اقتصاد۲۴-درست زمانی که اعضای جبهه پایداری، محمدباقر قالیباف (رئیس مجلس)، غلامحسین محسنیاژهای (رئیس قوهقضائیه) و برخی از نمایندگان از موضع و اصرار خود کوتاه نیامده و معتقدند که الا و لابد زمان «ابلاغ قانون حجاب و عفاف» فرارسیده و این قانون باید ابلاغ و اجرایی شود، برخی از فعالان سیاسی، علما، حقوقدانان، فعالان حوزه زنان، جامعهشناسان و... هشدار میدهند که ابلاغ این قانون در شرایط کنونی تنها تیشه است به ریشه نظام. شرایطی که این فعالان به آن اشاره میکنند نهتنها موضوعات بینالمللی بهویژه فرابحرانهای منطقهای است، بلکه به ناترازیهای انرژی و اقتصادی، مشکلات معیشتی، فقر و فلاکت، آسیبهای اجتماعی و... نیز مورد توجه آنهاست که کشور را احاطه کرده و نهتنها دولت بلکه هیچ کس در دولت راهحلی برای آن ندارد.
حتی کارشناسانی که مسعود پزشکیان با تکیه به علم و دانش آنها وارد گود انتخابات ریاستجمهوری شده بود هم پوچ از آب درآمدهاند و آنطور که رئیسجمهوری میگوید حتی کارشناس هم نیستند: «ما با چهار کارشناسی که وجود دارد که نمیتوانیم کاری انجام دهیم. بسیاری از کارشناسانی که پیدا کردیم، کارشناس نیستند، با توصیه کارشناس، مدیرکل یا مدیر شدهاند. وقتی مشکل را به آنها ارجاع میدهیم هیچ چیزی از آن در نمیآید، یا طرحهایی در میآید که شرایط را بدتر میکند نه آنکه براساس علم و دانش باشد. نمیشود ۴۵ سال از انقلاب گذشته باشد، اما مشکلات روزبهروز بدتر شده باشد. اگر راه درست را انتخاب کرده و این راه درست را درست رفتیم چرا اینجا هستیم؟ یک جای کار ما میلنگد.»
پزشکیان راست میگوید، یک جای کار میلنگد. اما او و کابینهاش میدانستند سکان کشوری را به دست میگیرند که با بیتدبیری، تندروی، ناکارآمدی و افراطیگری به ورطه مشکلات افتاده و قرار بود دولت چهاردهم با حل مشکلات ترمز آن را بکشد، اما اینطور به نظر میرسد که حتی از سرعت آن هم کاسته نشده است. یکی از ناترازیهایی که این روزها مردم را برآشفته است، ناترازی انرژی است و بیش از همه عباس علیآبادی، مسئول و مقصر آن است. البته پزشکیان هم بیتقصیر نیست.
او وزیر سابق صمت (در دولت ابراهیم رئیسی) را برای وزارت نیرو برگزید، شاید او دانشآموخته رشته تبدیل انرژی باشد آنهم از دانشگاههای صنعتی شریف و تهران. اما سابقه درخشانی در وزارت صمت نداشته و پزشکیان آزموده را در معرض آزمودن قرار داده است. هرچند که علیآبادی وزیر نیرو که در دولت گذشته طعم استیضاح را هم چشیده بود در وزارت جدید (نیرو) با خاموشیها بار دیگر در آبانماه توسط حمید رسایی تهدید به استیضاح شد: «یک هفته است که همه جا صحبت از خاموشی بیسابقه نیمه پاییز و زمستان است.
