکالتی می‌کند. این حساب‌های وکالتی برای بانک‌ها یک مسئله است و یک رسوبی از مانده جذب شده ایجاد می‌کند. آن‌ها می‌توانند این مانده جذب شده را به نوعی جایگزین ناترازی‌های خود در بانک مرکزی کنند و بعد با توجه به ضریب سپرده قانونی که دارند آن را جایگزین کنند. بعدا خلق اعتبار چند برابر داشته باشند نسبت به این مانده‌ای که جذب کرده اند. بعد وقتی که دوره قرعه کشی تمام و قرار شد که این‌ها پول‌ها را برگردانند دردسرساز می‌شود. بانک‌ها این پول‌هایی که به آن وارد شده را خرج کرده و دچار نامتعادلی و ناترازی می‌شوند.


بیشتر بخوانید: شانس برنده شدن در قرعه کشی ایران خودرو چقدر است؟


به گفته وی این ناترازی در ترازنامه بانک‌ها هیچ جایی برای جبران ندارد. جز خلق پول از طریق اعتبار و جز برداشت از منابع بانک مرکزی و گرفتن مجوز از بانک مرکزی. این پول با توجه به چسبندگی که در سیستم پولی ما وجود دارد بحران ساز می‌شود. یعنی در این سیستم پول خلق می‌شود، ولی این پول نابود نمی‌شود. ما دارای یک مانده‌هایی می‌شویم که از هیچ شکل گرفته و، ولی فقط انباشته می‌شوند. این‌ها بعدا به صورت تورم و رانت و ناترازی‌های دیگر سر بیرون می‌آورند.

قرعه‌کشی یک ماهه با اثر ۳ ساله در رفاه خانوار

سهراب دل انگیزان همچنین با هشدار نسبت به اثرات رفاهی این طرح عنوان می‌کند: توجه کنید که این نوع از رفتار‌ها نه تنها سیستم بانکی و سیستم بازار‌های اطراف را آلوده می‌کند، سیستم زندگی فردی افراد را هم آلوده می‌کند. الان ببینید مردم عادی که نان ندارند بخورند و پول ندارند کرایه خانه‌شان را بدهند، وسوسه می‌شوند در این دوره‌ها از هر کسی قرض بگیرند و یا وام بگیرند تا بتوانند پول جور کرده و در این قرعه کشی شرکت کنند. این قرعه کشی در یک ماه اتفاق افتاده، اما اثرش در زندگی آن آدمی که شرکت کرده به اندازه ۳ سال خواهد بود. سطح رفاه او را فقط به طمع یک سود بالاتر که بتواند سطح زندگیش را عوض کند به شدت به هم می‌ریزد و در کشوری که نرخ مصرف بسیار صدمه دیده، فقر غذایی بالا، فقر تربیتی، فقر آموزش و فقر مسکن افزایش یافته، زیانبار است.

به گفته این اقتصاددان، اثرات این نوع از اتفاقات ساده نیست و اثرات چندگانه‌ای به جا می‌گذارد که در اقتصاد خرد، رفتار‌های بازار پولی و تغییر در نرخ‌های بهره، ناترازی در سیستم‌های تولیدی و بانکی می‌توان آن را دید. تمام این‌ها در یک سیاستگذار غلط یعنی قیمت گذاری دستوری خلاصه می‌شود. دولت‌ها قاعدتا اگر دخالتی در جامعه می‌کنند باید در آنجایی دخالت کنند که نظام بازار آزاد نمی‌تواند خودش به ذات آن مشکل را حل کند و لذا دچار اختلال می‌شود. مثل بی‌ثباتی، مثل توزیع نابرابر درآمد مثل انحصار و مثل آلودگی محیط زیست. بقیه جا‌هایی که ما این مشکل را نداریم دولت حق دخالت ندارد. دخالت دولت چیزی جز از بین بردن مقدار توان تولید و از آن طرف نابودی رفاه جامعه چیزی در پس نخواهد داشت.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
محمد
0
0
پنجشنبه ۰۱ شهريور ۱۴۰۳
ایران خودرو باید اعلام میکرد که تمام قیمت ماشین باید سه ماه بلوکه بشه تا مشتری از دلال وغیره مشخص بشه تقاضا اینقدر بالا نره با نکها هم با وام دادن برای حساب وکالتی. نظم بازار بهم ریختن
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس‌های تولد ۲۴ سالگی باران خانم سریال گردن‌زنی

