تاریخ انتشار: ۲۰:۲۶ - ۱۰ مهر ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۲ نظر
اقتصاد ۲۴ بررسی می‌کند؛

موافقان و مخالفان جنگ ایران و اسرائیل چه می‌گویند؟

ایران پس از ترور سیدحسن نصرالله و آن چه رخ داد چه مسیری را در پیش خواهد گرفت؟ آیا مسئولان تصمیم دارند با رمز انتقام، دست به تصمیم انتحاری بزنند یا بهتر می‌دانند که صبر کنند تا دستکم وضعیت دبیرکل تازه حزب الله لبنان روشن شود؟ این پرسشی است که اکنون تهران به طور جدی با آن رو به رو شده است.

موافقان و مخالفان جنگ ایران و اسرائیل چه می‌گویند؟

اقتصاد۲۴- حافظه جمعی بخشی بزرگ از ایرانیان این روز‌ها دوباره روز‌های دهه ۶۰ برایش زنده و روشن شده است. روز‌های توپ و موشک و گلوله و کوپن و صف‌های تمام نشدنی نان و بنزین، روز‌هایی که جنگ بهانه‌ای بود برای قطعی برق و صف‌های طولانی کپسول‌های گاز و تماس‌های تلفنی که سهم خانواده‌های شهدا و جانبازان می‌شد.

حملات لجام گسیخته و دیوانه وار ارتش اسرائیل به غزه و حالا به لبنان، آن هم ۱۱ ماه پس از طوفان الاقصی در ۷ اکتبر و در شرایطی که جهان در آستانه سالگرد آن حملات ایستاده است برای بسیاری در ایران با نگرانی وقوع یک جنگ تمام عیار همراه بوده است.

هرچند که متولدین دهه ۸۰ و نسل زد، هیچ تصوری از جنگ ندارند و حتی متولدین دهه ۷۰ نیز تنها با عواقب آن سروکله زده اند، اما بخش بزرگی از ایرانیان هنوز روز‌های سخت جنگ تحمیلی ۸ ساله و ویرانی‌های آن را به خاطر می‌آورند.

عجیب اینکه در مقابل شاید نگرانی بخش بزرگی از شهروندان ایرانی، هستند گروهی از سیاسیون و مدعیان سیاست ورزی که در شرایطی چنین نگران کننده بر طبل جنگ بکوبند و امیدوار باشند که ایران را به ورطه یک جنگ تمام عیار بکشانند.

مساله اکنون این است که ایران پس از شهادت سیدحسن نصرالله و آنچه رخ داد چه مسیری را در پیش خواهد گرفت؟ آیا مسئولان تصمیم دارند با رمز انتقام، دست به تصمیم انتحاری بزنند یا بهتر می‌دانند که صبر کنند تا دستکم وضعیت دبیرکل تازه حزب الله لبنان روشن شود؟ این پرسشی است که اکنون تهران به طور جدی با آن رو به رو شده است.

امیرحسین ثابتی، مشت نمونه خروار جنگ خواهان و پاسخ پسر پزشکیان به او

به گزارش اقتصاد ۲۴، در روز‌های اخیر گروه‌های تندرو و مخالف مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور تلاش کرده‌اند تا مسئولیت انفعال کنونی ایران در برابر اسرائیل را به گردن او و دولتش بیاندازند. بارزترین نمونه از این انتقاد‌ها را می‌توان در اظهارات امیرحسین ثابتی، نماینده مجلس و از اعضای جبهه پایداری و نزدیک به سعید جلیلی، رقیب انتخاباتی مسعود پزشکیان مشاهده کرد.

او در اظهارات خود دولت مسعود پزشکیان را به سرپیچی از تصمیم رهبر انقلاب برای واکنش به شهادت اسماعیل هنیه، رهبر حماس در تهران متهم کرد. علی مطهری، نماینده پیشین مجلس نیز در شبکه ایکس (توئیتر سابق) نوشت که اگر ایران به شهادت اسماعیل هنیه در خاک خود واکنش نشان داده بود و «فریب» نخورده بود اسرائیل «جرات» ترور حسن نصرالله را پیدا نمی‌کرد.