اما شما یک توضیح و عذرخواهی، حتی یک کلمه سخن از وزیر نمیشنوید. انگار چنین وزارتخانه و چنین وزیری وجود ندارد! شاید خبر استیضاح بابت این بیتدبیری که مردم را اینطور به زحمت انداخته، زبان وزیر را باز کند.» شاید این تهدید یکی از سوپرانقلابیهای مجلس واقعاً زبان علیآبادی را باز کند و بگوید که که ذخایر را خالی تحویل گرفته است یا خیر؟
با آنکه فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت به صراحت اعلام کرده بود که «دولت علاوه بر اینکه با کمبود سوخت از جمله مازوت روبهروست، به مشکل آلودگی هوا نیز توجه میکند و برای حفظ سلامت مردم مازوتسوزی را کاهش داده است.»، اما این روزها مردم هم در آلودگی هوا میمیرند، هم با بیبرقی و حتی بیآبی (به دلیل مجهز بودن مجتمعها و برجها به پمپ آب) دست به گریبانند. نماینده اراک نیز به صراحت اعلام کرده که مازوتسوزی انجام میشود. حالا پایتخت ایران چند روزی است که بالاخره روی سکوی اول ایستاده و رکورد اول آلودگی هوا را به خود اختصاص داده است.
بیشتر بخوانید:جدول زمانی قطع برق را از کجا ببینیم؟
دیگر کلانشهرهای ایران هم شرایطی بهتر از تهران ندارند؛ آلودگی هوا که گفته میشود بخشی از آن به دلیل سوخت غیراستاندارد خودروهاست. اما فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت چهاردهم با رد این گمانه در صفحه ایکس خود نوشت: «وضعیت آلودگی هوا به اندازه کافی نگرانکننده است؛ خبرهای منتشر شده در مورد بیکیفیت بودن بنزینهای مصرفی در کشور نگرانی ایجاد کرد. ریاست محترم سازمان محیطزیست پیگیری شدیدی بر مسئله کیفیت بنزین تولیدی دارد.
با پیگیریهایی که از وزیر محترم نفت داشتم، مشخص شد اغلب بنزینهای تولیدشده در کشور، با استانداردهای یورو۴ تطابق دارد.» البته این تحلیل هم میتوان کرد که اغلب بنزینهای تولیدشده در کشور با استانداردهای یورو ۴ منطبق است و مابقی شاید استانداردهای کمتری دارند که به آلودگی هوا در کشور دامن زده است. آنطور که پیشتر هم نوشتیم قانون هوای پاک هم تنها روی کاغذ مانده و از سال ۹۶ تاکنون دولت و دستگاههای دخیل در آن اهمیتی به آن ندادهاند.
چرا که گزارشهای قوهقضائیه مبنی بر این است که هیچ اعتباری در بودجه برای قانون هوای پاک در نظر گرفته نشده است. برقیسازی خودروها هم با وجود ناترازی انرژی بهویژه در برق به نوعی منتفی است چراکه توان تامین برق خودروها در کشور وجود ندارد. در حقیقت آلودگی هوا و ناترازیها به هم گره خوردهاند، اما در این دور باطل هرگز به هیچ سرانجام مطلوبی نمیرسند.
با وجود اینکه دولت ادعا میکند مازوتسوزی را کاهش داده، کرامت ویسکرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران در خصوص تحویل سوخت مایع به نیروگاهها گفت: «امسال نسبت به پارسال، ۴ میلیارد لیتر نفتگاز و نفتکوره بیشتری تحویل نیروگاهها شده است و در مجموع ۴۲ درصد رشد داشتهایم. در ۲۲ روز ابتدایی آذر ۱۴۰۳ بهطور میانگین روزانه ۴۵ میلیون لیتر نفتگاز به نیروگاههای کشور تحویل شده که این عدد نسبت به مدت مشابه سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۱ بهترتیب ۸ و ۱۴ میلیون لیتر افزایش داشته است.»
