تاریخ انتشار: ۰۸:۰۰ - ۲۲ مهر ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۱۱ نظر
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد:

همه چیز درباره اقتصاد کره شمالی / کشوری منزوی با ۱۰۴ درصد افزایش صادرات!

کره شمالی نمونه بارز اقتصاد درهای بسته، اقتصاد دستوری و کنترل‌شده است. این کشور طی دهه‌های مختلف بحران اقتصادی را تجربه کرده است. در این مطلب درباره وضعیت اقتصادی کره شمالی در شرایط کنونی بخوانید.

اقتصاد کره شمالی

اقتصاد۲۴- شیوا سپهری: کره شمالی یکی از مشهورترین نمونه‌های اقتصاد دستوری، منزوی و به شدت کنترل‌شده است. در کره شمالی فرماندهی اقتصادی به‌طور مرکزی توسط دولت برنامه‌ریزی و هماهنگ می‌شود که این ویژگی یکی از اجزای اقتصاد کمونیستی این کشور به شمار می‌رود.

در این کشور تولید کالا‌ها و قیمت‌ها از سوی دولت تجویز می‌شود. این سیاست اقتصادی کره شمالی در پی جنگ کره اتخاذ شده است. اقتصاد این کشور به ویژه در پی بحران غذایی و خشکسالی ناشی از طوفان‌های تگرگ سال ۱۹۹۴، سیلاب‌های ۱۹۹۵ تا ۱۹۹۶ و خشکسالی‌های ۱۹۹۷ دچار بحران شدیدی شد. همچنین برخی تحریم‌ها و محدودیت‌های تجاری این کشور نیز مزید بر علت شده و به اقتصاد کره شمالی آسیب بیشتری زده است. همچنین از سال ۲۰۲۰ به این سو، قحطی در کره شمالی به شکل جدی‌تری خود را نمایان کرده‌ است. البته عدم توانایی دولت کره شمالی در تامین غذایی مردم منجر به تحمیل برخی سیاست‌های آزادسازی اقتصادی شده است.

سیاست اقتصادی حاکم بر کره شمالی از زمان کیم ایل سونگ رهبر سابق کره شمالی در سال ۱۹۶۰ به این سو بر مبنای ایدئولوژی جوچه که نوعی سیاست خوداتکایی است، بنا شده است. با اینحال بحران اقتصادی از دهه ۱۹۹۰ به این سو منجر به ظهور برخی بازار‌های آزاد به ویژه در زمان رهبری کیم جونگ اون، رهبر فعلی کره شمالی شده است. اگرچه بازار همچنان تحت احاطه صنایع دولتی و مزارع اشتراکی در این کشور است.

تاریخچه‌ای مختصر کره شمالی

کره به طور تاریخی یک پادشاهی مستقل بود. اما پس از جنگ روسیه و ژاپن، شبه جزیره کره از سال ۱۹۰۵ تا ۱۹۴۵ مستعمره ژاپن شد. پس از جنگ جهانی دوم، نیرو‌های ژاپنی در منطقه شمالی کره به اتحاد جماهیر شوروی تسلیم شدند و نیرو‌های شوروی کنترل منطقه شمالی کشور را به دست گرفتند. همزمان، نیرو‌های آمریکایی مسئولیت منطقه جنوبی را به عهده گرفتند و همین امر مسیر دو کره را از هم جدا کرد.

در سال ۱۹۵۰، کیم ایل سونگ، رهبر کره شمالی با حمایت شوروی تلاش کرد کره جنوبی را که تحت اشغال ایالات متحده بود تصرف کند که منجر به جنگ کره شد و این جنگ از سال ۱۹۵۰ تا ۱۹۵۳ ادامه داشت و این تلاش به شکست انجامید. کره شمالی اقتصاد ملی خود را از طریق توسعه صنایع سنگین و توسعه همزمان اقتصاد نظامی بنا کرد و کره جنوبی به یکی از پیشرفته‌ترین اقتصاد‌های مدرن جهان تبدیل شد.

