تاریخ انتشار: ۰۸:۲۶ - ۱۳ آذر ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۱ نظر

پلن عربستان برای رقابت پنهان با ایران در تنگه هرمز؛ ماجرای کانال بن سلمان چیست؟

در شرایطی که گروهی مدعی‌اند که ایران می‌تواند از تسلط خود بر تنگه هرمز به عنوان اهرم فشار استفاده کند، گروهی دیگر با استناد به کانال ادعایی بن سلمان ادعا می‌کنند که ریاض به واسطه این پروژه در صدد است تا قدرت تهران را در عرصه ژئوپلتیکی مهار کند. ادعایی که در باب صحت آن تردید‌ها جدی است.

پلن عربستان برای رقابت پنهان با ایران در تنگه هرمز؛ ماجرای کانال بن سلمان چیست؟

اقتصاد۲۴-فرست پست با انتشاز گزارشی مدعی شد، حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل به فرآیند عادی سازی روابط اسرائیل و اعراب در غرب آسیا پایان داد. تشددید تنش‌ها و تحرکات اسرائیل در نهایت زمینه را برای رویارویی تهران و تل‌آویو هموار کرد، از همین رو جنگ به اسرائیل و مقاومت محدود نماند و برای نخستین بار ایران و اسرائیل رویاروی هم قرار گرفته و از آنجایی که مرز مشترکی ندارند با توسل به حریم‌های هوایی بازیگرانی که در میانشان تعریف شده‌اند برای انجام عملیات نظامی و ضدحملات‌شان استفاده کردند. این رویارویی دامنه درگیری‌ها را گسترده‌تر کرد و منطقه را در آستانه جنگی فراگیر قرار داد. ناظران مدعی‌اند بعید است در چنین شرایطی تهران و تل‌آویو تن به آتش بس دهند. از همین رو غرب آسیا در انتظار جنگی طولانی و فرسایشی می‌شود، جنگی که می‌تواند اقتصاد، انرژی و عرضه نفت خام کشور‌های مستقر در این جغرافیا را به شکلی منفی تحت قرار دهد.

معمای کانال بن سلمان

فرست پست در ادامه گزارش خود مدعی است، تنگه هرمز نقطه بحرانی برای ترانزیت نفت به حساب می‌آید. روزانه حدود ۲۰ میلیون بشکه نفت از طریق تنگه هرمز از خلیج فارس به خلیج عمان و دریای عرب منتقل می‌شود. این ۳۰ درصد از تجارت نفت جهان را تشکیل می‌دهد. عربستان سعودی، امارات، عمان، ایران، قطر و کویت برای تامین انرژی به شدت به این تنگه وابسته هستند. در این میان ایران کنترل تنگه هرمز را در دست دارد. رویارویی ایران و اسرائیل موجب شده تا هراس از آینده این شاهراه کلیدی افزایش یابد.

امروز جهان عرب چند صدا شده و فاقد ایدئولوژی لازم برای هم صدایی در برابر اسرائیل است. همزمان تلاش‌های ایران بر تقویت روابط با کشور‌های عربی دلگرم کننده به نظر نمی‌رسد. شکاف‌های فرقه‌ای و منافع اقتصادی اهمیت وابستگی‌های مذهبی و هویت مشترک را کاهش داده است.

با این حال شواهد نشان می‌دهد تهران با توسل به اهرم‌های پچیده و در عین حال ظریف خود تلاش دارد تا نوعی هم صدایی ایجاد کند. با این همه رویکرد و مواضع اعراب بالاخص عربستان و امارات غیرقابل پیش بینی است. از همین رو گروهی مدعی‌اند، اگر تنش‌ها از کنترل خارج شود، ایران ممکن است از اهرم‌های قدرتمند خود استفاده کند؛ یکی از این اهرم‌ها کنترل ایران بر تنگه هرمز است. در صورت توسل تهران به چنین گزاره‌ای، بعید است امارات و عربستان با اسرائیل علیه ایران هم‌صدا شده و در صورت هرگونه اقدام تحریک آمیز تل‌آویو در این زمینه مشارکتی داشته باشند.

در این میان کانال تجارت بن سلمان با اهمیت است. در سال ۲۰۱۵، کانال تجارت شاهزاده سعودی با تل‌آویو خبرساز شد. اما به ادعای ناظران، این کانال به یک ضرورت وجودی برای عربستان سعودی و امارات تبدیل شده است. یک کانال ۹۵۰ کیلومتری خلیج عربی را به خلیج عدن متصل می‌کند. این یک تغییر لرزه‌ای در اتصال غرب آسیا خواهد بود که راه خود را از طریق استان شرقی عربستان سعودی باز خواهد کرد.

طرح موازی هرمز!

