تاریخ انتشار: ۰۸:۰۰ - ۱۶ دی ۱۴۰۳
اقتصاد ۲۴ گزارش می‌دهد؛

۱۲ اقتصاد در حال کوچک شدن و ۱۷ اقتصاد در حال بزرگ شدن کدامند؟/ بازندگان و برندگان اقتصاد جهان؛ از گویان تا سودان جنوبی

یکی از کشور‌های با پسوند "اِستان" که رشدی استثنایی را تجربه می‌کند تاجیکستان است. اقتصاد این کشور در سال ۲۰۲۴ رشد ۶.۸ درصدی را تجربه کرده و در سال ۲۰۲۵ رشد ۴.۵ درصدی بیش تری را تجربه خواهد کرد. عوامل موثر در این رشد چشمگیر عبارتند از افزایش مخارج زیرساختی و افزایش درآمد صادرات طلا.    

بازندگان و برندگان اقتصاد جهان

اقتصاد ۲۴- طبق آخرین پیش‌بینی‌های صندوق بین‌المللی پول رشد جهانی در مقایسه با میانگین پیش از پاندمی کووید -۱۹ ثابت و در عین حال ضعیف است. با این وجود، علیرغم آن که برخی از کشور‌ها با این روند جهانی پیش می‌روند برخی دیگر در حال تقلا هستند. در همین حال، پویاترین کشور‌ها سطوح سرسام آور رشد را به ثبت می‌رسانند و انتظار می‌رود که یک اقتصاد بسیار خوش شانس تقریبا ۴۴ درصد رشد کند.

آیا کنجکاو هستید که بدانید کدام کشور‌ها برنده و کدام کشور‌ها بازندگان اقتصاد جهانی بوده‌اند؟ پس در ادامه با ما همراه شوید تا سریع‌ترین بزرگ شدن و کوچک شدن‌های اقتصاد‌های جهان را براساس تازه‌ترین داده‌های صندوق بین المللی پول مشاهده کنید: 

سریع‌ترین اقتصاد‌های جهان در حال کوچک شدن

پیش‌بینی‌های صندوق بین‌المللی پول بر اساس رشد تولید ناخالص داخلی واقعی است که بر اساس تورم تنظیم می‌شود تا تصویر دقیق‌تری از عملکرد اقتصادی ارائه دهد. پیش‌بینی شده میانگین جهانی برای سال ۲۰۲۴ به ۳.۲ درصد برسد که مشابه رقم سال ۲۰۲۳، اما کم‌تر از میانگین ۳.۷ درصدی پیش از پاندمی کووید است. پیش بینی شده که همین رقم ۳.۲ درصدی در سال ۲۰۲۵ میلادی نیز بدون تغییر باقی بماند. ذکر این نکته مهم است که صندوق بین‌المللی پول برای بررسی تعدادی از کشور‌ها از اقتصاد‌های مضطربی مانند لبنان، افغانستان و کره شمالی گرفته تا بهشت‌های مالیاتی ثروتمندی مانند موناکو، برمودا و جزایر کیمن، فاقد توانایی دسترسی به اطلاعات بوده است. با استفاده از داده‌های موجود، ۱۲ کشور با پیش بینی رشد فعلی صفر دغرب یا کم‌تر به شرح ذیل هستند:

آلمان

۱- آلمان با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی صفر درصد 

صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی سال ۲۰۲۴ خود را برای آلمان از آخرین به‌روز‌رسانی در ماه جولای، زمانی که رشد اقتصادی آن کشور ۰.۲ درصد پیش‌بینی شده بود، کاهش داده است. رقم سال ۲۰۲۵ نیز از ۱.۳ درصد به ۰.۸ درصد ناامیدکننده کاهش یافته است. چنین چشم انداز تیره و تاری نشان دهنده ضعف مداوم در تولید آلمان است که ناشی از هزینه‌های انرژی بالاتر، کمبود و نیروی کار ماهر است. سایر باد‌های مخالف شامل کاهش هزینه‌های مصرف کننده، کاهش بودجه فدرال و کاهش شدید قیمت املاک نیز در این روند تاثیرگذار بوده‌اند. "یواخیم ناگل" رئیس بانک مرکزی آلمان (بوندس بانک) هشدار داده که اگر دولت ترامپ تعرفه‌های سختی را بر کالا‌های اتحادیه اروپا اعمال کند، اقتصاد آلمان می‌تواند ضربه بزرگ تری را متحمل شود که باعث آغاز یک جنگ تجاری تلخ خواهد شد.

