تاریخ انتشار: ۰۹:۳۵ - ۲۶ آذر ۱۴۰۳
آیا گازکشی ۹۵ درصد شهر‌ها و روستا‌های ایران به چالش بزرگ انرژی تبدیل شد؟

خطای بزرگ گازی

بنا بر اعلام شرکت ملی گاز ایران، مصرف گاز خانگی در روز‌های گرم سال حدود ۲۵۰ میلیون مترمکعب و در روز‌های سرد سال بالغ بر ۵۵۰ تا ۶۰۰ میلیون مترمکعب است.

خطای بزرگ گازی

اقتصاد۲۴-ایران مالک دومین ذخایر بزرگ گاز دنیا و چهارمین تولیدکننده بزرگ گاز در جهان است، اما در‌حال‌حاضر قادر نیست حدود یک‌سوم تقاضای داخلی در بازار گاز را پاسخ دهد و با کمبود گاز مواجه شده است. این مسئله قطع گاز صنایع را به دنبال داشته است. این اتفاقات در حالی رخ می‌دهد که کارشناسان می‌گویند هزینه گزاف برای انتقال گاز به منازل نادرست بوده و همین اشتباه مهلک، کشور را به یک چالش بزرگ در زمینه انرژی رسانده است.

کمبود گاز در قطب گاز

ایران نه‌تنها بزرگ‌ترین میدان گازی جهان را در اختیار دارد، بلکه به‌عنوان مالک دومین ذخایر بزرگ گاز جهان به شمار می‌آید و البته در زمره یکی از پنج تولیدکننده بزرگ گاز جهان شمرده می‌شود. بر‌اساس گزارش بریتیش پترولیوم، ایران با تولید ۲۵۶.۷ میلیارد مترمکعب که معادل ۶.۴ درصد کل تولید گاز طبیعی جهان است، به‌عنوان چهارمین تولیدکننده بزرگ گاز جهان در سال ۲۰۲۱ شناخته می‌شود.

دراین‌میان آمریکا با تولید ۹۳۴.۲ میلیارد مترمکعب گاز و اختصاص سهم ۲۳.۱ درصدی از کل تولید جهانی، بزرگ‌ترین تولیدکننده گاز طبیعی در جهان شناخته شده و روسیه با تولید ۷۰۱.۷ میلیارد مترمکعب و سهم ۱۷.۴ درصدی از تولید گاز جهان در رتبه دوم و چین با تولید ۲۰۹.۲ میلیارد مترمکعب و سهم ۵.۲ درصدی از کل تولید جهانی، سومین تولیدکننده بزرگ گاز جهان در سال ۲۰۲۲ شناخته شده‌اند. با این حال بخش عمده‌ای از گاز تولیدی در ایران نه صرف تولید ناخالص ملی و ثروت بیشتر می‌شود، بلکه در بخش خانگی سوزانده شده و از بین می‌رود.

بنا بر اعلام شرکت ملی گاز ایران، مصرف گاز خانگی در روز‌های گرم سال حدود ۲۵۰ میلیون مترمکعب و در روز‌های سرد سال بالغ بر ۵۵۰ تا ۶۰۰ میلیون مترمکعب است.

این در حالی است که میانگین تولید روزانه گاز در ایران بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون مترمکعب است. با این حساب باید گفت که در روز‌های گرم سال بیش از یک‌سوم تولید گاز در بخش خانگی مصرف می‌شود و در روز‌های سرد سال حدود ۷۰ درصد تولید گاز به بخش خانگی اختصاص پیدا می‌کند. این در حالی است که کارشناسان اعتقاد دارند که گازکشی خانه‌ها در ایران اشتباه بوده است و دولت به جای هدردادن این سرمایه عظیم، می‌توانست نیاز‌های گرمایشی بخش خانگی را با برق تأمین کند.