در مقابل یوسف پزشکیان، فرزند رئیس‌جمهور در دفاع از پدرش که از سوی مخالفان سیاسی خود در داخل به «سرپیچی» از رهبر انقلاب متهم شده است از او دفاع کرد و خواستار «پیگیری» اظهارات «وفاق ستیزانه» شد. فرزند رئیس‌جمهور نوشت: «سیاست‌های کلی نظام و امور جنگ و صلح با، ولی فقیه است و پزشکیان دلبسته رهبری است و هرگز از دستورات فرمانده کل قوا سرپیچی نمی‌کند. القای سرپیچی رییس‌جمهور از دستورات رهبری ادامه علمیات اسرائیلی‌ها است.»

عجیب تر، اما شاید ادعای ابوالفضل ظهره‌وند، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس بود که بعد از حمله اسرائیل به لبنان و ترور سیدحسن نصرالله، در یک گفت‌وگوی تلویزیونی تأکید کرد که: «اگر جلیلی رئیس‌جمهور بود، اسرائیل جرأت این اقدامات را نداشت.»
این مدل اظهارات البته در شرایطی در میان طیف تندرو و رقیب سیاسی دولت حاضر ایران به وجود آمده است که در مقابل بسیاری از کشور‌های دیگر و از جمله کشور‌های به زعم همین طیف، دوست نیز تلاش دارند که آتش جنگ در منطقه گسترده نشود.

موافقان و مخالفان جنگ ایران و اسرائیل چه می‌گویند؟

واکنش‌ها به صدای بلند جنگ طلبان

به گزارش اقتصاد ۲۴، اما زمزمه‌های این صدا‌ها به دنبال جنگ، چنان بالا گرفت که در نهایت روزنامه اصولگرای فرهیختگان را نیز به واکنش واداشت. فرهیختگان در مطلبی به انتقاد از برخی چهره‌های سیاسی داخلی حامی حمله ایران به اسرائیل پرداخت. این روزنامه با اشاره به شهادت سید حسن نصرالله نوشت: «به‌نظر می‌رسد از این حادثه تلخ به‌عنوان ابزاری برای تسویه‌حساب‌های سیاسی داخلی استفاده می‌کنند. باید توجه داشت تصمیمات نظامی علاوه‌بر اجتناب از جناح‌گرایی نیاز به‌ دقت و برنامه‌ریزی دارد تا به‌جای تشدید بحران، به‌سوی تثبیت و تقویت مواضع راهبردی جبهه مقاومت حرکت کنیم.»

در واقع فرهیختگان به صراحت آنان که به دنبال تشدید تنش و درگیری فوری و انتقام سریع هستند را از جمله کسانی دانست که به دنبال تسویه حساب‌های سیاسی با رقبای جناحی و داخلی خود هستند.


بیشتر بخوانید: اقتصاد شکننده، پاشنه آشیل ایران در جنگ با اسرائیل/ معجزه صبر استراتژیک و دیپلماسی در زمان انتقام از دشمن جانی


از سوی دیگر غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی نماینده سابق مجلس که خود جانباز جنگ ۸ ساله است نیز درباره این تندرو‌ها گفت: «همانطور که در انتخابات با ورود رهبری تندرو‌ها مهار شدند، باز هم با ورود رهبری تندرو‌ها مهار شوند. آن‌ها فضای مجلس و حتی بیرون را متشنج می‌کنند. به نظر من تاریخ در آینده می‌نویسد که بیشتر این تندرو‌ها عامل صهیونیست‌ها هستند. وگرنه کدام آدم عاقلی به دنبال جنگ، تنش، دعوا، انزواطلبی و خونریزی است؟ تندرو‌ها حاضر نشدند تا غزه یا لبنان بروند. در حال حاضر راه باز است و اگر عاشق جنگ هستند سریع به لبنان اعزام شوند و نگران داخل کشور هم نباشند. اما من مسلم می‌دانم با وجود پربرکت رهبری منطقی و عاقل، ایران وارد جنگ نخواهد شد.»

