اقتصاد۲۴- بامداد شنبه ۵ آبان ماه حوالی ساعت ۲ و بیست دقیقه صبح، تهرانیها برای نخستین بار بعد از حملات عراق دوران صدام با صدای انفجار از خواب پریدند یا برجا نیم خیز شدند؛ اما این فقط شامل حال تهرانیها نشد و شهرهای دیگری نیز با این وضعیت رو به رو شدند. ارتش رژیم اسرائیل در ساعات ابتدایی روز شنبه حملاتی به ایران ترتیب داد که به گفته مقامات کشورمان بر تهران، ایلام و خوزستان تمرکز داشت. همزمان رسانههای غربی به نقل از منابعی در اسرائیل و آمریکا خبرهای مرتبط با این حمله را منتشر کردند.
در همین حال شبکه سی. ان. ان آمریکا به نقل از یک مقام ارشد دولت این کشور اعلام کرد که واشنگتن در عملیات نظامی ادعای اسرائیل علیه ایران مشارکت نداشته است.
به گزارش اقتصاد ۲۴، منطقه در التهاب یک تنش تمام عیار و یا وقوع درگیری تازه بود که اسرائیل اعلام کرد در پاسخ به حملات موشکی اول اکتبر ایران علیه پایگاههای نظامی اسرائیل که تهران آن را «عملیات وعده صادق ۲» نامگذاری کرد، ارتش اسرائیل نیز بامداد روز شنبه ۲۶ اکتبر در عملیاتی تلافیجویانه که «روزهای توبه» (ایام الحساب یا روز جزا) نامیده، تأسیسات نظامی ایران را هدف قرار داده است.
تایمز اسرائیل نیز ساعتی پس از حمله نوشت که «موج اول حملات که با رمز عملیاتی "روزهای توبه" نامیده شده، ظاهرا تواناییهای پدافند هوایی ایران را هدف قرار داده و موجهای بعدی به سایتهای تولید پهپاد و موشکهای بالستیک انجام شده است.»
در مقابل، اما یک مقام اسرائیلی به نقل از ان بی سی نیوز گفت که، اسرائیل تاسیسات هستهای یا میادین نفتی ایران را هدف قرار نداده و بر اهداف نظامی تمرکز کرده است. این مقام گفته: «ما چیزهایی را هدف قرار میدهیم که ممکن است در گذشته ما را تهدید کرده باشند یا در آینده انجام دهند.».
اما در پی این حملات شبانه و در مقابل ادعاهای طرف اسرائیلی، شمار زیادی از دولتها و بازیگران منطقهای و بینالمللی به این اقدام تلآویو واکنش نشان داده و ضمن محکوم کردن این اقدام، خواستار خویشتنداری طرفین برای جلوگیری از افزایش سطح تخاصم در منطقه شدند.
خبرنگار المیادین در تهران نیز گزارش داد که اخبار منتشر شده در رسانههای صهیونیستی مبنی بر هدف قرار داده شدن فرودگاه امام خمینی و مهر آباد و تأسیسات نفتی کذب است.
به گزارش اقتصاد ۲۴، این دور حملات اسرائیل منجر به محکومیت گسترده در کشورهای جهان شد و یکی از بی سابقهترین محکومیتها توسط عربستان رقم خورد، کشوری که درباره حمله قبلی اسرائیلیها تنها سکوت کرده بود این بار به صراحت این کشور را محکوم کرد. در واقع ریاض، یکی از نخستین بازیگران تاثیرگذار منطقه بود که به حمله تلآویو به ایران واکنش نشان داده و آن را محکوم کرد. دولت عربستان سعودی در واکنش به حملات شبانه اسرائیل به ایران، آن را بر خلاف قوانین و عرف بینالملل و ناقض حاکمیت ارضی ایران دانسته و محکوم کرد.