اقتصاد کره شمالی

اولین مرحله توسعه اقتصادی کره شمالی پس از تقسیم دو کره اتفاق افتاد که به دلیل آسیب‌هایی که زیرساخت‌های کشور در طول جنگ کره متحمل شده بود، امری دشوار بود. کره شمالی مدل حکومت شوروی و اقتصاد سوسیالیستی برنامه‌ریزی‌شده مرکزی همراه با ایدئولوژی «جوچه» (خوداتکایی) را اتخاذ کرد. این مدل بر توسعه صنایع سنگین و سرمایه‌گذاری در بخش‌های آهن، فولاد، سیمان و ابزارآلات ماشینی تأکید داشت. اینوستوپدیا با تاکید بر تحلیل کارشناسان درباره علل بحران‌های اقتصادی بعدی کره شمالی به تمرکز این کشور بر اقتصاد جنگ با پایان جنگ دو کره اشاره می‌کند و نقاط ضعف این سیاست‌ها با تمرکز کره شمالی بر «سونگون» (یک سبک سیاست اولویت‌دهی به ارتش) را علت تشدید مشکلات مزمن اقتصادی این کشور می‌داند. رکود‌های مداومی در تولید صنعتی و صنعت برق این کشور در سال‌های بعد مشاهده شد و اقتصاد این کشور هرچه بیشتر رو به زوال رفت.

اقتصاد کره شمالی

بحران غذایی و زوال اقتصادی در کره شمالی

اقتصاد کره شمالی در دهه ۱۹۹۰ به یکی از بدترین مراحل رکود خود وارد شد و تقریباً فروپاشید. فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، به دنبال آن بحران غذایی ناشی از یک سری بلایای طبیعی از جمله تگرگ، سیلاب‌ها و خشکسالی کره شمالی را وارد بحران اقتصادی شدیدی کرد، به طوری‌که اینوستوپدیا میانگین نرخ رشد سالانه منفی ۴.۱ درصد در این کشور را در بین سال‌های ۱۹۹۰ و ۱۹۹۸ مهم‌ترین بحران کره شمالی بر می‌شمارد. بحرانی که منجر به ترک خوردن ایدئولوژی اقتصادی این کشور نیز می‌شود، تا جایی که کره شمالی در اواسط دهه ۱۹۹۰ دریافت‌کننده کمک‌های غذایی و بشردوستانه بین‌المللی نیز شد.

اصلاحات اقتصادی نیمه جان کره شمالی

در دهه ۲۰۰۰، کره شمالی تاکتیک‌های اقتصادی خود را تغییر داد. در سال ۲۰۰۲، برخی محدودیت‌ها را کاهش داد تا بازار‌های نیمه‌خصوصی ایجاد کند و مجموعه‌ای از اصلاحات اقتصادی موسوم به «اقدامات بهبود مدیریت اقتصادی» را آغاز کرد. برخی از این اقدامات شامل موارد زیر بودند:

- افزایش قیمت‌ها و دستمزد‌ها
- تغییر در مکانیسم تعیین قیمت
- تغییرات در سیستم توزیع
- تمرکززدایی از برنامه‌ریزی ملی
- افزایش خودمختاری در مدیریت شرکت‌ها
- گشایش بازار توزیع برای روش‌های تولید
- تغییر در توزیع کالا‌ها
- اصلاح سیستم تأمین اجتماعی

با اتخاذ این سیاست‌ها رشد اقتصادی برای چند سال افزایش یافت. در ادامه به برخی آمار اقتصادی کره شمالی به نقل از اینوستوپدیا می‌پردازیم.

تولید ناخالص داخلی کره شمالی

تولید ناخالص داخلی (GDP) کره شمالی در سال ۲۰۲۳، طبق تخمین‌های بانک کره، ۳ درصد رشد داشته است. با این حال، این رشد پس از سه سال متوالی رکود اقتصادی رخ داده است.


بیشتر بخوانید: همه آنچه باید درباره کره شمالی بدانیم/از سیاست تا آداب و فرهنگ سرزمین مرموز


در سال ۲۰۲۳، درآمد ناخالص ملی به ازای هر نفر در کره شمالی ۱.۵۹ میلیون وون تخمین زده شد که معادل ۱,۱۴۷ دلار برای هر نفر است. این درحالی است که این رقم تنها معادل ۳.۴ درصد از درآمد ناخالص داخلی به ازای هر نفر در کره جنوبی است.

این کشور همچنان سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی در امور نظامی انجام می‌دهد و برخی تحلیلگران ادعا می‌کنند که این هزینه ممکن است به قیمت توسعه اقتصادی منجر شود. در سال ۲۰۲۲، کره شمالی حدود ۳۳ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به هزینه‌های دفاعی اختصاص داد.