آیا جنگ ایران و اسرائیل محتمل است؟

اما در این میان فراتر از دعوا‌های داخلی میان جناح‌های سیاسی، مساله این است که از زمان حملات حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر سال گذشته تاکنون، ساکنان منطقه و به ویژه ایران و اسرائیل پیوسته نظاره‌گر سوسوی شعله آتش جنگ تمام عیار میان این دو دشمن در افق هستند. حال آن‌که این آتش گاه تهدید‌آمیزتر و گاه رو به خاموشی بود.

به گزارش اقتصاد ۲۴، با ترور سید حسن نصرالله و انتشار خبر شهادت دبیرکل حزب الله لبنان، اما دیگر مساله سوسو یک امکان جنگ نبود بلکه همه طرف‌های درگیر حالا از احتمال وقوع جنگ سخن می‌گویند.
کما اینکه پولیتیکو اخیرا نوشت که مقامات آمریکاییف جنگ تمام‌عیار میان حزب‌الله و اسرائیل را قریب‌الوقوع می‌دانند و پیش‌بینی می‌کنند که این درگیری به جنگی گسترده در خاورمیانه تبدیل شود و این تازه پیش بینی این رسانه تنها بعد از انفجار پیجر‌ها در بیروت بود و هنوز بمب‌های سنگرشکن به مقر سید حسن نصرالله اصابت نکرده بودند.

البته باید در مقابل توجه داشت که مقام‌های ایرانی بار‌ها گفته‌اند کاری نمی‌کنند که نتانیاهو و اسرائیل را خوشحال کند. مقام‌های ایرانی اسرائیل را نیز بابت حملاتش و به خصوص ترور اسماعیل هنیه مورد خطاب و حمله قرار دادند. هم چنین به گزارش اقتصاد ۲۴، مسعود پزشکیان در نیویورک در یکی از سخنرانی‌های خود به این موضوع اشاره و گفت: «کشور‌های غربی مدام به ما می‌گفتند که به ترور هنیه پاسخ ندهید تا ظرف یک هفته آتش‌بس برقرار شود و ما هم سعی کردیم پاسخ ندهیم که آتش‌بس برقرار شود، اما هرگز چنین اتفاقی نیفتاد.»

موافقان و مخالفان جنگ ایران و اسرائیل چه می‌گویند؟

ادامه بازی جنگ تا زمین ایران و اسرائیل یا توقف در مرز لبنان

نگاهی به نظرات تحلیلگران، اما نشان می‌دهد که نگرانی درباره وقوع جنگ میان کارشناسان جهانی بسیار جدی است. باید در یاد داشت که ایران پنج ماه پیش گزینه حمله موشکی و پهپادی تلافی‌جویانه به اسرائیل را در پاسخ به کشته شدن فرمانده سپاه پاسداران در سوریه امتحان کرد. در واقع صبر استراتژیک ایران در روز عملیات وعده صادق به خوبی خود را نشان داد.

این البته همان مسیری است که لورن هاوبن، تحلیلگر ارشد امور خاورمیانه به آن باور دارد. او به یورونیوز می‌گوید: «راه حل باقی مانده برای تهران این است که فعلا عقب‌نشینی کند تا حزب‌الله خود را بازسازی کند. ایران همچنین به زمان نیاز دارد تا بتواند شبه‌نظامیان شیعه در عراق و حوثی‌ها در یمن را دوباره سازماندهی کند.»


بیشتر بخوانید:  جنگ احتمالی ایران و اسرائیل با بازارها چه می‌کند؟/ کارشناس بازار سرمایه: بورس نسبت به تنش‌ها واکسینه شده است/ دولت به خوبی توانست بازار را مدیریت کند


امل سعد، محقق لبنانی در دانشگاه کاردیف واقع در ولز نیز معتقد است: «حزب‌الله باید برای حفظ جایگاه خود و تقویت روحیه نیروهایش حمله اسرائیل را تلافی کند. در کنار این، حمله حزب‌الله می‌تواند فشار حملات اسرائیل را به بیروت و سرتاسر لبنان را کاهش دهد.»

