تاریخ انتشار: ۰۹:۵۷ - ۲۴ مهر ۱۴۰۳

تبارشناسی سیاسی موافقان تغییر در دکترین هسته‌ای؛ پای دلداگان به سعید جلیلی و رائفی پور در میان است

بررسی‌ها نشان می‌دهد هسته‌ی مرکزی نمایندگان موافق تغییر در دکترین هسته‌ای طیف نمایندگان موسوم به جبهه پایداری، نزدیکان سعید جلیلی و علی اکبر رائفی‌پور هستند.

موافقان و مخالفان تجدیدنظر در دکترین دفاعی چه می‌گویند؟

اقتصاد۲۴-«حدود ۳۹ نفر از نمایندگان مجلس نامه‌ای را خطاب به شورای عالی امنیت ملی نوشتیم و آن را امضا کردیم و در آن از این شورا درخواست کردیم تا در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران تجدید نظر کنند.» این جمله را حسنعلی اخلاقی امیری، عضو کمیسیون فرهنگی، طی چند روز گذشته گفته است.

در شرایطی که از شهادت سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله و سردار نیلفروشان معاون عملیات سپاه پاسداران و انتقام ایران از اسرائیل زمان کوتاهی می‌گذرد، تنش‌ها در منطقه به اوج خود رسیده است. در این میان برخی از پارلمان‌نشینان به دنبال جمع آوری امضا برای در تغییر دکترین هسته‌ای هستند. اقدامی که دو روی متفاوت از هم دارد؛ برخی به صف حامیان آن پیوستند و برخی دیگر از این تغییر به عنوان «زدن گل به خودی» یاد می‌کنند.

جزئیاتی از درخواست بهارستانی‌ها برای تغییر در دکترین دفاعی

در ابتدا، کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی، یک ماه بعد از انجام عملیات وعده صادق ۱ بیان کرده بود: «اگر موجودیت ایران تهدید شود، ناچاریم دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهیم.» گویا بحث تغییر دکترین با این اظهارات خرازی باز شد و حالا این روز‌ها نمایندگان مجلس با نوشتن نامه به شورایعالی امنیت ملی خواستار تغییراتی در دکترین دفاعی شده‌اند.

حسنعلی اخلاقی امیری، نماینده مشهد و کلات، با اشاره به جزئیات بیشتری از نامه بهارستانی‌ها برای تغییر دکترین دفاعی به خبرگزاری خبرآنلاین گفته بود: «بحث تجدیدنظر در دکترین دفاعی اعم از فضا‌هایی است که امروز در مجازی آمده و هم بهره‌گیری از فناوری‌های جدید دنیا مثل بحث هوش مصنوعی، جنگ روانی و ... و ذالک. دلیل کار ما نیز این بود که رژیم صهیونیستی هیچ تعهدی را در دنیا نمی‌پذیرد. نه سازمان ملل، نه شورای‌امنیت، نه تعهدات بین‌المللی و دولت‌های مختلف که در ظاهر اقدامات این رژیم را مانند ریختن بمب بر سر مردم غزه و لبنان نهی می‌کنند و جمهوری اسلامی را تهدید می‌کند.»

وی با اشاره به ساخت سلاح هسته‌ای ادامه داد: «این مسأله یکی از مصدایق می‌تواند باشد و بنابر نظر کارشناسی است. امروز ابزار‌های زیادی در دکترین دفاعی مطرح شده که یک مصداق آن سلاح هسته‌ای است.»

احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز اگر چه تاکید می‌کند این نامه را امضا نکرده است، اما درباره آن به خبرگزاری خبرآنلاین گفته بود: «معنی این نامه این است که به سمت تولید سلاح هسته‌ای حرکت خواهیم کرد، من هم موافق هستم چراکه ایران برای اینکه بازدارندگی خودش را به رخ کشور‌های منطقه و مخصوصاً اسرائیل برساند باید سلاح هسته‌ای داشته باشد، چراکه اسرائیل دارد. البته بنده این نکته را نمی‌گویم بلکه کنت ولز، پدر رئالیسم جدید حدود ۱۳ سال پیش در سخنرانی اعلام کرد برای اینکه ایرانی‌ها شب‌ها با آرامش بخوابند، باید سلاح هسته‌ای داشته باشند. البته اینکه معنی تغییر دکترین هسته‌ای و دفاعی ما چیست، بحث دیگری است.»