چرا گازکشی منازل اشتباه بود؟

در همین زمینه حسین میرافضلی، کارشناس انرژی، به «شرق» می‌گوید که ایران طولانی‌ترین خطوط لوله‌کشی گاز به منازل را در جهان دارد و در کل سیاره زمین حدود ۱.۵ میلیون کیلومتر خط لوله گاز (جدای از خطوط بین‌المللی) وجود دارد که بخش درخورتوجهی از آنها برای صنایع و نیروگاه‌هاست، اما در ایران به‌تنهایی ۴۳۰ هزار کیلومتر خط لوله گاز نصب شده و گاز را به منازل شهر و روستا‌های دور و نزدیک برده است.

او تأکید می‌کند که درحال‌حاضر حدود ۹۵ درصد خانه‌های ایران به شبکه گاز سراسری وصل است. این در حالی است که نیاز خانگی به گاز تنها برای وسایل گرمایشی است که دولت‌های پس از انقلاب می‌توانستند به جای هزینه هنگفت برای گازکشی منازل، نیاز گرمایشی منازل را با برق تأمین کنند. به گفته این کارشناس ایجاد این حجم خط لوله انتقال گاز چیزی نزدیک به ۲۰ تا ۳۰ میلیارد دلار هزینه داشته که رقم بسیار گزافی است. آمار‌های بین‌المللی هم بر این نکته تأکید دارد که همچنان ایران بزرگ‌ترین طرح‌های ساخت خط لوله گاز را در دست اجرا دارد.


بیشتر بخوانید:مصرف گاز از ۶۰۰ میلیون مترمکعب عبور کرد


بر‌اساس گزارشی که مؤسسه تحقیقاتی گلوبال انرژی مانیتور سال گذشته منتشر کرده است، حدود ۷۰ هزار کیلومتر خط لوله انتقال گاز در جهان در حال ساخت است که پنج هزار کیلومتر از این خطوط مربوط به ایران است و این کشور در رتبه سوم جهان از این نظر قرار گرفته است.

این میزان مصرف گاز در خانه‌های ایران در شرایطی است که میرافضلی، کارشناس انرژی، تأکید می‌کند که تمرکز استفاده از گاز در منازل به جای صنایع، خسارات سنگینی بر جای گذاشته است. قطع گاز صنایع با هدف رساندن گاز به منازل خسارات سنگینی بر جای گذاشته است و گزارش‌های متعدد و پراکنده‌ای از خسارت و عدم‌النفع صنایع از قطع گاز وجود دارد.

در سال ۱۴۰۱ وحید یعقوبی، معاون اجرائی انجمن فولاد، به مهر گفت که قطعی‌های گاز موجب کاهش شش میلیون‌تُنی نسبت به هدف‌گذاری شده است و طبق قیمت‌های جهانی این موضوع شش میلیارد دلار عدم‌النفع برای این صنعت به دنبال داشت. همچنین به‌تازگی اتاق ایران اعلام کرده است که عدم‌النفع دولت از قطع گاز خوراک شرکت‌های پتروشیمی در ماه‌های سرد سال، بین ۴۱۰ تا ۵۷۴ میلیون دلار است.

همچنین احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی، دی سال گذشته به ایسنا گفته است که در سال ۱۴۰۱ عدم‌النفع قطع گاز برای صنعت پتروشیمی حدود ۷۰۰ میلیون دلار بود.

این اتفاقات در حالی رخ می‌دهد که میرافضلی تأکید دارد که سوزاندن آن‌همه گاز در بخش خانگی موجب آلودگی هوا و گرمایش زمین می‌شود و از نظر محیط‌زیستی هم به زیان کشور است. او توضیح می‌دهد که هر تُن گاز، چهار تن اکسیژن هوا را نابود می‌کند. این در حالی است که فقط ۲۱ درصد جو کره زمین از اکسیژن تشکیل شده است و ۷۸ درصد آن نیتروژن است. او ادامه می‌دهد: «عوارض سوختن گاز طبیعی بیش از بنزین و گازوئیل است، چرا‌که در خودرو‌ها و وسایل مصرف‌کننده بنزین و گازوئیل واکنش سوختن به طور کامل انجام می‌شود، اما در بخاری‌های گازی ناقص‌سوزی بسیاری وجود دارد که آلودگی آن بسیار بیشتر و خطرناک‌تر است».

