تاریخ انتشار: ۰۷:۰۳ - ۲۸ آذر ۱۴۰۳
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد:

چه عواملی باعث تغییرات اقلیمی می‌شود؟

هنگامی که تمام شواهد را بررسی می‌کنیم، توافق علمی بزرگی وجود دارد که انسان‌ها عامل اصلی تغییرات اقلیمی هستند. در آخرین گزارش هیئت بین‌دولتی تغییرات اقلیمی، به‌طور قاطع اعلام شده است که فعالیت‌های انسانی عامل گرمایش جهانی هستند.

چه عواملی باعث تغییرات اقلیمی می‌شود؟

اقتصاد۲۴- شیوا سپهری: اصلی‌ترین عامل تغییرات اقلیمی سوختن سوخت‌های فسیلی مانند نفت، گاز و ذغال سنگ است. سوختن این سوخت‌ها، دی‌اکسید کربن در هوا منتشر می‌کند که باعث گرم شدن کره زمین می‌شود.

علل تغییرات اقلیمی

آب و هوای زمین از زمان شکل‌گیری آن در حدود ۴.۵ میلیارد سال پیش در حال تغییر بوده است. تا مدت‌ها، عوامل طبیعی عامل این تغییرات بودند. تاثیرات طبیعی بر آب و هوا شامل فوران‌های آتشفشانی، تغییرات در مدار زمین و جابجایی‌های پوسته زمین (که به آن تکانه‌های صفحه‌ای گفته می‌شود) بوده است.

در یک میلیون سال گذشته، زمین مجموعه‌ای از دوره‌های یخبندان را تجربه کرده است، از جمله دوره‌های سردتر (یخچالی) و دوره‌های گرم‌تر (بین یخچالی). دوره‌های یخچالی و بین یخچالی تقریباً هر ۱۰۰,۰۰۰ سال یک‌بار به دلیل تغییرات در مدار زمین حول خورشید تکرار می‌شوند. در چند هزار سال گذشته، زمین در یک دوره بین یخچالی با دمای ثابت قرار داشته است.

با این حال، از زمان انقلاب صنعتی در قرن ۱۹، دمای جهانی با سرعت بسیار بیشتری افزایش یافته است. با سوختن سوخت‌های فسیلی و تغییر در نحوه استفاده از زمین، فعالیت‌های انسانی به سرعت تبدیل به عامل اصلی تغییرات آب و هوا شده است.

گاز‌های گلخانه‌ای و اثر گلخانه‌ای بر آب و هوای زمین

برخی از گاز‌ها در جو زمین گرما را به دام می‌اندازند و از فرار آن به فضا جلوگیری می‌کنند. به این گاز‌ها "گاز‌های گلخانه‌ای" گفته می‌شود. این گاز‌ها همچون یک پتو گرم‌کننده اطراف زمین عمل می‌کنند که به آن "اثر گلخانه‌ای" می‌گویند.

گاز‌های گلخانه‌ای از منابع انسانی و طبیعی به دست می‌آیند. گاز‌هایی مانند دی‌اکسید کربن، متان و اکسید نیتروس به طور طبیعی در جو وجود دارند. سایر گازها، مانند کلروفلوئوروکربن‌ه (CFCs)، تنها به وسیله فعالیت‌های انسانی تولید می‌شوند.


بیشتر بخوانید: تاثیر تغییرات اقلیمی بر اقتصاد چیست؟


هنگامی که تابش کوتاه‌موج خورشید به زمین می‌رسد، بیشتر آن از میان جو عبور کرده و به سطح زمین می‌خورد. زمین بیشتر این تابش را جذب کرده و تابش مادون‌قرمز با طول موج بلندتری منتشر می‌کند.

گاز‌های گلخانه‌ای به جای اینکه مستقیم به فضا بروند، برخی از این تابش مادون‌قرمز را جذب می‌کنند. جو سپس تابش را در تمام جهت‌ها منتشر می‌کند و بخشی از آن را به سطح زمین بازمی‌گرداند که باعث گرم شدن کره زمین می‌شود. این فرآیند به نام "اثر گلخانه‌ای" شناخته می‌شود.

