اقتصاد۲۴- سرعت تحولات در منطقه همچنان بالا است. مذاکرات آتشبس میان حماس و اسرائیل جریان دارد، وزیر خارجه ترکیه با احمد شرع رهبر گروه تحریر شام که هر روز با ظاهر روزآمدترشده مقابل دوربینها حاضر میشود دیدار کرده و بمباران یمن از سوی آمریکا، انگلیس و اسرائیل شدت پیدا کرده است. در این میان، در ماههای گذشته موضع کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس نسبت به اسرائیل تغییرات ملموسی کرده است. این در حالی است که اسرائیلیها مدعی تلاش برای ایجاد نظمی جدید در منطقه هستند.
اما آیا امکان دارد که این کشورها تحت تاثیر تحولات منطقه بار دیگر چرخشی در مواضع خود داشته باشند و با اسرائیل بر سر یک میز بنشینند؟ فداحسین مالکی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو با فراز تاکید میکند که تحولات منطقه به سمتی بوده که حتی اگر سران این کشورها مایل به ارتباط با اسرائیل باشند این اتفاق رخ نخواهد داد. اما چرا؟
فداحسین مالکی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره ادعای اسرائیل مبنی بر ساخت نظم جدید در منطقه و احتمال مذاکره با کشورها عربی گفت: «اتفاقاتی که سوریه و در منطقه رخ داد برای خیلیها غافلگیرکننده بود و به همین دلیل معادلات بسیاری را برهم میزند. توجه به جنایتهای این رژیم در غزه، لبنان و امروز در سوریه حتی اگر دولتها کشورهای عرب و مسلمان گرایش به اسرائیل داشته باشند این پذیرش در مردم آنان وجود ندارد. به نظر میرسد برقراری ارتباط میان اسرائیل و کشورهای عربی بعید است. از سوی دیگر مواضع سران کشورهای اسلامی نیز پس از جنایتهای اسرائیل تغییر کرد و آنها علیه اسرائیل موضعگیری کردند. شرایط به گونهای نیست که یک کشور اسلامی ریسک کند و در اردوگاه اسرائیل بر علیه اردوگاه مسلمانان شود.»
مالکی درباره مذاکرات آتشبس و احتمال موفقیت آنها ادامه داد: «مجامع بینالمللی به دنبال آتشبس میان حزبالله و اسرائیل و حماس و اسرائیل بودند و هستند. حتی جمهوری اسلامی ایران نیز پیشقروال این موضوع است. هرچند که ما به آتشبس با حزبالله خوشبین نبودیم، طبیعی است که درباره حماس نیز چنین است.
بیشتر بخوانید:بازگشت نیروهای ایران از سوریه و ادعای پوتین و پاسخ تهران؛ آیا ۴ هزار نیروی ایرانی از پایگاههای روسی به خانه برگشتند؟
در ملاقاتی که ما چند روز قبل با مقامات حماس در دوحه داشتیم، آنها نیز منتظر نگرش مجامع بینالمللی هستند. اگر آتشبس پایدار باشد و حق و حقوق مردم مظلوم غزه و فلسطین گرفته شود طبیعی است که حماس آمادگی پذیرش آن را دارد.»
نماینده زاهدان در مجلس در ادامه به تفاوت رویکرد غرب به تحریر شام و حوثیها یمن اشاره کرد و افزود: «این رویکردهایی که در سالهای اخیر در معادلات بینالمللی میبینید نشانگر سیاست یکبامودوهوا است. جهان امروز، ملتهای مسلمان و غیرمسلمان واقعیتها را تشخیص میدهند. شما دیدید که در پیدایش داعش برخی از کشورهایی دست داشتند که امروزه از تحریر شام حمایت میکنند. این نشان میدهد که چه کشورها و جریاناتی به دنبال آتشافروزی در منطقه هستند. ایران به دنبال منطقهای آرام، امن و باثبات است ولی برخی از کشورها نیستند.»
این نماینده مجلس درباره موضع ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه مبنی بر انتقال چهار هزار نیروی مستشار ایران از پایگاه روسیه در سوریه به ایران نیز گفت: «اگر هم چنین اتفاقی افتاده باشد شامل مسشتاران غیرایرانی بوده است. چراکه مستشاران ایرانی قبل از آن سوریه را ترک کرده بودند و فضا دستشان بوده است.»
با این همه باید دید که تحولات منطقه به کدام سو حرکت میکند و آیا معادلات جدیدی در انتظار کشورهاست یا بار دیگر خاورمیانه آبستن تحولاتی جدید خواهد بود.