۲- نیوزیلند با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی صفر درصد 

رشد پیش بینی شده برای نیوزلند در سال ۲۰۲۴ نیز در آخرین پیش بینی صندوق بین المللی پول از ۱.۱ درصد به صفر کاهش یافته بود. اقتصاد این کشور عمدتا به دلیل نرخ‌های بهره بالا که بازار مسکن را راکد کرده، نرخ بیکاری را افزایش داده، مخارج مصرف کننده را کاهش داده و کسب و کار‌ها را تحت فشار قرار داده دچار رکود شده است. تعداد بی سابقه‌ای از نیوزیلندی‌ها در سال ۲۰۲۴ آن کشور را ترک کردند تا به دنبال یافتن فرصت‌های شغلی بهتر در نقاط دیگر جهان باشند. خوشبختانه، انتظار می‌رود که در سال ۲۰۲۵ با کاهش نرخ‌های بهره، اقتصاد آن کشور رشد کند و صندوق بین‌المللی پول رشد ۱.۹ درصدی را برای آن اقتصاد پیش‌بینی کرده است. اگرچه پیامد‌های غیرمستقیم هرگونه تعرفه گذاری از سوی ترامپ بر واردات کالا‌های خارجی به امریکا می‌تواند روند بهبود اقتصاد نیوزیلند را کاهش دهد.

۳- فنلاند با رشد تولید داخلی واقعی منفی ۰.۲ درصد 

رکود اقتصادی در فنلاند از پایان سال ۲۰۲۳ میلادی آغاز شد. نرخ‌های بهره بالا و کاهش صادرات، که این کشور به شدت به آن متکی است، تلفات سنگینی برای اقتصاد فنلاند به همراه داشته است. در نتیجه، انتظار می‌رود اقتصاد فنلاند در سال ۲۰۲۴ میلادی با کاهشی ۰.۲ درصدی مواجه شود. خبر خوب برای فنلاند آن است که آن کشور در حال خروج از رکود است. نرخ بهره در آن کشور در حال کاهش بوده و صادرات در حال افزایش است و انتظار می‌رود رشد در سال ۲۰۲۵ به ۲ درصد سالم برسد. با این وجود، نگرانی‌هایی درباره تاثیر تعرفه‌های ترامپ بر اقتصاد فنلاند نیز وجود دارد. 


بیشتر بخوانید:  اینفوگرافی/ مهم‌ترین اتفاقات سیاسی و اقصادی جهان در سال ۲۰۲۴


۴- ایرلند با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی منفی ۰.۲ درصد 

صندوق بین المللی پول پیش بینی سال ۲۰۲۴ خود را برای ایرلند به میزان قابل توجهی کاهش داده و این رقم را از ۳.۳ درصد در اکتبر ۲۰۲۳ به منفی ۰.۲ درصد در آخرین به روز رسانی خود کاهش داده بود. انقباض در بخش چندملیتی اقتصاد آن کشور در نیمه نخست سال ۲۰۲۴ عامل اصلی این کاهش بوده است. در جهت صعودی، رشد ۲.۲ درصدی برای ایرلند در سال ۲۰۲۵ پیش بینی می‌شود. این خوش‌بینی توسط عواملی مانند کاهش تورم، کاهش نرخ بهره و تقویت بازار کار تقویت می‌شود.

۵- اتریش با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی منفی ۰.۶ درصد 

پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که اقتصاد اتریش تا پایان سال ۲۰۲۴ میلادی ۰.۶ درصد کم‌تر از سال ۲۰۲۳ بوده و آن کشور را به دومین اقتصاد بد اروپا تبدیل کرده است. اتریش در دومین سال رشد منفی خود با کاهش صادرات، کاهش سرمایه‌گذاری و مخارج ضعیف مصرف‌کننده، و هم چنین با نرخ تورم و نرخ بهره بالا دست و پنجه نرم می‌کند. رئیس اتاق اقتصادی اتریش این پیش بینی را "یک زنگ خطر" برای کسب‌وکار‌ها در آن کشور به منظور بهبود رقابت پذیری قلمداد کرده است. اگرچه انتظار می‌رود اقتصاد اتریش در سال ۲۰۲۵ میلادی رشد متوسط ۱.۱ درصدی داشته باشد.

