اقتصاد۲۴- در این نامه ذکر شده است که این وام با سود چهار درصدی و بازپرداخت ۱۰ ساله به اعضای هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار از محل منابع داخلی این سازمان پرداخت میشود.
تصویر این نامه که از سازمان بازرسی به وزیر اقتصاد ارسال شده است، نشان میدهد که بیشترین مبلغ این وام به مجید عشقی پرداخت شده که ۲.۷ میلیارد تومان بوده است. همچنین علیرضا ناصرپور ۱.۹ میلیارد تومان، رضا عیوضلو ۱.۹ میلیارد تومان، مهرداد مسعودی فر ۱.۹ میلیارد تومان و حسن فرجزادهدهکردی نیز ۱.۹ میلیارد دریافت کردهاند.
نکته مهم آنکه این مصوبه در روزهای آخر دولت سیزدهم برخلاف دستور موکد جانشین رییسجمهور فقید و رییسجمهور منتخب انجام شده است و اجرای آن موجب آسیب به سهامداران و بازار سرمایه خواهد شد.
البته مجید عشقی، رییس سازمان بورس که هنوز هم در پست خودش مانده در گفتوگویی طولانی با شبکه خبر ادعا کرده که «وام به اعضای هیاتمدیره بورس براساس مصوبه شورای عالی انجام شده و پرداخت این وام قانونی و لازم بوده است».
آقای عشقی که مدیریت وی در سازمان بورس هم با انتقادهای بسیاری در دو سال گذشته مواجه بوده، افشای این نامه و پرداخت این وامهای نجومی به اعضای هیاتمدیره سازمان بورس را «دروغ بزرگ» خوانده و مدعی شده که «شورای عالی بورس براساس ماده ۴ قانون اوراق بهادار مسوولیت تعیین حقوق و دستمزد مزایای هیاتمدیره سازمان بورس را برعهده دارد، این مبالغ هم براساس مصوبه شورا پرداخت شده و پرداخت چنین مبالغی در تمامی نهادهای پولی و مالی متناظر یک روال کاملا عادی است و حتی گاه در برخی نهادها مبالغ پرداختی بیشتر از این ارقام است. ما هم تمام مدارک و مستندات را برای بررسی به دستگاههای نظارتی ارایه کردهایم تا مشخص شود هیچ گونه ابهامی در پرداخت این وامها وجود نداشته است.».
اما اظهارات رییس سازمان بورس نه فقط منتقدان را قانع نکرده، بلکه انتقادهای بیشتری را برانگیخته است.
عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد در واکنش به این خبر با تایید این نامه در توییتی نوشت: «پس از نامه سازمان بازرسی در مورد وام قرضالحسنه دریافتی توسط رییس و اعضای هیاتمدیره سازمان بورس، موضوع را جهت بررسی سریع کارشناسی و اعلام نظر به مرکز بازرسی وزارتخانه ارجاع دادهام. در دولت چهاردهم برای حذف رانتها آمدهایم و اجازه ویژه خواری به هیچکس نخواهیم داد.»
هر چند مشخص نیست که آیا اتفاق تازهای در این رابطه افتاده یا اینکه ساز و کار مشخصی برای جلوگیری از این «ویژهخواری» وجود دارد و باید منتظر اخبار تازهای در این باره بود.
بیشتر بخوانید: در بورس تضاد منافع وجود دارد
محمد مهاجری، فعال سیاسی اصولگرا هم در واکنش به سخنان رییس سازمان بورس مبنی بر لازم بودن پرداخت وامهای سنگین به مدیران این سازمان نوشت: «هم وام نجومی، هم پررویی نجومی؛ فساد چه میکنه با دولتسیزدهم!» این فعال سیاسی در پاسخ به اظهارات مجید عشقی، رییس سازمان بورس در کانال تلگرامی خود نوشت: «آقای عشقی رییس سازمان بورس در واکنش به نامه سازمان بازرسی کل کشور که وام ۱۰میلیارد تومانی وی و اعضای هیاتمدیره بورس را افشا کرد با پررویی تمام، آن را قانونی میداند و مبلغ مذکور را به دلیل محدودیتهایی! که برایش ایجاد شده حق خود میداند.» این فعال اصولگرا در ادامه مجید عشقی را از «نالایقترین» روسای بورس ایران خوانده و گفته که «عجیب که حالا مزد بیلیاقتی خود را در قالب وام نجومی دریافت کرده»!
اما هادی محمدپور، عضو جدید شورای عالی بورس در پاسخ به این ادعاهای رییس سازمان بورس عنوان کرده که «اخذ این وام از سوی رییس سازمان بورس دولت سیزدهم در شرایطی که دولت به پایان رسیده و در دوره جابهجایی دولتها قرار دارند و ناظران جدید بورس در شورای عالی حضور پیدا نکردهاند، بدسلیقگی است.
از این خلأ و فاصله دو دولت استفاده شده است و در این شرایط رییس سازمان بورس و اعضای هیاتمدیره حتی اگر این وام قانونی بوده نباید از آن استفاده میکردند.» او اضافه کرده: «موضوع دیگر این است که وامهای تبصره ۱۸ و وامهای اشتغالزایی مشمول سود ۴ درصدی میشوند و وام اشتغالزایی هم به افرادی که سابقه بیمه داشتند، پرداخت نمیشود و اگر رییس سازمان بورس و اعضای هیاتمدیره سابقه بیمه داشتند و حقوقبگیر دولت بودهاند، این وام با سود ۴ درصد دیگر شامل وام اشتغالزایی نیست و قطعا تخلف است مگر اینکه این وام را برای موردی اشتغالزایی دریافت کرده باشند.»