اقتصاد۲۴-معاملات روز گذشته در شرایطی پیگیری شد که برخلاف هفتههای گذشته اقبال سرمایهگذاران برای خرید سهام و نمادهای کوچک بیشتر بود.
سهام کوچکتری که در هفتههای گذشته بازدهی چندانی به اندازه شاخص اصلی نصیب سرمایهگذاران نکردهبودند، با اینحال بهنظر میرسد با تعادل رو به منفی سهام بزرگ فرصت افزایش ارتفاع و سرازیرشدن نقدینگی برای نمادهای زیرمجموعه دو شاخص فرابورس و هموزن فراهم شدهاست. گردش سرمایهگذاران به این بخش از بازار در شرایطی رخداده که دلار بازار توافقی بهعنوان مرجع معاملات ارز حاصل از صادرات شرکتهای صادراتی همسو با دلار بازار آزاد در مسیر صعودی است. خبر تجدیدارزیابی ۲۴۰همتی خودرو تا پایان سالاز سوی معاون ایرانخودرو روز گذشته منتشر شد. از ماههای گذشته زمزمه عملیاتیشدن تجدیدارزیابی خودروییها موتور پیشرانهای برای صعود بازار بودهاست. افزایش نرخ محصولات خودروییها از یکسو و جدیشدن تجدیدارزیابی آنها از سوی دیگر به رشد این صنعت انجامیده است. با توجه به اینکه بازار توانسته بود از محدوده ۲میلیون و ۸۰۰هزارواحدی با کندل قدرتمندی عبور کند، بهنظر میرسد عبور از محدوده ۲میلیون و ۹۰۰هزارواحدی تا ۳میلیونی کمی دشوارتر از محدودههای گذشته باشد، از اینرو جهت عبور از محدودههای مذکور ثبات ارزش معاملات و افزایش آن میتواند تاثیر شگرفی از عبور از پیچ اصلاحی بازار تلقی شود.
روز شنبه دماسنج اصلی تالار شیشهای با کاهش ارتفاع ۰.۷۵درصدی همراه شد و در پایان ساعت معاملاتی در سطح ۲میلیون و ۸۲۷هزارواحدی ایستاد. این افت ۲۱هزار و ۴۸۰واحدی شاخصکل بورس در حالی محقق شد که نماگر هموزن با اقبال سرمایهگذاران با رشد ۰.۹۳درصدی، روبهرو و در سطح ۸۵۷هزار و ۳۷۷واحدی قرارگرفت. در این بین شاخصکل فرابورس نیز که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۰.۴۰درصد سبزپوش شد و در نهایت در سطح ۲۶هزار و ۵۳واحدی کار خود را به اتمام رساند. ارزش معاملات خرد بازار سرمایه روز شنبه که شامل سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی بازار میشود، مقدار ۱۶هزار و ۸۷۹میلیاردتومانی را ثبت کرد. بهعلاوه ۳۸۴میلیاردتومان پول حقیقی نیز از گردونه معاملات بازار خارج شد.
قیمت ارز توافقی نیما در جریان معاملات هفتههای گذشته رشدهای پیوسته و مستمری داشتهاست. نرخ توافقی حواله دلار در معاملات روز شنبه به نرخ ۶۴هزار و ۵۹۵تومان رسید. حذف ارز نیمایی و جایگزینی آن با سامانه توافقی که از آذرماه سالجاری کلید خورد، در نخستین روز کاری، در بازه ۶۰هزارتومانی قیمت خورد. یکی از مهمترین پیامدهای راهاندازی سامانه توافقی، رشد شاخص سهام شرکتهای صادرات محور مانند پتروشیمیها، فولادی ها، معادن و اصطلاحا لیدرهای بازار بودهاست. این شرکتها که درآمد ارزی دارند، با واقعی ترشدن نرخ تسعیر ارز در سامانههای مالی، افزایش درآمدریالی خود را تاحدودی میتوانند در صورتهای مالی آتی خود بهثبت برسانند. این افزایش درآمد موجب رشد جذابیت سهام این شرکتها برای سرمایهگذاران و در نتیجه صعود شاخصکل بورس در هفتههای اخیر شدهاست.
بررسی روند تغییرات قیمتی شاخصکل بورس به شاخصکل هموزن نشان میدهد این نسبت از اوایل آبان ماه همزمان با آغاز روند صعودی بازار با افزایش ارتفاع سهام شاخصساز نسبت به نمادهای کوچکتر صعودی بودهاست. در ماههای گذشته که روند کلی شاخصهای اصلی بازار صعودی بوده، اما رشد شاخصکل و بازدهی که بهثبت رسانده، نسبت به سایر نماگرها بیشتر بودهاست، با اینوجود طی یک هفته اخیر با ورود بازار به محدوده ۲میلیون و ۸۰۰هزارواحدی، شیب این نسبت نزولی و تقاضای نمادهای کوچک افزایشی بودهاست. بهنظر میرسد در شرایط فعلی سمت و سوی بازار و جریان نقدینگی میتواند بهسوی سایر سهام جامانده از رشد اخیر تغییر کند.