تاریخ انتشار: ۰۷:۰۳ - ۲۸ آذر ۱۴۰۳
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد:

چه عواملی باعث تغییرات اقلیمی می‌شود؟

هنگامی که تمام شواهد را بررسی می‌کنیم، توافق علمی بزرگی وجود دارد که انسان‌ها عامل اصلی تغییرات اقلیمی هستند. در آخرین گزارش هیئت بین‌دولتی تغییرات اقلیمی، به‌طور قاطع اعلام شده است که فعالیت‌های انسانی عامل گرمایش جهانی هستند.

چه عواملی باعث تغییرات اقلیمی می‌شود؟

اقتصاد۲۴- شیوا سپهری: اصلی‌ترین عامل تغییرات اقلیمی سوختن سوخت‌های فسیلی مانند نفت، گاز و ذغال سنگ است. سوختن این سوخت‌ها، دی‌اکسید کربن در هوا منتشر می‌کند که باعث گرم شدن کره زمین می‌شود.

علل تغییرات اقلیمی

آب و هوای زمین از زمان شکل‌گیری آن در حدود ۴.۵ میلیارد سال پیش در حال تغییر بوده است. تا مدت‌ها، عوامل طبیعی عامل این تغییرات بودند. تاثیرات طبیعی بر آب و هوا شامل فوران‌های آتشفشانی، تغییرات در مدار زمین و جابجایی‌های پوسته زمین (که به آن تکانه‌های صفحه‌ای گفته می‌شود) بوده است.

در یک میلیون سال گذشته، زمین مجموعه‌ای از دوره‌های یخبندان را تجربه کرده است، از جمله دوره‌های سردتر (یخچالی) و دوره‌های گرم‌تر (بین یخچالی). دوره‌های یخچالی و بین یخچالی تقریباً هر ۱۰۰,۰۰۰ سال یک‌بار به دلیل تغییرات در مدار زمین حول خورشید تکرار می‌شوند. در چند هزار سال گذشته، زمین در یک دوره بین یخچالی با دمای ثابت قرار داشته است.

با این حال، از زمان انقلاب صنعتی در قرن ۱۹، دمای جهانی با سرعت بسیار بیشتری افزایش یافته است. با سوختن سوخت‌های فسیلی و تغییر در نحوه استفاده از زمین، فعالیت‌های انسانی به سرعت تبدیل به عامل اصلی تغییرات آب و هوا شده است.

گاز‌های گلخانه‌ای و اثر گلخانه‌ای بر آب و هوای زمین

برخی از گاز‌ها در جو زمین گرما را به دام می‌اندازند و از فرار آن به فضا جلوگیری می‌کنند. به این گاز‌ها "گاز‌های گلخانه‌ای" گفته می‌شود. این گاز‌ها همچون یک پتو گرم‌کننده اطراف زمین عمل می‌کنند که به آن "اثر گلخانه‌ای" می‌گویند.

گاز‌های گلخانه‌ای از منابع انسانی و طبیعی به دست می‌آیند. گاز‌هایی مانند دی‌اکسید کربن، متان و اکسید نیتروس به طور طبیعی در جو وجود دارند. سایر گازها، مانند کلروفلوئوروکربن‌ه (CFCs)، تنها به وسیله فعالیت‌های انسانی تولید می‌شوند.


بیشتر بخوانید: تاثیر تغییرات اقلیمی بر اقتصاد چیست؟


هنگامی که تابش کوتاه‌موج خورشید به زمین می‌رسد، بیشتر آن از میان جو عبور کرده و به سطح زمین می‌خورد. زمین بیشتر این تابش را جذب کرده و تابش مادون‌قرمز با طول موج بلندتری منتشر می‌کند.

گاز‌های گلخانه‌ای به جای اینکه مستقیم به فضا بروند، برخی از این تابش مادون‌قرمز را جذب می‌کنند. جو سپس تابش را در تمام جهت‌ها منتشر می‌کند و بخشی از آن را به سطح زمین بازمی‌گرداند که باعث گرم شدن کره زمین می‌شود. این فرآیند به نام "اثر گلخانه‌ای" شناخته می‌شود.

