تاریخ انتشار: ۰۹:۰۳ - ۱۳ آذر ۱۴۰۳

یارانه ها تنها کفاف ۱۸ درصد هزینه فقرا را می‌دهد

میزان فقر موجود در جامعه نشان‌دهنده جامعه هدفی است که نظام حمایتی با آن روبه‌رو است و باید بر اساس امکانات و ظرفیت‌های موجود برای خروج این جمعیت از زیر خط فقر اقدام شود.

یارانه ها تنها کفاف ۱۸ درصد هزینه فقرا را می‌دهد

اقتصاد۲۴-مرکز پژوهش‌های مجلس می‌گوید آمار و اطلاعات در کشور نشان‌دهنده ثبات فقر، کاهش ارزش واقعی یارانه‌های نقدی، عدم توانایی پوشش تمامی فقرا توسط نهاد‌های حمایتی، مشکلات بازماندگی از تحصیل و فقر آموزشی و همچنین بحران تغذیه در کشور است که در واکنش به این مسائل، لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ توجه کافی به این موارد نداشته است.

اعتماد در خبری نوشت:بازوی پژوهشی مجلس اضافه کرده که هدف قانون برنامه هفتم به صفر رساندن میزان فقر مطلق در کشور است؛ در حالی که با نگاه به مرحله اول لایحه بودجه تردید‌های جدی در توانایی و ظرفیت‌های فقرزدایی آن ایجاد می‌شود.

ثبات فقر

میزان فقر موجود در جامعه نشان‌دهنده جامعه هدفی است که نظام حمایتی با آن روبه‌رو است و باید بر اساس امکانات و ظرفیت‌های موجود برای خروج این جمعیت از زیر خط فقر اقدام شود. نرخ فقر درصدی از جمعیت کشور را نشان می‌دهد که در مقایسه با خط فقر درآمدی، فقیر به حساب می‌آیند. نرخ فقر در ایران از ابتدای دهه ۹۰ تا سال ۱۳۹۶ روند ثابتی داشته است، اما از سال ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۸ حدود ده درصد افزایش یافته و از سطح ۲۰ درصد به ۳۰ درصد رسیده است. از سال ۱۳۹۸ به بعد نرخ فقر نوسان بسیار اندکی داشته و همواره در حدود سطح ۳۰ درصد باقی مانده به صورتی که نرخ فقر در سطح ۳۰ درصد به تعادل رسیده است. هرچند به لحاظ ماهیت نرخ فقر موجود در کشور تا اندازه زیادی به دلیل شرایط نامطلوب اقتصادی به وجود آمده؛ اما با این حال نباید از درجه پایین اثرگذاری نظام حمایتی در فقرزدایی غافل شد.

بحران تغذیه

یکی دیگر از چالش‌های کشور که کمتر به آن توجه می‌شود میزان مصرف کالری ایرانیان است. میانه و میانگین مصرف کالری افراد و مقایسه این شاخص‌ها با عدد معیار یعنی ۲۱۰۰ کالری در نمودار پیوست گزارش دیده می‌شود. نمودار میانه و میانگین مصرف کالری افراد به‌طورکلی روندی نزولی داشته، اما در سال ۱۴۰۲ تا اندازه‌ای این روند شکسته شده است. با این حال، میانه مصرف کالری افراد پایین‌تر از خط معیار قرار گرفته است. درحقیقت سهم بیشتری از جامعه ایران از الگوی مصرفی پیروی می‌کنند که کالری مورد نیاز استاندارد را تأمین نمی‌کند و این پدیده می‌تواند هم به دلیل کاهش درآمد افراد و هم به دلیل تغییر الگوی مصرف خوراکی‌ها طی دهه ۹۰ باشد. در نتیجه می‌توان گفت در کنار رشد‌های پایین اقتصادی، تورم‌های بالا و کاهش درآمد سرانه، سیاست‌های حمایت از تغذیه و یارانه نقدی نیز نتوانسته در بهبود مصرف کالری کارآمد باشد و از این رو نیازمند چاره‌جویی و اصلاح است.