مقصر این ناترازیها کیست؟ علی قلهکی، خبرنگار اصولگرا ریشه این ناترازیها را در دولت قبل و ناکاربلدی وزیر دانسته و روند رسیدن به این روزها را اینگونه توصیف کرد: «۱) بنا بر اشتباهِ مُحرزِ وزیر سابق نیرو، در تابستان گازوئیل سوزانده شد و ذخیره استراتژیک گازوئیل کاهش شدید پیدا کرد. ۲) رئیس دولت بدون بررسیِ عمیق ناگهان گفت که در سه استان مازوتسوزی متوقف میشود. ۳. مازوت سوزی در سه استان متوقف شد ولی روندِ آلودگی، کاهش اساسی پیدا نکرد! ۴. درخواستِ افکار عمومی در استانهای آلوده دیگر این شده بود که مازوت نسوزانیم و گازوئیل بسوزانیم! ۵. رکوردِ مصرف ۵۶ میلیون لیتر گازوئیل در روز شکسته شد و تنها ۸ روز ذخیره گازوئیل داشتیم! ۶. در یک شورای بالادستی تصمیم بر این شد که مجدد مازوت بسوزانیم! پینوشت: در این چرخهیِ فاجعهبار و خسارتِ محضِ تولیدِ برق با مازوت و گازوئیل، نه کسی محاکمه شد و نه مسئولی دادگاهی!»
حالا که وزیر سابق صمت و وزیر کنونی نیرو لب از لب باز نمیکند و توضیحی به مردم نمیدهد، جرقه از بین رفتن اعتماد نیمبند جامعه به دولت زده شد. یکی از وعدههای مسعود پزشکیان در انتخابات و حتی پس از رسیدن به ریاستجمهوری این بود که همه موضوعات را با مردم به صورت شفاف و علنی مطرح میکند. حالا او با کمبود انرژی و ناترازیها در این حوزه روبهروست. این موضوع را در جلسه غیرعلنی به نمایندگان مجلس با آمار و ارقام توضیح داد. او بر سر وعده خود ماند و پشت قاب تلویزیون موضوعات را به صورت کلی با مردم در میان گذاشت.
اما از آنجایی مشکل شروع شد که دولت خلف وعده کرد. دولت ابتدا موضوع ناترازی انرژی، کمبود سوخت و مازوت را با مردم در میان گذاشت و از جامعه خواست که با او همراهی کنند. به همین سبب ساعت قطعی برق را در یک هفته منتشر کرد و مردم با وجود اعتراضی که داشتند و با نارضایتی، به قطعی برق تن دادند و همراهی کردند. پس از آن اعلام شد که فعلاً برق قطع نمیشود. اما قطعی برق منازل بدون اطلاع قبلی باز هم از سر گرفته شد.
علیآبادی، وزیر نیرو ۲۰ آذر و در مراسم افتتاحیه معاملات «گواهی صرفهجویی برق»، گفت: «باید کاری کنیم تا مردم از صرفهجویی در مصرف برق، منفعت اقتصادی ببرند. این هدف مهمی است که در شرایط بسیار بد در حوزه ناترازی انرژی، باید اولویت باشد. راندمان متوسط شبکه برق در کشورمان حدود ۴۰ درصد است، یعنی ۶۰ درصد انرژی را تلف میکنیم. این در حالی است که از آن ۴۰ درصد، درصد قابل توجهی هم در خطوط انتقال، توزیع و در منزل تلف میشود و در نهایت مقدار ناچیزی میماند.»
بیشتر بخوانید:جزییات قطع برق تهران در روز ۵ آذر ۱۴۰۳+ جدول
او برای رسیدن به شرایط مطلوب چند راهحل مطرح کرده و افزود: «یک راه این است که در انتهای زنجیره مصرف، با افزایش قیمتها در قبوض برق، کاری کنیم تا همه بترسند از اینکه بخواهند برق را مصرف کنند. راهحل بعدی این است که وسایلی نظیر کولر با راندمان بسیار بالاتر بسازیم، اما در ایران وقتی قیمت برق در این حد باشد، چه کسی برای این کولر هزینه میکند؟ راه دیگر این است که کاری کنیم تا اشخاصی که صرفهجویی میکنند، گواهی صرفهجویی برق دریافت کنند؛ بنابراین باید کاری کنیم تا مردم هم از صرفهجویی برق، منفعت ببرند. این هدف مهمی است که در شرایط بسیار بد ناترازی انرژی باید اولویت باشد. از مردم درخواست میکنم با مدیریت مصرف برق و گاز، کمک کنند تا بتوانیم از زمستان سخت بهخوبی گذر کنیم.» وی تاکید کرد: «اسراف نکنید؛ چراکه خداوند اسرافکنندگان را دوست ندارد.»