۶- استونی با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی منفی ۰.۹ درصد 

صندوق بین‌المللی پول در آخرین به‌روزرسانی خود، پیش‌بینی رشد اقتصادی استونی در سال ۲۰۲۴ را از منفی ۰.۵ درصد در ماه آوریل به منفی ۰.۹ درصد کاهش داده است. تهاجم روسیه به اوکراین بر اقتصاد استونی تأثیر منفی گذاشته است. با این وجود، از جمله عوامل اصلی تاثیر گذار در وضعیت اقتصاد فعلی آن کشور می‌توان به ضعیف بودن بهره وری و رقابت پذیری استونی همراه با تقاضای داخلی ضعیف آن کشور اشاره کرد. چشم انداز سال ۲۰۰۵ میلادی برای اقتصاد استونی با رشد ۱.۶ درصدی که انتظار می‌رود، بسیار بهتر است، اما چندین افزایش برنامه ریزی شده مالیات می‌تواند مخارج مصرف کننده را مختل کرده و روند بهبود اقتصاد آن کشور را تضعیف کند.

۷- یمن با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی منفی یک درصد 

جنگ داخلی که از سال ۲۰۱۴ میلادی در یمن جریان دارد اقتصاد آن کشور را ویران کرده است. علاوه بر تلفات جانی و ویرانی‌های گسترده، این درگیری زنجیره‌های تامین را متلاشی کرده، سرمایه گذاری خارجی را کاهش داده، تورم را افزایش داده و باعث بروز بسیاری از معضلات اقتصادی دیگر شده است. در نتیجه، از هر پنج یمنی، چهار نفر در فقر فرو رفته‌اند. اگرچه انتظار می‌رود اقتصاد آن کشور در سال ۲۰۲۵ میلادی ۱.۵ درصد رشد را تجربه کند، اما با توجه به چالش عظیمی که آن کشور تحت محاصره با آن مواجه است این یک گام کوچک رو به جلو خواهد بود.

کویت

۸- کویت با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی منفی ۲.۷ درصد 

پیش‌بینی شده بود که اقتصاد کویت در سال ۲۰۲۴ به میزان ۲.۷ درصد با کاهش رشد اقتصادی مواجه شود. مقصر اصلی این کوچک شدن اقتصاد را می‌توان به طور مستقیم به کاهش تولید نفت اوپک پلاس در اواخر سال ۲۰۲۲ میلادی در میانه نگرانی‌ها درباره تقاضای ضعیف برای حامل‌های انرژی نسبت داد. این رکود اقتصادی برای کویت بیش از اندازه بودن اتکای آن کشور حاشیه خلیج فارس به درآمد نفتی و نیاز مبرم آن کشور به تنوع بخشیدن به اقتصاد خود را برجسته ساخته است.

انتظار می‌رود که رشد اقتصاد کویت در سال ۲۰۲۵ به ۳.۳ درصد بازگردد چرا که اوپک پلاس قصد دارد در آوریل به تدریج قیمت نفت را افزایش دهد. با این وجود، افزایش قیمت‌ها در حال حاضر چند ماه به عقب رانده شده و کاهش قیمت تا سال ۲۰۲۶ تمدید شده است، که می‌تواند خبر بدی برای کویت باشد.

آرژانتین

۹- آرژانتین با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی منفی ۳.۵ درصد 

شوک درمانی "خاویر میلئی" رئیس جمهور آرژانتین که مجموعه‌ای از اصلاحات شدید در بازار آزاد با هدف تثبیت اقتصاد بیمار آرژانتین بوده، درد‌های مالی کوتاه مدت زیادی را در آن کشور ایجاد کرده است. یک سال پیش انتظار می‌رفت که اقتصاد آرژانتین در سال ۲۰۲۴ میلادی رشدی ۲.۸ درصدی را تجربه کند، اما صندوق بین المللی پول از آن زمان به این سو پیش بینی خود را در مورد رشد اقتصادی آرژانتین به منفی ۳.۴ درصد کاهش داده است. صندوق بین‌المللی پول نسبت به چشم انداز رشد آرژانتین برای سال ۲۰۲۵ خوش‌بین‌تر است زمانی که پیش بینی می‌شود با به ثمر نشستن اصلاحات اقتصادی میلئی، اقتصاد آرژانتین تا ۵ درصد رشد را تجربه کند. با این وجود، نرخ تورم آن کشور قرار است بسیار بالا باقی بماند.