گذشته از این میرافضلی توضیح می‌دهد که هزینه انتقال برق به منازل بسیار ارزان‌تر از انتقال گاز تمام می‌شود و هدررفت انتقال برق در هر هزار کیلومتر تنها ۱.۵ تا دو درصد است و اینکه گفته می‌شود هدررفت انتقال برق به شهر‌ها بالاست، نادرست است و این هدررفت بالا معمولا در داخل شهر‌ها و به دلایل مختلف رخ می‌دهد که قابل پیشگیری است. گذشته از این، در‌حال‌حاضر راندمان نیروگاه‌های خورشیدی به ۲۱ درصد رسیده است و هزینه تولید هر کیلووات/ساعت برق خورشیدی به سه تا چهار سنت کاهش داشته که رقمی پایین‌تر از برق تولیدی به روش‌های فسیلی است. با این حال اصلاح این وضعیت به‌سادگی ممکن نیست و هزینه زیادی در بر دارد.

کارشناسان می‌گویند که وقتی ساختار‌های لازم برای توزیع برق تا درِ همه خانه‌ها و صنایع بزرگ و کوچک وجود داشته و دارد، چه لزومی به ایجاد شبکه عظیم توزیع گاز برای خانه‌ها بود؟ شبکه عظیم توزیع گاز که میلیارد‌ها دلار هزینه در بر داشته و ریسک‌های بسیار زیادی به همراه دارد، فاقد توجیه اقتصادی است و از ابتدا بهتر بود برای مصارف خانگی از برق و شبکه‌های برق که قبلا توسعه‌یافته بود، استفاده می‌شد. گذشته از این ایجاد آن‌همه لوله انتقال گاز در شهر‌ها و روستا‌های ایران یک خطر بالقوه و بزرگ است و اگر زلزله مهیبی رخ دهد، این زیرساخت‌ها در معرض انفجار و خسارت‌های بزرگ هستند.

با این حساب یکی از دلایلی که باعث می‌شود کسی به سمت اصلاح این وضعیت نرود، هزینه سنگینی است که اصلاح آن و حذف زیرساخت‌های قبلی دارد.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

عکس/ زیبایی حیرت انگیز شب برفی در روستای دولاب سنندج

عکس/ شب یلدا در دوره قاجار

عکس/ گلدسته‌های حرم حضرت معصومه و دورنمای قم در دوره ناصرالدین شاه قاجار

عکس/ دیدار رئیس دیوان عالی سلطنت عمان و قالیباف

عکس/ رستوران گردی شیلا خداداد و نیوشا ضیغمی با همسرانشان

عکس / نعیمه نظام‌دوست از ساعت خوش تا جوکر

عکس/ کاروانسرای علی‌آباد در مسیر ری به قم بازمانده از ۱۴۰ سال پیش

عکس/ عاشقانه‌های ناب بهنوش بختیاری برای همسرش

عکس/ برج میلاد و آلودگی هوای تهران در دو قاب

اینفوگرافی/ چطور از یخ‌زدگی لوله‌ها در زمستان جلوگیری کنیم؟

اینفوگرافی/ ۶ ماده غذایی برای درمان طبیعی سرماخوردگی

عکس/ تاثیر سوابق تحصیلی پایه‌های یازدهم و دوازدهم در کنکور ۱۴۰۴

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ استایل مهدی قایدی در جشن تولد برادرش

