تاریخ انتشار: ۱۰:۲۷ - ۳۰ آبان ۱۴۰۳

گزارش تفریغ بودجه به‌روایت دیوان محاسبات

دیوان محاسبات کشور گزارش تفریغ بودجه در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ را که به بررسی جزئیات عملکرد بودجه‌ای دولت در این سال‌ها می‌پردازد، منتشر کرد.

دیوان محاسبات

اقتصاد۲۴-آمار‌های این گزارش حاکی از آن است که کسری بودجه دولت در سال۱۴۰۱ برابر با ۴۳۷هزار میلیارد تومان و در سال۱۴۰۲ برابر با ۵۹۳ هزارمیلیارد تومان بوده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد دولت برای پوشش دادن کسری بودجه خود در سال۱۴۰۲ بیش از دوبرابر سقف قانونی به انتشار اوراق مالی و ایجاد بدهی پرداخته است. از نکات مهم دیگر گزارش تفریغ اینکه میزان تحقق بودجه مربوط به توزیع عادلانه و رفع تبعیض و ارتقای سطح مناطق کمتر توسعه‌یافته حدود ۴هزار میلیارد تومان کمتر از قانون است. همچنین در گزارش تفریغ۱۴۰۲ اشاره شده که نهاد ریاست‌جمهوری در این سال بدون پایبندی به احکام قانون، بودجه خود را افزایش داده است. به این ترتیب به نظر می‌رسد حتی نهاد ریاست‌جمهوری هم به سند مالی دولت تعهد عملی نداشته است.

بررسی‌های دیوان محاسبات در جریان رسیدگی به گزارش تفریغ بودجه سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهد عملکرد بودجه شرکت‌ها بالغ بر ۴۸۶۳هزار میلیارد تومان، معادل ۱۶۸درصد نسبت به بودجه مصوب قانونی و معادل ۱۲۵درصد نسبت به بودجه مصوب اصلاحی مستند به ماده دو قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت دارای عملکرد مالی بوده که بیانگر پیش‌بینی نامناسب بودجه شرکت‌هاست. همچنین یافته‌های حسابرسی مرتبط با بودجه شرکت‌ها حاکی از انحرافات متعدد شرکت‌ها نظیر عدم رعایت کامل اصل ۵۳ قانون اساسی در بخش عمده‌ای از وجوه عمومی شرکت‌هاست. این اصل قانون اساسی اشاره دارد که کلیه دریافت‌های دولت در حساب‌های خزانه‌داری کل متمرکز می‌شود و همه پرداخت‌ها در حدود اعتبارات مصوب به موجب قانون انجام می‌گیرد.

گزارش تفریغ بودجه چیست؟

براساس اصل ۵۵ قانون اساسی دیوان محاسبات به کلیه حساب‌های وزارتخانه‌ها، موسسات، شرکت‌های دولتی و سایر دستگاه‌هایی که به نحوی از انحا از بودجه کل کشور استفاده می‌کنند، به ترتیبی که قانون مقرر می‌دارد رسیدگی یا حسابرسی می‌کند که هیچ هزینه‌ای از اعتبارات مصوب تجاوز نکرده و هر وجهی در محل خود به مصرف رسیده باشد. دیوان محاسبات، حساب‌ها و اسناد و مدارک مربوطه را برابر قانون جمع‌آوری و گزارش تفریغ بودجه هر سال را به انضمام نظرات خود به مجلس شورای اسلامی تسلیم می‌کند. این گزارش باید در دسترس عموم گذاشته شود.

براساس گزارش تفریغ بودجه میزان کسری بودجه تحقق‌یافته در سال ۱۴۰۱ برابر با ۴۳۷ همت بوده است و در سال ۱۴۰۲ برابر با ۵۹۳ همت بوده است. ۳۱ درصد از کسری بودجه ۵۹۳ همتی سال ۱۴۰۲ از طریق واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای و ۶۹ درصد آن از طریق واگذاری دارایی‌های مالی تامین شده است.

