تاریخ انتشار: ۱۶:۱۵ - ۰۷ آذر ۱۴۰۳

جامعه در آستانه فروپاشی اجتماعی، اقتصادی و روانی

مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر می‌گوید ۱۴.۸ درصد از مصرف‌کنندگان گل، دانشجویان و ۳.۷ درصد، دانش‌آموزان هستند. به گفته او، در جمعیت معتادان هم، حشیش و گل با فراوانی ۴.۴ درصد، در رتبه دوم و بعد از تریاک است. ۳۳.۳ درصد مصرف‌کنندگان گل، بیکار و ۵۱.۹ درصد مصرف‌کنندگان گل در گروه سنی ۱۵ تا ۲۹ سال هستند.

جامعه در آستانه فروپاشی اجتماعی، اقتصادی و روانی

اقتصاد۲۴-شب دوشنبه به همراه تعدادی از مدیران رسانه‌ای کشور به مناسبت روز مجلس نشستی با آقای محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس داشتیم. در این نشست آقای قالیباف گفت که به اهمیت رسانه‌ها پی برده است و قصد دارد که نشست‌های منظمی با مدیران رسانه‌ّها برگزار کند. در این نشست من از فرصت استفاده کردم تا موضوعی را که به نظرم بسیار اهمیت دارد مطرح کنم؛ مسئله خشم اجتماعی. در هفته‌ها و ماه‌های اخیر، مشاهداتم از مردم کوچه و خیابان این بود که مردم به‌شدت خشمگین و افسرده هستند.

حسی قدرتمند به من می‌گفت این خشم پیامد‌های خطرناکی برای کشور دارد و هرچه زودتر باید فکری برای حل آن کرد. این دغدغه من را به این سمت سوق داد که آمار‌هایی در این زمینه را جمع‌آوری کنم، کنار هم بگذارم و سعی کنم تصویری از جامعه ایران بسازم که وضعیت کنونی آن را قابل فهم کند. نشست با رئیس مجلس فرصتی بود که این مسئله را با یکی از سیاستمدارانی که در چند دهه اخیر در سمت‌های مختلف مسئولیت داشته در جمعی که مدیران رسانه‌های کشور حضور دارند، در میان بگذارم.

در این جلسه گفتم که حکمرانی غلط و ناکارآمد در طی چند دهه گذشته شرایط جامعه را به سمت یک فروپاشی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی برده است. مقصرین شرایط کنونی کسانی نیستند جز تصمیم‌سازان، تصمیم گیران، مجریان و ذی‌نفعان که منجر به رشد فقر، تورم، بی‌کاری، مهاجرت و ... شده‌اند.

شکل‌گیری این شرایط بستری شده برای گسترش خشونت، خلافکاری، بزهکاری، جنایت، اعتیاد و … وضعیتی که روان جامعه را خشمگین، کم‌طاقت، لجوج، غیرتعاملی، بی‌اعتماد و البته سیاست‌زده کرده است. تامل و تعقل به این چند آمار انسان را نه حیرت‌زده بلکه وحشت‌زده می‌کند:

۱- در خلال سال‌های ۱۳۶۸-۱۳۸۷ یعنی طی ۱۹ سال در حالی که تولید ناخالص ملی کمتر از ۳ برابر شده (۲.۷۴برابر) سطح عمومی قیمت‌ها ۳۴.۵ برابر شده است.

۲- طبق گزارش «پایش فقر» وزارت کار رشد فقر صرفا در طی دو سال ۹۶ تا ۹۸ از ۲۲ درصد به ۳۲ افزایش پیدا کرده و از ۹۸ تا ۹۹، ۳۸ درصد رشد کرده است. فهم این موضوع یعنی بیش از ۳۰ میلیون نفر از جمعیت کشور زیر خط فقر هستند 
در واقع نه تنها کل افراد جامعه فقیرتر شده‌اند بلکه شکاف فقیر و غنی هم بیشتر شده است. به‌علاوه این روند‌ها منجر به کوچک‌ترشدن لایه‌های میانی درآمدی و سقوط صاحبان درآمد‌های متوسط به سطوح پائین شده است.

۳- طبق گزارش مرکز آمار، ۵۱درصد خانوار‌های دهک ششم، ۴۳درصد خانوار‌های دهک پنجم و ۳۴درصد دهک خانواده‌های چهارم به دهک‌های پائین رفته‌اند و در مجموع ۲۵درصد این خانوار‌ها از دهک‌های میانی خارج شده‌اند و به دهک‌های هفتم، هشتم، نهم و حتی دهم درآمدی انتقال یافته‌اند.