۱۰- هائیتی با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی منفی ۴ درصد 

هائیتی در بحبوحه یک جنگ ویرانگر بین باند‌های تبهکار و یک بحران سیاسی طولانی مدت قرار دارد. نظم و قانون در آن کشور حوزه کارائیب کاملا از بین رفته و اقتصاد آن کشور در حال فروپاشی است. متاسفانه این فقیرترین کشور در نیمکره غربی، کماکان فقیرتر می‌شود به گونه‌ای که اقتصاد آن کشور در سال ۲۰۲۴ میلادی ۴ درصد کاهش را تجربه کرد.

سودان

۱۱- سودان با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی منفی ۲۰.۳ درصد 

 سودان از آوریل ۲۰۲۳ درگیر یک جنگ داخلی فاجعه بار است که اقتصاد آن کشور واقع شده در شرق آفریقا را ویران کرده است. مخارج نظامی در حال بلعیدن بودجه دولت سودان است و باعث تخریب زیرساخت‌ها و حوزه بازرگانی آن کشور شده است. واحد پول پوند سودان روند نزولی را طی کرده و نرخ تورم فوق العاده بالا در آن کشور رو به افزایش است.

نکته نگران کننده‌تر آن است که ۸.۵ میلیون سودانی همزمان با شدت گرفتن درگیری‌های نظامی در کشورشان با خطر قحطی رو‌به‌رو هستند. صندوق بین المللی پول اعلام کرده که اقتصاد سودان در سال ۲۰۲۴ میلادی ۲۰.۳ درصد کاهش را تجربه کرده است. رشد ۸.۳ درصدی برای آن کشور در سال ۲۰۲۵ پیش بینی شده، اما صندوق بین‌المللی پول این پیش‌بینی را با تکیه بر این فرض انجام داده که جنگ در سودان تا پایان سال ۲۰۲۴ به پایان می‌رسد. بنابراین، این رقم احتمالا کاهش خواهد یافت.


بیشتر بخوانید:  این کشورها بیشترین رشد اقتصادی را دارند


۱۲- سودان جنوبی با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی منفی ۲۶.۴ درصد

سودان جنوبی همسایه سودان نیز در وضعیت وخیمی به سر می‌برد و در درگیری‌های نظامی طولانی مدت و بروز سیل شدید آن کشور را به زانو درآورده است. درآمد‌های نفتی که سودان جنوبی به آن وابسته است به شدت کاهش یافته و نرم تورم از کنترل خارج شده و کمبود مواد غذایی در آنجا بسیار زیاد است و نیمی از جمعیت آن منطقه با گرسنگی شدید مواجه هستند. انتظار می‌رفت که تولید سودان جنوبی که سریع‌ترین اقتصاد در حال کوچک شدن در جهان بوده در سال ۲۰۲۴ میلادی به میزان ۲۶.۴ درصد کاهش یابد. وضعیت در سودان جنوبی به قدری ناامید کننده شده که دولت آن کشور به وضع مالیات برای عبور و مرور کامیون‌های کمک‌های بین المللی و نیرو‌های حافظ صلح سازمان ملل متحد متوسل شده است. 

 

سودان جنوبی

کشورهایی با سریعترین رشد اقتصادی در جهان

سریع‌ترین رشد اقتصادی در جهان در حال حاضر یک کیسه مختلط است. ما کشور‌هایی با نرخ رشد ۶ درصد یا بیش‌تر را برای برجسته کردن پویاترین کشور‌ها از نظر رشد اقتصادی در فهرست خود گنجانده‌ایم.

 در ادامه ۱۷ کشوری که به آن‌ها اشاره می‌شود به دلایل مختلف از افزایش درآمد‌های حاصل از گردشگری گرفته تا ثروت نفتی تازه کسب شده، توسعه اقتصادی سریعی را تجربه می‌کنند:

ارمنستان

۱- ارمنستان با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ۶ درصد 

هجوم مهاجران روس به ارمنستان به دلیل بروز جنگ در اوکراین باعث تقویت اقتصاد ارمنستان شده و مصرف داخلی و سرمایه گذاری در آن کشور را افزایش داده است. ارمنستان علیرغم اتکا به روسیه در تلاش است تا روابط نزدیک تری با اتحادیه اروپا برقرار و توازن ظریفی را بین دو قدرت ژئوپولیتیک ایجاد کند که باعث بروز معجزه‌ای در امور ملی و تجاری آن کشور خواهد شد. رشد ارمنستان برای سال ۲۰۲۴ میلادی ۶ درصد تخمین زده شده بود، اما پیش بینی می‌شود این رقم در سال ۲۰۲۵ به ۴.۹ درصد کاهش یابد حتی با این میزان کاهش نیز چنین عملکردی وضعیتی است که بسیاری از کشور‌های دیگر صرفا می‌توانند رویای آن را در سر بپرورانند.