فقر بین نسلی به دلیل تغذیه نامناسب کودکان

همراه با کاهش مصرف کالری در کشور که پیش از این به آن اشاره شد، میزان مصرف کالری کودکان نیز کاهش پیدا کرده است. خانوار‌های دارای کودک تحت تأثیر فشار‌های اقتصادی و معیشتی در کنار آموزش، میزان مصرف کالری را نیز محدودتر کرده‌اند. هرچند ممکن است بخش محدودی از این مساله به دلیل تغییر الگوی مصرف خوراکی‌ها باشد، اما به هر حال کاهش مصرف کالری برای کودکان، فرآیند یادگیری را مخدوش کرده و رشد فکری و جسمی کودکان را تحت تأثیر قرار می‌دهد، در نتیجه ضمن تولید پیامد‌های منفی کوتاه‌مدت، منجر به فقر بین نسلی شده و خروج از فقر را برای نسل‌های آینده دشوار می‌کند.

این موضوع نشان‌دهنده اهمیت تنوع در سیاست‌های حمایتی است از این رو لازم است علاوه بر حمایت‌های نقدی و پرداخت مستمری، موضوعات کلیدی نظیر آموزش و بهداشت نیز در سیاست‌های حمایتی در نظر گرفته شود. بر اساس برآورد‌های انجام شده از وضعیت موجود در سال ۱۴۰۲ کمک به تامین حداقل کالری خانوار‌ها دارای فرزند یکی از مسائل جدی است که کشور با آن مواجه است.

سهم آموزش به یک پنجم سبد خانوار رسیده

با افزایش نرخ فقر و به ویژه بعد از بحران همه‌گیری کرونا، که منجر به تشدید محدودیت‌های معیشتی شد، میزان ترک تحصیل و بازماندگی از تحصیل در کشور افزایش یافته است. از طرف دیگر خانوار‌ها نسبت به گذشته سهم کمتری از درآمد خود را به آموزش کودکان اختصاص می‌دهند. در کنار هم قرار دادن این دو مشاهده می‌تواند این نگرانی را ایجاد کند که ممکن است حتی در صورت بهبود شرایط اقتصاد کشور و افزایش درآمد سرانه، به دلیل مشکلات آموزشی (و تغذیه‌ای) کودکان، خروج از فقر بسیاری از خانوار‌ها به سادگی امکان‌پذیر نباشد. بازماندگی از تحصیل به خصوص در مقطع متوسطه دوم نسبت به شرایط اقتصادی، بسیار حساس است و با افزایش فقر از سال ۱۳۹۷ نرخ بازماندگی از تحصیل متوسطه رشد نامتعارفی را نشان می‌دهد. ضمن اینکه همه‌گیری کرونا و مشکلات معیشتی و مرتبط با سلامت ناشی از آن، باعث رشد نامتعارف بازماندگی از تحصیل مقطع ابتدایی شده است.


بیشتر بخوانید:سه دهک اول یارانه‌بگیر چه کسانی هستند؟


سهم آموزش در سبد هزینه خانوار‌ها در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۳۹۷ تقریبا به یک پنجم کاهش پیدا کرده و از ۴،۷ درصد به ۱ درصد رسیده است. این در حالی است که در همین دوره هزینه سرانه دولت برای هر دانش‌آموز (پس از تعدیل تورمی) نیز حدود ۱۵ درصد کاهش یافته است. طی همین دوره نرخ فقر از ۲۴.۵ درصد به ۳۰ درصد افزایش یافته است. به عبارت دیگر، طی سال‌های اخیر یکی از قربانیان مشکلات معیشتی و تشدید فقر، کودکان و آموزش آنها بوده است.

بیشترین منابعی که برای حمایت‌های اجتماعی اختصاص می‌یابد، هزینه مربوط به یارانه‌های نقدی و غیرنقدی (یارانه نان و دارو) در مصارف هدفمندی یارانه‌ها است. ثابت بودن یارانه‌های نقدی در مقابل تورم‌های بالا باعث می‌شود که قدرت اثرگذاری آن به مرور کاهش یابد در نتیجه سیاست‌های مکمل مانند کالابرگ الکترونیکی، یارانه غیر مستقیم گندم و دارو پیش‌بینی شده است. آمار‌ها نشان می‌دهد که یارانه نقدی یک خانوار سه نفره در سه دهک پایین درآمدی در سال ۱۴۰۲ حدود ۳۲ درصد از خط فقر شدید را پوشش می‌داد؛ اما این رقم به علت تورم در سال ۱۴۰۳ به حدود ۲۴ درصد رسیده است. همچنین برای خانوار سه نفره در دهک‌های چهار به بالا یارانه نقدی در سال گذشته حدود ۲۴ درصد و در سال جاری حدود ۱۸ درصد خط فقر شدید را پوشش داده است. ناگفته مشخص است که این نسبت برای سال آینده با ثبات در پرداخت یارانه به شیوه فعلی و با مبالغ کنونی کاهش بیشتری داشته و اثرگذاری یارانه‌های نقدی کمتر خواهد شد. طرح کالابرگ الکترونیک که در سال گذشته اجرا شد در واقع برای رفع این نقیصه و به منظور تضمین دسترسی به حداقلی از کالا‌های اساسی و از طریق ارایه یارانه تشویقی به اجرا درآمد. با این حال به دلیل عدم تأمین منابع مالی پایدار و برخی مشکلات اجرایی این طرح تداوم نیافت و ناتمام ماند. در کنار کالابرگ الکترونیک سیاست یارانه غیرنقدی گندم (نان) نیز در بودجه‌های سنواتی دنبال شده و فارغ از میزان کارایی آن سعی کرده است قیمت نان را برای مصرف‌کننده نهایی ثابت نگه داشته و مابه‌التفاوت قیمت را دولت بپردازد. در سال گذشته حدود ۴۲ هزار میلیارد تومان برای یارانه تشویقی کالابرگ الکترونیک و حدود ۱۵۹ هزار میلیارد تومان برای یارانه گندم پرداخت شد. با وجود تمهیدات انجام شده، این یارانه‌ها برای کاهش شدت فقر و کاهش مواردی مانند سوءتغذیه کافی نبوده است.


