اقتصاد ۲۴- در این بین دماسنج اصلی بازار سرمایه با افزایش ارتفاع ۱.۷۲درصدی همراه شد و در پایان ساعت معاملاتی روز یکشنبه در سطح ۲میلیون و ۸۹هزار واحدی ایستاد. رشد ۳۵هزار و ۲۶۱واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هموزن با صعود ۱.۶۳درصدی روبهرو شد و در سطح ۶۷۶هزار و ۳۶۶واحدی قرار گرفت. در این بین شاخص کل فرابورس که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۰.۸۲درصد سبزپوش شد و در نهایت در سطح ۲۱هزار و ۹۶واحدی کار خود را به اتمام رساند. ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حق تقدم بازار میشود، روز یکشنبه مقدار ۲هزار و ۷۷۹میلیارد تومانی را ثبت کرد. به علاوه ۶۱۶میلیارد تومان پول حقیقی به گردونه معاملات بازار وارد شد. در این میان سه نماد «فملی»، «فارس» و «نوری» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل بورس تهران و نمادهای «کگهر»، «مارون» و «وسپهر» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل فرابورس داشتند. همچنین «کگل»، «فولاژ» و «خپویش» سه نماد پرتراکنش روز گذشته بازار بودند.
بورس در حالی به استقبال روزهای پایانی آبانماه میرود که انتشار اخبار مثبت در خصوص کاهش نرخ بهره و انتشار منظم اوراق در سال آینده نشانههای مثبتی را برای بهبود وضعیت بازار ارسال کردند. پس از مشخص شدن رئیسجمهور جدید آمریکا و کاسته شدن از رفتار هیجانی سرمایهگذاران، بورس هفته جاری را با سبزپوشی آغاز کرد. انتشار اخبار جهت بهبود مولفههای تاثیرگذار، مانند کاهش نرخ بهره از سوی رئیس کل بانک مرکزی و انتشار منظم اوراق با توجه به افزایش انتشار آن در سال آینده، را میتوان به فال نیک گرفت. البته باید منتظر ماند و دید تغییر این مولفهها به منصه وقوع و اجرایی شدن تمایل پیدا میکند. در صورت اجرایی شدن میتوان بر وضعیت رکودی بازار تا حدودی نقطه پایان قرار داد.
بیشتر بخوانید: سرنوشت دلار و بورس تهران در دوره قبلی ترامپ تکرار میشود؟
حسین مریدسادات، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت روز گذشته بازار گفت: با نگاه به وضعیت هفته گذشته که فشار فروش در بورس زیاد بود، بسیاری ریشه سبزپوشی فعلی را از میان رفتن ریسک انتخابات ریاستجمهوری آمریکا میدانند. از طرفی به نظر میرسد بهبود بورس از مجرای برگزاری سلسله جلسات و نشستهای سازمان با ناشران میگذرد. با کاهش ریسکهای منطقهای و ژئوپلیتیکی و افزایش احتمال آتشبس انتظار میرود که بورس بتواند روزهای مطلوبی را تجربه کند.
با این وجود نگرانی از افزایش فعالیت نوسانگیران در شرایطی که بورس ارزش معاملات خاصی را به ثبت نرسانده همچنان پابرجاست. در صورتی که بازار بتواند بر فعالیت نوسانگیرها فایق شود، آن زمان میتوان ردپای صعود را در روند بازار جستوجو کرد. این کارشناس بازار ادامه داد: روزهای گذشته اخبار مثبتی پیرامون کاهش احتمالی نرخ بهره در ماههای آینده از زبان رئیس کل بانک مرکزی جاری شد. خبر کاهش نرخ بهره در شرایطی منتشر میشود که بازار از ماههای گذشته تحتتاثیر نوسانات آن در وضعیت رکودی نامناسبی گرفتار شده است. اقداماتی از این دست با وجود اینکه دیرهنگام نسبت به آنها تصمیمگیری شده، میتوانند در بازگشت اطمینان ازدسترفته سرمایهگذاران و ورود نقدینگی فعال به بازارها سودمند باشند. از طرفی افزایش ۲۵۰تومانی دلار نیما در روز گذشته و افزایش آن به مرز ۵۰هزار تومانی اتفاق مساعدی است. البته افزایش بهای دلار نیما در صورتی میتواند ثمربخش واقع شود که دلار بازار آزاد رشد چندانی نداشته باشد.
مریدسادات افزود: صنایع بورسی با وجود افزایش ناترازیها در حوزه انرژی میتوانند دستخوش تغییراتی شوند. در این میان بنگاههای اقتصادی میتوانند برای برونرفت از شرایط بحران، شرایط تولیدی را طوری برنامهریزی کنند که خط تولید آنها با کمترین آسیب مواجه شود و بهنوعی تهدید را به فرصت تبدیل کنند؛ بنابراین به نظر میرسد بازار در روزهای آینده با چالش مقابله با فعالیت نوسانگیرها و بهبود ارزش معاملات روبهرو خواهد بود و در صورتی که بر آن غلبه شود، روند بازار بهبود پیدا خواهد کرد.
شهیر محمدنیا، کارشناس بازار سرمایه، در توصیف روز یکشنبه بورس گفت: سبزپوشی بازار در دو روز گذشته را میتوان به احتمال کاهش ریسکهای ژئوپلیتیکی و تحولات بنیادین اتمسفر بازار نسبت داد. با انتخاب دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا، گمانهزنیها از کاهش نبض تنشهای خاورمیانه به چشم میخورد.
از طرفی بهبود مولفههای بنیادین از مدتها پیش آغاز شده است و بسیاری از متغیرهای تاثیرگذار، مانند دلار نیما، با روی کار آمدن دولت جدید بهبود پیدا کردند. زمانی که نوسانات دلار بازار آزاد کاهش پیدا کند و رشد دلار نیما همچنان ادامهدار باشد، صنایع میتوانند تحتتاثیر آن سوددهی مناسبی داشته باشند. از سوی دیگر، برخلاف ادوار گذشته که سیاست تثبیت نرخ ارز در محدوده مشخصی دنبال میشد، بانک مرکزی در دولت جدید کنترل کمتری در تثبیت نرخ ارز دارد.
این کارشناس بازار ادامه داد: لایحه بودجه سال آینده در شرایط فعلی انبساطی بسته شده است. تجویز و بهبود سیاستهای حمایتی تولیدی و حمایت از تولیدکنندگان و افزایش رشد پایدار صنایع راهی برای برونرفت از وضعیت فعلی رکودی است. محمدنیا افزود: روز شنبه رئیس کل بانک مرکزی صحبتهایی در خصوص کاهش نرخ بهره داشت. این اقدام میتواند در صورت عملیاتی شدن بهبود وضعیت کلی بازار را در بر داشته باشد. در مجموع دولت جدید طبق وعدههایی که داده تا حدودی موانع پیش روی بازار را شناسایی کرده و در پی برطرف کردن آنها برآمده است.
با صحبتهای رئیس سازمان بورس و وزیر امور اقتصادی و دارایی مشخص شد اوراق اسلامی که نگرانی پیرامون افزایش انتشار آنها در لایحه بودجه سال آینده احساس میشد، قرار است با نظم مشخص و عدم لطمه به بازار منتشر شوند. در مجموع به نظر میرسد در صورتی که ریسکهای منطقهای کاهش پیدا کنند و ریسکهای داخلی نیز بر مدار نزولی حرکت کنند، بازار میتواند روند صعودی مداومی را تجربه کند.