تاریخ انتشار: ۰۷:۰۴ - ۲۵ آبان ۱۴۰۳
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد:

کاپ ۲۹ چیست و چرا مهم است؟

نشست کاپ ۲۹ در حالی در راستای تلاش مذاکره‌کنندگان برای توافق بر سر تأمین مالی اقدامات اقلیمی آغاز شده است که جهان به‌شدت به آن نیاز دارد.

کاپ ۲۹ چیست؟

اقتصاد۲۴- شیوا سپهری: اجلاس کاپ ۲۹ (بیست‌ونهمین کنفرانس سالانه سازمان ملل در مورد تغییرات اقلیمی)، از ۱۱ تا ۲۲ نوامبر ۲۰۲۴ در باکو، آذربایجان برگزار می‌شود. این کنفرانس فرصتی مهم برای همکاری بین‌المللی در زمینه تغییرات اقلیمی است. اجلاس کاپ ۲۹ به‌ویژه بر تأمین مالی کشور‌های در حال توسعه برای انجام اقدامات اقلیمی تمرکز خواهد داشت.

اجلاس کاپ ۲۹ به دلیل وابستگی اقتصادی آذربایجان به سوخت‌های فسیلی که عامل اصلی تغییرات اقلیمی است، بحث‌برانگیز است. این وابستگی انگیزه‌ای قوی برای ریاست نشست توسط دولت آذربایجان بوده است تا از پیشرفت سریع و چندجانبه در جهت حذف سوخت‌های فسیلی توسط این کشور جلوگیری کند.

آنچه نگران کننده است، این است که اقدامات اقلیمی به‌مراتب از تعهدات کشور‌ها و توصیه‌های علمی عقب‌تر بوده و تأثیرات تغییرات اقلیمی نیز به‌سرعت رو به افزایش است، در حالی که در بسیاری از نقاط جهان واکنش‌های مخالف نسبت به سیاست‌های کاهش استفاده از سوخت‌ها فسیلی دیده می‌شود.

اجلاس COP چیست؟

این اجلاس یک رویداد سالانه است که دولت‌هایی را که تحت حمایت سازمان ملل متحد (UN) به اقدامات زیست‌محیطی متعهد شده‌اند، گرد هم می‌آورد. این کنفرانس‌ها شامل کشور‌هایی است که عضو کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات اقلیمی، پروتکل کیوتو (۱۹۹۷) یا توافق‌نامه پاریس (۲۰۱۵) هستند.

رهبران جهان، وزرا و مذاکره‌کنندگان در COP برای بحث و تأیید برنامه‌هایی برای مقابله با تغییرات اقلیمی و پیامد‌های آن گرد هم می‌آیند. جامعه مدنی، کسب‌وکارها، سازمان‌های بین‌المللی و رسانه‌ها معمولاً به‌عنوان ناظر نیز در این اجلاس شرکت می‌کنند تا شفافیت، مسئولیت‌پذیری و دیدگاه‌های گسترده‌تری را به فرآیند بیفزایند.

مأموریت ۱.۵ درجه سانتی‌گراد چیست؟

اجلاس COP۲۸، کنفرانس اقلیمی ۲۰۲۳ بود که در دبی برگزار شد، اولین نشست از سه اجلاس پیاپی COP بود که هدف از آن تنظیم مجدد اقدامات اقلیمی جهانی بود. سازمان ملل این روند را «نقشه راه مأموریت ۱.۵ درجه سانتی‌گراد» نامیده بود، که هدف آن حفظ دمای جهانی کمتر از ۱.۵ درجه سانتی‌گراد بالاتر از سطح قبل از صنعتی شدن بود.

موضوعات کلیدی در کاپ ۲۹

کاپ ۲۹ مأموریت دارد تا بودجه‌ای را برای اصلاح مسیر اقدامات اقلیمی جهانی ایجاد کند. برنامه‌های کشور‌ها (NDCs) قرار است تا فوریه ۲۰۲۵ ارائه شوند. با این حال، برای اینکه کشور‌های در حال توسعه بتوانند اهداف جدید و بلندپروازانه‌ای را در NDCs خود ارائه دهند، کاپ ۲۹ باید منابع مالی در دسترس برای آنها را مشخص کند.

هدف قبلی تأمین مالی اقلیمی، ۱۰۰ میلیارد دلار در سال، نمادین بود و در واقع کسری از مبلغی است که واقعاً مورد نیاز است و بسیار مورد اختلاف نظر قرار گرفته بود.