اثر گلخانه‌ای برای بقای ما حیاتی است. در واقع، اگر گاز‌های گلخانه‌ای وجود نداشتند، دمای زمین حدود ۳۰ درجه سردتر از امروز بود. بدون اثر گرم‌کننده گاز‌های گلخانه‌ای، ما نمی‌توانستیم زنده بمانیم.

با این حال، از زمان انقلاب صنعتی، ما گاز‌های گلخانه‌ای بیشتری را به هوا افزوده‌ایم و گرمای بیشتری به دام انداخته‌ایم. به جای نگه‌داشتن دمای زمین در سطحی گرم و پایدار، اثر گلخانه‌ای در حال گرم‌تر کردن کره زمین با سرعت بسیار بیشتری است. این را "اثر گلخانه‌ای تقویت‌شده" می‌نامیم که عامل اصلی تغییرات اقلیمی است.

عوامل انسانی تغییرات اقلیمی

به گزارش اقتصاد۲۴ انسان‌ها با انتشار دی‌اکسید کربن و سایر گاز‌های گلخانه‌ای به هوا، باعث تغییرات اقلیمی می‌شوند. امروز میزان دی‌اکسید کربن موجود در جو بیشتر از هر زمان دیگری در حداقل ۲ میلیون سال گذشته است. در قرن بیستم و بیست و یکم، سطح دی‌اکسید کربن ۴۰ درصد افزایش یافته است. ما گاز‌های گلخانه‌ای را به طرق مختلف تولید می‌کنیم:

سوختن سوخت‌های فسیل: سوخت‌هایی مانند نفت، گاز و ذغال سنگ دی‌اکسید کربن را در خود دارند که برای هزاران سال در زمین به صورت قفل شده باقی مانده‌اند. وقتی این سوخت‌ها را از زمین استخراج کرده و می‌سوزانیم، دی‌اکسید کربن ذخیره‌شده را به هوا منتشر می‌کنیم.

جنگل‌زدایی: جنگل‌ها دی‌اکسید کربن را از جو جذب و ذخیره می‌کنند. قطع درختان باعث می‌شود که دی‌اکسید کربن سریع‌تر جمع شود، چرا که درختان دیگر آن را جذب نمی‌کنند. علاوه بر این، وقتی درختان را می‌سوزانیم، کربنی که ذخیره کرده‌اند آزاد می‌شود.

کشاورزی: کاشت محصولات کشاورزی و پرورش دام انواع مختلفی از گاز‌های گلخانه‌ای را به هوا منتشر می‌کند. برای مثال، دام‌ها متان تولید می‌کنند که به عنوان گاز گلخانه‌ای ۳۰ برابر بیشتر از دی‌اکسید کربن قدرت دارد.

سیمان: تولید سیمان یکی دیگر از عوامل تغییرات اقلیمی است که ۲ درصد از مجموع انتشار دی‌اکسید کربن را به خود اختصاص می‌دهد.

تغییرات طبیعی اقلیمی

علت اصلی تغییرات اقلیمی فعالیت‌های انسانی و انتشار گاز‌های گلخانه‌ای است. با این حال، عوامل طبیعی زیادی نیز وجود دارند که باعث تغییرات در سیستم اقلیمی می‌شوند.

چرخه‌های طبیعی می‌توانند باعث تغییرات دما بین گرم شدن و سرد شدن شوند. همچنین عوامل طبیعی وجود دارند که اقلیم را مجبور به تغییر می‌کنند، به این عوامل تحمیل‌ها گفته می‌شود. با اینکه این عوامل طبیعی به تغییرات اقلیمی کمک می‌کنند، شواهد علمی نشان می‌دهد که آنها عامل اصلی تغییرات اقلیمی نیستند.

