تاریخ انتشار: ۱۱:۳۳ - ۳۱ مرداد ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۱ نظر
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ بررسی شد؛

بمب قرعه کشی ایران خودرو زیر پوست بازارهای طلا و ارز/ پشت پرده لاتاری خودروسازان چیست؟/ قرعه‌ کشی یک ماهه با اثر ۳ ساله در رفاه خانوار!

میزان پولی که در پی طرح قرعه کشی ایران خودرو در حساب‌های بانکی بلوکه شده، نگرانی‌هایی را در میان اقتصاددانان در پی داشته است. «سهراب دل‌انگیزان» استاد اقتصاد دانشگاه رازی باور دارد با اتمام این طرح احتمالا پول‌هایی که موفق نشدند خودرو بگیرند به سمت بازار‌های دیگر حرکت می‌کنند. بازار‌های ارز و طلا با هجوم تقاضا و افزایش قیمت مواجه خواهد شد. به گفته او، اینکه چه کسانی از این نوسان قیمتی سود می‌برند را احتمالا باید در میان ایده پردازانی جست که این نوع طرح‌ها را به فعالان اقتصادی پیشنهاد می‌کنند!

قرعه کشی ایران خودرو

اقتصاد ۲۴- نازنین خودی- طرح اخیر ایران خودرو برای پیش فروش محصولات خود از طریق قرعه کشی همچنان در حال جذب افراد است. گفته می‌شود در حدود سه میلیون نفر تاکنون در این طرح شرکت کرده اند که تقریبا نیمی از آن‌ها در دسته شرکت‌کنندگان عادی هستند. این گروه با افتتاح حساب وکالتی باید ۲۳۰ میلیون تومان را در بانک‌ها بلوکه کنند. آخرین آمار‌ها از جمع شدن ۷۰۰ هزار میلیارد تومان در این حساب‌ها خبر می‌دهد؛ در حالی که شانس برنده شدن افراد در این قرعه کشی زیر ۶ درصد است.

مقایسه جالب دیگری که با آغاز این طرح به آن اشاره می‌شود، این است که رقم ۷۰۰ هزار میلیارد تومان چند برابر ارزش شرکت ایران خودروست و می‌توان با آن زیان انباشته ۱۷۴ هزار میلیاردی سه خودروساز ایران را جبران کرد.

به گزارش اقتصاد ۲۴ ، این میزان پول البته نگرانی‌هایی را نیز در میان اقتصاددانان در پی داشته است. «سهراب دل‌انگیزان» استاد اقتصاد دانشگاه رازی باور دارد با اتمام این طرح احتمالا پول‌هایی که موفق نشدند خودرو بگیرند به سمت بازار‌های دیگر حرکت می‌کنند. بازار‌های ارز و طلا با هجوم تقاضا و افزایش قیمت مواجه خواهد شد. به گفته او این که چه کسانی از این نوسان قیمتی سود می‌برند را احتمالا باید در میان ایده پردازانی جست که این نوع طرح‌ها را به فعالان اقتصادی پیشنهاد می‌کنند!

خودروسازان چطور به ناترازی بانک مرکزی می‌افزایند؟

سهراب دل انگیزان، استاد اقتصاد دانشگاه رازی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با انتقاد از قیمت گذاری دستوری دولت در خودروسازی عنوان می‌کند: ما اولین ایراد را باید از دولت بگیریم که با قیمت گذاری نامناسب باعث زیان انباشته آن‌ها شده و خودش هم بانک را مکلف می‌کند که سالانه مقادیر کلانی سرمایه در گردش را در اختیار این خودروساز قرار دهد تا تولیدشان تداوم یابد و به این شکل آن را ماستمالی کند. به عبارتی دولت ناترازی تولید را از طریق دستور و دخالت به ترازنامه بانک‌های تجاری منتقل می‌کند و ترازنامه بانک‌های تجاری هم به ترازنامه بانک مرکزی منتقل می‌شود. در مورد اثرات آن در حوزه اقتصاد کلان کشور توصیه می‌کنم سازمان‌های نظارتی قدرتمند وارد شوند و این نوع از رفتار‌ها را از ریشه کنترل کنند.