واکنش آمریکا، اما در این بین فوری و همراه با روندی انکارگرایانه بود. جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید با انتشار بیانیهای، ضمن واکنش به حملات شبانه اسرائیل به ایران، تصریح کرد: واشنگتن در حمله نظامی علیه ایران مشارکت نداشته و از ایران خواست که به این اقدام پاسخ نداده و حملاتش علیه اسرائیل را متوقف کند.
به گزارش اقتصاد ۲۴، معاون رئیسجمهور آمریکا و نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری این کشور نیز ضمن ابراز خواست خود برای عدم واکنش مشروع ایران به اقدام متجاوزانه اخیر رژیم صهیونیستی گفت: «ما آمادهایم مانند گذشته از اسرائیل دفاع کنیم. مجددا این کار را خواهیم کرد.»
هریس در پاسخ به سوال دانل مبنی بر اینکه «با توجه به ترس فزاینده جامعه جهانی از احتمال واکنش ایران به حمله موشکی اسرائیل علیه این کشور، پیام شما به ایران چیست؟» گفت: «از ایران میخواهیم واکنشی نشان ندهد. هرگونه واکنش اشتباه خواهد بود. ما آمادهایم همچون گذشته، از اسرائیل دفاع کنیم.»
نبیلا مسرلی در بیانیهای که یک نسخه آن در تارنمای اتحادیه اروپا منتشر شد ادعا کرد: حمله تلافی جویانه اسرائیل به ایران، همانطور که توسط ارتش اسرائیل تایید شد، در بحبوحه تنشهای شدید و فزاینده منطقهای رخ داد.
وی با بیان اینکه «چرخه خطرناک حملات و اقدامات تلافی جویانه، باعث گسترش بیشتر درگیریهای منطقهای میشود» مدعی شد: اتحادیه اروپا ضمن اذعان به حق اسرائیل برای دفاع از خود، از همه طرفها میخواهد که حداکثر خویشتنداری را برای جلوگیری از تشدید تنشهای غیرقابل کنترل، که به نفع هیچکس نیست، اعمال کنند.
سرویس اقدام خارجی اروپا در واکنش به حمله اخیر رژیم صهیونیستی به ایران، با انتشار بیانیهای به چرخه خطرناک حملات و تلافیجوییها و تاثیر آن بر گسترش مناقشه در منطقه، اشاره کرده و آورده است: «حمله اسرائیل به ایران در حالی اتفاق افتاد که تنشهای منطقهای بهشدت و بهصورت فزاینده در حال افزایش هستند.»
در این بیانیه آمده است: «اتحادیه اروپا کاملاً به کاهش تنشها و حمایت از کاهش وخامت اوضاع متعهد بوده و در این راستا با تمامی بازیگران مربوطه در تماس است.»
سخنگوی دبیر کل سازمان ملل روز شنبه در واکنش به حمله موشکی رژیم صهیونیستی به ایران از تمامی طرفها خواست تا با نشان دادن حداکثر میزان خویشتنداری، مانع از بروز جنگ منطقهای فراگیر شوند. وی در ادامه سخنانش گفت: «تمامی اقدامات تنشزا شایسته محکومیت بوده و باید متوقف شود.»
وزارت امور خارجه هند در بیانیهای در پی اقدام متجاوزانه رژیم صهیونیستی علیه ایران، بیان کرد: ما، عمیقا، درباره بالا رفتن تنشها در غرب آسیا و پیامدهای آن برای صلح و ثبات منطقه و فراتر از آن نگرانیم.
در این بیانیه که در وبگاه وزارت امور خارجه هند منتشر شده، آمده است: ما درخواست خود از تمامی طرفین ذینفع را برای خویشتنداری و بازگشت به مسیر گفتمان و دیپلماسی تکرار میکنیم. خصومتهای مداوم با وجود تداوم رنج اسرا و جمعیت غیرنظامیان به نفع هیچ کسی نیست.