فرست پست در ادامه ادعا کرد، استان شرقی برای عربستان سعودی حیاتی است، زیرا زیرساخت‌ها و منابع نفتی حیاتی این کشور را در خود جای داده است. این کریدور ترانزیتی به عرضه نفت عربستان کمک قابل توجهی خواهد کرد. در صورت تحقق این کریدور ترانزیتی، زمان ترانزیت و هزینه نفت خام به حداقل می‌رسد. به ادعای فرست پست، ژئوپلیتیک دریایی ایران و هژمونی این بازیگر در اطراف تنگه هرمز بر عرضه نفت خام عربستان و همسایگان آن شاید نتواند تاثیر گذار باشد. در این میان حوثی‌ها ممکن است این کانال را هدف قرار داده یا در مسیر آن اختلال ایجاد کنند، اما رویکرد این گروه شاید چندان موثر نباشد. طرح کانال سلمان در سال ۲۰۱۵ پس از توافق هسته‌ای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) با ایران رسانه‌ای شد. عربستان در آن بازه زمانی ریاض هراس داشت که تهران به واسطه توافق حاصله از قدرت و نفوذ منطقه‌ای بیشتری برخوردار شود و این بازیگر را به حاشیه براند.


بیشتر بخوانید:شرط عربستان برای تعامل با آمریکای ترامپ


رقابت میان ایران و عربستان مقوله‌ای است دیرینه. از همین رو محدود کردن جریان‌های پنهان این رقابت دشوار است. گرداب ادامه‌دار تنش‌ها در غرب آسیا به دلیل رویارویی ایران و اسرائیل، موضوع احداث کانال را روی میز قرار داده است. همزمان رویکرد بی‌طرفانه عربستان منافع چنین اهرمی را تامین می‌کند. در عصر گرم شدن کره زمین، وابستگی به اقتصاد نفت به شدت کاهش خواهد یافت. ذخایر نفت ممکن است به مرور زمان خشک شود. از همین رو کانال سلمان به تلاش عربستان برای تنوع بخشیدن به وابستگی‌های اقتصادی‌اش رونق خواهد داد و توریسم داخلی و بین‌المللی را تشویق می‌کند.

این کانال نیز به مانند کانال سوئز که درآمد خوبی برای مصر ایجاد کرد، به عنوان منبع درآمدزایی قابل توجهی ظاهر خواهد شد. علاوه بر این، کانال سلمان، خلاء‌ها را پر کرده و باعث ایجاد شغل و ساخت شهر‌های جدید در امتداد این کانال خواهد شد. همزمان صنایع برای نمک زدایی ظهور خواهد کرد. طبیعتا در چنین شرایطی اتکای ریاض به تنگه هرمز به میزان قابل توجهی به حداقل خواهد رسید و به ادعای ناظران ژئوپلیتیک ایران در اطراف تنگه هرمز دیگر فشرده نخواهد بود.

به ادعای فرست پست، سایر شرکای منطقه‌ای مانند عراق، قطر، بحرین، کویت و امارات از کانال سلمان بهره زیادی خواهند برد. این گزاره شاید موجب شود تا پتانسیل چانه زنی و منافع اقتصادی ایران تحت تاثیر قرار بگیرد. از آنجایی که پیشنهاد می‌شود این کانال از استان شرقی عبور کند، میادین بزرگ نفتی عربستان در آن قرار دارد. غوار، خریص، برتری، سفانیه، شیبه، بقیق و قطیف در شرق استان قرار دارند. مقر عربستان سعودی آرامکو، شرکت ملی نفت عربستان نیز در همین منطقه و ناحیه ظهران واقع شده است. غنی‌ترین میادین نفتی در شرق استان میادین نفتی غوار، دمام، الخفجی و جبیل هستند. استان شرقی نیز عمدتاً شیعه است و مسلمانان شیعه حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد از جمعیت عربستان سعودی را تشکیل می‌دهند.

ناظران حقوق بشر از تبعیض عربستان سعودی علیه شیعیان خبر داده‌اند. ایران از این اهرم برای تحت فشار قرار دادن ریاض جهت رفع تبعیض استفاده کرده است. با این حال، استان شرقی برای عربستان مهم است. این کشور مملو از زیرساخت‌های حیاتی و ذخایر نفتی است. از آنجایی که پیشنهاد می‌شود این کانال از استان شرقی عبور کند، یک سرمایه ارتباطی بزرگ برای عربستان سعودی خواهد بود و اقتصاد عربستان را شکست ناپذیر و متنوع خواهد کرد. این کانال همچنین برای تحقق چشم انداز ۲۰۳۰ با اهمیت است. به ادعای ناظران کانال سلمان به عنوان جایگزین قابل توجهی برای وابستگی به تنگه هرمز ظاهر خواهد شد.