اثر گلخانه‌ای برای بقای ما حیاتی است. در واقع، اگر گاز‌های گلخانه‌ای وجود نداشتند، دمای زمین حدود ۳۰ درجه سردتر از امروز بود. بدون اثر گرم‌کننده گاز‌های گلخانه‌ای، ما نمی‌توانستیم زنده بمانیم.

با این حال، از زمان انقلاب صنعتی، ما گاز‌های گلخانه‌ای بیشتری را به هوا افزوده‌ایم و گرمای بیشتری به دام انداخته‌ایم. به جای نگه‌داشتن دمای زمین در سطحی گرم و پایدار، اثر گلخانه‌ای در حال گرم‌تر کردن کره زمین با سرعت بسیار بیشتری است. این را "اثر گلخانه‌ای تقویت‌شده" می‌نامیم که عامل اصلی تغییرات اقلیمی است.

عوامل انسانی تغییرات اقلیمی

به گزارش اقتصاد۲۴ انسان‌ها با انتشار دی‌اکسید کربن و سایر گاز‌های گلخانه‌ای به هوا، باعث تغییرات اقلیمی می‌شوند. امروز میزان دی‌اکسید کربن موجود در جو بیشتر از هر زمان دیگری در حداقل ۲ میلیون سال گذشته است. در قرن بیستم و بیست و یکم، سطح دی‌اکسید کربن ۴۰ درصد افزایش یافته است. ما گاز‌های گلخانه‌ای را به طرق مختلف تولید می‌کنیم:

سوختن سوخت‌های فسیل: سوخت‌هایی مانند نفت، گاز و ذغال سنگ دی‌اکسید کربن را در خود دارند که برای هزاران سال در زمین به صورت قفل شده باقی مانده‌اند. وقتی این سوخت‌ها را از زمین استخراج کرده و می‌سوزانیم، دی‌اکسید کربن ذخیره‌شده را به هوا منتشر می‌کنیم.

جنگل‌زدایی: جنگل‌ها دی‌اکسید کربن را از جو جذب و ذخیره می‌کنند. قطع درختان باعث می‌شود که دی‌اکسید کربن سریع‌تر جمع شود، چرا که درختان دیگر آن را جذب نمی‌کنند. علاوه بر این، وقتی درختان را می‌سوزانیم، کربنی که ذخیره کرده‌اند آزاد می‌شود.

کشاورزی: کاشت محصولات کشاورزی و پرورش دام انواع مختلفی از گاز‌های گلخانه‌ای را به هوا منتشر می‌کند. برای مثال، دام‌ها متان تولید می‌کنند که به عنوان گاز گلخانه‌ای ۳۰ برابر بیشتر از دی‌اکسید کربن قدرت دارد.

سیمان: تولید سیمان یکی دیگر از عوامل تغییرات اقلیمی است که ۲ درصد از مجموع انتشار دی‌اکسید کربن را به خود اختصاص می‌دهد.

تغییرات طبیعی اقلیمی

علت اصلی تغییرات اقلیمی فعالیت‌های انسانی و انتشار گاز‌های گلخانه‌ای است. با این حال، عوامل طبیعی زیادی نیز وجود دارند که باعث تغییرات در سیستم اقلیمی می‌شوند.

چرخه‌های طبیعی می‌توانند باعث تغییرات دما بین گرم شدن و سرد شدن شوند. همچنین عوامل طبیعی وجود دارند که اقلیم را مجبور به تغییر می‌کنند، به این عوامل تحمیل‌ها گفته می‌شود. با اینکه این عوامل طبیعی به تغییرات اقلیمی کمک می‌کنند، شواهد علمی نشان می‌دهد که آنها عامل اصلی تغییرات اقلیمی نیستند.

چه عواملی باعث تغییرات اقلیمی می‌شود؟

چرخه‌های میلانونویچ: وقتی زمین در حال گردش به دور خورشید است، مسیر و شیب محور آن ممکن است کمی تغییر کند. این تغییرات که به نام چرخه‌های میلانونویچ شناخته می‌شوند، میزان تابش خورشید را بر روی زمین تحت تأثیر قرار می‌دهند. این تغییرات می‌توانند باعث تغییر دمای زمین شوند، اما این چرخه‌ها به طور معمول در مدت زمان‌های ده‌ها یا صد‌ها هزار سال اتفاق می‌افتند و بعید است که تغییرات اقلیمی که امروز مشاهده می‌کنیم به دلیل آنها باشد.

