اقتصاد ۲۴ - تعطیلی صنایع و کسب و کارها و خاموشیهای خانگی به بحران جدی در همین ابتدای فعالیت دولت چهاردهم تبدیل شده است، موضوعی که شاید در سالهای گذشته هم تکرار شده باشد، اما سناریوی تعطیلی تولید و خاموشی خانگی با شدت بیشتر و آسیب ویران کنندهای در حال اجراست.
این در حالی است که چندی پیش وزیر نیرو از خارج شدن ۱۲ تا ۱۳ نیروگاه در نیمه شمالی کشور از مدار به دلیل مشکل سوخت خبر داده است، موضوعی که امسال با توجه به بحران ناترازی انرژی در کشور به حد ویران کننده به سمت صنایع کشور هجوم آورده است و آسیبهای جدی به بخش تولید وارد کرده است.
نبود سوخت کافی برای تامین تولید برق نیروگاهها و حفظ ظرفیت انرژی لازم و مورد نیاز صنایع، بحرانی است که در لابه لای عدم مدیریت و کنترل بحران انرژی در کشور به شکل فجیح نمایان شده است.
در همین رابطه فتحالله توسلی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز با بیان اینکه از مدار خارج شدن ۱۳ نیروگاه اتفاقی پرخطر برای کشور است، اعلام کرد که مردم میدانند کمبود سوخت منجر به تعطیلی کشور شد نه برودت هوا!
چراکه برخی از مسئولان ما را دچار غافلگیری استراتژیک کردند، درواقع از مدار خارج شدن ۱۳ نیروگاه حاصل یک کمکاری صرفا چند ماه نیست، بنابراین وزارتخانههای نفت و نیرو، بهویژه وزارت نفت موظف به ذخیرهسازی سوخت بودهاند، به همین دلیل دولت سابق و فعلی باید بابت این کوتاهی پاسخگو باشند، چراکه این کوتاهی تا جایی پیش رفته است که ما امروز ناتوان در تامین گاز و حتی مازوت برای نیروگاهها هستیم.
در این بین کمبود گازوئیل نیز وضعیت تامین سوخت و انرژی لازم بخش تولید را به شدت دچار چالش کرده است. در بیان علت اصلی مشکلات برق و گاز در روزهای اخیر، طبق آمار تایید شده توسط وزارت نیرو و وزارت نفت، متوسط روزانه پرشدگی ذخایر گازوئیل در ۵ ماه فعالیت دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۳ معادل ۱۰ میلیون لیتر در روز بوده است. این درحالیست که در سه ماه فعالیت دولت چهاردهم از ابتدای شهریور تا ابتدای آذرماه سال ۱۴۰۳ نه تنها ذخایر راهبردی گازوئیل نیروگاهها پر نشد بلکه به طور متوسط روزانه ۷.۲۱ میلیون لیتر از این ذخایر کاسته شد.
این ماجرا لطمه جبران ناپذیری به صنعت کشور وارد کرده است. طاهری یکی از صاحبان صنایع در یکی از شهرکهای صنعتی استان تهران در گفتگو با اقتصاد ۲۴ از وضعیت تاسف بار و وخیم تولیدات در واحدهای صنعتی میگوید.
به گفته طاهری؛ قطع برق کل فعالیت صاحبان صنایع را مختل کرده است به طوری که دیگر نمیتوانیم ثبت سفارشی قبول کنیم چراکه مشتری میداند خبری از تولید نیست و نمیخواهد در این بین سرمایه خود را تلف کند.
این فعال صنعتی با اشاره به اینکه از ۱۲ نیمه شب تا ۶ صبح برق واحدهای صنعتی فعال در شهرکهای صنعتی کمتر قطع میشود و صاحبان صنایع به ناچار باید دراین زمان فعال باشند، تصریح کرد: هجوم تولید و مصرف برق در این زمان نیز مشکلات جدیدی برای واحدهای تولیدی- صنعتی ایجاد کرده است.
طاهری گفت: به ناچار برای تامین سوخت مورد نیاز به سمت استفاده از دیزل ژنراتور رفتهایم، اما گازوئیل جهت سوخت این ژنراتورها نیز تامین نمیشود و به طور کلی تولید را از مدار خارج کردهاند.
وی گفت: تامین گازوئیل نیز یک چالش دیگری است که صاحبان صنایع با آن روبهرو شدهاند و شرایط تولید کننده را به شدت تحت تاثیر قرار داده است؛ یعنی خبری از هیچ نوع سوخت و انرژی برای تولید نیست! نه برق، نه گاز و نه گازوئیل!
این صاحب کسب و کار صنعتی ادامه داد: عملا از تولید کننده خواسته شده واحد صنعتی خود را ببندد و تولید را فراموش کند. قبول تولید را کنار میگذاریم، اما دولت با چه سیاستی از تولید کنندگان حمایت میکند؟ آیا اصلا به تولید فکر میکند و قصد جبران این خسارات را دارد؟!
به گزارش اقتصاد ۲۴، از ابتدای سال تاکنون بحران و چالش یکی پس از دیگری گریبان تولید کشور را گرفته و رها هم نمیکند. از سیاستهای ارزی تا افزایش مالیات و نبود مواد اولیه تماما به سیاستهای دولت بازمیگردد که نبود استراتژی لازم جهت تقویت و حفظ بخش تولید را نشان میدهد، موضوعی که همواره با روی کار آمد هر دولتی تشدید میشود.