۲- سنگال با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ۶ درصد 

اقتصاد سنگال در سال ۲۰۲۴ رشد ۶ درصدی را تجربه کرد و در سال ۲۰۲۵ میلادی نیز این میزان به ۹.۳ درصد افزایش خواهد رشد. این رشد که برای سایر کشور‌ها رشک برانگیز است ناشی از توسعه منابع هیدروکربنی آن کشور واقع شده در غرب آفریقا همراه با ایجاد فضای مساعد برای فعالیت اقتصادی است که با کاهش نرخ تورم مشخص می‌شود. علاوه بر این، اصلاحات جاری با هدف قرار دادن سنگال به عنوان یک اقتصاد نوظهور در دهه آینده، چشم‌انداز اقتصادی آن کشور را بیش‌تر تقویت می‌کند.

۳- اتیوپی با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ۶.۱ درصد 

اقتصاد اتیوپی در سالیان اخیر با سرعت زیادی در حال رشد بوده است. با این وجود، این رشد عمدتا در نتیجه سرمایه گذاری عمومی بوده که آن کشور را با بدهی‌های سنگین مواجه ساخته است. طرح اصلاحات اخیر آن کشور در عرصه اقتصاد کلان برای مقابله با این وضعیت و معضلات دیگر از جمله نرخ تورم بالا ارائه شده، اما دولت اتیوپی تلاش خود را برای تحریک بخش دولتی ضعیف آن کشور متوقف کرده است. با این وجود، صندوق بین‌المللی پول رشد حتی قوی‌تر ۶.۵ درصدی را برای اتیوپی در سال ۲۰۲۵ پیش‌بینی می‌کند.

۴- موریس با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ۶.۱ درصد 

جزیره موریس که توسط بانک جهانی به عنوان بهترین اقتصاد مدیریت شده در جنوب صحرای آفریقا مورد استقبال قرار می‌گیرد، یک اقتصاد ترکیبی پر رونق را توسعه داده است که شامل گردشگری، تولید پوشاک، خدمات فناوری اطلاعات و فعالیت‌های دیگر است. همچنین، موریس به لطف رژیم مالیاتی مطلوب خود به رشد ۶.۱ درصدی برای اقتصاد در ۲۰۲۴ ادامه داده است. با توجه به موقعیت منزوی آن ناحیه در اقیانوس هند این عملکرد بدی نبوده و نشان دهنده حکمرانی قوی و پایدار موریس و وجود روحیه کارآفرینی در آن منطقه است.

ویتنام

۵-ویتنام با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ۶.۱ درصد

اقتصاد ویتنام به عنوان یکی از برجسته‌ترین رهبران رشد آسیا در سالیان اخیر شکوفا شده است. این کشور بخش تولید و صادرات متنوعی را توسعه داده و از شرکت‌های غربی که از چین مجددا جذب می‌شوند سود می‌برند. هم چنین، ویتنام در عرصه اقتصاد دیجیتالی نیز در حال رشد است. با رشد طبقه متوسط و تمرکز بیشتر بر انرژی‌های تجدیدپذیر، چشم انداز اقتصادی ویتنام فوق العاده مثبت است. با توجه به این خوش‌بینی، صندوق بین‌المللی پول رشد ۶.۱ درصدی را برای سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ برای آن کشور واقع شده در جنوب شرقی آسیا پیش بینی کرده است.

۶- بنین با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ۶.۵ درصد 

بنین از نظر اقتصادی در وضعیت مناسبی قرار گرفته است؛ از موفقیت استراتژیک آن کشور در غرب آفریقا گرفته تا بخش موفق پنبه آن که بزرگترین صادرکننده آن محصول در قاره خود قلمداد می‌شود. سرمایه گذاری در زیرساخت‌ها و اصلاحات اقتصادی بستر را برای رشد و توسعه بیش‌تر بنین فراهم کرده است. با این وجود، آن کشور بدون چالش نیست و چالش اصلی پیش روی آن سطوح نسبتا بالایی از فساد و فقر است.