حمیدرضا صالحی، دبیر سندیکای صنعت برق ایران در گفتوگو با هممیهن درباره ناترازیهای موجود در کشور تاکید کرد: «بسیار بحثبرانگیز شده که در زمستان هم کمبود برق داشته باشیم. بیش از ۷۰ درصد مصرف گاز خانگی و تجاری و مابقی صنایع و نیروگاههاست. در مصرف نیروگاهها چیزی حدود ۱۶۰ میلیون مترمکعب در روز نیاز است تا با قطعی برق روبهرو نباشیم و نیروگاهها کار کنند. در زمستان بیشترین مصرف برق به ۵۰ هزار مگاوات نمیرسد، اما در تابستان امسال ما به ۶۳ هزار مگاوات رسیدیم؛ بنابراین توان فنی نیروگاهها مشکل ندارد.»
او با اشاره به اینکه اولین سوخت نیروگاههای کشور گاز است، افزود: «دومین سوخت نیروگاهها گازوئیل و سومین، مازوت است. اما موضوع مهم این است که اگر هر سال با کمبود گاز روبهرو بودیم، اینقدر نبود و میتوانست کمبود خود را با سوخت مایه جبران کرد. اما امسال با کمبود بسیار زیاد گاز و ذخائر گازوئیل روبهرو بودیم.
شاید امسال گازوئیل به اندازه کافی خریداری نشد یا بخش عمده آن قاچاق شده است و ذخائر نیروگاهها که معمولاً پر بود برای زمستان، امسال شاهد کاهش ذخائر بودیم و این ذخائر حدود ۳۸ تا ۴۰ درصد بود. این در حالی است که پیشبینی میشد امسال با مشکل تامین گاز روبهرو باشیم چراکه پروژه تولید گاز وجود نداشت. ضمن آنکه میادین گازی در فاز جنوبی افت فشار داشتند. مصرف با همان سرعت و شتاب گذشته ادامه دارد. شاید یکی از علتهای سیاستهای نادرست گذشته است که هم گاز را به تمام کشور فرستادیم هم برق را.»
این کارشناس انرژی با اشاره به اینکه عمده علت کمبودها مدیریت است، گفت: «اگر در میادین گازی سرمایهگذاری نکردیم و سوخت دوم که گازوئیل است را فراهم نکردیم به دلیل سوءمدیریت است.» صالحی در پاسخ به این سوال که آیا دولت با این ذخائر بتواند زمستان را پشت سر بگذارد؟ تاکید کرد: «آقای پزشکیان متوجه شده که دولت در امتداد دولت گذشته است و باید تغییرات سیاستی را ایجاد کند.
به عنوان مثال ایشان دستور داده که بخشی از کارمندان دولت دورکاری کنند. به نظر من این کار بسیار درستی است، چراکه در مصرف صرفهجویی میشود. آقای پزشکیان از مردم خواسته که ۲ درجه دمای خانهها را کاهش دهند. این بسیار خوب است، اما بهتر است دولت از خود شروع کند. اگر دولت میخواهد برق صنایع و مشترکان خانگی قطع نشود، میتواند بار اضافی که خودش به جامعه تحمیل میکند را کم کند.