از سوی دیگر، عضو شورای سیاسی حزب‌الله لبنان محمود القماطی نیز اخیرا، خطاب به صهیونیست‌ها دلایل شکست آن‌ها را در صورت حمله زمینی به خاک لبنان برشمرد. عضو شورای سیاسی در حزب‌الله لبنان با بیان این‌که رژیم صهیونیستی در صورت حمله زمینی به کشورش، شکست خواهد خورد گفت که «اگر جنگ گسترش یابد، هم‌پیمانان ما نیز وارد خواهند شد». وی در گفتگو با شبکه المیادین تأکید کرد: خاک جنوب لبنان در صورت ورود نیرو‌های دشمن، به گورستان این نیرو‌ها تبدیل خواهد شد، زیرا مقاومت دارای توانمندی‌ها و تسلیحات زیادی است که تاکنون از آن‌ها استفاده نکرده و برای درگیری با نیرو‌های اسرائیلی کاملاً آماده است.
قماطی خطاب به ناظران با تأکید بر اینکه پس از ترور سید حسن نصرالله، حزب‌الله لبنان فوراً خود را بازیابی کرد، گفت که «ما قوی هستیم و پیکره نظام ما منسجم است؛ و هیچ کس نمی‌تواند فکر کند که ما ضعیف شده‌ایم یا توانمندی‌ها ما تحت تأثیر قرار گرفته است».

حال، اما سوال این است، فارغ از نظرات کارشناسان و موافقان و مخالفان و بر طبل کوبیدن‌ها برای جهت گیری‌های سیاسی، امکان اینکه مصاف ایران و اسرائیل به درگیری نظامی کشیده شود، چقدر خواهد بود؟ سوالی که به نظر می‌رسد فعلا حتی کارشناسان ارشد نظامی و امنیتی نیز برای آن پاسخی ندارند.

تلاش‌های طرف‌های آمریکایی برای میانجگیری البته اکنون از عجایب است و از سوی دیگر سفر نخست وزیر روسیه به تهران و سفر مسعود پزشکیان به عنوان رئیس جمهوری ایران به قطر را نیز باید از جمله همین تلاش‌ها دانست.

نگاه‌ها اکنون بیش از همیشه به خاورمیانه و تصمیمات رهبران سیاسی آن دوخته شده است، منطقه‌ای پر التهاب، اندوهگین، خسته و زیبا؛ که اکنون شلیک اولین گلوله اشتباه یا تصمیم نادرست یا کلامی نا به جا می‌تواند زندگی هزاران و شاید میلیون‌ها انسان را دستخوش تغییرات بنیادین و حتی ویرانی‌های گسترده کند.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
ناشناس
0
0
پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۴۰۳
کسی از جنگ خوشش نمی آید پسر خوب! ولی دفاع لازم است اسرائیل دیگه چکار کنه که ما به خود بیاییم؟؟!! حزب الله نیروی ایران است که لب مرز جلوی این سگ هار را گرفته و من و تو اینجا لم دادیم و چرت و پرت میگیم که: ای وای چرا خشونت؟؟!! ما اهل صلح و گفتگو هستیم!!
اونا دنبال نظم نوین جهانی شون و سکولاریزه کردن دنیا هستند و برای رسیدن به اون تو و کشورت را دشمن میبینند و دنبال تجزیه و سرکوب ملت ها هستند!! حالا ما هی خواب های رنگی از صلح جهانی ببینیم...
نظر من
0
0
جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳
اگه جنگ بشه همین کشورهای همسایه پشتیبان اسرائیل خواهند بود طالبان اعراب جمهوری اذربایجان روسیه وچین هم دوست ایران نیستند فقط دنبال منافع خودشون هستند ایران در این جنگ تنها میمونه پس بهتره جنگ نشه
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

مگر می‌شود مذاکره نکرد و FATF را نپذیرفت و منتظر روز‌های خوب بود؟/ بدون مذاکره تثبیت قیمت دلار دور از انتظار است

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

گروگان‌گیری در نوشهر

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

اینفوگرافی/ قیمت‌ها بعد از عبدالناصر همتی

عکس/ باغ تخت شیراز که در دوره پهلوی نابود شد

عکس/خلاقیت جالب یک نانوا برای رفع مشکل صف

عکس/عاشقانه تازه بازیگر لحظه گرگ‌و‌میش با همسرش

عکس/پست تازه شقایق دهقان با تصویری از همدم همیشگی‌اش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

دفتر حضرت آیت‌الله خامنه‌ای دوشنبه را عید فطر اعلام کرد

اقامه نماز عید فطر به امامت رهبر انقلاب، فردا در مصلای تهران

دفتر آیت الله سیستانی روز دوشنبه را عید فطر ۱۴۰۴ اعلام کرد

فاصله کم استقلال تا سقوط به لیگ یک!