بررسی جزئیات گزارش تفریغ بودجه نشان می‌دهد ۱۰۲ ردیف از ۲۱۹ ردیف منابع بودجه‌ای دولت در سال ۱۴۰۲ وصولی کمتر از ۷۵ درصد داشته‌اند. بررسی‌ها نشان می‌دهد میزان تحقق منابع وصولی دولت در این سال به طور کلی ۱۰۷.۵ درصد پیش‌بینی‌ها بوده است؛ با‌این‌حال میزان تحقق مصارف در این سال برابر با ۱۰۹ درصد پیش‌بینی‌ها بوده است. به نظر می‌رسد پیش‌بینی‌ها در هر دو حوزه منابع و مصارف برآورد کمی داشته‌اند؛ با‌این‌حال، این خطا در حوزه مصارف بیشتر بوده است.

افزایش غیرقانونی بودجه نهاد ریاست‌جمهوری

مطابق مصوبه یکصد و نهمین جلسه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا، به سازمان برنامه و بودجه کشور اجازه داده شده مبلغ ده‌هزار میلیارد تومان به اعتبارات هزینه‌ای وزارت آموزش‌و‌پرورش و ادارات کل آموزش‌و‌پرورش استان‌ها، دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی و سایر دانشگاه‌ها که در پرداخت حقوق و مصارف اجتناب‌ناپذیر با کسری مواجه هستند صرفا جهت پرداخت حقوق و مزایا اضافه کند.


بیشتر بخوانید:زیان‌دهی ۱۳۴ شرکت دولتی در گزارش تکان دهنده تفریغ بودجه ۱۴۰۲؛ صداوسیما در رتبه پنجم قرار دارد

با‌این‌حال سازمان برنامه و بودجه کشور با استفاده از این مجوز به افزایش بودجه «نهاد ریاست‌جمهوری»، «وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دستگاه‌های تابعه»، «وزارت آموزش‌و‌پرورش و دستگاه‌های تابعه» و «وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دستگاه‌های تابعه» پرداخته است. براساس اعلام دیوان محاسبات، افزایش اعتبار هزینه‌ای نهاد ریاست‌جمهوری با توجه به عدم وجود مجوز افزایش اعتبار برای آن، مبین عدم رعایت حکم مربوط است. از نکات قابل توجه دیگر درگزارش تفریغ بودجه در سال ۱۴۰۲ اینکه دولت بیشتر از دو و نیم برابر سقف ۱۳۵ همتی اوراق مالی اسلامی، به انتشار اوراق پرداخته است. میزان انتشار اوراق مالی اسلامی برای تامین مالی دولت در سال ۱۴۰۲ برابر با ۳۶۱ هزار میلیارد تومان بوده است که این امر مغایر با قانون بوده است.

نکته جالب دیگر که در این گزارش به چشم می‌خورد این است که شرکت‌های تولید برق، گاز و آب در بخش عمده مناطق کشور شرکت‌های زیانده محسوب می‌شوند. انباشت بلندمدت ناترازی‌ها و قیمت‌گذاری دستوری در این حوزه، مهم‌ترین عاملی است که به زیانده شدن این شرکت‌ها انجامیده است.

بودجه مبتنی بر کسری

براساس آمار و ارقام مندرج در گزارش، به نظر می‌رسد مهم‌ترین عامل موثر در بروز کسری بودجه در سال ۱۴۰۲، این است که بودجه دولت اساسا مبتنی بر کسری برنامه‌ریزی شده بود و ۴۵۴ هزار میلیارد تومان میزان کسری تراز عملیاتی بود که برای بودجه پیش‌بینی شده بود. اما عدم تحقق عملکرد پیش‌بینی‌شده در درآمد‌های مربوط به واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای به تشدید این کسری منجر شد.

این اعتبارات مربوط به خصوصی‌سازی دارایی‌های دولتی و واگذاری و شرکت‌هاست. میزان تحقق این درآمد‌ها در سال ۱۴۰۲ برابر با ۵۷ درصد بوده است، اما میزان تحقق سایر درآمد‌ها ۱۰۱ درصد بوده است. مصارف مربوط به اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای نیز درصد تحققی مشابه با درآمد‌های ناشی از واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای ثبت کرده‌اند؛ با‌این‌حال، میزان پیش‌بینی‌شده برای درآمد‌های واگذاری دارایی سرمایه‌ای بسیار بیشتر از پیش‌بینی مربوط به مصارف اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای بوده است؛ به همین دلیل نسبت یکسان عدم تحقق درآمد‌ها و هزینه‌ها در این حوزه منجر به تشدید کسری بودجه شده است.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قیمت جدید آپارتمان در منطقه ۱۳ تهران از تهران نو تا پیروزی + جدول