درجه دمای محیطی اکثر ادارات و سازمانها ۲۷ درجه است و کارمندان با لباسهای معمولی تردد دارند. همانطور که آقای رئیسجمهور دستور دورکاری را داده میتواند دستور کاهش درجه دمای محیطی ادارات و سازمانها را هم صادر کند تا دمای ادارات ۲۰ درجه شود. درجه دمای محیطی ادارات در اروپا ۱۸ درجه است، بنابراین خوب است که درجه دمای محیطی ادارات در ایران ۲۰ یا نهایتاً ۲۱ درجه باشد.»
این کارشناس انرژی گفت: «یکی دیگر از اقدامات خوبی که دولت میتواند انجام دهد، حمایت از مردم برای استفاده از پنلهای خورشیدی است. وامهای با بهرههای بسیار نازل میتوانند استفاده از پنلهای خورشیدی در خانهها را گسترش دهند و مردم هم از آن استقبال میکنند. اگر حتی یک میلیون خانه هم به این پنلها مجهز شوند، حدود ۵ هزار مگاوات صرفهجویی در انرژی را شاهد خواهیم بود. استفاده مردم از انرژی خورشیدی با دستور انجام نمیشود بلکه باید با ارائه تسهیلات کمبهره و تجهیزات درست مردم را حمایت کنند.»
سیدمحمد جمالیان، نماینده اراک، کمیجان و خنداب در گفتوگو با هممیهن شرایط اسفناک مازوتسوزی در اراک را توصیف و تاکید کرد: «برخی از نیروگاههای کشور صرفاً گازسوز هستند و ۱۴ نیروگاه علاوه بر گاز میتوانند با مازوت یا گازوئیل فعالیت خود را ادامه دهند. اراک جزو این ۱۴ نیروگاه است.»
او با اشاره به موقعیت شهر اراک، افزود: «متاسفانه وضعیت ژئوفیزیک اراک طوری است که کمی عمیقتر از شازند است و زمان مازوتسوزی دود و ترکیبات گوگرد ناشی از سوخت مازوت به صورت کامل به اراک میآید و به سطح زمین میرسد.
میزان خطرات SO۲ (دیاکسید گوگرد) را افزایش میدهد و منجر به این شده که علاوه بر تعداد زیاد مرگ و میر، سکتههای مغزی و قلبی و بیماریهای ریه، تعداد بسیاری به سرطان بهویژه سرطان مثانه مبتلا شوند و این سرطان در اراک رو به افزایش است. این سرطان نیز به دلیل سیگار، آلودگی هوا، SO۲ افزایش مییابد. طبق تحقیقات وزارت بهداشت فقط در شهر اراک ضرر اقتصادی ناشی از آلایندهها بر سلامت ۱۲ هزار میلیارد تومان است؛ بنابراین توقع میرود که این شهر به صورت ویژه دیده شود.»
نماینده اراک در مجلس با اشاره به اینکه اراک تنها با نیروگاه دست به گریبان نیست، گفت: «ما در اراک پالایشگاه را هم داریم که به دلیل تولید مازوت کم سولفور تولید میکند، میزان زیادی از ترکیبات SO۲ را ایجاد میکند که از نیروگاهها دستکمی ندارند. کارخانههای اراک به دلیل استفاده از فلزات سنگین نیز باعث آلایندگی میشوند و ۷۰ درصد آلایندگی شهر اراک ناشی از آلایندههای ساکن است. اگر بخواهیم راهحل جدی برای برونرفت از این مشکل داشته باشیم باید صنایع اصلاح شود.»
جمالیان تاکید کرد: «یکی از آنها قطع مازوتسوزی است. در شرایط فعلی و با ناترازی انرژی امکان این قطع مازوتسوزی وجود ندارد. باید به سمت استفاده کامل مازوت کمسولفور برویم که هزینههای بسیار زیادی دارد و تولیدات کشور تکافوی این سوخت را ندارد. تشکر میکنیم که وزارت نفت مقدار کمی از سوخت مازوت را کمسولفور کرده است، اما سهچهارم مصرف کماکان مازوت پرسولفور است.»