تأمین مالی اقلیمی یکی از دشوارترین مسائل در مذاکرات است. هدف قبلی تأمین مالی اقلیمی، ۱۰۰ میلیارد دلار در سال از کشور‌های توسعه‌یافته به کشور‌های در حال توسعه بین سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵، بود چراکه تنها کسری از مبلغ مورد نیاز واقعی بود و بسیار بحث‌برانگیز شده بود؛ چراکه کشور‌های توسعه‌یافته تا سال ۲۰۲۲ نتوانستند به این هدف برسند.


بیشتر بخوانید: معاون رئیس جمهور بالاخره به باکو رسید، تندرو‌ها پزشکیان را از پرواز پیاده کردند/ ظرفیت‌های محیط زیست نیمه جان ایران در اجلاس کاپ ۲۹


این اجلاس نیاز‌ها و اولویت‌های کشور‌های در حال توسعه را منعکس خواهد کرد. تاکنون پذیرفته شده که مقیاس مورد نیاز در حد تریلیون‌ها دلار است، نه میلیاردی. همچنین توافق شده است که برای پر کردن این شکاف عظیم، باید منابع مالی خصوصی نیز به کار گرفته شود و اصلاحات گسترده‌تری در ساختار مالی جهانی صورت گیرد. موضوعاتی مانند یارانه‌ها، سود‌های حاصل از سوخت‌های فسیلی و «مالیات‌های همبستگی» نیز باید مورد بحث قرار گیرد.

لازم به ذکر است که پیش از کاپ ۲۹ پیشرفت اندکی حاصل شده است. طرفین درباره اینکه چه کسی باید پرداخت کند، چه مقدار باید پرداخت شود، شکل‌های تأمین مالی (وام یا کمک بلاعوض) و نحوه دسترسی به این منابع اختلاف نظر دارند.

به گزارش اقتصاد۲۴ موضوع دیگر مورد بحث این است که منابع باید به چه سمتی هدایت شوند و مواردی از جمله کاهش اثرات تغییرات اقلیمی (جلوگیری از وخیم‌تر شدن تغییرات اقلیمی)، تطبیق با اثرات آن، یا حمایت از کشور‌ها برای مدیریت خسارات و زیان‌ها (آثار تغییرات اقلیمی که قبلاً اتفاق افتاده یا قابل اجتناب نیست) همچنان مورد بحث است. تا به امروز، کشور‌های توسعه‌یافته به طور مداوم خواستار مشارکت کشور‌های در حال توسعه با درآمد بالاتر مانند چین و هند شده‌اند. این کشور‌ها به شدت با این موضوع مخالفت کرده‌اند. برای توافق بر سر هدف جدید، این اختلافات باید حل شود.

کاپ ۲۹ چیست؟

مساله شفافیت در کاپ ۲۹

کنفرانس‌های COP به عنوان نماد‌های توافق بین‌المللی عمل می‌کنند، اما بسیاری از فرآیند‌ها در پشت صحنه پیش می‌روند. کاپ ۲۹ برای شفافیت طبق توافق پاریس مهم خواهد بود، زیرا گزارش‌های دوسالانه ارتقایافته شفافیت (BTR) طرفین تا دسامبر ۲۰۲۴ سررسید دارد.

گزارش‌های BTR ابزاری مهم در توافق پاریس هستند که کشور‌ها را موظف می‌کند گزارشی از پیشرفت‌های خود در کاهش انتشار، تعیین سیاست‌های اقلیمی و تأمین منابع برای اقدامات اقلیمی ملی و بین‌المللی ارائه دهند.

گزارش‌های BTR با هدف ایجاد شواهد قوی برای NDC‌های قدرتمند، ایجاد اعتماد و تشویق به اقدامات بلندپروازانه اقلیمی هستند. همچنین این گزارش‌ها به کشور‌های در حال توسعه کمک می‌کنند تا دستاورد‌های خود را نشان دهند و تأمین مالی اقلیمی جذب کنند.

