اقتصاد۲۴- اما همیشه یک نگرانی وجود دارد که این بنیادیبودن ورود نقدینگی ادامهدار است یا خیر، و تصمیم تازهای در زمینه افزایش مالیات و هزینههای اداری اتخاذ نشود که فروش شرکت و حاشیه سود شرکتها را تحتالشعاع قرار دهد. در این مدت اخیر، به علت دلایل کاهش حاشیه سود شرکتها و فروش آنها به دلیل تصمیمات ضدتولیدی، شرکتها رشدی را بهثبت نمیرساندند، اما اکنون در کمینه P/E، اعتماد سرمایهگذاران در حال جلبشدن به بازار است و سازمان باید قدر این موهبتی که رخ دادهاست را بداند و از آن استفاده کند.
سوالی که این روزها درمیان فعالان بازار سرمایه وجود دارد، این است که چرا اخبار مثبتی مانند کاهش فاصله ارز سامانه نیما، توافقیشدن قیمت ارز صادراتی شرکتها، تزریق نقدینگی به بازار و صنعت دارو و وعدههای حمایتی وزیر اقتصاد و امور دارایی و... که رسانهای میشود، تاثیر عمیق مثبتی بر بازار نداشتهاست؟ بهنظر میرسد اولین دلیل آن محدودبودن دامنهنوسان بازار است و در وهله دوم، بازار سرمایه باید تکتک افرادی که در سمتهای مهم منتصب میشوند را بررسی کند تا تاثیر اخبار و تصمیمات آنها بر صورتهای مالی شرکتها را ارزیابی کنند.
بیشتر بخوانید: چه کسی قرار است بورس را ترمیم کند؟
متاسفانه محدودشدن دامنهنوسان با تاخیر دو روزه در زمان سازمان بورس و اوراقبهادار سابق رخداد و باعث شد که بازار سرمایه پس از ریزش که قصد اصلاح داشت، با محدودشدن آن مواجه شود و بهنظر میرسیداین تصمیم، یک رفتار کاملا اشتباه از سوی نهاد متولی بورس بود. اکنون، بهنظر میرسد، حجتالله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراقبهادار که مدعی ادامه یافتن محدودیت دامنهنوسان تا زمان تصمیم کارشناسی و بررسی تخصصیبودن این سیاست هستند، در رابطه با ریزش بازار سرمایه پس از بازشدن دامنهنوسان نگرانی دارند، چراکه این احتمال وجود دارد با بازشدن دامنهنوسان، بازار سرمایه رشدی را که تاکنون طی کردهاست را متوقف کند و با رخدادن یک اتفاق یا تنش، دوباره مسیر طی شده را بازگردد و به نقطه قبل برسد. بهنظر میرسد تصمیم مناسب این باشد که بازشدن دامنهنوسان منوط به بررسیهای بنیادی، رسیدگی به زیرساختهای بازار سرمایه، پایش ریسک بازار و تحلیل ارزش معاملات توسط کمیته ریسک بازار سرمایه انجام شود. همچنین در کنار این موارد، بازشدن تدریجی دامنهنوسان میتواند به متولیان بازار سرمایه و سازمان بورس و اوراقبهادار کمک کند تا دامنه را بهگونهای بازکنند تا خللی در کار بهوجود نیاید.
منبع: دنیای اقتصاد