تاریخ انتشار: ۱۰:۲۵ - ۲۶ شهريور ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۲ نظر

بحران صنعت ایران از کجا شروع شد؟

شواهد به دست آمده از یک گزارش تحقیقی نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری صنعتی در ایران به‌ویژه در دهه ۹۰ افت محسوسی پیدا کرده است و تداوم این وضعیت می‌تواند رشد بلندمدت بخش صنعت را دچار وقفه کند.

بحران صنعت ایران از کجا شروع شد؟

اقتصاد۲۴-این گزارش تحقیقی مفصل که توسط مرکز پژوهش‌های مجلس تهیه شده نشان می‌دهد که بخش صنعت ایران به تدریج در سال‌های اخیر به سمت بنگاه‌های بزرگ‌تر متمرکز شده و «رکود بلندمدت» در بخش صنعت طی دهه ۹۰ سایه انداخته است. به گفته بازوی پژوهشی مجلس، به جز اتفاقات منفی مانند تحریم‌های اقتصادی و شوک ناشی از همه‌گیری کرونا، روند کلی سرمایه‌گذاری صنعتی در ایران از سال ۱۳۸۶ به بعد با افول و رکود رو به رو بوده است که می‌توان آن را به فضای کسب و کار نامناسب، سیاست‌های متغیر و بی‌ثبات اقتصادی، افزایش دخالت‌های دولت در صنایع و سایر موارد مشابه نسبت داد.

از سوی دیگر، هم در تولید و هم در سرمایه‌گذاری وابستگی زیادی به واردات نهاده‌های تولید و نیز کالا‌های سرمایه‌ای دارد و اختلال در واردات می‌تواند تولید را هم در کوتاه‌مدت و هم بلندمدت مختل کند. بر اساس یافته‌های تحقیق، متوسط نسبت واردات کالای واسطه‌ای به ارزش تولیدات در کل اقتصاد ایران ۵.۸ درصد و برای بخش صنعت ۱۱.۸ درصد است. در واقع وابستگی بخش صنعت به واردات کالای سرمایه‌ای و واسطه‌ای از وابستگی کل اقتصاد ایران بیشتر است و این موضوع حساسیت بیشتر این بخش به واردات را نشان می‌دهد. یافته‌های این گزارش همچنین نشان می‌دهد زنجیره ارزش در بخش صنعت ایران بین صنایع بالادستی و صنایع پایین دستی حلقه‌های تکمیل نشده قابل توجهی دارد که این می‌تواند ناشی از دشواری‌های فنی و تکنولوژیکی، عدم دسترسی به مواد خام خاص، یا عدم صرفه اقتصادی تولید این محصولات میانی در داخل کشور باشد.

این گزارش همچنین عنوان کرده که به جز افزایش دسترسی به نیروی انسانی دانشگاهی و تحصیلکرده (که اتفاقی برونزا نسبت به بخش صنعت محسوب می‌شود) در زمینه تحقیق و توســعه و همچنین در زمینه دسترسی به ماشین‌آلات و تجهیزات خارجی به عنوان یکی از مهم‌ترین مسیر‌های انتقال فناوری به اقتصاد ایران افول در این بخش رخ داده است.

وابستگی شدید صنایع به معدن و انرژی ارزان

این گزارش با نگاهی به وضعیت صنایع عمده کشور عنوان کرده که «صنایع کشور در شرایط فعلی مبتنی بر مزیت‌های انرژی و معادن و همچنین کشاورزی فعالیت می‌کنند» چنان که به جز صنایع تولید محصولات غذایی، عمده صنایع مهم کشور مبتنی بر مزیت انرژی و معادن کشور هستند. در میان سایر صنایع عمده کشور نیز صنایع پالایشگاهی کشور سهم عمده‌ای از بخش صنعت کشور دارد. به جز این صنایع، صنایع تولید محصولات فلزی نیز به نوعی پایین‌دست صنعت تولید فلزات پایه کشور محسوب می‌شود و تأمین‌کننده محصولات میانی سایر صنایع، ازجمله صنایع خودرو است. 