بیشتر بخوانید: خبر مهم وزیر کار درباره جزییات افزایش یارانه‌ها


از سوی دیگر، برخی نهاد‌ها به منظور حمایت از فقرا ایجاد شده و در تلاش برای کاهش فقر هستند و در سال‌های اخیر تعداد خانوار‌های تحت پوشش خود را افزایش داده‌اند، اما باتوجه به افزایش میزان فقرا، تنها حدود ۴۷ درصد از خانوار‌های فقیر را توانسته‌اند پوشش دهند که این امر نه تنها محدودیت‌های بودجه‌ای نهاد‌های حمایتی را نشان می‌دهد، بلکه نشان از گستردگی فقر و درجه پایین کارآمدی سیاست‌های حمایتی دارد.

الزامات خروج از وضعیت موجود

با توجه به شرایط نه چندان مطلوب شاخص‌های فقر و همچنین کارایی نظام حمایتی در کشور، کمتر کسی به لزوم تغییر و اصلاح سازوکار‌های حمایتی باور ندارد. برای برون‌رفت از این وضعیت و کاهش فقر لازم است اقدامات زیر صورت گیرد:

۱- ایجاد رشد اقتصادی فراگیر: بدون افزایش رشد اقتصادی کاهش پایدار فقر امکانپذیر نیست و نظام حمایتی نمی‌تواند توفیق قابل توجهی در کاهش فقر داشته باشد.

۲- کاهش تورم: در سال‌های اخیر نقش تورم در افزایش فقر از طریق بازتوزیع منابع به ضرر فقر قابل توجه بوده است و لازم است سیاست‌های کلان کنترل این متغیر کلیدی در اولویت قرار گیرد.

۳- استفاده از همه ظرفیت‌ها اعم از دولت، نهاد‌های حمایتی، نهاد‌های انقلابی و خیرین برای رفع فقر: با توجه به گستردگی فقر در کشور بدون همکاری و هماهنگی همه فعالین مرتبط توفیق قابل توجه در فقرزدایی قابل انتظار نیست. در صورت مشارکت همه این نهاد‌ها نیز شیوه هماهنگی آنها دارای اهمیت است.

۴- افزایش قابلیت نظام حکمرانی حمایت اجتماعی کشور: فقرزدایی ماهیتا نیاز به دخالت دولت دارد و بدون وجود یک نظام حکمرانی کارآمد تحقق این هدف امکانپذیر نخواهد بود. در این راستا، ضروری است که الزامات افزایش قابلیت نظام حکمرانی حمایت اجتماعی از جمله در بودجه‌ریزی، جمع‌آوری و استفاده از اطلاعات، هماهنگی، استفاده از ظرفیت‌های مردم‌نهاد، استفاده از ظرفیت‌های فناوری و... در نظر گرفته شود. برنامه هفتم در این راستا موضوع پنجره واحد حمایت اجتماعی را پیش‌بینی کرده است که می‌تواند یکی از بستر‌های اجرایی افزایش قابلیت‌های حکمرانی رفاه اجتماعی باشد.