چه عواملی باعث تغییرات اقلیمی می‌شود؟

چرخه‌های میلانونویچ: وقتی زمین در حال گردش به دور خورشید است، مسیر و شیب محور آن ممکن است کمی تغییر کند. این تغییرات که به نام چرخه‌های میلانونویچ شناخته می‌شوند، میزان تابش خورشید را بر روی زمین تحت تأثیر قرار می‌دهند. این تغییرات می‌توانند باعث تغییر دمای زمین شوند، اما این چرخه‌ها به طور معمول در مدت زمان‌های ده‌ها یا صد‌ها هزار سال اتفاق می‌افتند و بعید است که تغییرات اقلیمی که امروز مشاهده می‌کنیم به دلیل آنها باشد.

نوسان جنوبی ال‌نینو (ENSO): یک الگوی تغییرات دمای آب در اقیانوس آرام است. در سال‌های «ال‌نینو»، دمای جهانی افزایش می‌یابد و در سال‌های «لا‌نینا»، کاهش می‌یابد. این الگو‌ها می‌توانند تأثیرات کوتاه‌مدتی بر دمای جهانی داشته باشند، اما نمی‌توانند دلیل گرم‌شدن مداوم امروز باشند.

مجموعه‌ای از تحمیل‌های طبیعی که می‌توانند به تغییرات اقلیمی کمک کنند شامل موارد زیر هستند:

تابش خورشیدی: تغییرات انرژی خورشید در گذشته بر دمای زمین تأثیر گذاشته‌اند. با این حال، ما شاهد هیچ تغییر قوی در انرژی خورشیدی نبوده‌ایم که بتواند اقلیم را تغییر دهد.

فوران‌های آتشفشانی: فوران‌های آتشفشانی تأثیرات مختلطی بر اقلیم دارند. فوران‌ها ذرات آئروسل تولید می‌کنند که زمین را خنک می‌کنند، اما همچنین دی‌اکسید کربن آزاد می‌کنند که باعث گرم شدن آن می‌شود. آتشفشان‌ها ۵۰ برابر کمتر از انسان‌ها دی‌اکسید کربن تولید می‌کنند، بنابراین ما می‌دانیم که آنها عامل اصلی گرم شدن جهانی نیستند.

آیا انسان‌ها مسئول تغییرات اقلیمی هستند؟

هنگامی که تمام شواهد را بررسی می‌کنیم، توافق علمی بزرگی وجود دارد که انسان‌ها عامل اصلی تغییرات اقلیمی هستند. در آخرین گزارش هیئت بین‌دولتی تغییرات اقلیمی، به‌طور قاطع اعلام شده است که فعالیت‌های انسانی عامل گرمایش جهانی هستند.

چرخه‌های طبیعی اقلیمی می‌توانند دمای زمین را تغییر دهند، اما تغییرات امروز در مقیاس و سرعتی در حال وقوع است که چرخه‌های طبیعی نمی‌توانند آن را توضیح دهند. این چرخه‌ها می‌توانند دمای جهانی را برای سال‌ها یا گاهی فقط برای چند ماه تغییر دهند، نه برای ۱۰۰ سال که ما شاهد آن هستیم. در حالی که تغییرات بلندمدت مانند چرخه‌های میلانونویچ و تابش خورشیدی هزاران سال طول می‌کشند.

دلیل‌های بسیاری وجود دارند که تغییرات اقلیمی را تحت تأثیر قرار می‌دهند، اما شواهد غیرقابل انکاری وجود دارد. فعالیت‌های انسانی مانند سوختن سوخت‌های فسیلی و تغییر در نحوه استفاده از زمین، عامل اصلی تغییرات اقلیمی هستند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

جزییات تازه از تعطیلی مدارس و ادارات تهران در روز چهارشنبه ۸ اسفند

تعطیلی گسترده مدارس و ادارات استان‌های کشور در روز سه‌شنبه ۷ اسفند

عکس/ روحانی افغان: افغان‌ها در ایران حق مالکیت دارند!

عکس/ شباهت شوکه کننده امین حیایی به مادرش

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ استایل متفاوت مازیار لرستانی و خسرو شکیبایی ۳۳ سال پیش با اکسسوری و عینک لاکچری

اینفوگرافی/ تنها ۴ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس حامی استیضاح همتی

عکس/ نقشه با جزییات ایران ۲۷۸ سال پیش در زمان سلسله افشاری

عکس/ لامبورگینی میورا ۵۳ سال پیش در خیابان فردوسی تهران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

کنترل کلسترول با مصرف این نوشیدنی پرطرفدار ایرانی

جایزه تمشک طلایی به این سریال صداوسیما رسید!