۶- ساحل عاج با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ۶.۵ درصد 

ساحل عاج در غرب آفریقا با رشد اقتصادی ۶.۵ درصد در سال ۲۰۲۴ پایگاه اصلی تولید کاکائو در جهان است. از دیگر عوامل مثبت برای اقتصاد آن کشور می‌توان به بخش نفت و گاز طبیعی در حال گسترش آن کشور، ارز ثابت مرتبط با یورو، افزایش مصرف داخلی و بازار سهام در حال رشد ساحل عاج اشاره کرد.

۷- جیبوتی با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ۶.۵ درصد 

بندر جیبوتی ستون اصلی اقتصاد این کشور واقع شده در در شرق آفریقاست که صندوق بین المللی پول رشد اقتصادی ۶.۵ درصدی را برای آن کشور پیش بینی کرده بود. سرمایه‌گذاری قابل توجه در زیرساخت‌های بندری برای جیبوتی که به دنبال تثبیت خود به عنوان یک مرکز تجاری جهانی بوده به مثابه موهبتی برای آن کشور محسوب می‌شود. همچنین، جیبوتی متعهد به توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر خود است و قصد دارد به اولین کشور آفریقایی تبدیل شود که به صورت ۱۰۰ درصدی از انرژی سبز استفاده می‌کند.

البته حمایت آن کشور از انصارالله یمن و تاثیری که بر کشتیرانی دریای سرخ و آن بندر می‌گذارد ممکن است سرمایه گذاران غربی را از جیبوتی دور کند. در همین حال، انعقاد یک توافق دریایی بین سومالی لند و اتیوپی می‌تواند تهدیدی برای جیبوتی به عنوان یک مرکز تجاری منطقه‌ای کلیدی باشد.


بیشتر بخوانید:  اینفوگرافی/ ۱۵ اقتصاد اروپایی که در سال ۲۰۲۴ سریع‌ترین رشد را داشتند


۸- قرقیزستان با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ۶.۵ درصد 

اقتصاد قرقیزستان در وضعیت عالی قرار دارد. تولید صنعتی آن کشور در سال گذشته به طور قابل توجهی افزایش یافته همان طور که صادرات و سرمایه گذاری‌های خارجی آن کشور افزایش یافته است. هم چنین، کوچک شدن حجم اقتصاد در سایه در قرقیزستان باعث افزایش درآمد مالیاتی آن کشور شده و چشم انداز کلی اقتصاد قرقیزستان را تقویت کرده است. رشد اقتصاد آن کشور محصور در خشکی در آسیای مرکزی به ۶.۵ درصد رسیده است. علیرغم آن که قرار است این رقم در سال ۲۰۲۵ کاهش یابد، اما کماکان در سطح ۵ درصد شناور باقی خواهد ماند.

تاجیکستان

۹- تاجیکستان با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ۶.۸ درصد 

یکی دیگر از کشور‌های با پسوند "اِستان" که رشدی استثنایی را تجربه می‌کند تاجیکستان است. اقتصاد این کشور در سال ۲۰۲۴ رشد ۶.۸ درصدی را تجربه کرده و در سال ۲۰۲۵ رشد ۴.۵ درصدی بیش تری را تجربه خواهد کرد. عوامل موثر در این رشد چشمگیر عبارتند از افزایش مخارج زیرساختی و افزایش درآمد صادرات طلا. دولت تاجیکستان اخیرا کشف ذخایر پرسود خاکی کمیاب را اعلام کرد که باعث شده آینده اقتصاد آن کشور روشن‌تر به نظر برسد.

هند

۱۰- هندوستان با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ۷ درصد 

صندوق بین المللی پول در تازه‌ترین گزارش خود از رشد ۷ درصدی اقتصاد هند در سال ۲۰۲۴ خبر داده است. کاهش هزینه‌های دولت و وام‌دهی بانکی احتمالا تا حدودی رشد را در سال ۲۰۲۵ با پیش‌بینی ۶.۵ درصد کاهش خواهد داد. هم چنین، هند با کاهش تقاضای مصرف کننده، سرمایه گذاری کم، و نرخ تورم و نرخ بهره بالا دست و پنجه نرم می‌کند. با این وجود، چشم انداز کلی اقتصاد هند مثبت است و آن کشور به خوبی در مسیر رسیدن به هدف خود برای تبدیل شدن به اقتصادی با درآمد متوسط رو به بالا تا سال ۲۰۴۷ قرار دارد.

