تاریخ انتشار: ۱۰:۰۳ - ۰۸ دی ۱۴۰۳

نقدی بر مقاله اخیر محمدجواد ظریف نقش‌هایش

شاید بهتر آن باشد که محمدجواد ظریف که روزى ابداع‌کننده و طراح برجام به‌عنوان برجسته‌ترین راهکار سیاسى قرن بیست‌ویکم بود، به جاى طرح یک پیشنهاد غیرقابل‌اجرا و شعارگونه که تولد و وفاتش هر دو کاغذى خواهد بود؛ تجربه، کاردانى و ایران‌دوستى و اسلام‌خواهی‌اش را بر مرکب شجاعت و شهامت سوار کند و با فصاحت و بلاغت و با تکیه بر براهین کارشناسى و استدلال منطقى، از همین جایگاه فعلی یعنی معاونت راهبردى رئیس‌جمهور بر لزوم آغاز هر چه سریع‌تر گفت‌وگو با آمریکا تاکید کند.

پیشنهاد در برابر پیشنهاد

اقتصاد۲۴-پیشنهاد دکتر محمدجواد ظریف که تشکیل یک انجمن گفت‌ؤگو بین کشور‌های مسلمان غرب آسیاست، در وهله اول ایده جدید و جذابی به نظر می‌رسد. اصولاً نظریه گفت‌و‌گو به جای درگیری و مقابله همیشه جذاب و پرطرفدار بوده و هست. در گذشته‌های نه‌چندان دور به ابتکار معاونت بین‌الملل وزارت ارشاد زمان خاتمی، گفت‌وگوى بین ادیان هم داشته‌ایم و هنوز ایده درخشان و جذاب گفت‌وگوى بین تمدن‌ها را هم از یاد نبرده‌ایم که هرکدام اهداف و آرمان‌های بلندی را تعقیب می‌کردند.

ظریف هم انجمن گفت‌و‌گو را مقدمه‌اى براى تحصیل منافع و مصالح کلان این کشور‌ها در حوزه‌های مختلف سیاسى، اقتصادی، امنیتى، دفاعى و حتى توجه به مهار بحران‌های محیط زیست و منابع آب و انرژى محسوب کرده است.

درعین‌حال، اما آنچه حلقه مفقوده و مانع تحقق اولیه همه گفت‌و‌گو‌ها و از جمله گفت‌وگوی مورد بحث بوده و هست؛ عدم اراده دولت‌ها براى آغاز یا نتیجه‌بخشى این گفت‌و‌گو‌ها بوده که این اراده هیچ‌وقت حتى به صورت سطحی و نیم‌بند هم شکل نگرفته است.

از این گذشته، بر هیچ‌کس به‌خصوص کارشناس برجسته‌اى مثل ظریف پوشیده نیست که مقدمه لازم هر نوع تعامل پایدار و سازنده ایران با کشور‌های منطقه غرب آسیا و حتى شروع گفت‌وگوى معنادار و فراتر از تعارفات معمول دیپلماتیک، تغییر مثبت در روابط و مناسبات ایران با جهان و با غرب و به‌ویژه با آمریکاست.

درست است که همه کشور‌های مسلمان غرب ِآسیا به‌رغم وابستگى‌ها و ارتباطات تنگاتنگ و بعضاً استراتژیک با آمریکا یک منطقه‌الفراغ هم براى ایجاد روابط و مناسبات سیاسى، اقتصادی و فرهنگى با همدیگر دارند؛ اما این مناسبات که در همین محدوده فراغ تعریف می‌شود، هیچ‌وقت نمى‌تواند از حدى تجاوز نماید که منافع و مصالح استراتژیک آمریکا در منطقه و دنیا را با چالش مواجه نماید. به‌ویژه وقتی پای کشورى مثل ایران در میان باشد، آن‌هم به‌عنوان پیشنهاددهنده.


بیشتر بخوانید:اینفوگرافی/ طرح جدید ظریف در برابر پیمان ابراهیم


کشور‌های منطقه نیز چنان‌که تا امروز و در طول سالیان بعد از انقلاب نشان داده‌اند روابط و مناسبات با ایران را با رعایت همین نکته مهم تنظیم کرده‌اند و هرگز وارد یک قرارداد و یا مناسبات راهبردى و عمیق که تذکر و یا حتى گلایه آمریکا را به دنبال داشته باشد، نشده‌اند و نخواهند شد.

