تاریخ انتشار: ۱۳:۴۷ - ۱۴ آذر ۱۴۰۳

دلیل چرخش بن‌سلمان به سمت ایران چیست؟

نشریه معتبر فارن‌پالیسی در یادداشتی به راز چرخش واقعی ولیعهد عربستان سعودی در قبال ایران پرداخته است و با رد دلایلی، چون معامله با ترامپ بر سر پیمان دفاعی یا عادی‌سازی روابط با اسرائیل، معتقد است که دلیل اصلی این چرخش و تحول، تضمین ثبات در داخل کشور است.

دلیل چرخش بن‌سلمان به سمت ایران چیست؟

اقتصاد ۲۴ - بنابراین تمایل به سمت ایران، در واقع یکی از راه‌های دوری از بحران و هرج‌ومرج در خارج از مرزهای عربستان سعودی و محافظت از پروژه اقتصادی این کشور است که به متغیر ایران بازمی‌گردد.

نشریه «فارن پالیسی» در مقاله‌‌‌ای به قلم «استیون کوک» نوشت، علت تغییر لحن محمد بن‌سلمان در مورد تهران، چندان هم گیج‌‌‌کننده نیست. یازدهم نوامبر بود که بن‌سلمان در جریان اجلاس سران کشورهای اسلامی در ریاض، از جامعه جهانی (بخوانید ایالات متحده) درخواست کرد اسرائیل را وادار کند به حاکمیت کشور دوست، جمهوری اسلامی ایران احترام بگذارد و از هرگونه تعرض به قلمرو این کشور پرهیز کند.

وی در همان گردهمایی، اقدامات ارتش اسرائیل در نوار غزه را نسل‌‌‌کشی دسته‌جمعی توصیف کرد.اتخاذ چنین مواضعی از جانب بن‌سلمان البته با تصویری که من و همکارانم از او در واشنگتن در ذهن خود داشتیم در تضاد بود. به همین دلیل بود که این سوال در ذهن بسیاری مطرح شد که «بن‌سلمان به چه می‌‌‌اندیشد؟»

به نظر می‌‌‌رسد سخنان محمد بن‌سلمان در اجلاس مذکور، یک تغییر کیفی باشد. چرا که هنوز اظهارات و اشارات مختلف او به سیاست‌‌‌های ایران را فراموش نکرده‌‌‌ایم.پس دلیل این چرخش چه می‌تواند باشد؟ آیا سعودی‌‌‌ها در حال تغییر موضع خود هستند؟ من تلاش کرده‌‌‌ام برای توضیح و تعریف این شرایط از سه نظریه کمک بگیرم.اول، این یک ابتکار و مقدمه برای مذاکرات جدید با دونالد ترامپ، رئیس‌‌‌جمهور منتخب بر سر دستیابی یک پیمان امنیتی است که از دیرباز بین دو کشور مورد بحث بوده است.

ممکن است محمد بن‌سلمان به سمت ایران متمایل شده باشد، اما باید گفت این سیاست همواره با نوعی بدبینی همراه بوده است.بهبود روابط ایران و عربستان، اگر فقط در سطح گفتار و کلام باشد، همزمان با اظهارات مقامات تیم انتقالی ترامپ که وعده اعمال مجدد «فشار حداکثری» بر ایران را می‌دهند، می‌تواند بخشی از یک راهبرد برای کسب منافع حداکثری از تیم ترامپ باشد تا در عوض سعودی‌ها در سمت ایالات متحده باقی بمانند. این سیاست تقریبا به مثابه آن است که ولیعهد عربستان در یک بازی قمار می‌‌‌گوید: «بسیار خوب، آقای رئیس‌‌‌جمهور منتخب، شما فکر می‌‌‌کنید یک مذاکره‌‌‌کننده چیره دست هستید. خوب من هم کارت‌های بازی خود را دارم. بیاید بازی کنیم تا ببنیم دست چه کسی پر تر است.‌‌‌»‌‌‌من برای چند روز به این نظریه باور داشتم.

اما در نهایت، با توجه ‌‌‌به واقعیت‌‌‌های موجود، احساس خوبی نسبت به آن نداشتم. تلاش برای کسب منافع حداکثری از مقامات ارشد ایالات متحده از طریق ابراز سیاست حسن‌‌‌نیت با ایران، کاری است که رجب طیب اردوغان، رئیس‌‌‌جمهور ترکیه در دهه ۲۰۱۰ انجام داد، اما من به یاد نمی‌‌‌آورم که سعودی‌‌‌ها هرگز از آن پیروی کرده باشند. محمد بن‌سلمان می‌تواند از اردوغان درس بگیرد؛ اما به نظر می‌‌‌رسد او از این سبک سیاست‌‌‌ورزی تبعیت نمی‌‌‌کند. دوم، باور اینکه محمد بن‌سلمان با حرکت به سمت ایران از اسرائیل و احتمال عادی‌‌‌سازی دوری می‌کند، قانع‌‌‌کننده‌‌‌تر به نظر می‌‌‌رسد. توحش و بربریت حملات نظامی اسرائیل در نوار غزه، خشم بسیاری را در عربستان سعودی برانگیخته است. من و همکارانم در سفری که اخیرا داشتیم، هدف بارانی از انتقادات بابت عملکرد دولت بایدن نسبت به کشتار مردم غزه قرار گرفتیم. کلمه «شرم‌‌‌آور» حداقل در یکی از این مکالمات پرحاشیه مطرح شد.