اقتصاد کره شمالی

تجارت در کره شمالی

امروزه چین شریک تجاری اصلی کره شمالی است. کره شمالی برای هر دو جنبه اقتصادی و دیپلماتیک به چین متکی است. صادرات اصلی این کشور شامل محصولات متالورژی، برق، ابزارها، ابریشم و آرد سیب‌زمینی است. اقلام وارداتی اصلی برای کره شمالی شامل داروها، لاستیک و تایر، کودها، پلیمرها، تنباکو و روغن سویا هستند. در سال ۲۰۲۲، کره شمالی کالا‌هایی به ارزش ۱.۵۹ میلیارد دلار به چین صادر کرد و ۳.۲۵ میلیارد دلار نیز واردات داشت. البته نباید از نظر دور داشت که بسیاری از آمار‌های اقتصادی با واقعیت فاصله دارند و این کشور به پنهانکاری در آمار‌های اقتصادی مشهور است. منابع اندکی که آمار‌های پایه اقتصادی کره شمالی را ارائه می‌دهند شامل سازمان ملل، سازمان‌های داوطلب و سایر جمع‌آوری‌کنندگان داده‌های اقتصادی و تحلیلگران در سراسر جهان هستند.

آیا کره شمالی از نظر اقتصادی موفق است؟

اگر داده‌های سازمان ملل و سایر نهاد‌ها دقیق باشد، کره شمالی اندکی رشد در تولید ناخالص داخلی را تجربه کرده است. در سال ۲۰۲۳، تولید ناخالص داخلی کره شمالی ۳ درصد افزایش یافت که البته این، پس از سه سال کاهش متوالی رخ داد.

همچنین صادرات این کشور بیش از ۱۰۴ درصد افزایش یافت و واردات هم ۷۱ درصد رشد داشت. با اینحال زیرساخت‌ها، شرایط زندگی و نحوه برخورد دولت با شهروندان در حال بدتر شدن است. گرسنگی، نبود آزادی در اقتصاد و زیست سیاسی و اجتماعی این کشور همچنان امری مبرهن است.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۳
ناشناس
0
4
يکشنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۳
چرا دارید دروغ می نویسید لعنت خدا بر آمریکا وتمام طرفدارانش
ناشناس
لعنت خدا برتو وتفکراتت احمق
حسن
2
3
دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳
متاسفانه کره شمالی به عصر حجر برگشته وانگار چهارصدسال زمانش متوقف شده
ناشناس
0
5
دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳
کجا منزویه فکر می کنیم منزویه!!!
مرتضی
1
1
دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳
شما که میگویید مطلب دروغ هست چنتا شرکت بین المللی تو کره شمالی نام ببرین؟ چنتا شرکت معتبر.ولی کره جنوبی فقط سامسونگ و هیوندای خودشون به اندازه یک کشور خاورمیانه عرض آوری دارن
محمد
0
2
دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳
متاسفانه دیکتاتور حاکم براین شبه جزیره بخاطرترساندن ملت خود وبسط دیکتاتوری خود هرآنچه هم باشد راصرف زرادخانه های هسته ای خود میکند واین ملت همیشه درفقر وبدبختی سر میکنند
بزگرسرچشمه
0
2
دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳
نکنه اونا هم مثل ما هستند اینطور که این مقاله معلوم کرد
ناشناس
0
2
دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳
انسان هایی که منزوی میشن سودشون به خودشون میرسه نه به دیگران و برعکسش هم وجود داره، پس انزوا کار بسیار خوب و عالی برای پیشرفت خود است
علی
1
0
دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳
آقای محترم کشوری که ۱۰۴ درصد صادرات داشته و یک دزد در ان کشور وجود ندارد و تمامی محصولات صادراتی ان تبدیل به ارز شده به جای الواتی آقازاده هایش و غارت نفت به کشور برمیگردد کجایش ۵قبگرد است .بله در کشور کره نظم برقرار است و امثال خاوری ها وزنجانی اجازه رشد ندارند در حال حاظر ابرقدرت آمریکا که بر اکثر کشور ها سیطره دارد جرئت مقابله با کره شمالی را ندارد
ناشناس
1
0
دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳
☹?
معلم
0
0
جمعه ۲۷ مهر ۱۴۰۳
کره ی شمالی زیر استبداد دیکتاتور خبیث نابود شده.لعنت به هرچه دیکتاتور.خدا پیروان کمونیسم را نیست ونابود بگرداند.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/قیمت عجیب خانه‌های ویلایی در ونک ۶۰ سال قبل