بیشتر بخوانید:  اینجا ایران است؛ بلوکه ۲۳۰ میلیونی برای خرید خودروهای گران بی کیفیت!/ با لاتاری جدید ایران خودرو، پای دلالان بیشتری به بازار خودرو باز می‌شود؟


رشد دوباره قیمت دلار و طلا در راه است

این استاد اقتصاد در ادامه می‌گوید: نکته دیگری که وجود دارد این است که این نوع از قرعه کشی به واسطه سود زیادی که دارد حجم بزرگی از تقاضا را ایجاد می‌کند. مردم برای پولی که قرار است برای این کار در بانک بلوکه شود، اول دلار و طلا و خودرو یا چیز‌های دیگری که دارند می‌فروشند. دیدید که در همین چند روزه قیمت دلار از نزدیک ۶۲ هزار تومان به تقریبا ۵۷ هزار تومان هم رسید. با تمام شدن دوره قرعه کشی، دوباره این بازار‌ها شروع به افزایش قیمت می‌کنند. برگشت پول‌ها بازار‌ها را دچار نوسان می‌کند و یک گروهی که نوسان گیر هستند از اینجا سود می‌برند. رد پای کسانی که اینگونه ایده‌ها را در اختیار این نوع از فعالان اقتصادی قرار می‌دهند را می‌توان دید.

به گفته او در این دوره‌ها برخی حوزه‌ها بعضا نزدیک ۱۰ درصد نوسان می‌کند. به طور مثال فرض کنید اگر قیمت ارز مثلا ۶۰ هزار تومان است، بین مثلا ۵۷ تا ۶۳ هزار تومان اگر تغییر داشته باشیم یعنی ۱۰ درصد نوسان داشتیم. این درصد برای یک دوره کمتر از یک ماه خیلی سود بزرگی است و این می‌تواند هدفمند اتفاق افتاده باشد و باید بررسی بشود.

حساب‌های وکالتی برای بانک‌ها دردسرساز می‌شوند

دل انگیزان در ادامه با اشاره به بلوکه شدن پول متقاضیان خودرو در بانک‌ها می‌افزاید: این می‌تواند اختلال در نظام پولی و بانکی کشور ایجاد کند. نکته خیلی مهم این است که این پول‌ها وقتی وارد یک سیستم می‌شود و سپرده‌ها را جا به جا می‌کند. سپرده‌های دیداری را به هم می‌زند. سپرده‌های بلند مدت را به هم می‌زند. بسیاری از پول‌ها را وارد یکسری حساب‌های وکالتی می‌کند. این حساب‌های وکالتی برای بانک‌ها یک مسئله است و یک رسوبی از مانده جذب شده ایجاد می‌کند. آن‌ها می‌توانند این مانده جذب شده را به نوعی جایگزین ناترازی‌های خود در بانک مرکزی کنند و بعد با توجه به ضریب سپرده قانونی که دارند آن را جایگزین کنند. بعدا خلق اعتبار چند برابر داشته باشند نسبت به این مانده‌ای که جذب کرده اند. بعد وقتی که دوره قرعه کشی تمام و قرار شد که این‌ها پول‌ها را برگردانند دردسرساز می‌شود. بانک‌ها این پول‌هایی که به آن وارد شده را خرج کرده و دچار نامتعادلی و ناترازی می‌شوند.


بیشتر بخوانید: شانس برنده شدن در قرعه کشی ایران خودرو چقدر است؟


به گفته وی این ناترازی در ترازنامه بانک‌ها هیچ جایی برای جبران ندارد. جز خلق پول از طریق اعتبار و جز برداشت از منابع بانک مرکزی و گرفتن مجوز از بانک مرکزی. این پول با توجه به چسبندگی که در سیستم پولی ما وجود دارد بحران ساز می‌شود. یعنی در این سیستم پول خلق می‌شود، ولی این پول نابود نمی‌شود. ما دارای یک مانده‌هایی می‌شویم که از هیچ شکل گرفته و، ولی فقط انباشته می‌شوند. این‌ها بعدا به صورت تورم و رانت و ناترازی‌های دیگر سر بیرون می‌آورند.

