تاریخ انتشار: ۰۸:۲۶ - ۱۳ آذر ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۱ نظر

پلن عربستان برای رقابت پنهان با ایران در تنگه هرمز؛ ماجرای کانال بن سلمان چیست؟

در شرایطی که گروهی مدعی‌اند که ایران می‌تواند از تسلط خود بر تنگه هرمز به عنوان اهرم فشار استفاده کند، گروهی دیگر با استناد به کانال ادعایی بن سلمان ادعا می‌کنند که ریاض به واسطه این پروژه در صدد است تا قدرت تهران را در عرصه ژئوپلتیکی مهار کند. ادعایی که در باب صحت آن تردید‌ها جدی است.

پلن عربستان برای رقابت پنهان با ایران در تنگه هرمز؛ ماجرای کانال بن سلمان چیست؟

اقتصاد۲۴-فرست پست با انتشاز گزارشی مدعی شد، حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل به فرآیند عادی سازی روابط اسرائیل و اعراب در غرب آسیا پایان داد. تشددید تنش‌ها و تحرکات اسرائیل در نهایت زمینه را برای رویارویی تهران و تل‌آویو هموار کرد، از همین رو جنگ به اسرائیل و مقاومت محدود نماند و برای نخستین بار ایران و اسرائیل رویاروی هم قرار گرفته و از آنجایی که مرز مشترکی ندارند با توسل به حریم‌های هوایی بازیگرانی که در میانشان تعریف شده‌اند برای انجام عملیات نظامی و ضدحملات‌شان استفاده کردند. این رویارویی دامنه درگیری‌ها را گسترده‌تر کرد و منطقه را در آستانه جنگی فراگیر قرار داد. ناظران مدعی‌اند بعید است در چنین شرایطی تهران و تل‌آویو تن به آتش بس دهند. از همین رو غرب آسیا در انتظار جنگی طولانی و فرسایشی می‌شود، جنگی که می‌تواند اقتصاد، انرژی و عرضه نفت خام کشور‌های مستقر در این جغرافیا را به شکلی منفی تحت قرار دهد.

معمای کانال بن سلمان

فرست پست در ادامه گزارش خود مدعی است، تنگه هرمز نقطه بحرانی برای ترانزیت نفت به حساب می‌آید. روزانه حدود ۲۰ میلیون بشکه نفت از طریق تنگه هرمز از خلیج فارس به خلیج عمان و دریای عرب منتقل می‌شود. این ۳۰ درصد از تجارت نفت جهان را تشکیل می‌دهد. عربستان سعودی، امارات، عمان، ایران، قطر و کویت برای تامین انرژی به شدت به این تنگه وابسته هستند. در این میان ایران کنترل تنگه هرمز را در دست دارد. رویارویی ایران و اسرائیل موجب شده تا هراس از آینده این شاهراه کلیدی افزایش یابد.

امروز جهان عرب چند صدا شده و فاقد ایدئولوژی لازم برای هم صدایی در برابر اسرائیل است. همزمان تلاش‌های ایران بر تقویت روابط با کشور‌های عربی دلگرم کننده به نظر نمی‌رسد. شکاف‌های فرقه‌ای و منافع اقتصادی اهمیت وابستگی‌های مذهبی و هویت مشترک را کاهش داده است.

با این حال شواهد نشان می‌دهد تهران با توسل به اهرم‌های پچیده و در عین حال ظریف خود تلاش دارد تا نوعی هم صدایی ایجاد کند. با این همه رویکرد و مواضع اعراب بالاخص عربستان و امارات غیرقابل پیش بینی است. از همین رو گروهی مدعی‌اند، اگر تنش‌ها از کنترل خارج شود، ایران ممکن است از اهرم‌های قدرتمند خود استفاده کند؛ یکی از این اهرم‌ها کنترل ایران بر تنگه هرمز است. در صورت توسل تهران به چنین گزاره‌ای، بعید است امارات و عربستان با اسرائیل علیه ایران هم‌صدا شده و در صورت هرگونه اقدام تحریک آمیز تل‌آویو در این زمینه مشارکتی داشته باشند.

