تاریخ انتشار: ۰۰:۰۷ - ۱۰ دی ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۱ نظر
در گفت‌وگوی اقتصاد ۲۴ با یک اقتصاددان مطرح شد:

دولت پزشکیان بازار ارز را رها کرده است؟/ دولت هنوز دلار بازار آزاد را به رسمیت نشناخته است

یک اقتصاددان می‌گوید: قیمت تعادلی دلار الان حدود ۷۳ هزار تومان است و این روند افزایشی بیشتر نشات گرفته از تشدید انتظارات تورمی و نااطمینانی‌هاست. اگر دولت بتواند این نااطمینانی‌ها را کنترل کند یا از شدت آن بکاهد، می‌توانیم امیدوار باشیم که دوباره به آن شرایط تعادلی بازگردیم. در غیر اینصورت این نااطمینانی‌ها می‌تواند ما را از شرایط تعادلی دور کند.

دلار

اقتصاد۲۴- قیمت دلار نه هر روز بلکه هر لحظه درحال افزایش و رکوردشکنی است. برای این نوسان نرخ ارز هم دلایل متعددی ذکر می‌شود؛ برخی معتقدند تقاضای شرکت‌ها برای سال نو میلادی افزایش پیدا کرده، برخی آن را به کاهش درآمد‌های نفتی مرتبط می‌دانند، گروهی معتقدند نزدیک شدن به زمان روی کار آمدن ترامپ باعث افزایش نااطمینانی شده است و عده‌ای هم این نگاه را دارند که دولت اساسا ارز برای عرضه ندارد.

اقتصاد ۲۴ به منظور بررسی ریشه‌ای نوساناتی که بازار ارز با آن مواجه است، با وحید شقاقی شهری، اقتصاددان به گفت‌و‌گو نشسته است. مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

وحید شقاقی شهری

*آقای شقاقی شهری! قیمت دلار هر روز در حال رکوردشکنی است. عوامل مختلفی در این قضیه دخیل هستند، اما اگر بخواهیم بصورت ریشه‌ای آن را بررسی کنیم به چه مواردی باز می‌گردد؟

- در بحث قیمت ارز شواهد این را نشان می‌داد که به چنین مسئله‌ای دچار می‌شویم. در این افزایش نرخ هم متغیر‌های سیاسی و اقتصادی همه با هم دخیل هستند. سال گذشته بیش از ۱۷ میلیارد دلار تراز تجاری غیرنفتی ما منفی شده بود. به عبارتی واردات ما چیزی حدود بیش از ۱۷ میلیارد دلار بیشتر از صادرات غیرنفتی بود. این کسری را با نفت داشتیم پوشش می‌دادیم ولی مشخص بود وقتی در حوزه صادرات نفت به مشکل بر بخوریم، این مسئله می‌تواند روی قیمت ارز اثرگذار باشد. موضوع بعدی بحث کسری‌های حساب سرمایه ما بود. ما عدد بالای ناترازی حساب سرمایه داریم که نشان دهنده خروج سرمایه از اقتصاد ایران است.

مسئله سوم نااطمینانی‌هایی است که در آینده کشور با آن مواجه خواهد شد. مهم‌ترین آن را می‌توانیم در بحث ترامپ و نحوه مواجهه او با تحریم‌های علیه ایران جست‌و‌جو کنیم. از اول بهمن ماه ترامپ مستقر خواهد شد و طبیعتا احتمال تشدید تحریم‌های نفتی وجود دارد. خود این امر می‌تواند بیش از ۳۰ میلیارد دلار از منابع نفتی‌مان را تحت تاثیر قرار دهد.

 مسئله بعد واردات غیررسمی و حجم بالای قاچاق در اقتصاد ایران است که به خروج ارز از کشور منجر می‌شود؛ بنابراین مجموعه عواملی دخیل هستند که بر قیمت دلار اثرگذار هستند. مسئله ارز فراتر از یک سازمان و وزارتخانه است و بحث کلان اقتصاد کشور است.

قیمت تعادلی دلار الان حدود ۷۳ هزار تومان است و این روند افزایشی بیشتر نشات گرفته از تشدید انتظارات تورمی و نااطمینانی‌هاست. اگر دولت بتواند این نااطمینانی‌ها را کنترل کند یا از شدت آن بکاهد، می‌توانیم امیدوار باشیم که دوباره به آن شرایط تعادلی بازگردیم. در غیر اینصورت این نااطمینانی‌ها می‌تواند ما را از شرایط تعادلی دور کند.