ترامپ ایران را به بمباران تهدید کرد

اعلام ترکیب پرسپولیس مقابل شمس‌آذر قزوین

واژگونی اتوبوس در کرمان با دستکم ۷ کشته و ۳۰ مصدوم

پزشکیان: پاسخ رهبری به نامه ترامپ، از طریق عمان به دست آنها رسیده

پزشکیان: مسیر مذاکره غیرمستقیم با آمریکا باز است

انتقاد نزدیکان ترامپ از رویکرد مایک والتز علیه ایران

انفجار در یک کلانتری در مشهد؛ ۲ پلیس جان باختند

عکس/تبریک خاص عید فطر توسط رونالدو

صحبت کردن با خودتان فوایدی دارد که بهتر است بدانید

اولین خروجی آبی‌ها مشخص شد

پیام احمد مسعود به مناسبت عید فطر

قیمت ماهی امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

کشف گنج ۵۰۰ میلیارد دلاری در عمق دریاچه سالتون

ترافیک سنگین در جاده چالوس و هراز و آزادراه شمال

فیلم/مراحل ضرب سکه طلا چگونه است؟

فیلم/اقامه نماز عید فطر آوارگان فلسطینی در میان ویرانه‌های غزه

پوکر صعودی بورس؛ موج ورود سرمایه به بازار سهام

فیلم/ویدئوی بهرام افشاری از پایتخت ۷

ادعای جادوگری کار دست یحیی گل‌محمدی و افشین پیروانی داد

بی‌اخلاقی بزرگ در ماجرای علیرضا بیرانوند!

نحوه پاسخ ایران به حمله آمریکا مشخص شد؟

فیلم/کیفیت پایین خودرو‌ها عامل اصلی تلفات

عکس/حمله تند و تیز امیرحسین ثابتی به پزشکیان

ماجرای شایعه انتصاب ظریف به جای علی اکبر ولایتی

سکه ۱۰۳ میلیون تومان را رد کرد؛ توصیه‌ای مهم به خریداران طلا

مهاجران افغان در ایران فرصت هستند یا تهدید؟

عکس/هیجان خاص مجتبی جباری در بازگشت به استقلال

چرا اقتصاد ایران مقتصاد شد؟

۴ فاکتور رشد بورس در سال ۱۴۰۴ / آیا بازار سهام از طلا و ارز عقب می‌ماند؟

توییت سخنگوی دولت درباره پاسخ ایران به نامه آمریکا

چرا عید فطر در ایران و عربستان متفاوت است؟

جولانی نام دولتش را تغییر و سازندگی گذاشت

شایعه سوء قصد به پوتین دروغ از آب درآمد

۱۴۰۳، سال سخت بازنشستگان؛ هر ماه دست‌کم ۶ تجمع اعتراضی/ پیامد‌های بیش از ۷۰ تجمع اعتراضی و کیسه خالی صندوق‌ های بازنشستگی

همه چیز درباره سریال ریپلی به کارگردانی استیون زایلیان و بازیگری اندرو اسکات

قیمت دلار در ۳ سناریو؛ اصلاح موقت ادامه دارد؟

موزه ملک؛ میزبان بهار

راهکار‌های رشیدی برای کاهش ناترازی برق تا یک سال آینده

زمان واریز حقوق بازنشستگان کشوری و تامین اجتماعی مشخص شد

معرفی مشخصات جنگنده سوخو-۳۰MKI

تکذیب افزایش ۵۰ درصدی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۴

ذخیره آب سد لتیان به روایت فرماندار پردیس

ثبت‌نام مردان مجرد نهضت ملی مسکن باطل شد