در این میان کانال تجارت بن سلمان با اهمیت است. در سال ۲۰۱۵، کانال تجارت شاهزاده سعودی با تل‌آویو خبرساز شد. اما به ادعای ناظران، این کانال به یک ضرورت وجودی برای عربستان سعودی و امارات تبدیل شده است. یک کانال ۹۵۰ کیلومتری خلیج عربی را به خلیج عدن متصل می‌کند. این یک تغییر لرزه‌ای در اتصال غرب آسیا خواهد بود که راه خود را از طریق استان شرقی عربستان سعودی باز خواهد کرد.

طرح موازی هرمز!

فرست پست در ادامه ادعا کرد، استان شرقی برای عربستان سعودی حیاتی است، زیرا زیرساخت‌ها و منابع نفتی حیاتی این کشور را در خود جای داده است. این کریدور ترانزیتی به عرضه نفت عربستان کمک قابل توجهی خواهد کرد. در صورت تحقق این کریدور ترانزیتی، زمان ترانزیت و هزینه نفت خام به حداقل می‌رسد. به ادعای فرست پست، ژئوپلیتیک دریایی ایران و هژمونی این بازیگر در اطراف تنگه هرمز بر عرضه نفت خام عربستان و همسایگان آن شاید نتواند تاثیر گذار باشد. در این میان حوثی‌ها ممکن است این کانال را هدف قرار داده یا در مسیر آن اختلال ایجاد کنند، اما رویکرد این گروه شاید چندان موثر نباشد. طرح کانال سلمان در سال ۲۰۱۵ پس از توافق هسته‌ای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) با ایران رسانه‌ای شد. عربستان در آن بازه زمانی ریاض هراس داشت که تهران به واسطه توافق حاصله از قدرت و نفوذ منطقه‌ای بیشتری برخوردار شود و این بازیگر را به حاشیه براند.


بیشتر بخوانید:شرط عربستان برای تعامل با آمریکای ترامپ


رقابت میان ایران و عربستان مقوله‌ای است دیرینه. از همین رو محدود کردن جریان‌های پنهان این رقابت دشوار است. گرداب ادامه‌دار تنش‌ها در غرب آسیا به دلیل رویارویی ایران و اسرائیل، موضوع احداث کانال را روی میز قرار داده است. همزمان رویکرد بی‌طرفانه عربستان منافع چنین اهرمی را تامین می‌کند. در عصر گرم شدن کره زمین، وابستگی به اقتصاد نفت به شدت کاهش خواهد یافت. ذخایر نفت ممکن است به مرور زمان خشک شود. از همین رو کانال سلمان به تلاش عربستان برای تنوع بخشیدن به وابستگی‌های اقتصادی‌اش رونق خواهد داد و توریسم داخلی و بین‌المللی را تشویق می‌کند.

این کانال نیز به مانند کانال سوئز که درآمد خوبی برای مصر ایجاد کرد، به عنوان منبع درآمدزایی قابل توجهی ظاهر خواهد شد. علاوه بر این، کانال سلمان، خلاء‌ها را پر کرده و باعث ایجاد شغل و ساخت شهر‌های جدید در امتداد این کانال خواهد شد. همزمان صنایع برای نمک زدایی ظهور خواهد کرد. طبیعتا در چنین شرایطی اتکای ریاض به تنگه هرمز به میزان قابل توجهی به حداقل خواهد رسید و به ادعای ناظران ژئوپلیتیک ایران در اطراف تنگه هرمز دیگر فشرده نخواهد بود.