۴- صرفا در حوزه مسکن، در ۲۶ سال منتهی به سال ۱۳۹۹قیمت مسکن سالانه ۲۵.۵درصد افزایش داشته و مجموعاً ۳۴۴ برابر شده است؛ و این عدد در ۱۳۹۹، به ۷۸.۲درصد و در خردادماه ۱۴۰۰ به ۸۴درصد رسیده است.

به بیان دیگر قیمت خرید یک واحد مسکونی در شهر تهران طی دو سال از ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ بیش از ۱۲۰ درصد رشد داشته است. یعنی دو برابر شدن قیمت مسکن صرفا در دو سال.

۵- در حوزه بهداشت، بر اساس داده‌های حساب‌های ملی سلامت ایران، ۳۷.۴ درصد مخارج سلامت کشور در سال ۹۸ به صورت پرداخت از جیب بیماران و خانواده‌های آنها تامین شده است.

فشار‌های ناشی از تورم، هزینه‌های زندگی، ناتوانی در تامین مسکن و بهداشت، طبقه متوسط را به لحاظ فضایی مجبور به کوچ به نواحی حاشیه‌ای‌تر شهر کرده است. این جابه‌جایی‌های مکانی همراه است با احساس انزوا، نارضایتی شدید از مفیدنبودن تحصیل دانشگاهی و سرخوردگی ناشی از بیکاری. این استیصال و سرخوردگی طبیعتا خود را در انواع آسیب‌ها و مسایل اجتماعی نشان می‌دهد.

اولین واکنش جامعه، دوری از این وضعیت است. آمار نگران‌کننده مهاجرت موید آن است که که عمر مهاجرت نه از باب موقعیت بهتر بلکه برای فرار از غرق شدن است.

براساس یک نظرسنجی، که نتایج آن را ابتدای امسال دکتر صالحی امیری در یک نشست فرهنگی اعلام کرد، تمایل مردم به مهاجرت به ۶۰ درصد رسیده. به عبارت دیگر، ۴۸ میلیون نفر از جمعیت ایران تمایل به خروج از ایران دارند.

برای آنها که توان مهاجرت ندارند، کنارآمدن و دل‌بستن به انواع مخدر‌های فیزیکی و معنوی راهبرد دیگر است. حمیدرضا صرامی، پژوهشگر اعتیاد گفته است نرخ شیوع اعتیاد در نوجوانان را که در دهه ۸۰، نیم‌درصد بوده در دهه ۹۰ به ۲.۱ درصد رسیده.

همین نرخ در میان جوانان در حالی که در در دهه ۸۰، یک درصد بوده، در دهه ۹۰ به ۴.۷درصد رسیده است. به‌عبارت دیگر، نرخ شیوع اعتیاد در میان نوجوانان و جوانان در دهه ۹۰ بیش از ۴ برابر شده است. نکته فاجعه‌بار اینکه به گفته همین پژوهشگر ۲۲درصد کارگران معتاد هستند.

این پژوهشگر که اعتیاد در میان نوجوانان و جوانان را به دلایلی مانند رشد اباحه‌گری و لذت‌طلبی افراطی نسبت داده نتوانسته انکار کندکه شیوع اعتیاد در میان کارگران به دلیل موارد همچون «کار سنگین، سختی شغل، مشکلات خانوادگی، تفریح و مشکلات اختلالات خواب» بوده است.


بیشتر بخوانید:روش نو برای درمان افسردگی


مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر می‌گوید ۱۴.۸ درصد از مصرف‌کنندگان گل، دانشجویان و ۳.۷ درصد، دانش‌آموزان هستند. به گفته او، در جمعیت معتادان هم، حشیش و گل با فراوانی ۴.۴ درصد، در رتبه دوم و بعد از تریاک است. ۳۳.۳ درصد مصرف‌کنندگان گل، بیکار و ۵۱.۹ درصد مصرف‌کنندگان گل در گروه سنی ۱۵ تا ۲۹ سال هستند.

سرپرست دفتر سلامت روان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی: ۲۵.۴ درصد از جمعیت بالای ۱۵ سال کشور در آغاز اختلالات روانی قرار دارند. ۱۷ درصد جمعیت دچار اختلالات خلقی و ۱۴ درصد مبتلا به اختلالات اضطرابی هستند.

صرفا خوانش آمار‌های اجتماعی نه هشدار بلکه بروز ابر بحران‌های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی را نوید می‌دهد.