حال تصور کنید جمهورى اسلامى با شرایطى که امروز و در نتیجه سیاست‌ها و راهبرد‌های چهل‌ساله خود دارد که به نظر بسیاری از کارشناسان داخلى و خارجی اگرنه به بن‌بست ولى به گردنه بسیار باریک و حساس و بحرانى نزدیک شده تا جایى که در یک تحلیل حداکثرى و بدبینانه به یک هدف براى اسرائیل و غرب تبدیل شده؛ در شرایط فعلى از چه منزلت و موقعیتى در میان کشور‌های منطقه برخوردار است که بتواند چنین پیشنهادى بدهد؟

پیشنهاد گفت‌وگویى که نه ادامه مناسبات معمول با این کشور‌ها بلکه به منظور یک هم‌افزایى سیاسى، اقتصادى، امنیتی، راهبردى با هویت منطقه‌اى و به رخ کشیدن تولد یک جریان جدید که هرطور هم تعبیر و تفسیر شود، به مذاق غرب و به‌خصوص آمریکا خوش نخواهد آمد و طبیعتاً با کوچکترین اشاره منفى او چنین پیشنهادى در محافل رسمى و دولتى این کشور‌ها بی‌آنکه دیده و شنیده شود، در نطفه خفه خواهد شد.ظریف البته این نکته را مدنظر قرار داده و تصریح کرده که این پیشنهاد را نه از سوی دولت و نه از سوى معاون رئیس‌جمهور بلکه از سوى شخص خودش با پشتوانه تجربه و سابقه‌اش در روابط بین‌الملل مطرح کرده است. اما هرچند محتواى پیشنهادش منافع و مصالح ملت‌ها و دولت‌های مسلمان این منطقه را در بر می‌گیرد؛ اما ناگفته پیداست که مخاطبش و مجریان اصلی این پیشنهاد نه همتایان و همطرازان خودش و نه صاحبنظران و اندیشمندان و نه حتى ملت‌ها، بلکه دولت‌ها و حکومت‌ها هستند.

دراین‌صورت، انتظار نتیجه‌بخشى این پیشنهاد و جلب توجه دولت‌ها را می‌توان انتظارى نامعقول دانست؛ آن‌هم در شرایطى که حتی استقبال دستگاه دیپلماسى کشور خودمان و حمایت رئیس‌جمهور نیز بسیار بعید و دور از دسترس مى‌نماید.


بیشتر بخوانید:عکسی از ظریف با تیپی متفاوت در حیاط دولت


شاید بهتر آن باشد که محمدجواد ظریف که روزى ابداع‌کننده و طراح برجام به‌عنوان برجسته‌ترین راهکار سیاسى قرن بیست‌ویکم بود و امروز بیش از هرکسى شرایط خطیر کشور را درک می‌کند، به جاى طرح یک پیشنهاد غیرقابل‌اجرا و شعارگونه که تولد و وفاتش هر دو کاغذى خواهد بود؛ تجربه، کاردانى و ایران‌دوستى و اسلام‌خواهی‌اش که تردیدی در آن نیست را بر مرکب شجاعت و شهامت سوار کند و با فصاحت و بلاغت و با تکیه بر براهین کارشناسى و استدلال منطقى، از همین جایگاه فعلی یعنی معاونت راهبردى رئیس‌جمهور بر لزوم آغاز هر چه سریع‌تر گفت‌و‌گو با آمریکا تاکید کند.