به ادعای فرست پست، سایر شرکای منطقه‌ای مانند عراق، قطر، بحرین، کویت و امارات از کانال سلمان بهره زیادی خواهند برد. این گزاره شاید موجب شود تا پتانسیل چانه زنی و منافع اقتصادی ایران تحت تاثیر قرار بگیرد. از آنجایی که پیشنهاد می‌شود این کانال از استان شرقی عبور کند، میادین بزرگ نفتی عربستان در آن قرار دارد. غوار، خریص، برتری، سفانیه، شیبه، بقیق و قطیف در شرق استان قرار دارند. مقر عربستان سعودی آرامکو، شرکت ملی نفت عربستان نیز در همین منطقه و ناحیه ظهران واقع شده است. غنی‌ترین میادین نفتی در شرق استان میادین نفتی غوار، دمام، الخفجی و جبیل هستند. استان شرقی نیز عمدتاً شیعه است و مسلمانان شیعه حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد از جمعیت عربستان سعودی را تشکیل می‌دهند.

ناظران حقوق بشر از تبعیض عربستان سعودی علیه شیعیان خبر داده‌اند. ایران از این اهرم برای تحت فشار قرار دادن ریاض جهت رفع تبعیض استفاده کرده است. با این حال، استان شرقی برای عربستان مهم است. این کشور مملو از زیرساخت‌های حیاتی و ذخایر نفتی است. از آنجایی که پیشنهاد می‌شود این کانال از استان شرقی عبور کند، یک سرمایه ارتباطی بزرگ برای عربستان سعودی خواهد بود و اقتصاد عربستان را شکست ناپذیر و متنوع خواهد کرد. این کانال همچنین برای تحقق چشم انداز ۲۰۳۰ با اهمیت است. به ادعای ناظران کانال سلمان به عنوان جایگزین قابل توجهی برای وابستگی به تنگه هرمز ظاهر خواهد شد.

منبع: اقتصاد نیوز
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
مهزاد
0
1
سه‌شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳
اقلاُ در پرانتز بنویسید خلیج فارس که بفهمیم کجاست.!!!
در این میان کانال تجارت بن سلمان با اهمیت است. در سال ۲۰۱۵، کانال تجارت شاهزاده سعودی با تل‌آویو خبرساز شد. اما به ادعای ناظران، این کانال به یک ضرورت وجودی برای عربستان سعودی و امارات تبدیل شده است. یک کانال ۹۵۰ کیلومتری خلیج عربی را به خلیج عدن متصل می‌کند. این یک تغییر لرزه‌ای در اتصال غرب آسیا خواهد بود که راه خود را از طریق استان شرقی عربستان سعودی باز خواهد کرد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

عکس/ چهره دیده نشده از قالیباف ۴۳ سال پیش در کنار همسر و فرزندش با لباس نظامی

عکس/ استوری مبهم حسینی در واکنش به مصاحبه سخنگوی استقلال

اولین شیلات ایران با قدمت ۱۵۰ ساله

عکس/ سلام نظامی امیر حاتمی ۴۴ سال پیش در حال دریافت تقدیرنامه از رهبری

عکس/ تیپ یکدست سرلشکر باقری، رحیم صفوی و حاج قاسم ۴۲ سال پیش در جبهه

عکس/ تیپ اسپرت حسن باقری ۵۴ سال پیش در کنار مقبره الشعرای تبریز

عکس/ سوپرایز عجیب یک هوادار برای بازیگر سریال پایتخت

عکس/ چهره پریشان سارا بهرامی در یک سریال جدید

عکس/ شکل و شمایل زنان ۱۲۵ سال پیش در یک مجلس اشرافی با دامن و جوراب شلواری

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

عکس/ چهره متفکرانه سپهبد قرنی اولین فرمانده ارتش بعد انقلاب ۷۳ سال پیش با لباس نظامی