ریاض، یکی از نخستین بازیگران تاثیرگذار منطقه بود که به حمله تلآویو به ایران واکنش نشان داده و آن را محکوم کرد. دولت عربستان سعودی در واکنش به حملات شبانه اسرائیل به ایران، آن را بر خلاف قوانین و عرف بینالملل و ناقض حاکمیت ارضی ایران دانسته و محکوم کرد.
وزارت امور خارجه عربستان سعودی، صبح روز شنبه، اعلام کرد هدف قرار دادن اهداف نظامی در ایران را محکوم و تقبیح میکند و آن را نقض حاکمیت این کشور و نقض قوانین و پروتکلهای بینالمللی میداند.
ریاض در واکنش به این اقدام از همه طرفها خواست که حداکثر خویشتنداری را داشته باشند و از شدت تنشها بکاهند.
عربستان سعودی همچنین درباره پیامدهای تداوم درگیریهای نظامی در منطقه هشدار داد و از جامعه بینالمللی و طرفهای بانفوذ و اثرگذار خواست در راستای کاهش تنش و پایان دادن به درگیریها در منطقه به وظایف و مسئولیت خود عمل کنند.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در واکنش به حمله اسرائیل علیه ایران، ضمن امتناع از محکوم کردن آن، گفت: ما به شدت نسبت به تشدید پرشتاب تنش میان اسرائیل و جمهوری اسلامی ایران که تهدیدی واقعی علیه ثبات و امنیت در منطقه است، نگران هستیم.
بیشتر بخوانید: فیلم/ پرسش صریح یک خبرنگار درباره رفتار روسیه بعد از حمله اسرائیل به ایران
همچنین به گزارش اقتصاد ۲۴، سفارت روسیه در تهران نیز بعد از حمله بامدادی رژیم صهیونیستی به نقاطی از خاک ایران، اعلام کرد که این سفارت و سایر مراکز روسیه در تهران طبق روال معمول مشغول فعالیت هستند. سفارت روسیه همچنین به نقل از دیپلماتهای این کشور اعلام کرد که اوضاع در پایتخت ایران و شهرهای بزرگ آن آرام است.
در همین حال وزارت امور خارجه ترکیه در بیانیهای ضمن محکومیت شدید حمله اسرائیل به ایران، تصریح کرد: اسرائیل با این حمله منطقه ما را در آستانه یک جنگ گستردهتر قرار داده است. اکنون واضح است که پایان دادن به ترور اسرائیل در منطقه به یک وظیفه تاریخی برای تضمین امنیت و صلح بین المللی تبدیل شده است.
به گزارش اقتصاد ۲۴، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه نیز در واکنش به حمله رژیم صهیونیستی علیه ایران، اعلام کرد: برای دولت ایران آرزوی سلامتی دارم. رئیس جمهور ترکیه ادامه داد: اسرائیل در تلاش است تا جنگ منطقهای را شعله ور کند. اسرائیل با این ذهنیت به جایی نمیرسد. لعنت خدا بر آنها باد.
وزارت خارجه پاکستان با صدور بیانیهای در واکنش به این حملات، تاکید داشت: حمله نظامی اسرائیل علیه حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران نقض فاحش منشور سازمان ملل محد و قوانین بینالمللی است.
هم چنین شهباز شریف در حساب کاربری رسمی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: ما عمیقا نسبت به اقدام تجاوزکارانه اخیر اسرائیل به ایران نگرانیم. پاکستان با محکوم کردن شدید تجاوز رژیم صهیونیستی در کنار جمهوری اسلامی ایران و سایر همسایگانش برای صلح و امنیت ایستاده است. شهباز شریف افزود: چنین اقداماتی نه تنها تهدیدی علیه صلح و ثبات منطقهای است بلکه اصول حاکمیت و قوانین بین المللی را نیز نقض میکند.
امارات متحده عربی، دیگر کشوری بود که در پی این حملات، ضمن محکومیت شدید آن، طرفین را به بکارگیری نهایت خویشتنداری دعوت کرده و تدوام آن را تهدیدکننده بزرگ امنیت و ثبات در منطقه و جهان دانست.