۱۱- رواندا با رشد تولید ناخالص داخلی ۷ درصد

رواندا که در دهه ۱۹۹۰ میلادی در جریان نسل کشی به کلی ویران شد اکنون به عنوان یکی از بزرگترین موفقیت‌های اقتصادی آفریقا در قرن بیست و یکم ظاهر شده است. این کشور به سرعت صنعتی شده و اکنون صاحب تعدادی از صنایع پررونق از جمله صنایع تولیدی، گردشگری و خدمات مالی است. یک فرودگاه بین المللی ۲ میلیارد دلاری (۱.۶ میلیارد پوند) که قرار است در سال ۲۰۲۶ تکمیل شود، بدون شک به رشد اقتصادی و ایجاد شغل در آن کشور کمک خواهد کرد. با این وجود، نگرانی‌های فعلی درباره وضعیت حقوق بشر در آن کشور می‌تواند به طور بالقوه مانع از سرمایه گذاری خارجی شده و مانع توسعه بلند مدت اقتصادی رواندا شود.

گرجستان

۱۲- گرجستان با تولید ناخالص داخلی واقعی ۷.۶ درصد 

افزایش قابل توجه صادرات، سرمایه گذاری خارجی و گردشگری به رشد سریع اقتصادی گرجستان در چند سال اخیر کمک کرده است. اقتصاد آن کشور در سال ۲۰۲۴ رشدی ۷.۶ درصدی داشته و در سال ۲۰۲۵ رشدی ۶ درصدی خواهد داشت. با این وجود، رویکرد اخیر دولت گرجستان در همسویی با روسیه و تعلیق مذاکرات درباره عضویت آن کشور در اتحادیه اروپا خبر خوبی برای اقتصاد گرجستان نخواهد بود. این اقدام دولت گرجستان اعتراضات گسترده‌ای را در آن کشور برانگیخته است. 

۱۳- پالائو با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ۸.۱ درصد 

کشوری جزیره‌ای در اقیانوس آرام در قارهٔ اقیانوسیه، واقع در ۸۰۰ کیلومتری شرق فیلیپین که گردشگری صنعت اصلی آن است و ۴۰ درصد از تولید ناخالص داخلی آن کشور را تشکیل می‌دهد با بهبود در آن بخش پس از پایان پاندمی کووید مواجه بوده است. در واقع، هم اکنون تعداد گردشگرانی که به پالائو سفر می‌کنند به سطح پیش از کووید بازگشته است. رشد اقتصاد پالائو در سال ۲۰۲۴ به میزان ۸.۱ درصد پیش بینی شده بود و پروژه‌های زیربنایی نیز در این رشد نقش داشته‌اند از جمله بازسازی یک پل بزرگ با حمایت ژاپن که جزیره کورور مرکز پالائو را به جزیره مالاکای، محل بندر اصلی آن کشور متصل می‌کند.

 ۱۴- ساموآ با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ۹.۷ درصد

این کشور واقع شده در قارهٔ اقیانوسیه، اقیانوس آرام جنوبی، شمال تونگا و شرق والیس و فوتونا که همچون هاوایی، در یک نقطه دور افتاده از اقیانوس آرام واقع شده و یک جزیره گردشگری به شمار می‌رود از رونق گردشگری پس از پایان کووید -۱۹ سود می‌برد. افزایش تعداد بازدیدکنندگان به پلی نزی جزیره پراکنده در قسمت مرکزی و جنوبی اقیانوس آرام همراه با سایر شاخص‌های مثبت مانند افزایش حواله‌های خارج از کشور، کاهش تورم و مدیریت عاقلانه بدهی‌های دولت، عملکرد خوب ساموآ را پس از چندین سال انقباض اقتصادی افزایش داده است. در مجموع رشد آن ناحیه در سال ۲۰۲۴ میلادی ۹.۷ درصد بوده است.

۱۵- نیجر با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ۹.۹ درصد 

نیجر که سریع‌ترین رشد اقتصادی در قاره آفریقا را تجربه کرده در مسیر ثبت رشد تقریبا ۱۰ درصدی برای سال ۲۰۲۴ قرار داشته است. این رقم با توجه به کودتای رخ داده در نیجر در سال ۲۰۲۳ که آن کشور را منزوی کرد و به نفع اقتصاد نبود بسیار قابل توجه محسوب می‌شود. 

