تاریخ انتشار: ۰۹:۵۳ - ۱۴ دی ۱۴۰۳

سعید جلیلی استاد تریبون‌های یک طرفه

مصطفی سنایی فر، قائم‌مقام سابق دادستان ویژه روحانیت در یادداشتی به نقش «سعید جلیلی» در استمرار حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری و مانع‌تراشی‌های او در مسیر آرام شدن فضا اشاره کرده است.

سعید جلیلی

اقتصاد۲۴- کم‌تر پیش می‌آید که با بازگویی روایت‌های تاریخی از لطمه‌هایی که به ایران خورده، نام یک شخصیت به گوش نرسد. سعید جلیلی تا چند ماه پیش، نامش به پرونده کرنست، قطعنامه‌های فصل هفتمی علیه ایران و تحریم‌های ظالمانه گره خورده بود. با افشاگری‌های اخیر، اما پرونده حوادث تلخ سال ۸۸ نیز به کارنامه‌اش اضافه شده است.

«مصطفی سنایی فر»، قائم‌مقام سابق دادستان ویژه روحانیت در یادداشتی به نقش «سعید جلیلی» در استمرار حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری و مانع‌تراشی‌های او در مسیر آرام شدن فضا اشاره کرده است.

این وکیل دادگستری در تابناک نوشته: «در اولین روز‌های اتفاقات ناگوار سال ۸۸، بنده به اتفاق سه نفر از قضات عالی رتبه کشور خدمت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی رسیدیم... از ایشان تقاضا کردیم پادرمیانی نموده و نسبت به ختم مسالمت‌آمیز و عادلانه آن حوادث اقدام نمایند. ایشان فرمودند بنده و آیت‌الله هاشمی شاهرودی ریاست قوه قضاییه و آقایان لاریجانی و محسن رضایی و برخی دیگر از مسوولین آن زمان به آقای میرحسین موسوی پیشنهاد دادیم که در صداوسیما سخنرانی کنند ... و همه مسئولین این موضوع را پذیرفتند و آقای موسوی نیز قبول نمودند».

قائم‌مقام سابق دادستان ویژه روحانیت در ادامه نوشته: «تنها کسی که با توجه به اختیاراتی که در دبیرخانه شورای امنیت ملی داشت و خود را مستظهر به برخی حمایت‌ها می‌دانست، شخص آقای سعید جلیلی بود. بعد‌ها از آیت‌الله هاشمی شاهرودی و آقای لاریجانی و آقای محسن رضایی سؤال نمودم که اظهار داشتند تنها مانع انجام آن سخنرانی و ختم غائله، شخص آقای سعید جلیلی بود».

جلیلی در مقابل همه!

این اولین بار در چند ماه گذشته نیست که نقش جلیلی در استمرار حوادث سال ۸۸ افشا می‌شود. ۱۲ آبان‌ماه ۱۴۰۳، علی لاریجانی، مشاور عالی رهبری در گفت‌و‌گو با خبرآنلاین گفته بود که پیشنهاد سخنرانی میرحسین موسوی در تلویزیون که با موافقت سطوح بالای حاکمیتی همراه بود، با سنگ‌اندازی سعید جلیلی مواجه شد.

با این حال، اما پس از گفت‌وگوی علی لاریجانی با خبرآنلاین، سعید جلیلی به سیاق همیشگی سکوت پیشه کرد و در عوض، لشکری از حساب‌های کاربری در حمایت از او، به لاریجانی حمله کرده و با ارجاع به نقل‌قولی از مرحوم شاهرودی، رییس وقت قوه قضاییه، روایتش از آن سال را «دروغ» خواندند. در ۹ دی‌ماه، یعنی حدود ۲ ماه پس از نخستین افشاگری، سعید جلیلی در یک سخنرانی به مناسب سالروز راهپیمایی ۹ دی ۸۸ در محله کهنز شهریار، برای اولین بار به آن واکنش داد و گفت: «رهبری از همان روز‌های اول از این قضایا تحت عنوان فتنه یاد می‌کردند، اما امروز مشاهده می‌کنیم که عده‌ای می‌گویند اگر فلان اتفاق می‌افتاد، مسائل حل می‌شد».