گفت‌وگویى البته نه از جنس گفت‌و‌گو‌های این چند ساله و با حضور واسطه‌ای که مطالب را به احتمال زیاد غیرصادقانه هم منتقل می‌کند؛ بلکه گفت‌وگوى مستقیم و چهره‌به‌چهره و آن را به‌عنوان یک راهبرد اساسى و ضرور براى ایران اعلام نماید که این گفت‌و‌گو اگر با درایت، اعتمادبه‌نفس و تسلط کامل بر ادبیات دیپلماتیک و صداقت و پایبندی عالمانه به مصالح و منافع ملی ایران و ایرانی و نه از سر تعصب و جهالت نیز با قرائت نو و پویا از سه اصل عزت، حکمت و مصلحت صورت بگیرد، مطمئناً راهگشا بوده و سایه ناامنی و خطرات مهلکی که ملک و ملت را تهدید می‌کند، مرتفع خواهد شد و پس از آن خواهیم دید که «چو صد آید نود هم پیش ماست» و کشور‌های همسایه و منطقه برای چنین گفت‌وگویی و برای مؤدت با ایران پیشقدم خواهند شد.

در نهایت و در صورت علاقه خاص دکتر ظریف به ایده جدیدش یعنى مودّت بین کشورهاى غرب آسیا از طریق انجمن گفت‌و‌گو آن‌هم در شرایط فعلی و با وصفی که گذشت، به نظر می‌رسد بهتر است ایشان با استفاده از ظرفیت شخصى خود و مناسبات و ارتباطات خوبى که با دیگر همتایان سابق و دیگر چهره‌هاى غیردولتى حوزه روابط بین‌الملل، چه در کشور‌های غرب آسیا و چه در غرب و آمریکا دارد، پیشنهاد یک گفت‌وگوى غیردولتى، علمى و تخصصى را با حضور صاحبنظران و اندیشمندان غرب آسیا بر سر منافع و مصالح ملت‌ها و دولت‌های منطقه بدهد.

دراین‌صورت، در ضمن برگزارى چنین نشستى به‌عنوان اولین جلسه انجمن می‌توان از برخی مقامات رسمى کشورهاى منطقه نیز دعوت کرد و آنان را هم در نتایج به‌دست‌آمده شریک کرد و هم در پیگیرى آن نتایج حداقل به صورت اخلاقى متعهد نمود به این ترتیب، شاید راهى برای تاسیس یک «داووس منطقه‌اى» هموار شود و ظریف و یاران همطرازش بنیانگذاران آن باشند؛ با این تفاوت که اگر به تعبیر سوسیالیست‌ها کلیدداران داووس عمدتاً سرمایه‌داران و کارتل‌های بزرگ هستند، بنیانگذاران این نهاد بیشتر صاحبنظران و فعالان پاکدست حوزه‌های مختلف و سازمان‌های مردم‌نهاد باشند که حتى در صورت بى‌اعتنایی زمامداران و دولت‌ها به مباحث مطرح‌شده و نتایج اعلام‌شده، این بنیاد جدید بتواند به آگاهى و اشراف ملت‌های منطقه بر مصالح و منافع خودشان و میزان بهره‌مندی‌شان و درنهایت میزان بى‌اعتنایی و جفایی که حکومت‌ها و دولت‌ها در حق آنها روا می‌دارند، بیافزاید و شاید به پیدا کردن راه‌هایی براى پیگیرى موثر این مطالبات هم منجر شود.

منبع: هم میهن
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

آیا مازوت متهم ردیف اول آلودگی هواست؟

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تغییر چهره صبا ایزدپناه بازیگر نون خ در ۳۴ سالگی

عکس/ تغییر چهره شوکه کننده جومونگ در ۵۳ سالگی

عکس/ چهره جذاب تینا آخوندتبار در ۳۷سالگی

عکس/ چهره واقعی محمدرضا گلزار در ۴۷ سالگی

عکس عروسی مریم امیرجلالی ۵۴ سال پیش

عکس/ دیدار مسلحانه جولانی با هیات امنیتی بحرین

تصویری از امید عالیشاه روی سکوی پرسپولیس

عکس/ زیبایی حیرت انگیز ایستگاه راه آهن نیشابور در یک شب برفی

عکس/ زیبایی بکر جنگل دوهزار در تنکابن

عکس/ پوریا پورسرخ در پشت صحنه سریال کیمیا ۹ سال پیش

عکس/ تیپ متفاوت سردار رادان در یک مراسم خبر ساز شد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

طلا نگاهش را از اونس جهانی برداشته و دنباله‌رو افزایش قیمت دلار است/ کاهش قدرت خرید مردم برای خریداری طلا و مصنوعات آن