عاملان انفجار ساختمان بنیاد، اتباع بودند

عکس/جمله عجیب عراقچی درباره مذاکره با آمریکا سوژه شد

اعلام وضع هوای تهران در روز چهارشنبه ۸ اسفند

پزشکیان: دولت چهاردهم عمیقا باور دارد که توسعه پایدار فقط در وضعیت صلح و آرامش ممکن است

شرایط پیش‌فروش مرحله دوم سکه اعلام شد

تصویب نقشه جامع دفاعی امنیتی ایران

توضیح استقلال درباره وضعیت مذاکره با ماتزاری؛ پیام‌هایی که دردسرساز شدند!

خانواده‌ای در زعفرانیه ۳۴۴ میلیون تومان قبض گاز دریافت کرد

ممنوعیت ازدواج مهاجران فاقد مدرک

تک و پاتک رسایی و قالیباف در جلسه علنی

تعداد تماشاگران دربی مشخص شد

اعتراض جامعه صنفی تهیه کنندگان سینما به توقیف تاسیان

یاوه گویی جدید نتانیاهو علیه ایران

هاشمی‌نسب قید حضور در استقلال را زد!

بررسی بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور به پایان رسید

عکس/ تجلیل از پیشکسوتان ورزشی خراسان رضوی

مدارس و ادارات این استان‌ها فردا (۸ اسفند) تعطیل شد/ اسامی در حال تکمیل است

مرد دندان‌پزشک چطور پسر ۲۹ ساله‌اش را به قتل رساند؟

وزارت بهداشت هشدار داد

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۸ اسفند ۱۴۰۳

طرز تهیه حلوای به؛ حلوای خوشمزه و سنتی گیلانی

دستگیری زوج سارق در ماه عسل

ادعای قاتل دو زن مسافرکش: از زن‌ها کینه به دل داشتم

طرز تهیه مرغ لبویی؛ مرغ خوشرنگ و خوشمزه

گره گشایی تجاری از مسیر چابهار

اینفوگرافی/ ۱۰ شغل پردرآمد آینده که جهان را تسخیر می‌کند

زمان جدید دور دوم پیش فروش سکه+شرایط

معرفی هواپیمای نظامی سی-۲۷جی اسپارتان

عکس/ نمایی بی نظیر از حرم امام رضا ۶۳ سال پیش از فراز آسمان

عکس/ ساختمان موج؛ نمادی از معماری فرانسه در شهرک اکباتان

معرفی جاذبه های گردشگری برج میلاد تهران

لاوروف: به همکاری با ایران ادامه می‌دهیم

اینفوگرافی/ رکورد دو ساله تورم خوراکی‌ها شکست

با بیماری جنون دزدی بیشتر آشنا شوید

روش محاسبه حقوق کارگران ۱۴۰۴ تغییر کرد

عکس/ زیبایی خیره کننده یک روز برفی در دالاهوی کرمانشاه

عجیب‌ترین خواص ازگیل که باید بدانید

استقلال وکلا؛ سنگ بنایی که عدالت را زنده نگه می‌دارد

درخواست افزایش قیمت خودرو روی میز شورای رقابت

مرگ ۱۵ نفر بر اثر مسمومیت با الکل در آذربایجان

ارزش سهام عدالت امروز ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تیپ گنگ شهرام صولتی ۵۳ سال پیش در پارک ملت

بازگشت امید عالیشاه به تمرین پرسپولیس

سال ۱۴۰۴ چند روز تعطیلی داریم؟ + عکس و جزییات

عکس/ ژست صمیمی عمو پورنگ و نعیمه نظام دوست با سفیر ژاپن

عکس/ اتوبوس‌های برقی زاکانی دود می‌کند

لاوروف و عراقچی دیدار کردند

کسری ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی در بودجه ۱۴۰۴/ تورم بالا و دخل و خرج دولت از موانع اصلاح بودجه!