این قطعا باید بخشی از تفکر محمد بن‌سلمان باشد. ولیعهد سعودی، حاکم بلامنازع عربستان است؛ اما از تیغ تیز و برنده انتقادات افکار عمومی مصون و مبری نیست. باتوجه‌‌‌ به عمق خشم مردم از ویرانی غزه، موضوع عادی‌‌‌سازی با اسرائیل در کوتاه‌‌‌مدت تامین‌‌‌کننده منافع او نبود و چیزی جز دردسر و دشواری برای او به همراه نخواهد آورد.

استفاده ولیعهد سعودی از کلمه «نسل‌‌‌کشی» همچنین هشداری آشکار برای دولت آینده ترامپ است که به عادی‌‌‌سازی روابط بین اسرائیل و عربستان سعودی به‌‌‌عنوان الحاقیه توافق‌نامه ابراهیم اهمیت زیادی می‌دهد. در شرایطی که شهرک‌‌‌نشینان اسرائیلی به این باور رسیده‌‌‌اند که ترامپ مانع الحاق کرانه باختری نخواهد شد، هیچ راهی وجود ندارد که رهبران سعودی بخواهند با بحث عادی‌‌‌سازی همراه شوند.


بیشتر بخوانید:طرح بن‌سلمان برای ساخت ورزشگاه جام‌جهانی در پروژه نئوم


در نهایت، قانع‌‌‌کننده‌‌‌ترین توضیح برای تغییر ظاهری مواضع محمد بن‌سلمان را می‌توان به این شکل صورت‌‌‌بندی کرد که بعد از مداخله در جنگ داخلی یمن، محاصره قطر، وادارکردن نخست‌‌‌وزیر لبنان به استعفا، حمایت از مخالفان در لیبی و دست‌‌‌نیافتن به هیچ یک از اهداف خود، ولیعهد سعودی به این نتیجه رسیده است که هدایت رویدادهای منطقه‌‌‌ای به‌‌‌دلخواه و خواست او، در حوزه اختیار او نیست. در عوض، او اکنون به دنبال تضمین ثبات در داخل کشور است. گرویدن به سمت ایران، در واقع یکی از راه‌‌‌های دوری از بحران و هرج‌‌‌ومرج در خارج از مرزهای عربستان سعودی است.

این تغییر برای محمد بن‌سلمان از درجه اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا او صدها میلیارد دلار برای شکل‌‌‌دادن به آینده عربستان سعودی صرف می‌کند. اکنون که او این همه روی این پروژه‌‌‌ها سرمایه‌‌‌گذاری کرده است، رویکرد عاقلانه آن است که به دنبال ایجاد ثبات در عرصه اقتصادی و سیاسی باشد تا موفقیت آنها را تضمین کند. حتی اگر مجبور باشد در این مسیر تن به انجام خیلی کارهای ناخوشایند بدهد.

هیچ نشانه‌‌‌ای وجود ندارد که اثبات کند سعودی‌‌‌ها ناگهان به ایرانی‌‌‌ها اعتماد کرده‌‌‌اند، اما آنها نمی‌‌‌خواهند هیچ بهانه‌‌‌ای به دست ایران بدهند تا آنچه را که سعودی‌‌‌ها در داخل کشور انجام می‌دهند با ناکامی و شکست مواجه شود.

درگذشته‌‌‌ای نه‌‌‌چندان دور، سیاست سعودی‌‌‌ها، پول‌پاشی و پخش دلارهای نفتی بود تا سایه مشکلات را از پادشاهی سعودی دور کنند. امروز هم رگه‌‌‌هایی از سیاست فوق در شکل و نوع رابطه با ایران به چشم می‌‌‌خورد.

هنگامی که بن‌سلمان از جهان خواست تا اسرائیل را مهار کنند، به‌‌‌صراحت اعلام کرد که ایران را عضوی از خانواده سعودی (البته بدون کیسه‌‌‌های پول نقد) می‌‌‌داند. از جایگاهی که ولیعهد سعودی تحولات منطقه را رصد می‌کند، نوع سیاست سعودی‌‌‌ها در رابطه ‌‌‌با ایران به معنی چرخش به سمت تهران نیست؛ بلکه چرخش برای تضمین و حفظ منافع عربستان سعودی است.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