نوسان جنوبی ال‌نینو (ENSO): یک الگوی تغییرات دمای آب در اقیانوس آرام است. در سال‌های «ال‌نینو»، دمای جهانی افزایش می‌یابد و در سال‌های «لا‌نینا»، کاهش می‌یابد. این الگو‌ها می‌توانند تأثیرات کوتاه‌مدتی بر دمای جهانی داشته باشند، اما نمی‌توانند دلیل گرم‌شدن مداوم امروز باشند.

مجموعه‌ای از تحمیل‌های طبیعی که می‌توانند به تغییرات اقلیمی کمک کنند شامل موارد زیر هستند:

تابش خورشیدی: تغییرات انرژی خورشید در گذشته بر دمای زمین تأثیر گذاشته‌اند. با این حال، ما شاهد هیچ تغییر قوی در انرژی خورشیدی نبوده‌ایم که بتواند اقلیم را تغییر دهد.

فوران‌های آتشفشانی: فوران‌های آتشفشانی تأثیرات مختلطی بر اقلیم دارند. فوران‌ها ذرات آئروسل تولید می‌کنند که زمین را خنک می‌کنند، اما همچنین دی‌اکسید کربن آزاد می‌کنند که باعث گرم شدن آن می‌شود. آتشفشان‌ها ۵۰ برابر کمتر از انسان‌ها دی‌اکسید کربن تولید می‌کنند، بنابراین ما می‌دانیم که آنها عامل اصلی گرم شدن جهانی نیستند.

آیا انسان‌ها مسئول تغییرات اقلیمی هستند؟

هنگامی که تمام شواهد را بررسی می‌کنیم، توافق علمی بزرگی وجود دارد که انسان‌ها عامل اصلی تغییرات اقلیمی هستند. در آخرین گزارش هیئت بین‌دولتی تغییرات اقلیمی، به‌طور قاطع اعلام شده است که فعالیت‌های انسانی عامل گرمایش جهانی هستند.

چرخه‌های طبیعی اقلیمی می‌توانند دمای زمین را تغییر دهند، اما تغییرات امروز در مقیاس و سرعتی در حال وقوع است که چرخه‌های طبیعی نمی‌توانند آن را توضیح دهند. این چرخه‌ها می‌توانند دمای جهانی را برای سال‌ها یا گاهی فقط برای چند ماه تغییر دهند، نه برای ۱۰۰ سال که ما شاهد آن هستیم. در حالی که تغییرات بلندمدت مانند چرخه‌های میلانونویچ و تابش خورشیدی هزاران سال طول می‌کشند.

دلیل‌های بسیاری وجود دارند که تغییرات اقلیمی را تحت تأثیر قرار می‌دهند، اما شواهد غیرقابل انکاری وجود دارد. فعالیت‌های انسانی مانند سوختن سوخت‌های فسیلی و تغییر در نحوه استفاده از زمین، عامل اصلی تغییرات اقلیمی هستند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تغییر ساعت بازی پرسپولیس و مس رفسنجان

عکس/ حضور جوئل کوجو مهاجم جدید استقلال در تست‌های پزشکی

عکس/ استایل جذاب آدمولا لوکمن ستاره فوتبال آفریقا

عکس/ استوری علیرضا بیرانوند برای درگذشت هوادار پرسپولیس

عکس/ مقایسه قیمت پراید و گوسفند در فاصله ۶ سال

اینفوگرافی/ سریع‌ترین حیوانات روی زمین

عکس/ زنان با حجاب متفاوت در دیدار با رهبری

عکس/ فردین در رادیو ایران حدود ۶۰ سال پیش

عکس/ ایرج قادری، فردین، سعید راد و ملک مطیعی ۴۰ سال پیش در برزخی‌ها

عکس/ هوای تهران دوباره در وضعیت قرمز

عکس/ افزایش قیمت انواع لاستیک

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین شبکه‌های اجتماعی ۲۰۲۴ کدامند؟