عکس/ نفیسه روشن در کنسرت ناصر زینلی

اینفوگرافی/ برتری ایران در تورم از کشور‌های حوزه خلیج فارس

عکس/ خانه قوام الدوله بازمانده از دوره قاجار در تهران

عکس/ دیدار دبیرکل ناتو با ترامپ

عکس/ لیست جدید قیمت محصولات سایپا اعلام شد

تصویری دیده نشده از عباس کیارستمی و داریوش مهرجویی ۲۷ سال پیش

عکس/ واکنش عجیب به نوشیدنی روی میز در دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

طرز تهیه مربای زرشک

دلار به این شرط تا ۷۸ هزار تومان هم پیش می‌رود/ بانک مرکزی قادر به کنترل قیمت دلار تا ۷۰ هزار تومان است

سوفیا لورن: از هر پنج مردی که با من روبه‌رو می‌شوند هر پنج تا تقاضای ازدواج می‌کنند

فیلم/ لحظه بمباران جلسه فرماندهان حزب‌الله

بورس امارات هزار میلیارد دلاری شد

فیلم/ نوسانات قیمتی در بازار روغن خوراکی

فیلم/ عملیات تعقیب و گریز پلیس مشهد در پی سارقان حرفه‌ای

عکس/ ستاره ملی‌پوش در اردوی استقلال

پیامک واریزی با احکام جدید برای بازنشستگان

بازیکن پیشین استقلال به هوادار پیوست

احتمال حمله جمهوری آذربایجان به ایران

حمله تند حمید رسایی به ظریف؛ او با آمریکایی‌ها رفیق است

فیلم/ داعش در کلیپی جدید پزشکیان را دشمن خود اعلام کرد

فیلم/ ماجرای جان باختن یک کوهنورد در علم کوه چه بود؟

بحران وام دانشجویی

ابراز تاسف مرکل از بازگشت ترامپ به قدرت

عملیاتی‌شدن تکنولوژی تولید بمب اتم در ایران

فیلم/ تفاوت قیمت تلخ و شوکه‌کننده خودرو در ایران و افغانستان

بازیگر خردسال سینمای ایران درگذشت

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۴ آ‌ذر ۱۴۰۳/ صعود سکه با حمایت دلار و اونس جهانی طلا

برگزاری نخستین جلسه محاکمه متهمان چای دبش

یافتن شواهدی از وجود آب داغ در مریخ

عکس/ فرهاد و فرزاد مجیدی در دبی

عکس/ خودروی شیائومی در تهران

وام‌های بلندمدت ۵۰ ساله بانک‌ها به اشخاص مرتبط

ترامپ نامزد‌های چند وزارت‌خانه را معرفی کرد

مسمومیت با ماکارونی جان دو کودک تهرانی را گرفت + فیلم

برکناری فرماندار انزلی نشانه چیست؟

زهرا نعمتی سرمربی تیم ملی پاراتیروکمان شد

پنج‌شنبه‌ها برای زنان شاغل در این استان تعطیل شد

پایان زودهنگام دولت پزشکیان؟

پیش بینی قیمت دلار فردا ۴ آذر ۱۴۰۳/ صعود دلار از نردبان وین

معرفی سرمربی تیم زنان استقلال

برنامه ایلان ماسک برای سفر به فضا فاش شد

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در هجدهمین نمایشگاه صنعت و معدن

عکس/ نمایی از شهر مشهد و حرم امام رضا در دوران پهلوی

جداسازی دانش‌آموزان اتباع از ایرانی؟

رونمایی از بسته تشویقی بانک رفاه کارگران برای کارفرمایان سازمان تأمین اجتماعی

حضور اعضای هیات‌مدیره و مدیران ارشد بانک تجارت در سیستان و بلوچستان

عکس/ واکنش عجیب به نوشیدنی روی میز در دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

تداوم رکوردزنی زمزم در آبان‌ماه

افزایش پاداش کشف مراکز غیرمجاز رمزارز

برگزاری همایش مدیران بیمه دی در تهران

هشدار هواشناسی درمورد سفر‌های غیرضروری

حضور بیمه ملت در هجدهمین نمایشگاه بین‌للمللی معدن و صنایع معدنی

نروژ: نتانیاهو وارد اراضی ما شود، حکم بازداشت وی را اجرا می‌کنیم

ادامه حرکت بیمه سرمد در مسیر سودآوری

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۴ آذر ماه ۱۴۰۳

حضور فعال بیمه پارسیان در نمایشگاه بین المللی معدن، صنایع معدنی، ماشین آلات و تجهیزات معدن

عکس/ اولین کسی که در قطعه هنرمندان دفن شد