بیشتر بخوانید:جلیلی و خواب‌هایی که هیچ وقت تعبیر نمی‌شود/ باخت جلیلی در انتخابات شکست تئوری سایه نشینی


جلیلی در آخرین جلسات هفتگی‌اش در حوزه هنری با اشاره به روایتی از زبان مرحوم هاشمی شاهرودی، ممانعتش از سخنرانی تلویزیونی میرحسین موسوی را تکذیب کرد.

این درحالی بود که طبق بررسی‌ها، تمایل به حل مسائل آن سال در فضایی آرام، در سطوح بالای حاکمیت دیده می‌شد. «محمد هاشمی»، فرزند مرحوم هاشمی رفسنجانی در این باره گفته: «آقای هاشمی می‌گفت مسائلی که در پی انتخابات ریاست‌جمهوری ۸۸ به وجود آمده است، باید در فضایی آرام حل شود. او می‌گفت به‌هر‌حال با همین آماری که اعلام شد، رأی‌دهندگان به آقای موسوی ۱۳میلیون نفر هستند که تعداد کمی نیستند. او قائل به ایجاد یک تعامل ملی بود».

صادق خرازی، دیپلمات پیشین و چهره سیاسی اصلاح‌طلب نیز در یک گفت‌و‌گو در این مورد گفته بود: «من آن روز‌ها با خیلی از دوستان در تماس بودم. با آقای هاشمی رفسنجانی و دکتر روحانی و چهره‌های مطرح دیگر رایزنی داشتیم. برای حل مسایل حتی آقای حاج قاسم سلیمانی و دکتر باقر قالیباف سعی می​‌کردند ماجرا را کنترل کنند تا خدای ناکرده کار از دست نرود. برخی اوقات آقایان سلیمانی و قالیباف با هم و گاهی جدا با بزرگان برای برون رفت از بحران رایزنی می‌کردند».

تمام این روایت‌ها و نقل قول‌ها نشان‌دهنده اراده ارکان حاکمیت برای کنترل وضعیت پیش‌آمده پس از انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ است. سعید جلیلی، اما با استفاده از جایگاهش در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، یک‌تنه در برابر این اراده ایستادگی کرد و مسیر اتفاقات آن سال را به جهت دیگری هدایت کرد.

استاد تریبون‌های یک‌طرفه!

تا کنون چند مقام سابق، عملکرد سعید جلیلی در شورای عالی امنیت ملی را به صراحت زیر سوال برده‌اند. جالب‌تر آنکه سعید جلیلی با علاقه‌ای که به تریبون‌های یک‌طرفه داشته، هرگز حاضر به مناظره با هیچ‌یک از منتقدانش نبوده و اظهارات جنجالی‌اش را تنها در جلسات هفتگی میان دوستان یا در کارگروه‌های دولت سایه که خودش ترتیب می‌بیند، به زبان می‌آورد.

در میانه‌ی کارزار‌های انتخاباتی ریاست جمهوری اخیر، بیژن زنگنه، وزیر نفت دولت‌های یازدهم و دوازدهم برای چندمین بار سعید جلیلی را به مناظره درباره پرونده کرسنت دعوت کرد. زنگنه در ویدیویی که منتشر کرد، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی را عامل اصلی لغو شدن قراداد کرسنت و زیان ۳۰ میلیارد دلاری به ایران معرفی کرد. با این حال جلیلی پیشنهاد مناظره را نپذیرفت.

در موارد دیگر نیز، طبق مشاهدات، جلیلی هرگز در برابر خبرنگاران نیز حاضر به پاسخگویی به شائبه‌های جنجالی‌اش نبوده است.