بیشتر بخوانید:آیا سعید جلیلی کارخانه تولید اخلال‌گر دارد؟


با وجود آنکه نامه نمایندگان مجلس به شورای عالی امنیت ملی برای تغییر در دکترین دفاعی هنوز ارسال نشده و در مرحله جمع‌آوری امضای بیشتر است، اما واکنش‌های زیادی از سوی موافقان و مخالفان خود داشته است. امیرحیات مقدم، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دوازدهم، درباره احتمال حمله اسرائیل به ایران و پاسخ‌ها و آمادگی لازم ایران می‌گوید: «من موافق این هستم که ایران سلاح تاکتیکی هسته‌ای داشته باشد. هم اصلاح‌طلبان هم اصولگرایان مجلس موافق سلاح هسته‌ای هستند.»

احمد نادری، نماینده تهران، هم با اشاره به این موضوع بیان کرده: «وعده صادق ۲ به عنوان یک پاسخ اولیه می‌تواند این دو راهبرد را خنثی و به ضد خود تبدیل کند به شرط آنکه به شکل حرکت مقطعی متوقف نشود. چنانکه بار‌ها متذکر شده‌ام ما نیاز داریم که در دکترین نظامی و امنیتی خودمان تجدیدنظر کنیم تا بازدارندگی بسیار قدرتمندی به وجود آوریم. همچنین نیاز است نیرو‌های فعال‌شده در سراسر جهان علیه غاصبان جنایتکار را انسجام داده تا یک توافق جهانی علیه رژیم صهیونیستی به وجود آید.»

حسن قشقاوی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، نیز از دیگر موافقان ساخت سلاح هسته‌ای است. او به خبرگزاری خبرآنلاین گفته بود: «جوانان ایرانی می‌توانند، ما که از لحاظ بهره هوشی از آمریکایی‌ها قوی‌تر هستیم، این نکته را همه تاریخ می‌گوید که هوش جوان ایرانی و جوان مقاومت قوی‌تر از اروپایی‌ها است منتها باید متعهدانه این کار را انجام دهیم. اگر قرار است F ۳۵ ساخته شود، چرا ما آن را نسازیم؟ اگر بنا است که بمب ۹۰۰ کیلویی که کنار یک ساختمان فرود می‌آید و زیر ساختمان می‌رود و آن را هوا می‌کند، چرا ما چنین بمبی نسازیم؟ ما که پهپاد ساختیم؛ بنابراین استراتژی ما باید به این ترتیب باشد که به سمت ساخت هواپیمایی نظیر F ۳۵ باشد، باید به سمت ساخت آن بمب‌ها برویم.».

اما حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، نماینده ادوار مجلس که از مخالفان تغییر در دکترین دفاعی است، به روزنامه اعتماد گفته: «من معتقدم طرح مساله «نیاز ایران به داشتن بمب یا سلاح هسته‌ای» در شرایطی که کشور چنین برنامه‌ای ندارد به معنای دادن گرای تاسیسات هسته‌ای و اقدام بسیار خطرناکی است که برخی نمایندگان و سیاسیون کشور انجام می‌دهند.»

محمود واعظی، رئیس دفتر روحانی در دولت دوازدهم نیز با اشاره به نامه نمایندگان مجلس به خبرگزاری خبرآنلاین گفت: «تغییر دکترین هسته‌ای موضوع کم اهمیتی نیست که با شرایط احساسی و با کسب چند امضا و یا صحبت شخص یا اشخاص تغییر کند، بلکه از موضوعات بسیار مهم کشور به شمار می‌رود و مستقیما با مسئله امنیت ملی کشور در ارتباط است و بر عمق راهبرد‌های سیاست نظام تاثیر بسزایی می‌گذارد.

الزامی است تا دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی و دیگر بخش‌های ذیربط در این مورد نظر کارشناسی و متقن بدهند. با توجه به شرایط بحرانی در خاورمیانه این بحث مهمی است بالاخص در این برهه خاص کشور که دولت چهاردهم به دنبال ثبات در منطقه و تنش‌زدایی و عادی سازی روابط با کشور‌های مختلف جهان است. تنها در صورتی شاهد تغییر این دکترین هستیم که تحولات خاصی در منطقه حادث شود که امنیت ملی ایران را با خطر مواجه کند؛ غیر از این، با عنایت به راهبرد صلح طلبانه و دینی جمهوری اسلامی ایران که ساخت و توسعه سلاح‌های کشتار جمعی را از اساس نفی می‌کند، روال همان روالی خواهد بود که مطرح شد.»