او با اشاره به اهمیت فیلترها، بیان کرد: «در تمام دنیا مازوتسوزی انجام میشود. قبول داریم که مازوتهای اروپا استاندارد و میزان سولفور آن زیر یک درصد است، اما فیلتراسیون میکنند که هم میتوانند مواد دیگری را تولید کنند و هم سلامتی مردم را حفظ کردهاند.»
عضو کمیسیون بهداشت در مجلس با اشاره به ۳۰ درصد دیگر آلایندهها، افزود: «گسترش و برقی نمودن حمل و نقل عمومی یکی از اقدامات مناسبی است که در کاهش آلودگی تاثیر بسیاری دارد. مشجر کردن شهر و فضای سبز هم حائز اهمیت است که متاسفانه انجام نشده است. در سال ۸۶ «قانون جامع آلودگی هوای اراک» توسط هیئت وزیران مصوب شد، اما بسیاری از بندهای این قانون اجرایی نشده است. قرار بود از گونههای خاص گیاهی که در تمام فصول برگ دارند، استفاده شود.»
جمالیان با اشاره به اینکه نفس کشیدن برای مردم اراک بسیار سخت است، گفت: «از زمانی که مازوتسوزی شروع میشود، ۲۰ درصد افزایش مییابد و بستری اطفال و بیماران قلبی نیز افزایش پیدا میکند. متاسفانه مرگ و میر ناشی از این آلایندهها وجود دارد.»
او در پاسخ به این سوال که دولت کاهش مازوتسوزی در اراک را اولویت قرار داده است؟ تاکید کرد: «مازوتسوزی به مدت ۲۰ روز انجام شد که حاکی از این است که آقای پزشکیان و دولت این موضوع را در اولویت قرار دادهاند. اما با توجه به خاموشیها و اعتراضاتی که در سطح کشور رخ داد، نتوانستند روی تصمیم خود پابرجا بمانند. امروز شرایط طوری است که صنایع با قطعی برق روبهرو هستند. دولت این موضوع را در اولویت قرار داده، اما فشارهایی که به علت ناترازیها به آن میشود، دولت را مجبور کرد که از اولویت خود دست بکشد.
در پیگیریهای ما نقلقولی از آقای رئیسجمهور شد که «سخت دنبال واردات گاز هستیم. به محض اینکه به اندازه کافی واردات گاز صورت بگیرد اولویت آقای پزشکیان این است که مازوتسوزی در شهرها قطع شود.» در تهران، مشهد یا تبریز بیشترین سهم آلایندهها متحرک هستند، اما در اراک سهم آلاینده ساکن، ۷۰ درصد است. این شرایط تصمیمگیری برای هر شهر را متفاوت میکند. امیدواریم روی قول خود بمانند و با واردات گاز و گذر از بحران انرژی سریع دستور مازوتسوزی در اراک صادر شود. البته توقف مازوتسوزی بخشی از آلودگی هوای اراک را رفع میکند چراکه صنایع آلاینده پابرجاست. اما با توقف مازوتسوزی مرگ و میرها و سرطانهای مثانه و... بسیار کاهش مییابد.»
نماینده اراک در مجلس در پاسخ به این سوال که مگر ایران بیشترین منابع گازی دنیا را در اختیار ندارد، چرا باید واردات گاز داشته باشد؟ گفت: «وزیر نفت باید به این سوال پاسخ دهد که چرا علیرغم اینکه جزو سه کشور دارنده منابع گازی هستیم، به این وضعیت رسیدهایم؟ البته تصمیماتی که در دوران گذشته اخذ شده، تاثیر بسیاری در این موضوع دارد. در هیچ جای دنیا این میزان گازرسانی انجام نشده است. امروز ما روستاهایی داریم که تعداد خانوارهای بسیار کمی در آنجا زندگی میکنند، اما گازرسانی شده است.