انتقاد از آذربایجان در زمینه شفافیت

آذربایجان در شاخص‌های اقلیمی رتبه بالایی دارد و بار‌ها فضا را برای سازمان‌های مردم‌نهاد و فعالان جامعه مدنی محدود کرده است. ریاست کاپ ۲۹ پلتفرم جهانی شفافیت اقلیمی باکو را برای تشویق مشارکت و حمایت از کشور‌ها در تکمیل BTR‌های خود راه‌اندازی کرده است. این پلتفرم فضایی را برای همکاری بین دولت، سازمان‌های مردم‌نهاد و ذینفعان بخش خصوصی فراهم می‌کند. این یکی از زمینه‌هایی است که میزبان کاپ ۲۹، آذربایجان، با انتقاد مواجه شده است.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ محتوای یک بنر در بازار تهران جلب توجه کرد

عکس/ ساختمان اساتید یک ماه پس از اولین حملات

عکس/ یادداشت احساسی مجید بنی فاطمه برای محمود کریمی

فیلم/ ضرب المثلی که وزیر نیرو برای کم آبی خواند

فیلم/ دیدار دختر پزشکیان با خانواده شهید حاجی زاده

عکس/ واکنش برادر داماد رئیسی به تهدید‌ها درباره اجرای مکانیسم ماشه

بازگشایی محور کرج ـ چالوس و آزادراه تهران ـ شمال

فیلم/ فروش خانه‌های متری یک میلیارد در تهران

سووشون رفع توقیف شد

فیلم/ بازدید وابستگان نظامی ۲۰ کشور از جنایات اسراییل در زندان اوین

اروپا ۹ فرد و نهاد ایرانی را تحریم کرد

عکس/ کنایه جنجالی آذری جهرمی به مسعود پزشکیان

هر آنچه از آ سه آن باید دانست

محتوای مکالمه جنجالی ترامپ با زلنسکی لو رفت

عکس/ حضور پزشکیان در مراسم یادبود حسین طیب‌نیا

عکس/ استوری انتقادی ستاره استقلال خطاب به مدیران

دادستانی تهران علیه یک نماینده اعلام جرم کرد

عکس/ تغییر نام خیابان خالد اسلامبولی در تهران

ارزش سهام عدالت امروز ۲۴ تیر ۱۴۰۴+ جدول

فیلم/ تراشیدن سبیل مردان دروزی توسط شورشی‌های جولانی

عکس/ ادامه تمرینات پرسپولیس در سالن بدنسازی

عکس/ چهره متفاوت بنی صدر ۸۴ سال پیش در کنار برادران و خواهرش

فیلم/ صحنه‌هایی از گوش خونین یک سرباز پیاده‌نظام در روز ملی فرانسه

۶ نشانه گرمازدگی را بشناسید

فیلم/ شقایق فراهانی پس از مدت‌ها آفتابی شد

عکس/ سردار باقری در کنار امیر ایرانی و امیر موسوی در بازدید از نیروی دریایی ارتش

عکس/ مراسم عروسی فروغ فرخزاد و پرویز شاپور ۷۳ سال پیش با تیپ اروپایی

هشدار جدی پلیس فتا به داوطلبان کنکور

سلامت روان در فضای سمی مجازی چگونه شکل می‌گیرد؟

فیلم/ غم بزرگ بازیگر سریال تاسیان بابت معلولیت چهره‌اش

ترامپ برای حمله به مسکو چراغ سبز نشان داد

عکس/ ژست و استایل جذاب بیتا سحرخیز در کافه‌ای دنج و لاکچری

عکس دیده نشده از زهرا پزشکیان در کنار زینب سلیمانی در یک مراسم

تمام قبوض مشترکان آب تهران باطل شد

فیلم/ مقایسه کیفیت هوای تهران و توکیو سوژه شد

اندونگ در آستانه توافق با استقلال!

مصدومیت دردناک آقای گل پرسپولیس

عکس/ تغییر چهره ابن مرجانه سریال مختار پس از ۱۹ سال با مدل موی جدید

قیمت طلا به مسیر صعودی بازگشت

فیلم/ جمله سنگین مریم امیرجلالی به سیما تیرانداز

عکس/ استایل رسمی محمدرضا پهلوی و ثریا ۷۴ سال پیش در یک مراسم

عکس/ حمله تند مهرداد محمدی به مدیران استقلال

عکس یادگاری عراقچی و وزرای خارجه شرکت‌کننده در اجلاس شانگهای

عکس/ چهره متفاوت رهبری ۶۲ سال پیش در سفر به استان گیلان به همراه یک دوست لبنانی

عکس/ استقلالی ها در ترکیه وزنه زدند

فیلم/ پلنگ ایرانی در حال خوردن شکار خود در پارک ملی خبر

احتمال بازگشت یک بازیکن به لیست استقلال

بورس انرژی چیست و چه ساختاری دارد؟

ادارات خوزستان فردا به دلیل گرما تعطیل شدند

فلسطینی‌های گرسنه و ناامید در غزه