دلار

*یعنی می‌توانیم به کاهش قیمت دلار امیدوار باشیم یا اساسا به نقطه غیرقابل بازگشت رسیده است؟

- بستگی به اقدامات دولت و شرایط سیاسی دارد. هم دولت باید متناسب با این شرایط اقدام کند و هم شرایط بین‌المللی اثرگذار است. دولت دارد تلاش می‌کند که رانت ارزی را کاهش دهد و آن کسری‌های جاری را کنترل کند ولی اینها بحث‌های کوتاه مدتی نیستند که به سرعت اثرگذار باشند. به خصوص اینکه ناطمینانی‌ها باعث شده است که ما از آن مسیر تعادلی خارج شویم.

همانطور که اشاره کردم قیمت تعادلی دلار حدود ۷۳ هزار تومان است و اینکه الان به ۸۲ هزار تومان رسیده حکایت از آن دارد که به دلیل تشدید انتظارات تورمی و نااطمینانی‌ها، دلار از مسیر تعادلی خود خارج شده است. اگر اینها مرتفع شود ما می‌توانیم به قیمت‌های تعادلی بازگردیم ولی پایین‌تر از قیمت تعادلی هم می‌تواند به اتلاف منابع ارزی منجر شود.

دولت گذشته اقداماتی انجام داد که موجب حیف و میل منابع ارزی شد. ما خروج سرمایه، قاچاق و کسری‌های تجاری غیرنفتی بالایی را داشتیم که اینها همه بر قیمت دلار اثرگذار هستند. 

حال باید منتظر ماند و دید که آیا دولت می‌تواند برای مسائل داخلی تدبیری کند تا از این نااطمینانی‌ها کاسته شود یا خیر. هرچه‌قدر از نااطمینانی‌ها کاسته شود می‌توانیم به بازگشت قیمت دلار به مسیر تعادلی امیدوار باشیم. در غیر اینصورت همین اعداد بالاتر از قیمت تعادلی برای امسال حفظ خواهد شد.

*برخی معتقدند دولت از افزایش قیمت دلار سود و برای جبران کسری بودجه خود از آن بهره می‌برند. نظر شما چیست؟

- خیر، اصلا بحث کسری بودجه مطرح نیست و اینها الفاظ انحرافی است که دارد مطرح می‌شود. مسئله استفاده از منابع ارزی برای جبران کمبود بودجه یک آدرس اشتباهی است که داده می‌شود. هیچ دولتی هم تمایلی ندارد که قیمت دلار بالا برود ولی مجموعه عوامل اقتصادی و سیاسی دخیل هستند که دارند فشار می‌آورند. این عوامل با یک تصمیمات سخت و اقتدار باید حل و فصل شود. مثلا ما با خروج سرمایه بالایی مواجه هستیم یا میزان قاچاق ما بالاست که بر بازار فشار می‌آورد. 

دولت هم باید اقتدار خود را تقویت کند و هم اصلاحات ساختاری را انجام دهد. همچنین بحث حکمرانی ریال را باید جدی بگیرد. این امر مسئله‌ای اثرگذار است چراکه بدون مدیریت ریال نمی‌توانیم دلار را مدیریت کنیم. یک زمانی بانک مرکزی حکمرانی ریال را اجرا می‌کرد ولی الان رها شده و اثر منفی خود را دارد می‌گذارد.

*به نظر شما وزارت اقتصاد و بانک مرکزی در کنترل نرخ ارز منفعلانه عمل نمی‌کنند؟

- به وزارت اقتصاد ارتباطی ندارد و این مسئله به بانک مرکزی برمی‌گردد. یک بخشی هم فراتر از بانک مرکزی است یعنی به خود دولت بازمی‌گردد. موضوع حساب سرمایه، قاچاق یا صادرات غیرنفتی کاملا در حیطه اختیار بانک مرکزی هم نیست. البته نقش بانک مرکزی، اقتدار و مدیریتش بر مصارف ارزی و مداخله‌اش در بازار ارز مهم است ولی می‌خواهم بگویم مسئله فراتر از بانک مرکزی هم باید پیگیری شود.


بیشتر بخوانید: پیچیدگی بازار دلار؛ تداوم صعود یا عقب‌نشینی قیمت‌ها؟


*یک نظر بدبینانه یا به اصطلاح تئوری توطئه این است که روند صعودی دلار را برنامه بازارساز می‌دانند تا در سقف ترامپی همه خریدار شوند که بعد از کاهش قیمت‌ها ریالی در بازار نباشد. چه قدر این نظر با واقعیت مطابقت دارد؟

- اینها تئوری‌های اشتباهی است که دارد مطرح می‌شود. واقعیت این است که به نظر من دولت هیچگونه علاقه‌ای ندارد که قیمت دلار بالا برود؛ ولی هم متغیر‌های اقتصادی اثرگذار است و هم سیاسی. 