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

شاخه نظامی تحریرالشام منحل می‌شود

پاداش ۱۰ میلیون دلاری برای دستگیری جولانی+ عکس

عکس/ کیف عجیب و عروسکی بهاره رهنما سوژه شد

عکس/ استوری غمگین بهنوش بختیاری برای افسر اسدی

عکس/ مشاهده پلنگ در حال انقراض در لردگان

تصویب کلیات سند ساماندهی رمزارز‌ها

غایبان سرشناس و استقلالی مس برابر پرسپولیس

حال و هوای خرید شب یلدا

آغاز بلیط فروشی بازی پرسپولیس و مس رفسنجان + لینک

سعید سحر خیزان پرسپولیسی می‌شود؟

عکس/ اتوبوس دوطبقه قرمز در تهران ۶۶ سال پیش

رودخانه ماربُر در آستانه حذف از نقشه جغرافیایی ایران

عکس/ سهراب سپهری در کنار پدر و مادرش در باغ خانوادگی

عکس/ تصویر هوایی حیرت انگیز از ارومیه در میان کوه‌های برفی

عکس ترسناک از آلودگی صبح امروز تهران

عکس/ چهره عجیب ستارخان در بستر مرگ در کنار باقرخان

نقش مالیات در اقتصاد چیست؟

حسن روحانی هم می‌گوید از قانون حجاب حیرت زده شد

دروازه بان سپاهان تا اطلاع ثانوی محروم شد

فیلم/ واکنش شدید سخنگوی دولت به ادعای شمخانی

گزارش بورس امروز چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳

شبکه تی‌آرتی فارسی؛ اقدام مشکوک تازه ترکیه علیه ایران + فیلم

راز ماندگاری ترانه تو شب یلدای منی

کنسرت ارکستر ملی ایران به روایت صابر ابر

عکس/ جولانی در دیدار با نمایندگان دولت آلمان کت و شلوارپوش شد

فیلم/ ترامپ با مدل موی جدید ظاهر شد

عکس/ یخ زدن پا‌های سرباز مرزبانی ایران بر اثر شدت سرما

زمان بازگشایی ورزشگاه آزادی مشخص شد

بازرسی مخازن، دیگ بخار، و مخازن تحت فشار

ماجرای عکس امیر تتلو داخل خودرو چه بود؟

توضیحات وزیر ارتباطات درباره رفع فیلترینگ

فیلم/ بغض مسعود پزشکیان با دیدن تصاویر همسرش

دکتر فرهاد پرتوی به عنوان معاون فنی اموال شرکت بیمه تجارت‌نو منصوب شد

فیلم/ پاسخ وزیر نفت درباره ادامه دار شدن تعطیلی‌ها

کمیته مدیریت ریسک بیمه سرمد، مرجع تخصصی برای جذب ریسک‌های باکیفیت و نوظهور

عکس/ نیمکت نشین ۴۸ میلیاد تومانی در لیگ برتر ایران

جزییات مالیات بر حقوق سال آینده اعلام شد + جدول

تمدید مهلت ثبت‌نام خودرو‌های ایران‌خودرو با حساب وکالتی بانک ملی ایران تا دوم دی‌ماه

بازیکنان پرسپولیس جریمه مالی نمی‌شوند

فیلم/ تمرینات اختصاصی افشین پیروانی

قطعی برق با جدول و پیامک به تهرانی‌ها اطلاع رسانی می‌شود

عکس/ قاب غمگین از ابوالفضل پورعرب و گیتی معینی

فیلم/ عذرخواهی وزیر نفت از مردم

عکس/ تغییر چهره شقایق دهقان در ۴۵ سالگی

فیلم/ اعتراف وزیر نیرو درباره قطعی برق

فیلمی غمبار از کودک فلسطینی در حال جمع آوری باقی مانده غذا در ته قابلمه

قیمت دلار توافقی از ۶۲ هزار تومان عبور کرد

مشخصات سامانه پدافندی VL MICA فرانسه

راستگویی کندلج، آزارگر زنان چگونه اعدام شد؟ + عکس و جزییات

شرط حمایت ایران از حاکمان جدید سوریه چیست؟