با این حال در مورد انتخابات ۸۸ عجیب آن است که سعید جلیلی که به گفته مشاور رهبری و یک مقام قضایی وقت، یکی از اصلی‌ترین موانع ختم مسالمت‌آمیز اعتراضات خیابانی بوده، در نهایت مصوبه حصر میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی را به دست خود در شورای عالی امنیت ملی امضا می‌کند. به عبارت بهتر،

منبع: فرازدیلی
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

کوه زباله در جنگل‌های چالوس

فیلم/ اظهارنظر عراقچی درباره توافق هسته‌ای

فیلم/ آتش به ضلع غربی و شمالی مجتمع ونوس انزلی رسید

اولیانوف و گروسی درباره ایران و اوکراین رایزنی کردند

فردا طرح ترافیک اجرا می‌شود

آمریکا رسماً از یونسکو خارج شد

هوای تهران در وضعیت قرمز قرار گرفت

جزئیات عرضه بلیت پرواز‌های اربعین

پزشکیان: امکان ادامه بقای تهران به‌عنوان پایتخت وجود ندارد

عکس خانوادگی بازیگر شب دهم در جشن تولد دخترش با تم خاص

خبر خوش صندوق بازنشستگی درباره واریز مطالبات فرهنگیان

قیمت روغن خوراکی امروز + جدول

قیمت مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

عکس/ معماری ایتالیایی روستای تاریخی قلات بهشت زیبای شیراز

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

عکس/ چهره دیده نشده فرمانروا ته‌جویونگ در ۶۲ سالگی به همراه همسرش

شهر‌های گران‌قیمت سال ۲۰۲۵ را بشناسید

عکس/ پرتره جذاب یک زن قجری ۱۳۵ سال پیش با لباس گرانقیمت و تاج و مروارید چند لایه

عکس/ پیشگویی این روزنامه بعد از ۵ سال سوژه مردم شد

ارزش سهام عدالت چقدر شد؟ + جدول

فیلم/ عصبانیت شدید مجری تلویزیون از وضعیت اینترنت

عکس/ شباهت حیرت‌انگیز لیلا بلوکات و خواهرش در جشن تولد با اکسسوری‌های خاص

اینفوگرافی/ علائم گرمازدگی کودکان در تابستان

منطقه آزاد انزلی تعطیل شد

ماجرای مشاهده دود در آزادراه تهران

فیلم/ تذکر فاطمه مهاجرانی در مورد درجه کولر در نشست خبری

پمپ آب در تهران طلا شد

تهران و واشنگتن؛ بازیگران اصلی

اعمال محدودیت‌های ترافیکی جاده‌های شمال

عکس/ فرماندهان بشار اسد در کنار گروه‌های درزی

سرمایه‌گذاران بازار سکه سود کردند

عکس/ لودیگین در آستانه پیوستن به استقلال!

فیلم/ امکان ادامه تعطیلی تهران به دلیل کمبود آب

مرکز مبادله ایران فردا تعطیل است؟

عکس/ استایل گران‌قیمت محمدرضا گلزار جلب‌توجه کرد

واکنش تاجرنیا به اعتراض هواداران استقلال

فیلم/ حضور استاندار گیلان در محل آتش سوزی مجتمع ونوس انزلی

فیلم/ روایت رئیس قوه قضائیه از حمله اسرائیل به جلسه سران قوا

گران‌ترین تیم فوتبال ایران مشخص شد

عکس/ چهره غمگین دو دختر نوجوان ۱۳۰ سال پیش در حال کار با آسیاب دستی

عکس/ تشکر خاص مهراب قاسم‌خانی بابت قطعی آب!

عکس/ فروش تصاویر رهبر انقلاب در کشمیر

بسته‌های آب برای شهروندان تهرانی آماده می‌شود

رقص دلار در نیمه کانال ۸۸ هزار تومانی

پشت‌پرده حضور عیسی آل‌کثیر در استقلال

عکس/ دیدار مسعود پزشکیان با اعضای جبهه اصلاحات

فیلم/ تداوم دمای ۴۱ درجه برای تهران در روز‌های آینده

عکس/ استایل تابستانی مهسا حجازی و رقیب عشقی اش با کلاه و شومیز

اینفوگرافی/ لیست تعطیلی استان‌ها در چهارشنبه ۱ مرداد ۱۴۰۴