در این دو سه سال اخیر به دلیل جنگ اوکراین و کاهش شدت تحریم‌ها، صادرات نفت ما به نسبت خوب بود ولی دوباره فشار بر بخش نفت ما وارد شده است و احتمالا تشدید هم شود. صادرات نفت عامل مهمی در مدیریت قیمت ارز ماست. زمانی که کاهش صادرات نفت را مشاهده می‌کنید یا احتمال کاهش صادرات نفت افزایش پیدا می‌کند، نااطمینانی‌ها تشدید می‌شود.

در واقع می‌خواهم بگویم در بحث ارزی آدرس اشتباه ندهیم که دولت خودش می‌خواهد یا برای آینده برنامه دارد که خودخواسته نرخ دلار را افزایش می‌دهد. هیچ دولتی نمی‌خواهد قیمت دلار بالا برود چراکه تبعات سنگینی بر نرخ تورم دارد ولی مجموعه عوامل داخلی و بین‌المللی شرایط سختی را حاکم کرده است. به خصوص در حوزه تشدید تحریم‌ها و احتمال شدت گرفتن تحریم‌های نفتی می‌تواند روی نااطمینانی‌های اقتصادی اثرگذار باشد.

*در چنین شرایطی دولت باید چه کند؟

- دولت هم باید یک اقداماتی انجام دهد؛ بحث کنترل حساب سرمایه، مدیریت ریال، شفافیت گردش ریال در اقتصاد، سختگیری در حوزه قاچاق و کاهش کسری‌های تجاری غیرنفتی مجموعه عواملی است که درون دولت برای مدیریت بازار آزاد باید انجام شود ولی مسئله این است که دولت اول باید وجود بازر آزاد را بپذیرد.

در این دو سه سال اخیر بانک مرکزی بازر آزاد را گردن نگرفت و با الفاظی مانند اینکه واقعی نیست و تلگرامی است، زیربار پذیرش مسئولیت بازار آزاد نرفت ولی همه می‌دانیم که زندگی و معیشت مردم با قیمت بازار آزاد همسوست و مردم به نرخ توافقی و نیمایی چندان توجهی ندارند.

 به همین دلیل می‌خواهم بگویم که دولت اول باید بازار آزاد و مسئولیت آن را بپذیرد و سپس اقدامات اصلاحی را در بازار آزاد پیاده کند. من فکر می‌کنم دولت هنوز بازار آزاد را نپذیرفته است. از این رو باید قبول کند که بازار آزاد ارز وجود دارد و سهم بالایی در اقتصاد و معیشت مردم ایران دارد.

مهم‌ترین متغیر در معیشت مردم، بازار آزاد است و سایر نرخ‌ها هم پیرو بازار آزاد هستند. اینها موضوعات اولیه است که دولت باید بپذیرد که بیمار تب دارد و بعد به سمت درمان آن برود. از این رو دولت باید مواجه‌اش را تغییر دهد یعنی بپذیرد که بازار آزاد وجود دارد و سهمش بالاست و بعد به سمت حل مسئله بیمار تب دار برود.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
رضا
0
0
سه‌شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۳
بهتره بگویید دلار دولت را به رسمیت نمیشناسه حتی از پس کنترل قیمت به اندازه یک روز در یک سطح مثلا ۸۲ هزار تومن حتی برای دو روز عاجز هستند اونوقت شعار فتح قله های پیشرفت با قطار انقلاب شون گوش فلک رو کر کرده بخدا این فضاحت اقتصادی در هر مملکت دیگری اتفاق می افتاد تمام حکومتیانش دسته جمعی خودکشی سامورایی میکردن
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ ایرج قادری و فردین ۴۲ سال پیش کنار هم

عکس/ ژست عجیب نورالدین خانزاده و روناک سریال نون خ در اتاق گریم

عکس/ دورهمی دیده نشده قاسم سلیمانی و خانواده اش با رهبری

عکس/ یخچال ایرانی بازمانده از حدود ۳۰۰۰ سال پیش

عکس/ مراسم عقد علی اوجی و نرگس محمدی ۷ سال پیش

عکس/ بازی رنگ و نور در موزه هنر‌های ملی تهران بازمانده از ۹۵ سال پیش

عکس/ مراسم عروسی سمانه پاکدل و هادی کاظمی ۶ سال پیش

عکس/ سرباز آمریکایی در فرودگاه کرمان ۲۱ سال پیش

عکس/ تغییر شوکه کننده پادشاه جونگ جو سریال ایسان پس از ۱۷ سال

عکس/ سنگ نبشته بی نظیر داریوش یکم در تخت رستم بازمانده از حدود ۲۳۰۰ سال پیش

عکس/ تغییر شوکه کننده اسفندیار پدرسوجان در ۵۰ سالگی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ چهره عروسکی ملکه اینهیون سریال دونگ‌یی در ۳۷ سالگی