بیشتر بخوانید:هدف رسانه‌های دولتی از حمله به مرکز پژوهش‌های مجلس چیست؟


صنعت چگونه در یک سال نابود شد؟

با اینکه بخش صنعت در زمستان ۱۴۰۱ تا سطح نزدیک به ۱۲ درصد رشد کرده بود، اما نوسان قیمت ارز به افزایش هزینه تولید و شرایط ناامن سرمایه‌گذاری انجامیده است. همچنین کمبود دسترسی به انرژی ارزان مانند گاز و برق و قطعی‌های مکرر برق که در سال‌های اخیر در زمستان و تابستان رخ می‌دهد و سیاست‌های قیمت‌گذاری و دخالت‌های نامناسب در فعالیت‌های صنعتی، محدودیت‌ها و مشکلات عمده رشد صنعتی را بیشتر کرده. اتفاقی که منجر به کاهش سرعت رشد صنعت به ۲.۶ درصد در تابستان سال گذشته شده است.

اثر تخریبی نوسانات نرخ ارز

مرکز پژوهش‌های مجلس نوسانات بازار ارز را به عنوان یکی از متغیر‌های مهمی معرفی کرده که بر رشد ارزش افزوده در بخش صنعت اثرگذار است. به گفته این گزارش «افزایش ۱۰ درصدی نرخ ارز سبب افزایش ۴.۱ درصدی قیمت محصولات صنعتی در ایران می‌شود.» افزایش نرخ ارز از دو طریق باعث کاهش رشد اقتصادی در بخش صنعت می‌شود: از یک‌سو، افزایش نرخ ارز به معنای افزایش هزینه تأمین نهاده‌های صنعتی (اعم از مواد اولیه، قطعات نیم ساخته و کالای واسطه‌ای وارداتی و ماشین آلات و تجهیزات) می‌شود.
تجربه نشان داده که حتی اگر این نهاده‌ها داخل تأمین شوند، باز هم با افزایش نرخ ارز قیمت آن‌ها بالا می‌رود، چرا که نرخ ارز به صورت مستقیم و غیرمستقیم با سایر قیمت‌ها تماما در اقتصاد ارتباط دارد.

اثر کاهش قدرت خرید مردم بر صنایع

از طرف دیگر، افزایش نرخ ارز باعث کاهش قدرت خرید مصرف‌کنندگان داخلی می‌شود که در نهایت تقاضای آن‌ها را برای کالای صنعتی به صورت مستقیم و غیرمستقیم کاهش می‌دهد. هرچند افزایش نرخ ارز سبب گران‌تر شدن کالا‌های مصرفی وارداتی می‌شود و از این طریق انتظار بر این است که تقاضا برای کالای رقیب داخلی آن‌ها افزایش یابد، اما بر اساس تجربیات گذشته می‌توان گفت که در مجموع به دلیل افزایش هزینه ســبد زندگی خانوارها، تقاضای داخلی نیز پایین می‌رود این موضوع به صورت رکود تقاضا برای کالای صنعتی نمایان می‌شود.


بیشتر بخوانید:انگشت اتهام مرکز پژوهش‌های مجلس به سوی سیاست‌های ارزی دولت


بنابراین شرایط بخش «تقاضا» نیز بر رشد بخش صنعت اثرگذار است. اگرچه بازار‌های صادراتی بخش مهمی از بازار فروش محصولات صنعتی به خصوص محصولات شیمیایی و پتروشیمی کشور است، اما بازار داخلی برای بسیاری از صنایع مانند صنایع خودرو، مصالح ساختمانی، لوازم خانگی، پوشاک، کیف و کفش، مبلمان و مانند آن بازار اصلی محسوب می‌شود. از این رو، رشد تقاضای داخلی تأثیر مهمی بر این صنایع دارد که مستقیم و غیرمستقیم بر سایر صنایع کشور نیز اثرگذار است. هر زمان مصرف داخلی به ویژه مصرف بخش خصوصی در کشور افزایش یابد، تقاضا برای محصولات صنعتی نیز زیاد شده و این موضوع سبب افزایش رشد اقتصادی در این صنایع می‌شود. زمانی که مصرف در کشور کاهش می‌یابد، تقاضا برای محصولات صنعتی نیز پایین می‌آید و این موضوع سبب کند شدن روند رشد ارزش افزوده بخش صنعت در کشور می‌شود.