فهرست بهترین سریال‌های کره‌ای با جادوی «هنر‌های رزمی»

وضعیت پرونده نبیل باهویی در پرسپولیس

آیا باید منتظر موج افزایش قیمت مسکن باشیم؟

برای بار سوم یک سامانه جدید مسکن ایجاد شد

دلنوشته جالب امیر قلعه نویی برای شاگردانش

تفاوت نرخ اجاره‌نشینی در یوسف‌آباد و بریانک + جدول

غزل شاکری با شهاب حسینی همبازی شد

واکنش علیرضا بیرانوند به رکوردشکنی در تیم ملی

عکس/ مریم سریال ستایش بعد ۱۵ سال در ۵۸ سالگی

عکس/ شیوه قدیمی تنبیه در ایران

عکس/ پیش بینی نرخ تورم ایران تا سال۲۰۲۹ میلادی

دلیل ماندگار شدن نام کوروش در تاریخ جهان چه بود؟

کارخانه سایپا تعطیل می‌شود؟

تالاب هورالعظیم خشک شد

مساله حل نشده بحران قطعی برق در ۵۰ سال گذشته

عکس/هتل‌های تهران توسط ژاپنی ها و عرب ها قرق شد!

دلجویی طالبان از پدر آرزو خاوری

برای اجاره یک آپارتمان متوسط در نیویورک چقدر پول لازم است؟

اعلام زمان شارژ سهمیه بنزین آذر ماه

عکس/ مهری پدرسالار ۳۱ سال بعد در ۶۴ سالگی

لکسوس ارزان شد

فیلم/ بلاگر فلاکت پدیده نوظهور اینستاگرام

بیمه ایمپلنت، کلید سلامت دندان و کاهش هزینه‌های ایمپلنت

واریز وجه معامله به کارت نفر سوم ممنوع شد

نماینده ایذه: اراده مجلس رفع فیلترینگ است

دو روایت از محله هرندی از بازگشت آرامش تا فعالیت شیره‌کش‌خانه‌ها

عکس/ طرح عجیب شهرداری تهران برای هفته کتاب

محکوم له و محکوم علیه کیست؟/ آنچه باید درباره حقوق قانونی خود بدانید

رشد مجدد طلا و سکه در بازار

گردن‌زنی پلتفرم‌های لجستیک با تبر فیلترینگ

بدون ضامن از فرابانک ملت یک میلیارد ریال تسهیلات بگیرید

مشخصات هواپیمای جت L-۳۹ آلباتروس

عکس/پایان اشغال سفارت آمریکا با میانجی گری ابراهیم یزدی

عکس/ کادیلاک آمریکایی با پلاک عراقی کف تهران

آیین نامه حذف یارانه نقدی ابلاغ شد

کاهش سن مهاجرت به زیر ۱۸ سال؛ مهاجرت راه فرار شد

با شرکت در طرح گردونه بانک ملت، تسهیلات قرض الحسنه بگیرید

گوگوش ۷۵۰میلیارد تومان از ثروتش را از دست داد!

فیلم/ مطالبه معلمان بازنشسته این بار از مجلس

فیلم/ تهدید عجیب پزشکیان در تلویزیون و درباره فیلترینگ

وضعیت گزارش نهایی کمیسیون تلفیق درباره بودجه

افزایش قیمت خودرو، حربه دولت برای جبران کسری بودجه/ خودرو‌های ایرانی متریال خاصی ندارد که قیمت آنها اینقدر بالا باشد

عکس تاریخی از ابراهیم یزدی و هاشمی رفسنجانی

آیفون های وارد شده به زودی رجیستر می شوند

قیمت دلار در انتظار مسیر حرکت درهم

وضعیت وخیم دخل و خرج تامین اجتماعی

چرا تخم مرغ گران شد؟

خودروسازان به صورت روزانه در ضرر هستند

بازار کم نوسان دلار و طلا