بیشتر بخوانید:چرا برای اولین بار در چند دهه اخیر برق مردم در آبان ماه قطع شد؟
صنایع را نیز به صورت بیحد و حصر به سمت مصرف گاز پیش بردهایم. به هر حال راندمان صنایع ما پایین است. در حقیقت مصرف انرژی بسیار بالا و تولیدی کمتر از آنچه در دنیا وجود دارد. مدیریت ناصحیح که طی سالها و دورههای متفاوت کشور را به اینجا رسانده که بیشترین منابع را در اختیار داریم، اما با بحران روبهرو هستیم. باید بپذیریم که در سیاستگذاریها اشتباه کردیم و مطابق با علم روز در دنیا و استانداردها پیش نرفتیم.»
او به موضوع بسیار مهمی اشاره کرده و تاکید کرد: «به نظر من امروز یکی دیگر از مشکلات ما، این است که نتوانستهاایم از میادین مشترک بهرهبرداری صحیح کنیم. بسیاری از کشورهایی که با ایران میادین مشترک دارند بهرهبرداری درستی از این میادین دارند، اما متاسفانه کشور ما از این موضوع بیبهره است.»
جمالیان از مردم اراک تشکر کرد که با به خطر انداختن سلامتی و جان خودشان تاوان ناترازی کشور را میدهند و افزود: «از رئیسجمهور و هیئت دولت خواهش میکنم نگاه ویژهای به مردم اراک داشته باشند که این روزها به سختی نفس میکشند تا برق تمام کشور تامین شود. حداقل این نگاه ویژه را از مردم مظلوم اراک دریغ نکنند.»
در این شرایط که مردم از خدمات ناراضی هستند، مسعود پزشکیان میداند که باز هم آنها قابل اعتمادتر هستند به همین دلیل دست به دامان مردم شده و طی پیامی اعلام کرد: «آلودگی هوا و مضراتی که از نظر سلامت بر کل جامعه ما اعمال میکند و این موضوع که سوخت نامناسبی در اختیار داریم، ایجاب میکند روند گرمایش منازل و محل کارمان را تا جایی که میتوانیم کنترل کنیم. از همه مردم عزیز کشورمان میخواهیم اگر بتوانند حداقل ۲ درجه، گرمایش منازل را پایین بیاورند تا ما بتوانیم ذخیره سوخت بیشتری داشته باشیم و در این سرما به همه مردم عزیز کشورمان سوخترسانی کنیم. از مردم برای همکاری در این زمینه سپاسگزاریم.»
این درخواست رئیسجمهور به پویشی با نام «کاهش ۲ درجهای دمای محیط زندگی» تبدیل شد که برخی به آن پیوستند.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی به همراه محمدصادق معتمدیان، استاندار تهران و محمدرضا بابایی، استاندار یزد از جمله افرادی بودند که به پویش «کاهش ۲ درجهای دمای محیط زندگی» پیوستند. نکته حائز اهمیت آنکه غلامحسین محسنیاژهای، رئیس دستگاه قضا نیز با تاکید بر ضرورت صرفهجوییهای فوری و فوتی، از نور زیاد و گرمای سالن انتقاد کرد و خواستار توجه جدی به دمای محیط شد.
مسعود پزشکیان در بازدید «نمایشگاه توانمندی بخش صنعت و معدن در رشد اقتصادی ۸ درصدی» در شهر آفتاب از مصرف بیرویه گلایه کرده و به سیدمحمد اتابک گفت: «اتاق من از اینجا سردتر است. چرا یک جای نمایشگاهی اینقدر گرم است؟ بعد پول میخواهید برای انرژی و مدام میگویید: «گاز به من بده.» اینجا این همه برق میخواست؟ اینطور مصرف میکنید سیستم هنگ میکند. اتاق من از اینجا تاریکتر است.»
اتابک که با خنده هیستریک پاسخ داد: «مثل اینکه آمدهایم بازدید از نمایشگاه. هر چیزی میشود به من میگویید. (خطاب به صاحبان صنایع) خب الان برق نداریم صحبت کنند ببینیم چه میگویند.»