منبع: اقتصاد نیوز
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
مهزاد
0
0
سه‌شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳
اقلاُ در پرانتز بنویسید خلیج فارس که بفهمیم کجاست.!!!
در این میان کانال تجارت بن سلمان با اهمیت است. در سال ۲۰۱۵، کانال تجارت شاهزاده سعودی با تل‌آویو خبرساز شد. اما به ادعای ناظران، این کانال به یک ضرورت وجودی برای عربستان سعودی و امارات تبدیل شده است. یک کانال ۹۵۰ کیلومتری خلیج عربی را به خلیج عدن متصل می‌کند. این یک تغییر لرزه‌ای در اتصال غرب آسیا خواهد بود که راه خود را از طریق استان شرقی عربستان سعودی باز خواهد کرد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت انواع گوشی موبایل اپل امروز + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تیتر یک سایت رئیس جمهور درباره حجاب

عکس/ پوستر جذاب سپاهان برای بازی با استقلال

عکس/ پاییز هزار رنگ در آسارا حوالی شهر کرج

تصویر عجیب از وضعیت خیابان‌های تهران ساعت ۸ صبح

عکس/ زیبایی حیرت انگیز روستای بلبر در کردستان ایران

عکس/ سینما ایفل تهران ۵۱ سال پیش

عکس/ دیدار عراقچی با وزیران خارجه پاکستان و قزاقستان

تصویری بسیار قدیمی از قبرستان بقیع و قبور ائمه قبل از تخریب

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

مرد سال فوتبال جهان شاهد درخشش آزمون

فرد هتاک به پزشکیان از ستاد امر به معروف اخراج شد

بازگشت ستاره سابق سپاهان به جمع طلایی‌پوشان

عکس جذاب ماهور الوند در قشم جلب‌توجه کرد

قتل میلیاردر در منهتن+جزئیات

جشن مهرگان ثبت جهانی شد

دستورالعمل تازه برای صرفه‌جویی برق در ادارات

پوتین: تهران و مسکو پروژه‌های مشترک بزرگی دارند

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۱۵ آ‌ذر ۱۴۰۳/ قیمت سکه ترمز برید

طالبان آموزش دختران در رشته پرستاری و مامایی را ممنوع کرد

روایت رویترز از طرح ترامپ برای خاتمه جنگ اوکراین

وزیر نفت: تصمیمی برای افزایش قیمت بنزین وجود ندارد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۱۵ آذر ۱۴۰۳/ رکوردشکنی قیمت دلار با افزایش تقاضا

عکس/آیت الله خامنه‌ای در سن ۱۲ سالگی به همراه شاگردانش

فیلم/ رفتار خشونت‌آمیز مورینیو با دستیارش

آمریکا معافیت عراق برای واردات برق از ایران را تمدید کرد

معاون پارلمانی رئیس جمهور درباره‌ قانون عفاف و حجاب: نیاز به اصلاحات دارد

دختر میرحسین موسوی: پدرم مرخص شد

فیلم / مواجهه دختر یاسوجی با متجاوزانش

هواپیمای ارتش در استان فارس سقوط کرد

فیلم / دیده شدن الجولانی، فرمانده تروریست‌ها در حلب

وزیر کار از افزایش ۱۰ درصدی حقوق حداقل بگیران خبر داد

پرسپولیسی‌ها دوباره پولدار شدند

ایرانیان خارج از کشور مجموعا تا سقف ۱۰۰ میلیون یورو می‌توانند خودرو وارد کنند

تغییر زمان دیدار‌های بعدی استقلال و پرسپولیس

گزینه استقلال نرسیده گل‌هایش را استوری کرد

سارا بهرامی با تیپی متفاوت در حاشیه یک تئاتر

عکس/خرید سرشناس تیم تهرانی پیش از شروع پنجره زمستانی

عکس/شهلا ریاحی و لیلا فروهر در نمایی از فیلم چهار خواهر

اندازه معده بعد از خوردن غذا چقدر تغییر می‌کند؟

تقویت مغز، قلب و کاهش قند خون با این میوه پاییزی

راه معجزه آسا برای درمان کبد چرب

دیدار صمیمانه مدیر عامل بیمه کوثر با همکاران سراسر کشور

حضور بیمه کوثر در نمایشگاه جانبی همایش بیمه و توسعه

اینفوگرافی/ تغییرات قیمت گوشت از سال ۸۰ تا ۱۴۰۳

افشاگری شوکه کننده علیه داریوش اقبالی بعد از سال‌ها

جامعه بازاریان و بازرگانان کیش با مدیرعامل سازمان گفت‌و‌گو کردند

عکس/ زیبایی حیرت انگیز کوه‌های رنگی آلاداغلار در زنجان

​بانک صادرات ایران را با «سپینو» به خانه ببرید

خدمات الکترونیک بانک تجارت اختلال احتمالی خواهد داشت

اهم اقدامات بیمه نوین در راستای افزایش سطح رضایت مشتریان

افتتاح استودیوی صوتی و تصویری بیمه کوثر

عکس/ ظریف با خنده معروف و خاصش در حاشیه هیئت دولت

درخشش نخبگان بیمه دی در سی‌ویکمین همایش ملی و دوازدهمین همایش بین‌المللی بیمه و توسعه

آیا شیوه پرداخت یارانه تغییر می‌کند؟

افق فرا روی بیمه دی برای بهبود ترکیب پرتفوی بیمه‌ای

"وتعاون" موفق در ثبت عملکرد سالانه

معرفی اثر مدیرعامل بیمه البرز به عنوان کتاب سال صنعت بیمه در بخش ترجمه

بیمه البرز دست پُر به همایش بیمه و توسعه رفت

حضور فعال بیمه سینا در پنل تخصصی همایش بیمه و توسعه