قرعه‌کشی یک ماهه با اثر ۳ ساله در رفاه خانوار

سهراب دل انگیزان همچنین با هشدار نسبت به اثرات رفاهی این طرح عنوان می‌کند: توجه کنید که این نوع از رفتار‌ها نه تنها سیستم بانکی و سیستم بازار‌های اطراف را آلوده می‌کند، سیستم زندگی فردی افراد را هم آلوده می‌کند. الان ببینید مردم عادی که نان ندارند بخورند و پول ندارند کرایه خانه‌شان را بدهند، وسوسه می‌شوند در این دوره‌ها از هر کسی قرض بگیرند و یا وام بگیرند تا بتوانند پول جور کرده و در این قرعه کشی شرکت کنند. این قرعه کشی در یک ماه اتفاق افتاده، اما اثرش در زندگی آن آدمی که شرکت کرده به اندازه ۳ سال خواهد بود. سطح رفاه او را فقط به طمع یک سود بالاتر که بتواند سطح زندگیش را عوض کند به شدت به هم می‌ریزد و در کشوری که نرخ مصرف بسیار صدمه دیده، فقر غذایی بالا، فقر تربیتی، فقر آموزش و فقر مسکن افزایش یافته، زیانبار است.

به گفته این اقتصاددان، اثرات این نوع از اتفاقات ساده نیست و اثرات چندگانه‌ای به جا می‌گذارد که در اقتصاد خرد، رفتار‌های بازار پولی و تغییر در نرخ‌های بهره، ناترازی در سیستم‌های تولیدی و بانکی می‌توان آن را دید. تمام این‌ها در یک سیاستگذار غلط یعنی قیمت گذاری دستوری خلاصه می‌شود. دولت‌ها قاعدتا اگر دخالتی در جامعه می‌کنند باید در آنجایی دخالت کنند که نظام بازار آزاد نمی‌تواند خودش به ذات آن مشکل را حل کند و لذا دچار اختلال می‌شود. مثل بی‌ثباتی، مثل توزیع نابرابر درآمد مثل انحصار و مثل آلودگی محیط زیست. بقیه جا‌هایی که ما این مشکل را نداریم دولت حق دخالت ندارد. دخالت دولت چیزی جز از بین بردن مقدار توان تولید و از آن طرف نابودی رفاه جامعه چیزی در پس نخواهد داشت.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
محمد
0
0
پنجشنبه ۰۱ شهريور ۱۴۰۳
ایران خودرو باید اعلام میکرد که تمام قیمت ماشین باید سه ماه بلوکه بشه تا مشتری از دلال وغیره مشخص بشه تقاضا اینقدر بالا نره با نکها هم با وام دادن برای حساب وکالتی. نظم بازار بهم ریختن
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

معرفی مشخصات جنگنده سوخو-۳۰MKI

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

اینفوگرافی/تعطیلات عید فطر در کشور‌های مسلمان چند روز است؟

عکس/جدول لیگ برتر پس از شکست پرسپولیس

عکس/حرکت منطقی بهاره رهنما در اینستاگرام جلب توجه کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۰ فروردین ۱۴۰۴/ گرانی بی‌سابقه طلا و سکه در بازار

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ پیام تبریک عید فطر سفارت استرالیا در تهران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اینفوگرافی/ مقایسه آمار صادرات نفتی و غیرنفتی ایران از سال ۱۳۹۴ تا کنون