چه کسانی به دنبال تغییر در دکترین هسته‌ای هستند؟

اما از آنجایی که بحث بر سر تغییر در دکترین دفاعی در چند روزگذشته به اوج رسیده است و برخی در مجلس به صف موافقان آن پیوسته، این سوال ایجاد می‌شود که امضاکنندگان این نامه به شعام چه کسانی هستند؟

بررسی‌های خبرگزاری خبرآنلاین نشان می‌دهد که احمد نادری و محمد سراج از نمایندگان تهران، امیر حیات‌مقدم نماینده بندر ماهشهر، حسن قشقاوی نماینده رباط کریم، محمد منان رئیسی نماینده قم، محمدرضا صباغیان نماینده مهریز و بافق و حسنعلی اخلاقی امیری نماینده مشهد و کلات از جمله کسانی هستند که پای این نامه را امضا کردند.

بررسی‌های بیشتر نشان می‌دهد هسته‌ی مرکزی نمایندگان موافق تغییر در دکترین هسته‌ای طیف نمایندگان موسوم به جبهه پایداری، نزدیکان سعید جلیلی و علی اکبر رائفی‌پور هستند. به طور مثال، محمد منان رئیسی که با ۱۰۵.۱۴۷ رأی از حوزه انتخابیه قم راهی پارلمان شد، در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳، ریاست ستاد انتخاباتی سعید جلیلی در استان قم بود. او با اشاره به تغییر در دکترین دفاعی گفته: «اگر حضرت آقا صلاح بدانند و موضوع در شورای عالی امنیت ملی نیز به تصویب برسد، می‌توانیم سریع‌تر برای دست پیدا کردن به سلاح هسته‌ای تلاش کنیم، زیرا در حال حاضر فاصله چندانی نیز با این مساله نداریم و خوشبختانه در یک سال گذشته، پیشرفت محسوسی در عرصه هسته‌ای داشته‌ایم و به امید خدا طی کمتر از ۶ ماه می‌توانیم به این توانایی دست پیدا کنیم.»

منان رئیسی همچنین در جریان انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به انتقادات یاران جلیلی و قالیباف از یکدیگر نوشته بود: «انتخابات رفت مرحله دوم؛ میدانم که همه ما (چه هواداران دکتر جلیلی و چه هواداران دکتر قالیباف) از هم گلایه‌هایی داریم. اما به خاطر رضای خدا و به خاطر مصالح نظام و انقلاب، طعنه زدن مطلقا ممنوع، شماتت مطلقا ممنوع، گلایه مطلقا ممنوع. فعلا فقط و فقط همدلی و هم‌افزایی؛ در غیر این صورت، چنانچه تفرقه و تشتّت داشته باشیم باید بدانیم که دولت سوم روحانی از رگ گردن به ما نزدیکتر خواهد بود!»

محمد سراج از دیگر نمایندگان حامی تغییر در دکترین دفاعی است که در مرحله دوم انتخابات با ۲۴۸.۹۲۷ به مجلس راه پیدا کرد. نام محمد سراج علاوه بر حضور در لیست امنا، در لیست مورد حمایت علی اکبر رائفی‌پور موسوم به جبهه «صبح ایران» هم قرار داشت که نشان از نزدیکی این نماینده مجلس به این سخنران جنجالی است. رائفی‌پور درباره انتخاب افراد در لیست انتخاباتی خود با تاکید بر شفافیت و پاسخگو بودن نماینده گفته بود: «مسائل کلان زیاد است، اما فراموش می‌شود از این رو معیار‌ها برای بنده مهم است و احتمال زیاد به فهرست انتخاباتی می‌رسم و اعلام می‌کنم این افراد معیار‌های ما را قبول دارند و آن‌ها را به مردم معرفی می‌کنم.»

احمد نادری هم که در مرحله دوم انتخابات مجلس توانست فقط ۲۲۷.۷۳۶ رأی به دست بیاورد از دیگر حامیان سعید جلیلی در مجلس دوازدهم است. حسینعلی اخلاقی امیری هم که در جریان رقابت‌های انتخاباتی مجلس دوازدهم همراه با دیگر نمایندگان مشهد، در حمایت از سعید جلیلی بیانیه صادر کردند در انتخابات مجلس توانست ۱۱.۵۹۷ رأی به دست بیاورد.

حسن قشقاوی دیگر نماینده موافق تجدیدنظر در دکترین دفاعی هم که سابقه کاری زیادی را در وزارت خارجه داشته و همکاری با دولت‌های مختلفی، چون سید محمد خاتمی، محمود احمدی‌نژاد، ابراهیم رئیسی و حسن روحانی را در کارنامه دارد، در انتخابات مجلس دوازدهم با کسب ۵۶.۳۴۹ رأی راهی ساختمان هرمی شکل بهارستان شد.