به گزارش اقتصاد ۲۴، دولت امارات اقدام تجاوزگرانه رژیم جعلی اسرائیل علیه ایران را محکوم و بر لزوم حل اختلافات از راههای دیپلماتیک تاکید کرد.
عمان نیز در بیانیهای شدیدالحن، حملات هوایی اسرائیل به ایران را به شدت محکوم کرده و آن را نقض آشکار حاکمیت ایران دانست. در بیانیه این کشور آمده است: سلطنت عمان این اقدامات مداوم اسرائیل را محکوم میکند؛ اقداماتی که منطقه را به سمت بی ثباتیهای بیشتر میکشاند.
به گزارش اقتصاد ۲۴، وزارت خارجه عمان اعلام کرد: ما به شدت حمله هوایی اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران را محکوم میکنیم. این حمله نقض حاکمیت ایران و نقض واضح قوانین بینالمللی و تنشی است که دایره خشونت را گسترش داده و تلاشها برای آتشبس و کاهش تنش و مهار بحرانها از طریق ابزارهای مسالمت آمیز و دیپلماتیک را از بین میبرد. این وزارتخانه تأکید کرد: ما این اقدامات مستمر اسرائیل را که منطقه را به سمت تنشها و بیثباتی بیشتر میبرد، محکوم میکنیم. ما بار دیگر از جامعه بینالمللی میخواهیم برای توقف تجاوز و پایان دادن به نقضهای آشکار اراضی کشورهای همجوار منطقهای اقدامی کارآمد اتخاذ کند.
جنبش حماس همچنین در واکنش به اقدام تجاوزکارانه اسرائیل با انتشار بیانیهای نوشت: تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران نقض آشکار حاکمیت ایران و اقدامی تنشزا است که امنیت منطقه و سلامت ملتها را هدف قرار داد. آمادگی جمهوری اسلامی ایران، پدافند هوایی این کشور و مقابله پدافند ایران با حمله صهیونیستی را که موفق به خنثیسازی آن شد، تحسین میکنیم.
«کر استارمر» نخستوزیر انگلیس به اقدام تنشزای رژیم صهیونیستی در بامداد شنبه که در آن تلآویو مدعی است نقاطی از مراکز نظامی در ایران را هدف قرار داده، واکنش نشان داد و گفت ایران نباید به حملات اسرائیل پاسخ دهد.
استارمر بدون اشاره به تجاوزات رژیم صهیونیستی در منطقه بهویژه در یک سال گذشته و کشتار مردم غزه، لبنان و ترور رهبر سیاسی حماس در تهران مدعی شد که اسرائیل «حق» آنچه او «دفاع از خود» در برابر ایران خواند، دارد.
سخنگوی دولت عراق با صدور بیانیهای، تجاوز اسرائیل به ایران را محکوم کرد و تاکید داشت: رژیم غاصب صهیونیستی به سیاستهای خصمانه و گسترش جنگ در منطقه و تعرضات آشکار خود بدون هیچ مانعی ادامه میدهد.
به گزارش اقتصاد ۲۴، سخنگوی وزارت خارجه عراق در بیانیهای اعلام کرد: رژیم غاصب صهیونیستی سیاستهای متجاوزانه، توسعه دامنه جنگ و شیوه تجاوزات آشکار خود را همچنان ادامه میدهد؛ تجاوزاتی که بدون هیچگونه مانعی این رژیم دست به انجام آن میزند. [این رژیم]این بار با تجاوز هوایی به اهدافی در ایران دست تجاوز خود را به سمت جمهوری اسلامی ایران دراز کرد. در این بیانیه آمده است: عراق پیشتر درباره تبعات خطرناک سکوت جامعه بینالمللی در قبال رفتار وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین، تجاوزات به لبنان و سوریه و همچنین تجاوز جدید به ایران هشدار داده است. العوادی تجاوز رژیم صهیونیستی به حریم ایران را قویا محکوم و با جمهوری اسلامی ایران ابراز همبستگی کرد.