عکس/ زیبایی حیرت انگیز شب برفی در روستای دولاب سنندج

عکس/ شب یلدا در دوره قاجار

عکس/ گلدسته‌های حرم حضرت معصومه و دورنمای قم در دوره ناصرالدین شاه قاجار

عکس/ دیدار رئیس دیوان عالی سلطنت عمان و قالیباف

عکس/ رستوران گردی شیلا خداداد و نیوشا ضیغمی با همسرانشان

عکس / نعیمه نظام‌دوست از ساعت خوش تا جوکر

عکس/ کاروانسرای علی‌آباد در مسیر ری به قم بازمانده از ۱۴۰ سال پیش

عکس/ عاشقانه‌های ناب بهنوش بختیاری برای همسرش

عکس/ برج میلاد و آلودگی هوای تهران در دو قاب

اینفوگرافی/ چطور از یخ‌زدگی لوله‌ها در زمستان جلوگیری کنیم؟

اینفوگرافی/ ۶ ماده غذایی برای درمان طبیعی سرماخوردگی

عکس/ تاثیر سوابق تحصیلی پایه‌های یازدهم و دوازدهم در کنکور ۱۴۰۴

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ استوری جنجالی هدیه بازوند حسابی سرو صدا کرد

عکس/ استایل مهدی قایدی در جشن تولد برادرش

عکس/ قباد، کبیر و حسن فتحی در پشت صحنه سریال شهرزاد

عکس/ احترام نظامی حسین ماهینی مقابل آرامگاه کوروش کبیر

عکس/ چلوکباب خوری در دوره ناصرالدین شاه قاجار

عکس/ خانم کوچیک سریال پس از باران ۲۴ سال پیش

همسر بشار اسد ۱۸ آپارتمان لوکس در مسکو دارد

قیمت دام زنده امروز ۲۶ آذر۱۴۰۳ + جدول

عکس/ هیزم‌های جمع شده برای زمستان سخت اروپا چه شد؟

قیمت در بازار ارز توافقی چگونه کشف می‌شود؟

تار و پود فرش ایرانی بی سروصدا فرو می‌پاشد

عکس/ آتش عجیب ۱۵۵۲ ساله آتشکده یزد

عکس/ پوستر پرسپولیس در بازی مقابل سپاهان

فیلم/ پاکسازی مردمی خیابان‌های شهر حلب

فیلم/ بارش برف در کوهستان سبلان لاهرود

اینفوگرافی/ مقایسه ۱۰۰ روز اول دولت پزشکیان و رئیسی

عکس/ افزایش مالیات همزمان با قطع برق صنایع

برای خرید خانه در بابلسر چقدر پول لازم است؟ + جدول

عکس/ تفاوت عجیب دمای تبریز و مسکو

وام ۴۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی به کجا رسید؟

فیلم/ شعرخوانی پزشکیان در مراسم تجلیل از قهرمانان المپیک و پارالمپیک

عکس/ تغییر چهره عجیب رضا رشیدپور حسابی غوغا کرد

اولین عکس از آزادی همکاران تتلو از زندان

اینفوگرافی/ ۶ میلیون پناهند سوری کجا هستند؟

عکس/ نتایج ١٠ دیدار اخیر پرسپولیس و سپاهان

عکس/ تغییر شوکه کننده فریده سریال زیر آسمان شهر بعد از ۲۴ سال

ترفند‌های جدید دلالان برای گران‌فروشی و کم‌فروشی انار شب یلدا + جدول

امیر سیاری: جنگ با مذاکره حل نمی‌شود

فیلم/ حضور پزشکیان در آیین تجلیل از قهرمانان المپیک و پارالمپیک

مهلت نهایی برای جاماندگان سهام عدالت

تعطیلات آخر هفته ؛ دولت انتقالی سوریه هم تکلیفش را مشخص کرد اما ایران اندر خم یک کوچه!/ تعیین روز‌های تعطیل، پیش نیاز تعیین مزد ۱۴۰۴ کارگران

عکس/ یک بنر ضد ایرانی در بازار شام سوریه

سهم مسکن در سبد خانوار‌ها چند درصد است؟

متهمان پرونده تتلو از زندان آزاد شدند

فیلم/ تجمع کم رمق مخالفان و ارزشی‌ها علیه پزشکیان

عکس/ جدول زمان‌بندی کنکور سراسری ۱۴۰۴

بازگشت ابراهیم حاتمی کیا به فیلم فجر پس از ۵ سال

ایران در عراق ۱۵۰ هزار واحد خانه خواهد ساخت

عکس/ جذابیت بینظیر بازیگر عشق ممنوع در ۶۰ سالگی

تعطیلی پنج‌شنبه‌ها در دستور کار مجلس

عکس/ دیشب سردترین نقطه ایران کجا بود؟

شبیه سازی ایران و سوریه توسط کیهان

عکس پرحاشیه یک زن در محل شهادت سید حسن نصرالله

تجمع سوپرانقلابی‌ها کمتر از هواداران یک رپر

پزشکیان چگونه جلوی اجرای قانون حجاب را گرفت؟

عکس/ دورهمی بازیگران سریال زی‌زی گولو بعد از ۲۰ سال

عکس/ وضعیت وخیم هوای خوزستان از نگاه دوربین ناسا

پس‌لرزه‌های تصمیم جدید بانک مرکزی؛ قیمت دلار مسافرتی افزایش یافت

اینفوگرافی/ مظنه شب‌نشینی شب یلدا ۱۴۰۳ چقدر می‌شود؟

عکس/ نیرو‌های اسرائیل به بیخ گوش دمشق رسیدند