طلا به رکورد تاریخی ۳۱۲۰ دلار رسید

فیلم/ رهبری: امروز دنیای اسلام احتیاج دارد به نقاطی که آنان را به هم وصل می‌کند

عکس/ استوری جنجالی خداداد عزیزی پس از ۳ بار باز شدن دروازه گندوز

عکس/ حال و هوای اولین نماز عید در سوریه بدون جنگ

عکس/ دروغ سیزده درباره مسعود پزشکیان

تسلیم یادداشت رسمی هشدار ایران به دفتر حفاظت منافع آمریکا

جزئیات آتش‌سوزی شدید در منطقه زیارتی گیلان + فیلم

افزایش ۴۵ درصدی قیمت مسکن در تهران

عکس/ گشت و گذار محمدرضا شاه و ثریا ۶۸ سال پیش در اسپانیا با خودرو سلطنتی

کمپر‌ها در ایران؛ خانه‌های سیار دوست‌داشتنی با قوانین دست و پاگیر

هشدار ترامپ درباره اعمال تعرفه بر نفت روسیه

عکس/ قیمت دلار در عید نوروز سه‌نرخی شد

عکس/ سلفی خاص و دیدنی ناصرالدین شاه ۱۴۴ سال پیش با زنان حرمسرا در آینه

فیلم/ سناریو‌های بنزینی سال ۱۴۰۴؛ گرانی در راه است یا راهکار‌های غیرقیمتی؟

آغاز موج دوم سفر‌های نوروزی؛ ترافیک سنگین و جاده‌های پرخطر!

عکس/ ژست رضاخان ۱۳۴ سال پیش مشغول نگهبانی در سفارت هلند

فیلم/ پزشکیان: شعار سرمایه‌گذاری برای تولید را عملیاتی خواهیم کرد

رئیس جدید شاباک منصوب شد

پژو ۲۰۶ صندوق‌دار در مرز نیم میلیاردی شدن+ جدول

عکس/ بازتاب جهانی پاسخ رهبر انقلاب به تهدیدات آمریکا

بی‌توجهی به قوانین و نقص فنی / واژگونی اتوبوس کرمان-مشهد جان ۱۴ نفر را گرفت

دلار در کانال ۱۰۴ هزار تومانی معامله شد

عکس/ آماده باش موشکی؛ اقدام ایران برای پاسخ به حمله احتمالی

رژیم صهیونی، تنها نیروی نیابتی در منطقه/ تلاش برای ریشه کنی آن، یک وظیفه است

همه چیز درباره سریال بچه گوزن/ روایتی واقعی درباره آزارگری که برنده جایزه گلدن گلوب شد

خبر جدید بانک مرکزی درباره افزایش سقف وام مسکن

تهدید قالیباف توسط یکی از تجمع کنندگان مدافع قانون حجاب

واریز تسهیلات ویژه به حساب ۵۲ هزار بازنشسته در آستانه عید فطر

کف قیمتی طلا و سکه شکست

خبر مهم معاون رییس‌جمهور درباره حقوق کارمندان در سال ۱۴۰۴

فیلم/ تعظیم جولانی در مقابل پدرش

ترامپ باز هم ایران را تهدید کرد؛ این بار با تعرفه

تعطیلات مکرر در سال ۱۴۰۳، کشور را فلج کرد/ صادق نبودن مسئولان با مردم به وضوح قابل مشاهده است

عکس/ توئیت رحیم پور ازغدی درباره بمب اتم

پشت پرده مانور آمریکا در قاره سیاه/ آفریقا به میدان زورآزمایی پکن و واشنگتن تبدیل شد

تاریخ اجرای مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیک تغییر کرد

عبدالله بن طاهر کیست؟/ سومین فرمانروای دودمان طاهری

خبر مهم وزیر کار درباره واریز یارانه ویژه دولت

شرایط جدید بازنشستگی اعلام شد؛ با چند سال سن از این پس بازنشسته می‌شوید؟

شیرین‌ترین و تلخ‌ترین اتفاقات سال ۱۴۰۳؛ پزشکیان و جلیلی خوش شانس بودند، ظریف بد شانس + جدول

عکس/ پیام تبریک عید فطر سفارت استرالیا در تهران

فیلم/ اگر آمریکا شرارتی انجام دهد قطعا ضربه محکمی خواهد خورد

فیلم/ رهبری: رژیم صهیونیستی تنها نیروی نیابتی، غاصب و فاسد در منطقه

فیلم/ احوالپرسی رهبری با مسئولین نظام پس از نماز عید فطر

افشاگری واعظی از توافق روحانی با ترامپ در سال ۹۹ تا پیام اتمی روحانی به رئیسی + فیلم

تهدید نظامی علیه ایران؛ ابزار فشار یا خودزنی راهبردی؟

طاهر بن عبدالله کیست؟/ پادشاهی از نخستین سلسله‌های ایرانی مستقل پس از اسلام

فیلم/ اقامه نماز عید سعید فطر به امامت آیت الله خامنه‌ای

وضعیت هواشناسی امروز