بیشتر بخوانید:رئیس دفتر سابق سعید جلیلی رییس شبکه خبر شد


نام او نیز همانند حیات مقدم در لیست شورای ائتلاف قرار داشت. قشقاوی که در دور اول انتخابات ریاست جمهوری، از حامیان محمدباقر قالیباف بود، در دور دوم به حمایت از سعید جلیلی پرداخت و در کانال خود در ایتا نوشت: «ما در دور اول انتخابات با بررسی دقیق شرایط و کاندیداها، حمایت خود را از دکتر قالیباف اعلام کردیم. اما اکنون که نتیجه انتخابات به دور دوم کشیده شده و کاندیدای مورد نظر ما رای نیاورده، برای دور دوم انتخابات تصمیم بر آن گرفتیم که از دکتر سعید جلیلی حمایت کنیم.»

اگر چه نمایندگان نزدیک به سعید جلیلی و علی‌اکبر رائفی‌پور از جمله چهره‌های اصلی برای تغییر در دکترین هسته‌ای هستند، اما در میان دیگر اسامی که به اطلاع خبرگزاری خبرآنلاین رسیده است، نام چهره‌هایی به چشم می‌خورد که در انتخابات مجلس از حامیان شورای ائتلاف بودند. امیر حیات مقدم، که اکنون به عنوان نماینده بندرماهشهر در مجلس دوازدهم حضور پیدا کرده و ۴۶.۷۴۴ رأی به دست آورد، از استانداران دولت اول محمود احمدی‌نژاد بوده است. نام او در انتخابات مجلس دوازدهم در لیست شورای ائتلاف قرار داشت.

محمدرضا صباغیان هم که در انتخابات مجلس دوازدهم در حوزه مهریز و بافق، ۲۳.۴۵۸ رأی کسب کرده بود، از جمله چهره‌های مستقل اصولگرایان در مجلس به شمار می‌رود. او در انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم ثبت‌نام کرد، اما نتوانست به میدان رقابت‌های انتخاباتی راه پیدا کند.

شورایعالی امنیت ملی چه واکنشی نشان خواهد داد؟

هر چند که بنابر گفته حسینعلی اخلاقی به خبرگزاری خبرآنلاین، هنوز نامه جنجالی درباره تغییر دکترین هسته‌ای به شورایعالی امنیت ملی ارسال نشده و در مرحله جمع آوری امضا است، اما با وجود حساسیتی که در این موضوع وجود دارد، این سوالات مطرح می‌شود که شورایعالی امنیت ملی به این نامه چه واکنشی خواهد داشت. آیا با توجه به شرایط حساس منطقه و همچنین دولت نوپای پزشکیان که در تلاش برای رفع تحریم‌ها از طریق بازگشت طرف‌ها به میز مذاکره است، مطرح کردن چنین مسائل مناقشه برانگیزی چه آورده‌ای برای امنیت ملی خواهد داشت؟

طرح چنین پیشتهاداتی در شرایط فعلی برای کشور چه میزان هزینه و چه میزان فایده دارد و کفه کدام یک سنگینی می‌کند؟؛ خاصه آنکه اسرائیلی بار‌ها مدعی ساخت سلاح هسته‌ای از سوی ایران شدند. این‌ها بخشی از سوالاتی که پاسخ آنان در گرو شعام بوده و باید دید به این نامه جنجالی چه واکنشی نشان خواهد داد.

اما سوال مهم‌تر اینجاست که آیا اساسا این افراد که غالبا دل در گرو جلیلی و مصاف و امثالهم دارند، از هزینه‌های مطرح کردن چنین مساله‌ای آگاهی دارند یا خیر؛ که در هر دو صورت، چه اطلاع داشتن و چه نداشتن، تنها نتیجه چنین مواضعی، موجب افزایش هزینه‌های رفع تحریم‌ها و بیشتر شدن فاکتور هر اقدامی علیه مردم خواهد شد آن هم در شرایطی که غرب و اسرائیل همواره ایران را متهم به تلاش برای ساخت سلاح هسته‌ای کرده و می‌کنند. طرح چنین موضوعاتی را میتوان تنها مانند یک پاس عمقی به حریف، پشت‌سر مدافعان خودی دانست!

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

عکس/ترسناک‌ترین خودروی حمل جنازه در تهران

عکس/ تغییر چهره عجیب سپیده خداوردی

عکس/ برترین گلزنان تاریخ استقلال

عکس/خانه‌های زیبای رنگی بندرانزلی

تصویری زیرخاکی از داریوش مهرجویی کنار بهرام بیضایی، مسعود کیمیایی، ناصر تقوایی و علی حاتمی

عکس زیرخاکی از کافه قنادی فرانسه در دهه‌ی پنجاه شمسی

اسرائیل به چادر‌های آوارگان فلسطینی هم رحم نکرد!

