تاریخ انتشار: ۰۹:۰۲ - ۱۶ آذر ۱۴۰۳
اعلام نرخ واقعی هر لیتر بنزین

سرنوشت افزایش قیمت سوخت مشخص شد

یک کارشناس اقتصادی معتقد است اگر دولت نتواند اعتماد عمومی را جلب کند و همچنین به کنترل نرخ تورم دست بزند، هر بار افزایش قیمت بنزین نتیجه‌ای نخواهد داشت جز آنچه که در گذشته تجربه کردیم. یعنی پس از مدتی دوباره قیمت بنزین در داخل و خارج دچار شکافی بزرگ می‌شوند.

سرنوشت افزایش قیمت سوخت مشخص شد

اقتصاد۲۴-در رقابت‌های انتخاباتی ریاست جمهوری چهاردهم مسعود پزشکیان وعده داد که اگر سکان کشور را به دست بگیرد، به قیمت بنزین بدون اطلاع مردم دست نخواهد زد.

با این حال دولت پزشکیان تنها چند ماه پس از استقرار خود به نظر می‌رسد که افزایش قیمت بنزین را در دستور قرار خواهد داد. به نحوی که مسعود پزشکیان در آخرین اظهاراتش گفته که معادل ۱۵۰ میلیارد دلار «یارانه پنهان» حامل‌های انرژی پرداخته می‌شود و به نحوی تلویحی افزایش قیمت بنزین را جزو برنامه‌های آینده دولت خود برشمرد. یارانه پنهان البته مفهومی بحث برانگیز است به نحوی که گاه این تصور را به وجود می‌آورد که گویی چنین رقمی صرف شده است. در حالی که ۱۵۰ میلیارد دلار (معادل قدرت دلاری تمام نقدینگی اقتصاد ایران)‌در جایی صرف نشده است بلکه ادعا می‌شود اگر بنزین با نرخی جهانی فروخته می‌شد، معادل این مبلغ، منابعی در دست دولت قرار می‌گرفت. حال آنکه می‌دانیم تحریم فرصت صادرات را از اقتصاد ایران سلب کرده است.

جعفر خیرخواهان، پژوهشگر اقتصادی، درباره مفهوم یارانه به خبرآنلاین گفت: «از دیرباز در اقتصاد یارانه وجود داشته و عمدتا منظور از یارانه همان یارانه آشکاری است که مردم هم می‌بینند. مثلا دولت به این نتیجه رسیده که باید مصرف شیر در میان مردم افزایش یابد و ارزان کردن آن را اقدامی در این راستا می‌بیند. پس در حالی که از تولیدکنندگان شیر را لیتری ۳۰ هزار تومان می‌خرد، به مصرف کنندگان آن را ۲۰ هزار تومان می‌فروشد.»

او ادامه داد: «دانش‌آموزانی که به مدارس دولتی می‌روند هم هزینه‌ای نمی‌پردازند، اما پرواضح است که تحصیل هر کدام چیزی در حدود ۲۰ میلیون تومان است که دولت آن را پرداخته است ولی در راستای حمایت از آموزش همگانی چنین هزینه‌ای می‌دهد. یا مثلا چند ماه پیش آقای پزشکیان گفته بود که هر لیتر بنزین هشت هزار تومان هزینه تولید دارد ولی دولت آن را هر لیتر به ۱۵۰۰ یا سه هزار تومان به جامعه می‌دهد.»

خیرخواهان توضیح داد: «این‌ها که گفته شد شکلی آشکار از یارانه است که در کشور‌های مختلف قابل مشاهده است. در اینجا به طور مشخص دولت منابعی را برای اقداماتی در نظر می‌گیرد که به نفع عموم مردم می‌داند. آموزش همگانی ظرفیت بالاتری از دانش به جامعه می‌دهد که از هر زاویه که به آن بنگریم به سود جامعه است. در رابطه با بنزین، اما این پرسش وجود دارد که واقعا بنزین ارزان نیاز اولیه جامعه است؟ جز این نیست که این بنزین ارزان تهران را به چهارمین شهر آلوده جهان با ترافیکی بی پایان تبدیل کرده است.»

وی تاکید کرد: «به همین دلیل در بیشتر کشور‌های جهان آموزش یا بهداشت یارانه می‌گیرند، اما در کشور‌های توسعه یافته از بنزین مالیات می‌گیرند، چون مصرف زیاد آن خسارت‌هایی در پی دارد و نیاز اولیه جامعه هم به حساب نمی‌آید. درواقع اروپایی‌ها خصوصا بنزین را گران‌تر می‌فروشند که بتوانند آموزش همگانی داشته باشند. در ایران، اما بودجه آموزش و پرورش تخصیص نمی‌یابد ولی بنزین ارزان‌تر از هر جای دیگری است.»

عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد در رابطه با «یارانه پنهان» گفت: «در اینجا عملا منابعی به جایی پرداخت نمی‌شود بلکه بیشتر به درآمدی که می‌توانست محقق شود، اما نشده اشاره می‌شود. یعنی دولت در حالی که هزینه تولید هر لیتر بنزین (بدون احتساب پول نفت) آنطور که دکتر پزشکیان گفته معادل هشت هزار تومان است و آنها آن را به پمپ بنزین‌ها می‌رسانند و نهایتا با نرخ لیتری سه هزار تومان به فروش می‌رسانند. چنانچه این اقدام نمی‌شد و این بنزین صادر می‌شد (فرض می‌کنیم که چنین چیزی ممکن بود) می‌شد لیتری ۴۰ هزار تومان آن را فروخت. مابه‌التفاوت این دو نرخ را یارانه پنهان می‌گویند.»

بر این اساس در مفهوم «یارانه پنهان» پول یا منابعی از سوی دولت به مردم پرداخت نمی‌شود و تنها به درآمد‌هایی که «می‌شد» محقق شود، اشاره می‌کنند.

در همین رابطه عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی در بخشی از صحبت‌های خود در مصاحبه تلویزیونی گفت: ۵۰ درصد مردم خودرو ندارند و این ۵۰ درصد چه نفعی از پایین بودن قیمت بنزین می‌برند؟ کسانی نفع می‌برند که چندین خودرو داشته باشند. برای افزایش قیمت بنزین باید تدبیر شود به طوری که منافع افزایش قیمت بنزین به ۵۰ درصد مردمی برسد که فاقد خودرو هستند و باید بر روی این مساله فکر شود.

او افزود: «به این ترتیب می‌توانیم بگوییم حدود ۱۵۰ میلیارد دلار همانطوری که پزشکیان گفته یارانه پنهان در اقتصاد کشورمان وجود دارد که معادل یک سوم تولید ناخالص داخلی کشور در سال است. این همان درآمد انتظاری است که باید به دست می‌آمد و نیامده است.»


بیشتر بخوانید: نتیجه تصمیم اشتباه مجلس اصولگرای هفتم گریبان‌گیر اقتصاد ایران شد/ موافقان طرح تثبیت قیمت که بودند؟


خیرخواهان افزایش قیمت بنزین را ضروری دانست، اما هشدار داد: «این خیالی باطل است اگر دولت فرض کند کل این منبع ۱۵۰ میلیارد دلاری را می‌تواند از جامعه بگیرد. چنین چیزی ممکن نیست و اصلاح نرخ حامل‌های انرژی اقدامی تدریجی است که در یک بستر علمی و عقلانی می‌تواند نتیجه بگیرد. دولت باید هم به مردم فرصت دهد که عادات مصرف شان را تغییر دهند و هم به صنعت فرصت تطبیق یافتن با هزینه‌های گران‌تر تولید را بدهد.»

او دلیل شکست اقدامات پیشین در زمینه افزایش نرخ بنزین را تضعیف ارزش پول ملی دانست و تاکید کرد اگر تورم کنترل و مدیریت نشود، هر چند بار دیگر که قیمت بنزین گران شود باز هم شکاف موجود که به آن «یارانه پنهان» گفته می‌شود، شکل خواهد گرفت.

این استاد دانشگاه در ادامه گفت: «منابع کشور محدود است و باید بر مبنای اولویت‌ها اختصاص یابند. نیاز اولیه جامعه این نیست که بنزین را ارزان‌تر از آب معدنی بخرد. نیاز اولیه مردم آموزش همگانی، غذای کافی و سالم، بهداشت عمومی، خدمات سلامت کافی، حمل و نقل عمومی و ... است. متاسفانه امروز در کشور ما این خدمات یا پولی شده‌اند یا با نازل‌ترین کیفیت ارائه می‌شوند. حال آنکه در جهان امروز این نیاز‌ها تامین شده‌اند.»

خیرخواهان خاطرنشان ساخت: «این اقدامات زمانی می‌تواند به شکل موفقی انجام شود که مردم به دولت اعتماد کنند. امروزه بسیاری فکر می‌کنند منابع را اگر از دولت نگیرند، این منابع در کشور‌های دیگر هزینه می‌شود. در این شرایط طبیعی است که جامعه خلاف میل دولت عمل کند. درواقع دولت باید بداند برای موفقیت در اصلاح قیمت حامل‌های انرژی در گروی کنترل تورم و ثبات اقتصادی و همچنین جلب نظر مردم است. بدون همکاری و همدلی مردم افزایش قیمت بنزین تنها هزینه‌های بیشتری به دولت تحمیل خواهد کرد.»