استوری معنادار معاون سابق پرسپولیس علیه درویش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

جزییات از تیراندازی و شهادت دو قاضی مقابل کاخ دادگستری

حال و هوای تشییع نمادین پیکر حضرت زینب (س)

بازیکن آرژانتینی در آستانه جدایی از استقلال

عکس/ قاب جذاب آناهیتا درگاهی و رویا جاویدنیا در ۳۷ و ۵۹ سالگی

عکس/ حمله مسلحانه به ۳ قاضی در دیوان عالی کل کشور

عکسی پرحاشیه و دیدنی از ملاقات پزشکیان و رئیس جمهور ترکمنستان

تیر اندازی مقابل کاخ دادگستری در میدان ارک

حمله تند کیهان به خودکشی ابراهیم نبوی

عکس/ تولد عجیب ابرا سریال یاغی در ۲۴ سالگی

عکسی پرحاشیه و با جزییات از ۵۵ سال پیش تهران

شکست سنگین پروژه درویش در پرسپولیس

افزایش قیمت مسکن در مکران نتیجه شایعه انتقال پایتخت

عکس/ جشن عروسی شاهرخان خان ۳۴ سال پیش

عکس/ کولاک سردار آزمون و مهدی قایدی در لیگ امارات

اختصاص ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو به واردات خودرو

مسکن ملی با قیمت هر متر ۵۰ میلیون تومان

قیمت‌های نجومی و عجیب خانه‌های کم‌متراژ در تهران

پرسپولیس فرمول قهرمانی لیگ را می‌داند

فیلم/ استقبال لبنانی‌ها از امانوئل ماکرون با شیرینی فرانسوی

عکس/ یک استقلالی در تیم جدید فرهاد مجیدی

افشای قتل‌های فجیع سه خواهر توسط برادر در بروجرد

عکس/ تمرین پدر و پسری علیرضا بیرانوند

خط و نشان کریم باقری برای رضا درویش

انباشت زباله بحران بزرگ در مازندران

قاتل پس از رضایت اولیا دم در خواب سکته کرد

بیانیه ستادکل نیرو‌های مسلح درباره سقوط بالگرد رئیسی

فیلم/ بازتاب تلخ اهدای کفن صداوسیما در رسانه‌های جهان

مرحله جدید واریز سود سهام عدالت در راه است

دو سناریو بازار دلار در میان سیگنال‌های سیاسی

بدرقه باشکوه پزشکیان توسط روس‌ها

قاعدگی یک راز مگو نیست؛ به این تابو پایان دهید

خطرات و چالش‌های کاهش دستمزد حقیقی

کوچک‌زاده در ۶ سال اخیر یک‌ریال مالیات هم نداد

عضو شورای عالی کار: مزد غیر منصفانه را امضا نخواهیم کرد

مشکل ناترازی انرژی هدررفت بدون مدیریت منابع!

توصیه‌های فانتزی به کارگران ایرانی؛ اگر افسرده‌اید، ورزش کنید

پدرخوانده‌ها ترکیه را به گروگان گرفته‌اند؛ نگاهی به مافیا و چهره‌های کلیدی آن در ترکیه/ دولت عدالت و توسعه چگونه زمینه ساز گسترش فساد و فعالیت مافیا شدند؟

فیلم/ روزگار سیاه پرندگان مهاجر در ایران

هفته صعودی در انتظار بازار طلا و سکه

تهرانِ خسته؛ پایان داستانِ ۲۵۰ساله پایتخت ایران

خطر بیخ گوش سرای مشیر بازار وکیل شیراز+ عکس

عکس/ ناصرالدین شاه سوار بر کالسکه در ساحل ایزدشهر ۱۴۹ سال پیش

درخواست اعلام مالیات داده شده توسط کوچک زاده!

فیلم/ لحظه پیدا شدن حلقه ازدواج از دل خاکستر‌های آتش کالیفرنیا

آیا توقف شاخص‌های بازار بورس موقتی است؟

توافق برجام از موفقیت بزرگ تا شکست!

جولان اسب‌ها در طبیعت مازندران

سودجویی دارویی از جیب بیماران؛ زنجیره ایی از برخی متخصصان پوست تا داروخانه‌ها

چرا اهدای کفن به مهمانان برنامه کار اشتباهی بود؟

خطر تخریب گور‌های باستانی چگاسفلا؛ کشفی که تاریخ ایران در خلیج فارس را به ۶ هزار سال قبل بازگرداند