تصاویری از تمرینات تیم فوتبال پرسپولیس

عکس/قیمت میوه و صیفی‌جات تهران ۷۰ سال قبل

عکس/ استایل جذاب هادی کاظمی و همسرش سمانه پاکدل

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

جفت ارز دیجیتال چیست و معاملات آن چگونه انجام می‌شود؟

کسب درآمد۱۲ هزار میلیاردی از پرواز‌های عبوری کشور

عکس‌های دیده نشده از امیر علی پسر شهاب حسینی در ۱۳ سالگی

بهروز تابانی بزرگترین غایب مستر المپیا ۲۰۲۴

پرچم ایران در تظاهرات حمایت از مردم فلسطین در کوبا

بیوگرافی لارنسیو رگکامف سرمربی تازه باشگاه استقلال

با حکم مدیرعامل، مسعود رحیمیان سرپرست مدیریت توسعه کسب و کار بیمه سرمد شد

هشدار ویژه به بازیکنان تیم ملی ایران در رختکن

روزنامه قطری درباره آزمون و طارمی چه نوشت؟

اختلال در سیستم پرداخت ارز مسافرتی در فرودگاه امام

فیلم/ اظهار درماندگی و بیهودگی حمید فرخ نژاد بعد از خروج از کشور

بلیت بازی ایران و قطر ۱۰ میلیون تومان!

تور آموزشی رؤسای ادارات بیمه سینا برگزار شد

عکس/ تبلیغ جالب چای شهرزاد حدود ۶۰ سال قبل

عکس/ بهرام رادان سفیر یک امر خیر شد

تعیین روند شکایت پرسپولیس از ازبکستان

عکس/ پاییز هزار رنگ در ارتفاعات رستم آباد گیلان

سرمربی خارجی استقلال معرفی شد

۸۰۰ هزار دانش اموز دوره متوسط در دبیرستان ثبت نام نکردند

تخریب پایه‌های مهندسی در ایران/ خطر کاهش داوطلبان رشته‌های فنی در دانشگاه های کشور

رشد ۸۲ درصدی پرتفوی بیمه‌های مسئولیت

فیلم/سخنگوی دولت: به اتباع زمین فروخته نخواهد شد

ماجرای متان آرادکوه چیست؟

تنش آبی و سیل‌های ویرانگر مساله‌ سیستان و بلوچستان

عکس/ میزان پیشروی ارتش اسرائیل در جنوب لبنان

اصفهان؛ میزبان هم‌اندیشی مدیرعامل بیمه سینا با شبکه فروش

عکس/ هشدار بحران کمبود کالا در آینده نزدیک

محمود فکری نقره داغ شد

مرز باریک سیاست و جنگ در خاورمیانه

فیلم/ وعده دولت برای جلوگیری از افزایش قیمت‌ها

قیمت خانه در مناطق جنوبی تهران از نازی آباد تا یاخچی آباد و امامزاده حسن و خاوران + جدول

فیلم/ حضور سردار قاآنی در بین مردم

اولویت اصلی بیمه سینا ارتقاء و تعالی نیروی انسانی است

معرفی سیستم دفاع هوایی اسکای نکس

واکنش سخنگوی دولت به خبر فروش زمین‌های چابهار به اتباع افغان

با کمتر از یک میلیارد تومان در تهران صاحبخانه شوید + جدول

چرا قیمت سکه ۵۰ میلیون شد؟

خشکی کامل آبخوان‌های کشور تا ۱۵ سال آینده

کیفرخواست پرونده چای دبش صادر شد

توازن در بیمه‌گری با توسعه بازار‌های سودآور

فیلم/ربات‌ها در نقش حیوان خانگی به سراغ ما می‌آیند

لزوم حمایت ارکان شرکت از شبکه فروش

فیلم/گلۀ بز‌های وحشی در قزوین

ناترازی به برنج رسید

رشد ۹۰ درصدی پرتفوی ثالث در نیمه اول امسال

افزایش آسمان خراشی نرخ مسکن در ۳ استان

فیلم/ خبر خوب سخنگوی دولت به حادثه دیدگان معدن طبس

سایه تاریک مسکن بر زندگی کرایه نشین‌ها

فیلم/ محمد جواد ظریف: قیافه انقلابی گرفتن، راحت‌ترین کار است!

تحلیل تازه سعید حجاریان درباره شباهت دولت پزشکیان به دوره هاشمی