عکس/ جشن عقد امین حیایی و نیلوفر خوش خلق ۲۶ سال پیش

پنهان کاری درباره بند‌های لو رفته از مصوبه جدید شورای عالی فضای مجازی؛ آیا یوتیوب طلایی در راه است؟

عکس/ تیپ خاص بازیگر نقش فریدون سریال ماه و پلنگ پس از ۹ سال

تامین سرمایه کیمیا، متعهد خرید بزرگترین تامین مالی بازار سرمایه در ۱۴۰۳

فیلم/ واکنش احسان علیخانی به قسمت‌های سانسور شده جوکر

عرضه اولیه نساجی بابکان با ارزش‌گذاری و تعهد خرید تامین سرمایه کیمیا

قتل دختر ۱۳ ساله به دست مادرش در جنوب تهران

دکتر میدری: بانک توسعه تعاون می‌تواند حلقه واسط بین کسب و کار‌های کوچک و خانگی با شرکت‌های بزرگ باشد

امکان وکالتی نمودن حساب مشتریان بانک سپه در طرح فروش خودرو‌های وارداتی

فیلم/ تیزر مرسدس بنز با موسیقی آهنگساز ایرانی

عکس ماهواره‌ای از پوشش برف ایران

سرعت اینترنت در این کشور به ۱۰۰ گیگابایت در ثانیه رسید

قدردانی مشاور رئیس‌جمهور از بانک صادرات ایران

فیلم/ وقتی ماهایا پطروسیان زنده‌یاد منوچهر نوذری را سرکار گذاشت

پزشکیان به تاجیکستان سفر می‌کند

طرح «فرصت نو»، پیشنهاد ویژه بانک تجارت برای تسویه بدهی مشتریان

«اوراق گام»؛ راهکاری نوین برای تأمین مالی بدون سود در حمایت از تولید

فیلم/ رفتارعجیب الناز شاکردوست در اینستاگرام غوغا کرد

سرمایه‌گذاری ۱۵ هزار میلیارد ریالی بانک ملی ایران در طرح بزرگ ساماندهی فاضلاب شهر بندرعباس

شیوع یک ویروس جدید در چین خبر ساز شد

سرمایه بزرگ‌ترین شرکت بورسی ایران، ۱۰۰ هزار میلیاردتومانی می‌شود

عکس/ اولین بیمارستان تهران ۱۵۲ سال پیش

پرسپولیس به قطر نمی‌رود

گزارش بورس امروز شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳

عزم کبیری برای حل مشکلات مالیات در جزیره کیش

قیمت گوشت قرمز ۱۵ دی ۱۴۰۳ + جدول

دومین قهرمانی پیاپی تیم بیمه تعاون در سوپرلیگ کاراته

قانون طلایی برای موفقیت، تکریم بیمه گذاران است

خودرو‌های برقی واقعا خطرناک هستند؟

گردهمایی مدیران بیمه سینا با محوریت ارزیابی عملکرد برای رشد پایدار

گام‌های موثر بیمه سینا برای توسعه بیمه‌های اموال

افزایش سرمایه تاریخی بانک تجارت به نفع مردم ایران

عکس/ استوری جالب نعیمه نظام‌دوست برای پژمان جمشیدی و بیژن بنفشه‌خواه

یزدگرد دوم ساسانی کیست و چگونه توانست ثبات را در ایران حاکم کند؟

نمایشگاه عکاسان سیستان و بلوچستان در نگارخانه شفق تهران

افشای راز‌های گروگانگیری مخوف در خانه وحشت رشت

بدون FATF هیچ معاهده جهانی برای ایران فایده ندارد

آمار سالانه ۵۰۰ هزار سقط جنین ایران واقعی است؟

عکس/ قاب دیدنی از حامد آهنگی درکنار خواهرش

گاز ۱۲ پتروشیمی قطع شد

فیلم/ رقص بندری حامد بهداد در ملاعام

خانم اورتگاس؛ ضد ایرانی تازه دولت آتی ترامپ

اینفوگرافی/ عجیب‌ترین اسامی و نام‌های خانوادگی ثبت شده در ایران

عکس/ ماجرای دعوای ناصر ملک‌مطیعی و بهروز وثوقی ۵۴ سال پیش

انتقاد بازنشستگاه به صدقه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی با نام متناسب سازی حقوق

پشت پرده توقیف نمایش لیلا حاتمی و امین حیایی در قاتل و وحشی + عکس

فیلم/ فرزندآوری افغانستانی‌ها حداقل سه برابر زوج‌های ایرانی

دولت دوم ترامپ زیر سایه نفوذ ماسک و پوتین

پشت پرده شایعه وقوع زلزله بزرگ در سوادکوه