در این جلسه پرسیدم آقای قالیباف سهم شما و دوستان شما و همفکران شما تا منتقدین و مخالفین شما در بروز این شرایط چیست؟ کشور در لبه پرتگاهی که سر خردن یه دانه شن هم می‌تواند باعث سقوط شود باز سهم شما و دوستان و همفکران و منتقدین و مخالفین شما برای جلوگیری از این فروپاشی چیست؟

منبع: رویداد24
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

کنایه تند مهاجری به سخنرانی احمدی نژاد در اروپا

عکس آتلیه‌ای دختر خزانه دار ناصرالدین شاه ۱۲۰ سال پیش با لباس پرنسسی

عکس/ بنر اعتراضی هواداران علیه هیات‌مدیره استقلال

قیمت اجاره خانه در منطقه ۷ تهران از ارامنه تا سهروردی چقدر است؟

هر ورق کالباس به ۳۰ هزار تومان رسید

طراحی پل با ایده اساطیر باستانی ایران در شیراز

کشف ویروس جدید کرونا در چین

عکس/ ژست ویژه محمدرضا پهلوی ۸۰ سال پیش در کنار احمد قوام با نگاه خاص

بازی تورم‌ساز‌ها در بازار اجاره

پشت‌پرده کمبود روغن خوراکی در بازار

اینفوگرافی/ آخرین نرخ رسمی انواع نان در تهران

عکس/ نمایی بی نظیر از هتل هیلتون تهران ۶۴ سال پیش با دورنمای دماوند

آیا ایران واردکننده نفت می‌شود؟

سرمربی استقلال مشخص شد؟

عکس/ تیپ گنگستری دو پلیس ایرانی ۵۴ سال پیش با عینک دودی و لباس نظامی

خبر تازه سخنگوی دولت درباره مهاجران افغان

عکس/ گشت و گذار یک زوج اروپایی ۵۰ سال پیش در منطقه بوارده آبادان

اینفوگرافی/ سگ گردانی در کدام شهر‌های ایران ممنوع شد؟

فیلم/ اقدام جالب دختران هاکی‌باز ایران به یاد الهه حسین‌نژاد

اتهام قاتل الهه حسین‌نژاد افسادفی‌الارض است

عکس/ استوری عجیب و دیدنی رضا گلزار برای دومین سالگرد ازدواجش

عکس/ استوری عضو جدید هیات مدیره استقلال علیه مدیران باشگاه

عکس/ استایل پرنسس دایانا با مدل موی خاص ۳۳ سال پیش در کنار اهرام ثلاثه

سرنوشت توله خرس گمشده پارک پردیسان چه شد؟

عکس/ تیپ گنگ روژان سریال نون خ در باشگاه انقلاب با کتانی رنگ جیغ

افشای جزییات تازه و عجیب از قتل یک پدر به دست ۶ دختر نوجوان

بازگشت استقلال و پرسپولیس به ورزشگاه قدیمی

واکنش معنادار ایران به گزارش آژانس

عکس/ تیپ اعیانی ملک فاروق پادشاه مصر ۹۱ سال پیش در کنار خواهران اش

عکس/ سلفی آینه‌ای سولماز آقمقانی با اکسسوری لاکچری و لنز رنگی

فیلم/ تجمع هواداران استقلال علیه تاجرنیا و جویباری

پشت پرده اعطای دکترای افتخاری به احمدی‌نژاد و نتانیاهو

عکس/ ظاهر متفاوت محمد بن سلمان ۲۸ سال پیش در حال قایق سواری

زخم قاچاقچیان بر تن جنگل‌های هیرکانی

عکس/ ژست خاص و جذاب المیرا دهقانی کنار دریا با ساعت ترند

عکس/ تیپ بهاری شبنم قلی‌خانی کنار برج خلیفه دبی با شلوار مام استایل

عکس/ قیمت فروش یخ ۸۰ سال پیش در تهران

عکس/ تیپ گنگ بازیگر سووشون با لباس ورزشی و عینک چند میلیونی

عکس/ ژست صمیمی اردشیر زاهدی ۵۴ سال پیش در کنار الیزابت تیلور

عکس/ واکنش وریا غفوری به قتل الهه حسین نژاد

عکس/ صحنه عجیب از تماشاگران در کنسرت علیرضا قربانی با پوشش خنده دار

سیگنال مثبت مولفه‌های بنیادین به سرمایه‌گذاران در بازار سهام

افزایش شهریه مدارس غیرانتفاعی در سال تحصیلی جدید؛ از ۵۸ میلیون تا ۱۸۰ میلیون/ آموزش خصوصی با بهای نجومی

عکس/ چهره متفاوت بازیگر نقش هند جگرخوار ۶۴ سال پیش با لبخند زیبا

عکس/ استایل لاکچری غزل شاکری با کت پوست ماری در یک مراسم

سقوط سهام تسلا پس از درگیری ایلان ماسک با ترامپ

قیمت دلار در آستانه یک آزمون حساس؛ صعود یا عقب گرد؟

عکس/ پوشش خاص محمدرضا پهلوی ۹۳ سال پیش در سوئیس

واکنش سخنگوی دولت به قتل الهه حسین‌نژاد

عکس/ ژست هنری بیتا سحرخیز با چهره غمگین و نگاه معنادار