خیرخواهان گام نخست دولت در این زمینه را این طور توضیح داد: «دولت در یک روند تدریجی باید به مردم نشان دهد که گرچه بنزین گران می‌شود و این به تورم دامن خواهد زد ولی در مقابل مردم هزینه کمتری برای بهداشت و آموزش خواهند داد. مردم باید ببینند بیمه‌ها سهم بیشتری از هزینه‌های درمان را می‌دهند. باید ببینند که بنزین گران ترافیک و آلودگی هوا را کاهش می‌دهد. در این صورت می‌توان سرمایه اجتماعی را بالا برد.»

او خاطرنشان ساخت:: «اقداماتی، چون مصاحبه صریح اخیر رییس جمهوری تا حدی می‌تواند سرمایه اجتماعی دولت را افزایش دهد.»

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ جدول افزایش حقوق سال ۱۴۰۴ کارمندان

عکس/ لحظه خاص مادر شدن نیوشا ضیغمی

عکس/ سربازان نپالی انگلیس در خرمشهر پس از اشغال ایران و ۸۳ سال پیش

اینفوگرافی/ رتبه آبروبر ایران در رشد اقتصادی ۵۰ سال اخیر

عکس/ تندیس سردار ایرانی سوار بر اسب بازمانده از دوران هخامنشی

عکس/ تبریک یلدا همسر فرانسوی بازیکن سپاهان به ایرانیان

عکس/ بازی رنگ و نور در سر در باغ ملی تهران

عکسی دیدنی از محله جوباره اصفهان ۵۲ سال پیش

عکس/تماس سردار آزمون با هم‌تیمی‌های سابق آرژانتینی

عکس/ استوری کنایه آمیز بهنوش طباطبایی به مخاطب خاص

عکس/ مونا کرمی تصویری تازه از عروسی با سپند امیرسلیمانی را لو داد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قیمت All-in-One اپل

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

ناگفته‌هایی از شیخ محمد بن راشد آل مکتوم ، حاکم دبی / سال‌های اولیه فرمانروایی بر دبی چگونه گذشت؟

شب یلدا اشتباه است، بگویید شب چله

شرایط سخت مالی مازیار لرستانی بعد از ممنوع الکاری

جشن ژانویه ارامنه ممنوع شد

رشد معاملات مسکن با نزدیک شدن به پایان سال/ انباشت انتظارات تورمی به افزایش ۵۰ درصدی قیمت مسکن منجر شده است

حقایقی عجیب و جالب درباره کسانی که عضو اهدایی گرفته‌اند

حمله شفر به فرهاد مجیدی

شیخ الاسرای فلسطین درگذشت

عکس جدید گلزار

کریم دوامی درگذشت

نیرو‌های نظامی سوریه در مرز با عراق مستقر شدند

هوادار متمول رقم تمدید قرارداد اورونوف را لو داد!

دیدار حساس هوادار و نساجی پشت در‌های بسته!

دیدار همتی، وزیر اقتصاد با وزیر امور سرمایه گذاری و تجارت خارجی مصر در قاهره

اولین عکس از پزشکیان و اردوغان در نشست مشترک در مصر

حمله اوکراین با موشک‌های آمریکایی به روسیه

انتصاب جدید در سپاه پاسداران

رونمایی تارتار از بازیکن آکادمی استقلال!

بیانیه حزب‌الله در واکنش به حملات اسرائیل علیه یمن

عکس/هستی مهدوی و آرایشگر ژاپنی‌اش

فیلم/آرامش دختر فلسطینی با ترکش در پیشانی

دستگیری کلاهبرداری که شاد را هک کرد

گوترش: انتقال سیاسی در سوریه باید فراگیر، معتبر و صلح‌آمیز باشد

تمسخر ورزشگاه توسط ستاره رئال مادرید

عکس/بمب خبری درباره الجولانی؛ افسر موساد بود!

بشار اسد را ندیدم، اما حتما ملاقات خواهیم کرد

عکس/پوشش الهه منصوریان در دیدار با رهبر انقلاب

غایب جدید استقلال در بازی با آلومینیوم اراک

واکنش سعید محمد به گریه‌های پزشکیان برای همسر مرحومش

خبر خوش برای متقاضیان سفر عتبات

شاه عباس دوم کیست و ارتباطش با روس‌ها چگونه بود؟

مقام مسئول: کلاس درس تمام دانشگاه‌ها تا پایان ترم مجازی شد

عکس/روزی که سقف آرزوی پرسپولیسی‌ها روی سرشان خراب شد

اینفوگرافی/ میزان اطمینان به اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۵

برداشت گل نرگس در استان فارس

عکس/ استایل خاص سلمان خان با گردنبند عجیبش در ۵۸ سالگی

عکس/ چهره دیدنی هدیه تهرانی با استایل فرانسوی در ۵۲ سالگی

چه عواملی باعث نوسانات اقتصادی می شود؟

عکس/ نقی و ارسطو در کنار چینی‌ها در پشت صحنه سریال پایتخت ۱۰ سال پیش

عکس/ کنایه تند معاون رئیس‌جمهور به رسایی