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع گوشی موبایل اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

عکس/ پل خواجوی اصفهان ۱۱۵ سال پیش و در دوران قاجار

فیلم/ بازدید محمد جولانی از مدرسه محل تحصیل اش در دمشق

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ گلوریا هاردی برای بار سوم با هوش مصنوعی مادر شد

عکس/ بهاره رهنما با این حرکت ۲۰ سال جوان‌تر شد

عکس/ لباس زر دوز سحر دولتشاهی با گوشواره‌های عجیبش در خارج از ایران

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تصویر هوایی حیرت انگیز از ارومیه در میان کوه‌های برفی

عکس/ دورهمی محمدرضا گلزار، شیلا خداداد و پژمان جمشیدی ۲۸ سال پیش

عکس/ کیف عجیب و عروسکی بهاره رهنما سوژه شد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

دیدار حساس هوادار و نساجی پشت در‌های بسته!

دیدار همتی، وزیر اقتصاد با وزیر امور سرمایه گذاری و تجارت خارجی مصر در قاهره

اولین عکس از پزشکیان و اردوغان در نشست مشترک در مصر

حمله اوکراین با موشک‌های آمریکایی به روسیه

انتصاب جدید در سپاه پاسداران

رونمایی تارتار از بازیکن آکادمی استقلال!

بیانیه حزب‌الله در واکنش به حملات اسرائیل علیه یمن

عکس/هستی مهدوی و آرایشگر ژاپنی‌اش

فیلم/آرامش دختر فلسطینی با ترکش در پیشانی

دستگیری کلاهبرداری که شاد را هک کرد

گوترش: انتقال سیاسی در سوریه باید فراگیر، معتبر و صلح‌آمیز باشد

تمسخر ورزشگاه توسط ستاره رئال مادرید

عکس/بمب خبری درباره الجولانی؛ افسر موساد بود!

بشار اسد را ندیدم، اما حتما ملاقات خواهیم کرد

عکس/پوشش الهه منصوریان در دیدار با رهبر انقلاب

غایب جدید استقلال در بازی با آلومینیوم اراک

واکنش سعید محمد به گریه‌های پزشکیان برای همسر مرحومش

خبر خوش برای متقاضیان سفر عتبات

شاه عباس دوم کیست و ارتباطش با روس‌ها چگونه بود؟

مقام مسئول: کلاس درس تمام دانشگاه‌ها تا پایان ترم مجازی شد

عکس/روزی که سقف آرزوی پرسپولیسی‌ها روی سرشان خراب شد

اینفوگرافی/ میزان اطمینان به اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۵

برداشت گل نرگس در استان فارس

عکس/ استایل خاص سلمان خان با گردنبند عجیبش در ۵۸ سالگی

عکس/ چهره دیدنی هدیه تهرانی با استایل فرانسوی در ۵۲ سالگی

چه عواملی باعث نوسانات اقتصادی می شود؟

عکس/ نقی و ارسطو در کنار چینی‌ها در پشت صحنه سریال پایتخت ۱۰ سال پیش

عکس/ کنایه تند معاون رئیس‌جمهور به رسایی

ماجرای قتل دو پناهجوی ایرانی در فرانسه چه بود؟

عکس/ استایل با عینک لاکچری کمند امیرسلیمانی در ۵۱ سالگی

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

چراغ‌های حرم حضرت زینب (س) خاموش شد

پس لرزه دیدار کروبی و ناطق نوری

عکس/ تپه باستانی شوش بازمانده از ۴ هزار سال قبل میلاد مسیح

آقای حمید رسایی! کرم خاکی گلدان خانه رئیس جمهور شرف دارد بر طائفه همیشه عنود و لجوج

آمار حیرت انگیز استفاده از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران

اینفوگرافی/ مکانیزم ماشه چیست و چطور عمل می‌کند؟

رجب طیب اردوغان چه نقشه‌ای برای سوریه دارد؟

نظر آیت‌الله مکارم شیرازی درباره مسئله حجاب

عکس/ جذابیت خیره کننده آیشواریا از ۱۹ تا ۵۱ سالگی

عکس/ شمایل ناصر ملک‌مطیعی با ۵۰ پوستر از چهارراه حوادث تا برزخی‌ها

فیلم/ خوش و بش اردوغان و پزشکیان پیش از شروع اجلاس

فیلم/ سران کشور‌های عضو گروه دی ۸ قبل از شروع اجلاس

عکس/ علی شادمان و نیکی کریمی در یک قاب دوستانه

عکس/ همسر بروس لی در ۷۹ سالگی

عکس/ کاخ خورشیدی در کلات نادری خراسان بازمانده از دوره افشاریه

افشای یک خبر داغ و جنجالی درباره بشار اسد