اقتصاد۲۴- بازار ارز تهران در حالی معاملات آخرین روز کاری هفته را آغاز میکند که در روز گذشته با تداوم نوسانات مثبت، شاهد افزایش قیمتها بود و قیمت دلار در بازار آزاد به سمت سطوح جدیدی حرکت کرد و در بازار رسمی نیز رشد قابل توجهی داشت. این در حالی است که بازار رمزارزها نیز تحرکات چشمگیری را تجربه کرد.
روند صعودی قیمتها در بازار ارز ناشی از عوامل متعددی است که از آن جمله میتوان به نزدیک شدن به پایان سال میلادی و نیاز شرکتها به تسویهحسابهای ارزی، تحولات ژئوپلیتیکی در منطقه و تحولات سوریه، رشد نقدینگی و انتظارات تورمی اشاره کرد.
با این حال، قیمت دلار روز گذشته در بازار آزاد با افزایش همراه شد و در محدودههای جدیدی معامله شد. نرخ دلار در بازار رسمی نیز با رشد به ۵۵ هزار و ۹۶۸ تومان رسید، در حالی که دلار نیما نیز با افزایش، ۵۴ هزار و ۴۴۳ تومان معامله شد. از سوی دیگر، قیمت یورو کاهش یافت و در بازار رسمی به ۵۸ هزار و ۸۳۳ تومان رسید و نرخ حواله آن ۵۷ هزار و ۲۳۱ تومان اعلام شد. ارزش درهم امارات در بازار رسمی افزایش داشت و به ۱۵ هزار و ۲۳۹ تومان برای اسکناس و ۱۴ هزار و ۸۲۴ تومان برای حواله رسید.
درهم امارات در بازار غیررسمی نیز روز گذشته با شروع معاملات، در ۲۰ هزار و ۵۰ تومان کار خود را آغاز کرد و با پیشروی تا ۲۰ هزار و ۱۶۰ تومان افزایش یافت.
بازار رمزارزها هم روز چهارشنبه نوسانات قابلتوجهی را تجربه کرد و بیتکوین که روز گذشته به ۹۴ هزار دلار کاهش یافته بود، با بازگشت تقاضا تا مرز ۹۸ هزار و ۴۰۰ دلار صعود کرد و در ساعات پایانی شب وارد کانال ۱۰۰ هزار دلار شد و تا ۱۰۰ هزار و ۸۸۰ دلار پیش رفت. این رشد نشاندهنده تقاضای قوی در محدودههای حمایتی است.
تحلیلگران بر این باورند که بیتکوین با حفظ سطح حمایتی ۹۸ هزار دلار میتواند به مقاومت ۱۰۱ هزار و ۵۰۰ دلار و سپس ۱۰۳ هزار دلار برسد. در صورت شکست این حمایت، احتمال کاهش به محدوده ۹۶ هزار دلار وجود دارد.
بیشتر بخوانید: قیمت طلا گرانتر میشود؟ / خیز سکه برای ورود به کانال جدید
تتر نیز با نوسان همراه بود و ابتدا به ۷۴ هزار و ۹۵۰ تومان رسید، اما در ادامه معاملات به ۷۴ هزار و ۶۵۰ تومان کاهش یافت. این تغییرات ناشی از تأثیر مستقیم نرخ دلار و رفتار بازار داخلی بود. براساس بررسی اقتصادنیوز، حباب تتر نیز در ابتدای معاملات بالا بود ولی در ادامه کاهش پیدا کرد در نهایت در محدوده ۸۵۰ تومان قرار گرفت که نسبت به روز قبل کاهش حدود دویست تومانی را ثبت کرده است.
تکنیکالیستها معتقدند قیمت تتر در صورت حفظ حمایت ۷۴ هزار و ۵۰۰ تومان میتواند به کانال ۷۵ هزار تومان و مقاومت ۷۵ هزار و ۵۰۰ تومان بازگردد. شکست این حمایت ممکن است قیمت را به ۷۳ هزار و ۸۰۰ تومان کاهش دهد.
یکی از عوامل تأثیرگذار بر بازار رمرزارزها، تصمیم مایکروسافت در عدم پذیرش بیتکوین بهعنوان دارایی خزانه شرکتی بود که در ابتدا فشار فروش بر این رمزارز ایجاد کرد. با این حال، بیتکوین با بازگشت تقاضا توانست روند صعودی خود را بازیابی کند. همچنین، انتشار شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) ایالات متحده، بهعنوان معیاری برای سنجش تورم، نگرانیهایی درباره افزایش هزینهها ایجاد کرده و تأثیر مستقیمی بر روند بازار گذاشته است. در نهایت، نزدیکی به سال جدید میلادی احتمال یک اصلاح کوتاهمدت در بازار را افزایش داده است؛ شرایطی که میتواند فرصت مناسبی برای ورود خریداران جدید فراهم کند.
روز چهارشنبه خبر راه اندازی بازار ارز تجاری نیز توجه فعالان بازار ارز را جلب کرد. در همین راستا، بانک مرکزی اعلام کرده که بازار ارز تجاری از ۲۶ آذرماه راهاندازی میشود. هدف این بازار، تکنرخی شدن ارز و کشف قیمت بر اساس عرضه و تقاضاست. تاکنون ۲۲ بانک به سامانه معاملات ارز تجاری متصل شدهاند و حجم معاملات این سامانه تا ۲۰ آذرماه شامل ۳۰۱ میلیون درهم، ۵۱ میلیون دلار، ۱۰ میلیون یوآن، و ۱.۱ میلیون یورو بوده است.
همچنین، طبق بخشنامه بانک مرکزی، از ۳ آذر ۱۴۰۳ صنایع مختلفی مانند روانکارها، دوده، سیمان، سرامیک و لبنیات موظفند ارز صادراتی خود را در مرکز مبادله به نرخ توافقی واگذار کنند. از ۲۶ آذر نیز تمامی صادرکنندگان و واردکنندگان غیرنیمایی ملزم به استفاده از این سامانه خواهند بود.
با این همه، معاملهگران فنی بر این باورند که درهم امارات امروز وارد کانال ۲۰ هزار تومان خواهد شد و این افزایش قیمت نشاندهنده هماهنگی بازار درهم با رشد دلار است. با این حال، کاهش میانگین حباب درهم به محدوده ۳۶۸ تومان بیانگر آن است که این رشد عمدتاً ناشی از عوامل دیگری مانند تقاضای پایان سال میلادی نیست.
پیشبینی میشود درهم امارات با حفظ سطح حمایتی ۲۰ هزار تومان بتواند به مقاومت ۲۰ هزار و ۲۰۰ تومان دست یابد. در صورت عبور از این سطح، احتمال رشد قیمت به ۲۰ هزار و ۳۰۰ تومان وجود دارد. در مقابل اگر حمایت ۲۰ هزار تومان شکسته شود، قیمت ممکن است به محدوده ۱۹ هزار و ۹۵۰ تومان کاهش یابد.
از سوی دیگر، تحلیلگران معتقدند با توجه به عوامل تأثیرگذار، قیمت دلار در کوتاهمدت احتمالاً به سمت میانه کریدور هفتم حرکت خواهد کرد. اما در صورت کاهش تقاضا و کنترل بازار توسط نهادهای نظارتی، این روند تعدیل خواهد شد. همچنین، روند صعودی بیتکوین و سایر رمزارزها نشاندهنده افزایش اعتماد به این داراییهای دیجیتال بهعنوان جایگزین دلار در برخی معاملات است.