عکس/ قباد، کبیر و حسن فتحی در پشت صحنه سریال شهرزاد

عکس/ احترام نظامی حسین ماهینی مقابل آرامگاه کوروش کبیر

عکس/ چلوکباب خوری در دوره ناصرالدین شاه قاجار

عکس/ خانم کوچیک سریال پس از باران ۲۴ سال پیش

همسر بشار اسد ۱۸ آپارتمان لوکس در مسکو دارد

قیمت دام زنده امروز ۲۶ آذر۱۴۰۳ + جدول

عکس/ هیزم‌های جمع شده برای زمستان سخت اروپا چه شد؟

قیمت در بازار ارز توافقی چگونه کشف می‌شود؟

تار و پود فرش ایرانی بی سروصدا فرو می‌پاشد

عکس/ آتش عجیب ۱۵۵۲ ساله آتشکده یزد

عکس/ پوستر پرسپولیس در بازی مقابل سپاهان

فیلم/ پاکسازی مردمی خیابان‌های شهر حلب

فیلم/ بارش برف در کوهستان سبلان لاهرود

اینفوگرافی/ مقایسه ۱۰۰ روز اول دولت پزشکیان و رئیسی

عکس/ افزایش مالیات همزمان با قطع برق صنایع

برای خرید خانه در بابلسر چقدر پول لازم است؟ + جدول

عکس/ تفاوت عجیب دمای تبریز و مسکو

وام ۴۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی به کجا رسید؟

فیلم/ شعرخوانی پزشکیان در مراسم تجلیل از قهرمانان المپیک و پارالمپیک

عکس/ تغییر چهره عجیب رضا رشیدپور حسابی غوغا کرد

اولین عکس از آزادی همکاران تتلو از زندان

اینفوگرافی/ ۶ میلیون پناهند سوری کجا هستند؟

عکس/ نتایج ١٠ دیدار اخیر پرسپولیس و سپاهان

عکس/ تغییر شوکه کننده فریده سریال زیر آسمان شهر بعد از ۲۴ سال

ترفند‌های جدید دلالان برای گران‌فروشی و کم‌فروشی انار شب یلدا + جدول

امیر سیاری: جنگ با مذاکره حل نمی‌شود

فیلم/ حضور پزشکیان در آیین تجلیل از قهرمانان المپیک و پارالمپیک

مهلت نهایی برای جاماندگان سهام عدالت

تعطیلات آخر هفته ؛ دولت انتقالی سوریه هم تکلیفش را مشخص کرد اما ایران اندر خم یک کوچه!/ تعیین روز‌های تعطیل، پیش نیاز تعیین مزد ۱۴۰۴ کارگران

عکس/ یک بنر ضد ایرانی در بازار شام سوریه

سهم مسکن در سبد خانوار‌ها چند درصد است؟

متهمان پرونده تتلو از زندان آزاد شدند

فیلم/ تجمع کم رمق مخالفان و ارزشی‌ها علیه پزشکیان

عکس/ جدول زمان‌بندی کنکور سراسری ۱۴۰۴

بازگشت ابراهیم حاتمی کیا به فیلم فجر پس از ۵ سال

ایران در عراق ۱۵۰ هزار واحد خانه خواهد ساخت

عکس/ جذابیت بینظیر بازیگر عشق ممنوع در ۶۰ سالگی

تعطیلی پنج‌شنبه‌ها در دستور کار مجلس

عکس/ دیشب سردترین نقطه ایران کجا بود؟

شبیه سازی ایران و سوریه توسط کیهان

عکس پرحاشیه یک زن در محل شهادت سید حسن نصرالله

تجمع سوپرانقلابی‌ها کمتر از هواداران یک رپر

پزشکیان چگونه جلوی اجرای قانون حجاب را گرفت؟

عکس/ دورهمی بازیگران سریال زی‌زی گولو بعد از ۲۰ سال

عکس/ وضعیت وخیم هوای خوزستان از نگاه دوربین ناسا

پس‌لرزه‌های تصمیم جدید بانک مرکزی؛ قیمت دلار مسافرتی افزایش یافت

اینفوگرافی/ مظنه شب‌نشینی شب یلدا ۱۴۰۳ چقدر می‌شود؟

عکس/ نیرو‌های اسرائیل به بیخ گوش دمشق رسیدند

وقتی جنگ شد فواد ایزدی کجا بود؟