وزارت خارجه قطر نیز در بیانیهای تجاوز هوایی اسرائیل به ایران را به شدت محکوم و آن را نقض آشکار حاکمیت ایران و قوانین بین المللی دانست.
به گزارش اقتصاد ۲۴، وزارت امور خارجه قطر در واکنش به حملات اسرائیل گفت:دولت قطر حمله اسرائیل به ایران را به شدت محکوم میکند و این اقدام را نقض آشکار حاکمیت ایران و نقض آشکار اصول حقوق بینالملل میداند. بار دیگر درخواست قطر را از جامعه بینالمللی برای تشدید تلاشها با هدف آرام کردن اوضاع، کاهش تنش و پایان دادن به رنج ملت منطقه، بهویژه در غزه و لبنان، تکرار میکنیم.
وزارت خارجه سوریه نیز گفت: «سوریه با شدیدترین عبارات تجاوز آشکار رژیم اسرائیلی به جمهوری اسلامی ایران را محکوم، و از حق مشروع ایران برای دفاع از خود، حفاظت از خاک و زندگی شهروندانش حمایت میکند.»
وزارت خارجه فرانسه بدون محکومیت تجاوزگری رژیم صهیونیستی، از طرفهای مربوطه خواست «از هرگونه تشدید تنش و اقدامی که میتواند زمینه تنش بیشتر در منطقه را فراهم کند، خودداری کنند.»
به گزارش اقتصاد ۲۴، وزارت امور خارجه فرانسه، خواستار خویشتنداری دو طرف شده و با صدور بیانیهای، عنوان کرد: فرانسه از دو طرف میخواهد که از هرگونه تشدید تنش و اقدامی که میتواند زمینه افزایش تنشها در منطقه را تشدید کند، خودداری کنند.
دولت سوئیس اقدام تجاوزکارانه و تنشزای رژیم صهیونیستی در تعدی به خاک ایران را محکوم کرد و خواستار توقف خصومتها شد.
وزیر امور خارجه کوبا تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی به ایران تحت حمایت همهجانبه آمریکا که موجب «تشدید خطرناک درگیریها در خاورمیانه با پیامدهای جبرانناپذیر است» را محکوم کرد. رئیس دستگاه دیپلماسی کوبا افزود: این اقدامات اسرائیل که از حمایت سیاسی، لجستیکی و نظامی آمریکا برخوردار است، میتواند پیامدهای جبرانناپذیری برای منطقه داشته باشد.
دولت نیکاراگوئه نیز تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی به ایران را محکوم و این حملات را «غیرقابل توجیه» توصیف کرد.
وزارت امور خارجه ونزوئلا نیز در بیانیهای تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران و سوریه را محکوم کرد و این رژیم را یک رژیم یاغی خواند که باید هرچه سریعتر توسط جامعه جهانی متوقف شود.
دولت برزیل نیز با ابراز «نگرانی» نسبت به «حملات هوایی اسرائیل به خاک ایران»، «تشدید درگیریها» را محکوم و بر ضرورت برقراری «آتشبس گسترده در سراسر خاورمیانه» تاکید کرد.
وزارت خارجه مصر در بیانیهای اعلام کرد: تنشهای به وجود آمده در خاورمیانه را که تازهترین آن، تجاوز اسرائیل به ایران است، با نگرانی زیاد دنبال میکنیم. هر اقدامی که امنیت و ثبات منطقه را تهدید کند و درگیریها را گسترش دهد، محکوم است.
وزارت خارجه لبنان با محکوم کردن حمله هوایی اسرائیل به ایران، آن را نقض حاکمیت ایران و تهدیدی جدی برای امنیت منطقهای و بینالمللی دانست و از شورای امنیت خواست به وظایف خود برای جلوگیری از تشدید تنشهای اسرائیل عمل کند.