پایان محکومیت پابند الکترونیکی مهدی یراحی

فیلم ضجه‌های مادر خانم میهماندار هواپیمای آذربایجان

عکس/ پرویز پرستویی: همه اینها یک توهم است

دید زدن زنان در افغانستان ممنوع شد

مومنی، اقتصاددان: نابرابری‌ها با شوک قیمت ارز در سال ۱۴۰۲ افزایش یافت

سرشبکه مرتبط با منافقین در اردبیل دستگیر شد

حمله انتحاری در بندرلنگه

جدایی چند بازیکن از پرسپولیس قطعی شد

تصویربرداری از بازداشت ها واعدام‌های میدانی در سوریه ممنوع شد

عکس جدید از فرزندان سردار قاسم سلیمانی

عکس/ خرید و فروش تتر در ایران زیرزمینی شد

مهدی طارمی از اینتر رفتنی شد

فیلم/ حمله عجیب دوچرخه‌سوار به خودرو

ساعت کاری بانک‌ها تغییر کرد

عکس/ هدیه ویژه ایلان ماسک به مادرش در روز کریسمس

فیلم/ تصاویر عجیب گیر کردن پای شهروند تبریزی در پل

مدیرعامل دخانیات: ۵۰۰ نوع سیگار قاچاق وارد کشور می‌شود

مدیرعامل کرمان موتور: تا سال ۱۴۰۷ هشت مدل خودرو جدید را به بازار عرضه می کنیم / ظرفیت ۳۰۰ هزار دستگاهی کرمان موتور آماده بهره برداریست

منصور یاقوتی درگذشت

پیش بینی قیمت دلار فردا ۹ دی ۱۴۰۳/ تقاضای جدید در بازار دلار

ملاقات حزب کرد‌ها با عبدالله اوجلان

طالبان برگزاری مراسم عروسی را هم ممنوع کرد

مدیر مدرسه‌ای که مادر دانش‌آموز را مجبور به نظافت کرده بود احضار شد

مینو محرز: آنفلوآنزا این روزها فوق‌العاده زیاد‌شده

اینفوگرافی/ بیش‌تر آمریکایی ها کدام کشور را دشمن خود می‌دانند؟

عکس/ آتش‌گرفتن خودرو سمند در سیدخندان

قیمت بلیت کنسرت برای سومین‌بار طی امسال گران شد

عکس/ بارش برف در پردیس تهران

شکایت باشگاه خیبر پس از دیدار با پرسپولیس

اتحادیه اروپا خواستار تحقیقات بین‌المللی درباره هواپیمای آذربایجانی شد

هشدار مطهری به رسانه‌ها درباره سخنان رهبر انقلاب

پاسخ ابراهیم حقیقی طراح پوستر جشنواره فیلم فجر به انتقادات

استعفای رئیس هیئت‌مدیره استقلال پذیرفته شد

عکس/ سلفی پدر و پسری عابدزاده

آیا مازوت متهم ردیف اول آلودگی هواست؟

فیلم/ نیمی از بازیکنان لیگ برتر قلیان می‌کشند

عکس/ فرید سریال آوای باران در یک قاب خانوادگی

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۹ دی ۱۴۰۳

مخالفت هیئت نظارت با مصوبه مجلس درباره واردات خودرو

عذرخواهی پوتین از علی‌اف برای سقوط هواپیما

اظهارات مهم عراقچی درباره برنامه هسته‌ای ایران

اینفوگرافی/ آنچه باید در مورد آنفلوآنزا بدانید

درباره سرطان روده بزرگ بیشتر بدانید

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۹ دی ۱۴۰۳/ افزایش عجیب قیمت طلا و سکه در بازار

فیلم/ چهره زمستانی تنگه‌واشی فیروزکوه

اینفوگرافی/ ۱۰ ویتامین ضروری برای اینکه سرما نخورید!

تغییر قوانین داوری جدید فوتبال در ۲۰۲۵

توصیه وزارت بهداشت به افراد در معرض خطر آنفلوانزا

با مشخصات سیستم موشکی هایدرا ۷۰ آشنا شوید