اقتصاد۲۴- با وجود اینکه معاملات بازار سرمایه در هفته جاری و با بازگشایی دامنه نوسان به مثبت و منفی سه درصد روند رو به رشدی داشت، اما وضعیت در ادامه هفته پایدار نماند. از دومین روز هفته با توقف رشد شاخص کل و افت سایر شاخصها مواجه بودیم. وضعیت در ادامه با از دست رفتن حمایت ۲.۱ میلیون واحدی شاخص کل بحرانیتر هم شد و در نهایت روز گذشته با انتشار خبر شدت گرفتن احتمال حمله اسرائیل به ایران ریزشها در بورس ادامه یافت. در چهار روز معاملاتی گذشته شاخص کل بیش از ۲ درصد افت داشته، حدود ۱۳۰۰ میلیارد تومان سرمایه از بورس خارج شده و اکثر نمادهای تابلوی معاملاتی مخصوصا در دو روز اخیر در محدوده منفی تابلو معامله شدند و شاهد شلوغی صفهای فروش بودیم.
با توجه به اینکه در حال حاضر کارشناسان به مساله تنشهای منطقهها و ریسکهای سیستماتیک از هر عامل مثبت یا منفی دیگری وزن بیشتری میدهند احتمال ادامه وضعیت بحرانی در آخرین روز معاملاتی هفته همچنان وجود دارد و انتظار نمیرود بورس قرمزپوش این هفته، چهارشنبه متفاوتی را تجربه کند. وزنه ابهامات سیاسی وقتی سنگینتر میشود که عراقچی نیز در مسقط ادامه تماس غیرمستقیم با آمریکا را به بعد از تعیین تکلیف شرایط منطقه موکول کرده است.
علاوه بر این بودجه به تنهایی همواره عامل سنتی افت بورس در فصل پاییز بوده است. این در حالی است که امسال موضوع انتخابات آمریکا نیز پیش روی تعیین تکلیف روابط بینالملل ایران است و در این بین انتشار اوراق دولتی در بورس نیز ادامه دارد و نرخ بهره هم همچنان بالاست. البته به نظر میرسد این موارد در حال حاضر اولویت بورس نباشند. همانطور که افزایش دلار نیما و ورود به کانال ۴۸ هزار تومان نتوانسته عاملی برای رشد بازار باشد این موضوعات نیز در مقایسه با تنشهای منطقه تاثیر زیادی بر افت بورس ندارند.
اینکه با وجود افزایش مجدد ریسکها آیا دامنه نوسان همچنان در محدوده سه درصد باقی میماند یا خیر هنوز مشخص نشده است. برخی از کارشناسان میگویند با توجه به تغییر مداوم اوضاع و پارامترهای موثر بر بورس سیاستگذار باید جلسات روزانه پیش از بازار داشته باشد و وضعیت هر روز را همان روز مشخص کند.