تاثیر تغذیه مناسب در کاهش آسیب‌های ناشی از آلودگی هوا

عکس/ چهره شوکه کننده کتایون ریاحی ۳۸ سال پیش با پوشش متفاوت

نوشیدن آب ساده در هوای گرم کافی نیست

عکس آتلیه‌ای مظفرالدین شاه ۱۲۵ سال پیش در کنار صندلی و شمشیر زیبای سلطنتی

با این عادت‌ها از موفقیت دور می‌شوید

عکس/ سردار فدوی در کنار دختر و پسر سردار سلیمانی در یک مراسم

راهکارهای موثر برای خروج شرکت‌ها از بحران مالی

جلوگیری از کم آبی بدن در تابستان

عکس/ چهره دیده نشده سرلشکر عباس بابایی ۵۴ سال پیش در حیاط خانه پدری

بازارساز قیمت دلار را کنترل می‌کند، اما ریسک‌های سیستماتیک مانع آن خواهد شد/ اگر توافق شود قیمت دلار به کمتر از ۸۰ هزار تومان هم می‌رسد

عکس/ چهره غمگین سردار رادان در حال گریه بر مزار سردار سلیمانی

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۲ تیر ۱۴۰۴/ پس‌لرزه‌های تعرفه‌های آمریکا در بازار طلا

پیش بینی قیمت دلار امروز ۲۲ تیر ۱۴۰۴/ فشار دلار افتاد؛ سیگنال مذاکره به اسکناس آمریکایی

شکست شاگردان پیاتزا دربرابر لهستان

فیلم/ روایت شاهدان عینی از حمله اسرائیل به میدان تجریش

فیلم/ سخنگوی پیشین رژیم اسرائیل: ما خسته‌ و شکست خورده‌ایم

فیلم/ نبویان: از بازرسان آژانس ریزتراشه جاسوسی کشف کرده‌ایم

ممنوعیت جدید عراق برای هواپیماهای ایران

عراقچی ما تعیین می‌کنیم چگونه به مذاکرات بازگردیم

بازپرداخت وجه بلیت ایرلاین‌ها از هفته آینده

فیلم/ عراقچی: هیچ عجله‌ای برای ورود به یک مذاکره نسنجیده نداریم

هشدار وزیر خارجه قطر درباره طرح تجزیه ایران

اعمال سهمیه ایثارگران برای خانواده شهدای حمله اسرائیل

بازگشت یار قدیمی ساپینتو به نیمکت استقلال

عکس/ حمله مورگان فری‌من به ترامپ

قرارداد کاپیتان استقلال تمدید شد

درخواست سنگین کایسری از استقلال برای علی کریمی

حکم ۵ سال حبس تجمیعی تاج‌زاده ابلاغ شد

اصلاح نرخ پروازهای اربعین با دستور معاون اول رئیس‌جمهور

درخواست همکاری از طرف عراقی برای کنترل آتش هورالعظیم

فیلم/ علم الهدی: خواهران بی‌حجاب بدانند بی‌حجابی ابزار دشمن در جنگ نرم است

اعلام اسامی ۱۲ شهید رسانه‌ای در حملات اسرائیل

افشای نقش سفیر آمریکا در اسرائیل در حمله به ایران

دیدگاه پوتین درباره حق غنی‌سازی ایران فاش شد

فیلم/ ترامپ: یک شخص بسیار خاص مرا نجات داد

عکس/ استوری تامل‌برانگیز مشاور قالیباف در امور راهبردی

فیلم/ نتانیاهو موقعی به آمریکا می‌رود که طرح بزرگی در سر دارد

فیلم/ ابتکار: خط‌کشی بین ایران و اعتقادات مردم یک خط انحرافیست

سه سناریوی آموزش‌وپرورش برای بازگشایی مدارس

آبفای تهران: قبوض آب علی‌الحساب است

عکس/ سردار قاآنی در لحظه دریافت درجه سرتیپی

زیباکلام نسل بعد از انقلاب پیوند کم‌تری با نظام دارد

فیلم/ تصاویری از خروج اتباع افغانستانی از مرز میلک

المیادین: ایران پیشنهادی از روسیه درباره توقف غنی‌سازی دریافت نکرده است

هشدار سازمان سنجش به کنکوری‌ها

فیلم/ جملات خبرساز ده‌نمکی روی آنتن تلویزیون