واحد‌های کوچک رو به تعطیلی رفته‌اند

بررسی روند تعداد شاغلان و تعداد کارگاه‌های صنعتی ۱۰ نفر کارکن در دهه ۹۰ نشان می‌دهد با وجود کاهش تعداد واحد‌های فعال صنعتی، تعداد شاغلان بخش صنعت روند افزایشی داشته است. این بدان معناست که عمده اشتغال توسط واحد‌های بزرگ صنعتی تأمین شده و واحد‌های کوچک یا تعطیل شده‌اند یا اینکه عمدتا اشتغال زیادی ایجاد نکرده‌اند.
طی یک دهه گذشته، تعداد شاغلان به ازای هر کارگاه از ۶۰ نفر در سال ۱۳۹۰ به ۶۲ نفر در سال ۱۳۹۹ افزایش یافته است. با توجه به روند تعطیلی کارگاه‌های صنعتی که نشانگر رکود در بخش صنعت است، توان اشتغالزایی واحد‌های فعال موجود در بخش صنعت به آن میزان نبوده است که بتوانند پاسخگوی نیاز بازار کار کشور باشند.

وابستگی شدید به واردات

این گزارش اضافه کرده که اقتصاد ایران هم در تولید و هم در سرمایه‌گذاری وابستگی زیادی به واردات نهاده‌های تولید و نیز کالای سرمایه‌ای دارد و اختلال در واردات می‌تواند تولید را هم در کوتاه‌مدت و هم بلندمدت مختل کند. چنان که وابستگی بخش صنعت به واردات کالای سرمایه‌ای و واســطه‌ای از وابستگی کل اقتصاد ایران بیشتر است. بر اساس یافته‌های تحقیق، متوسط نسبت واردات کالای واسطه‌ای به ارزش تولیدات در کل اقتصاد ایران ۵.۸ درصد و برای بخش صنعت ۱۱.۸ درصد است.

به گفته پژوهشگران، حدود ۸۷ درصد از واردات کالای سرمایه‌ای در بخش صنعت مربوط به ماشین‌آلات بوده؛ موضوعی که نشان می‌دهد صنعت در ایران برای تداوم حیات و رشد خود نیاز شدیدی به ماشین آلات خارجی به عنوان یکی از مسیر‌های انتقال فناوری جدید دارد.

منبع: روزنامه اعتماد
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
ناشناس
0
0
دوشنبه ۲۶ شهريور ۱۴۰۳
با سلام این .... بنام بورس که مشخص نیست بدست کدام بینایگان داره 50 میلیون سهامدار را نابود میکننه ارز 60000 هزار تومان تمام سهام های دلاری 105-140-150-160 تومان منتظر عواقبش باشید تشکر
ناشناس
0
0
دوشنبه ۲۶ شهريور ۱۴۰۳
با سلام یک نفر جلوی این ظلم در بورس را بگیره منتطر عواقب ان باشید تشکر
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

پیش بینی قیمت دلار امروز ۱۹ فروردین ۱۴۰۴/ سقوط سنگین قیمت دلار در راه است؟

قیمت خودرو‌های فولکس واگن در بازار ایران امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۹ فروردین ۱۴۰۴/ این روز‌ها طلا بخریم یا بفروشیم؟

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ واکنش رشیدی کوچی به اظهارات حسین شریعتمداری

عکس/ جدول قطع برق فروردین ۱۴۰۴

عکس/ پایگاه‌های نظامی آمریکا، روسیه و چین در سطح جهان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بازگشت دختر گمشده اراکی به آغوش خانواده + عکس