طبق گزارش المیادین، وزارت خارجه لبنان تأکید کرده است، ما از موسسات بینالمللی به ویژه شورای امنیت میخواهیم به مسئولیتهای خود برای پایان دادن به تشدید تنش توسط اسرائیل در منطقه عمل کنند.
وزارت امور خارجه حکومت سرپرست افغانستان در اطلاعیهای در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: اقدامات رژیم صهیونیستی علاوه بر اینکه نقض صریح حریم جمهوری اسلامی ایران به شمار میرود، تلاشی است در جهت تشدید بیشتر خشونت در منطقه که وضعیت ناملایم در منطقه را بیش از پیش پیچیده میکند.
بیشتر بخوانید: اگر کاسبان تحریم و جنگ بگذارند درباره ادامه جنگ ایران و اسرائیل تصمیم منطقی گرفته میشود/ جنگ تمام عیار رخ نمی دهد، چون منطقه خسته است
به گزارش اقتصاد ۲۴، در این بیانیه آمده است: همه طرفهای تاثیرگذار مسئولیت دارند تا مانع از اقدامات رژیم صهیونیستی در گسترش بیشتر خشونت و جنایت در منطقه شوند. متاسفانه رژیم صهیونیستی در مدت بیش از یکسال نه تنها جنایتش در غزه را به پایان نرسانده بلکه به مناطق دیگر نیز گسترش داده است. تداوم این وضعیت منجر به نگرانیهای جدی نسبت به وضعیت انسانی و امنیتی در منطقه شده است.
دولت مالدیو نیز با محکوم کردن حملات نظامی اخیر اسرائیل به ایران، این اقدامات را نقض حاکمیت و قوانین بینالمللی دانست و خواستار کاهش فوری تنشها شد. به گزارش اقتصاد ۲۴، مالدیو از همه طرفهای درگیر درخواست کرد با خویشتنداری، به کاهش تنشها و احترام به قوانین بینالمللی کمک کنند و از جامعه جهانی خواست به تلاشها برای توقف درگیریها و تقویت گفتگوها برای صلح پایدار بپردازند.
دولت اندونزی با محکومیت شدید حمله نظامی اسرائیل به ایران، این اقدام را نقض آشکار قوانین بینالمللی و بیاعتنایی به حقوق بینالملل خواند. اندونزی ضمن درخواست از همه طرفها برای خویشتنداری، تأکید کرد که اشغال غیرقانونی اراضی فلسطین توسط اسرائیل، عامل اصلی بحران خاورمیانه است و راهحل دو دولتی را تنها مسیر صلح پایدار میداند. همچنین، از شورای امنیت خواست که برای توقف فوری خشونتها و پایان اشغال غیرقانونی اقدام کند.
حزب الله در بیانیه خود، نسبت به تجاوز رژیم صهیونیستی به جمهوری اسلامی ایران آورده است: ما براین باوریم که این تجاوز آشکار به حاکمیت ملی جمهوری اسلامی ایران عزیز هرگز تاثیری بر موضع ثابت و آشکار آن و حمایت کامل آن در تمام سطوح از ملتهای فلسطین و لبنان نخواهد گذاشت. ما از موفقیت نیروهای مسلح ایران در مقابله موفق با این تجاوز تمجید کرده و به رهبری و ملت شریف ایران، تقدیم شهدا در راه قدس را تسلیت میگوییم و برای جمهوری اسلامی ایران، پیروزی و ثبات قدم را مسئلت میجوییم.
ریاست اقلیم کردستان عراق هم در اطلاعیهای اعلام کرد: «حمله هوایی که بامداد شنبه، ایران را مورد هدف قرار داد، محکوم میکنیم. از همه درخواست میکنیم بر خود مسلط شده و همه تلاش و کوشش خود را به خرج دهند تا از حملات و برخوردهای بیشتر جلوگیری کنند.» ریاست اقلیم کردستان عراق هشدار داده «گسترش جنگ و تبعات آن؛ امنیت و ثبات تمام منطقه را تهدید خواهد کرد.»