عکس/پست احساسی نقی برای همای سریال پایتخت

زمان واریز مرحله دوم کالابرگ الکترونیکی اعلام شد

عراقچی شیوه مذاکره مستقیم را تشریح کرد

مهران مدیری به تلویزیون بازگشت

کارزار بزرگ مردم علیه حسین شریعتمداری

فرهاد مجیدی به پیشنهاد استقلال پاسخ داد

تاثیر معدل پایه یازدهم برای تمام داوطلبان ۱۴۰۴ مثبت شد

ترس از گرانی خرید آیفون را افزایش داد

کنایه زیدآبادی به تناقضات درباره شیوه مذاکرات ایران و آمریکا

پشت‌پرده پیام‌های ایران و آمریکا برای آغاز مذاکرات در عمان

اعلام جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۲۰ فروردین ۱۴۰۴

عارف: یاد گرفتیم به بهترین شکل تحریم‌ها را دور بزنیم

دیدار نوروزی سرپرست شرکت نفت پاسارگاد با پرسنل دفتر مرکزی

عکس/دیده شدن مارمولک در غذای یک دانشگاه

کبیری: تضعیف مزیت‌های قانونی، مناطق آزاد را از رقابت منطقه‌ای خارج می‌کند

پرداخت ۵۱ هزار میلیارد تومان وام قرض‌الحسنه و حمایتی در سال ۱۴۰۳ توسط بانک صادرات ایران

رشد ۱۷درصدی تولید در پتروشیمی کارون / راه‌اندازی هایکو، کارون را به ۱۰۰ درصد ظرفیت اسمی تولید می‌رساند

اعلام ساعت کاری شعب بانک دی در سال ۱۴۰۴

پرداخت بیش از ۲۶ هزار میلیارد ریال تسهیلات قرض‌الحسنه فرزندآوری توسط بانک رفاه کارگران

کاهش تدریجی قیمت سیب‌زمینی در بازار؛ ورود محموله‌های جدید از جنوب

تقدیر از برگزیدگان مسابقات ورزشی بیمه سینا

وام ۳۰۰ میلیون تومانی بانک ملی بدون چک، سفته و کسر از حقوق با کارمزد انتخابی ۰، ۲ یا ۴ درصد

آیا ایردراپ‌ها می‌توانند سرمایه اولیه خوبی برای ورود به بازار فارکس باشند؟

فیلم/ ضرب الاجل پلیس برای پایان حضور غیرقانونی اتباع غیرمجاز

درباره رژیم لاغری خرما و چای بیشتر بدانید

عکس/ چهره خندان شهناز پهلوی ۸۴ سال پیش در حال بازی با توله خرس

فاصله شام تا خوابیدن باید چقدر باشد؟

بیوگرافی تهمینه رجبوا بازیگر تاجیکستانی سریال پایتخت ۷

عکس/ ژست ملوکانه ناصرالدین شاه در کالسکۀ ادوارد هفتم در خیابان‌های لندن

آب هویج باعث چاقی می‌شود؟

فیلم/ عیدی سخنگوی دولت به خبرنگاران

اینفوگرافی/ کدام کشور بیشترین بیت‌کوین را در اختیار دارد؟

عکس/ چراغ سبز علیرضا بیرانوند به استقلال

عکس/ خنده بانمک همایون دخت، دختر احمدشاه ۹۴ سال پیش با لباس گل گلی

فیلم/ شیطنت پسر ایلان ماسک کنار ترامپ

عکس/ جمعی از فرماندهان سپاه پاسداران در کنار سید حسن نصرالله

عکس/ قاب دیده نشده از مظفرالدین شاه در کنار شاه لئوپولد دوم ۱۲۴ سال پیش در بلژیک

فیلم/ روحانی درباره مذاکره با آمریکا و پزشکیان چه گفت؟

تکانه‌های مذاکره ایران با آمریکا در بازارهای سرمایه

عکس/ سلفی نیکای سریال پایتخت با احمد مهرانفر

عکس/ زادگاه زلنسکی در سوگ قربانیان کوچک موشک روسی

گزینه‌های جانشینی همتی در وزارت اقتصاد کیستند؟

کدام کشور خاورمیانه قوی‌ترین ارز جهان را دارد؟

آغاز نشست سه‌جانبه ایران، چین و روسیه در مسکو

عکس/ مذهبی‌نشینی در بازار مسکن شمال تهران

عکس/ جدول افزایش حقوق کارمندان دولت در ۱۴۰۴

عکس/ استایل اروپایی فوزیه در کنار سگ محبوبش در کاخ چهلستون اصفهان

فیلم/ رسم غلط تیراندازی یک عروسی دیگر را هم عزا کرد