اگرچه نیجر به کشاورزی وابسته است، اما دارای ذخایر عظیم نفت است و یک خط لوله تازه با حمایت چین که از همسایگی بنین عبور می‌کند تسهیل کننده‌ای کلیدی برای رشد آن کشور واقع شده در غرب آفریقا بوده است.

ماکائو

۱۶- ماکائو با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ۱۰.۶ درصد 

گردشگری زیربنای اقتصاد ماکائو است و این بخش از زمان پایان کووید -۱۹ به این سو بهبود یافته است. تعداد بازدیدکنندگان از ماکائو شبه جزیره‌ای واقع شده در دریای جنوبی چین در آگوست ۲۰۲۴ به بالاترین حد خود یعنی ۳.۶۵ میلیون نفر رسید. در ماه اکتبر، کازینو‌هایی که برای قمار در آن منطقه واقع شده‌اند بالاترین درآمد ماهانه خود را از ژانویه ۲۰۲۰ گزارش کرده بودند. در نتیجه، رشد ۱۰.۶ درصدی برای آن منطقه تعجب آور نیست.

۱۷- گویان با رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ۴۳.۸ درصد 

کشوری واقع شده در شمال شرقی آمریکای جنوبی در منطقه کارائیب به لطف ذخائر عظیم نفت از رونق اقتصادی قابل توجهی برخوردار شده است. گویان در سال ۲۰۲۰ شروع به استفاده از این منبع زیرزمینی کرد. از آن زمان به این سو، سرانه تولید ناخالص داخلی گویان افزایشی دو برابری را تجربه کرده است. رشد آن منطقه در سال ۲۰۲۴ به رقم شگفت انگیز ۴۳.۸ درصدی رسیده است. با این وجود، علیرغم آن که به هر شهروند بالغ آن کشور پرداخت نقدی یکبار در سال ۱۰۰ هزار دلار گویان (۴۸۰ دلار امریکا، ۳۸۰ پوند استرلینگ) صورت می‌گیرد آن کشور باید کار‌های زیادی را انجام دهد تا اطمینان حاصل شود که ثروت نفتی گویان به نفع کل جمعیت آن کشور و نه صرفا تعداد اندکی از افراد ممتاز خواهد بود.

منبع:‌ ام اس ان

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تیپ خاص و جذاب بازیگر نقش سوجان در خیابان

عکس/ استایل جذاب و اروپایی شاهرخ استخری در ۴۴ سالگی

عکس/ احتمال استعفای نخست وزیر کانادا در ۷۲ ساعت آینده

عکس/ تتوی دست زن محسن کیایی نظر همه را جلب کرد

عکس/ مراسم عقد نوید محمدزاده و فرشته حسینی ۳ سال پیش

عکس/ تغییر شوکه کننده راجینی بازیگر فیلم ملکه مار‌ها پس از ۳۱ سال

عکس/ سرنوشت دردناک پسر بروسلی در ۲۸ سالگی

عکس/ غلامرضا تختی در بوئین زهرا پس از زلزله ۶۲ سال پیش

عکس/ مراسم عروسی ماه چهره خلیلی و ابراهیم اشرفی ۱۰ سال پیش

عکس/ چهره مردانه مازیار لرستانی در ۵۸ سالگی نظر همه را جلب کرد

عکس/ صفحه اینستاگرام غزل ماهور خواننده ایرانی مسدود شد

عکس/ سفر ناصرالدین شاه با کالسکه به انزلی ۱۵۴ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

چطور در دنیای دیجیتال تمرکز خود را حفظ کنیم؟

نارساخوانی در کودکان چیست؟

تحلیف ترامپ قیمت دلار را باز هم افزایشی می‌کند؟/ رانت‌خواران، مخالفان تک نرخی شدن ارز هستند

فیلم/ نخستین واکنش رئیس صداوسیما به شایعه بازداشت به دلیل استخراج رمزارز

عکس/ دعوای شهرام شکوهی و همسرش در لایو اینستاگرام

افزایش ۷۰ درصدی کارمزد جایگاه‌های CNG

فیلم/ ۷ سال دیگر هواپیما نداریم

نتانیاهو اعتراف کرد: محور ایران همچنان پابرجاست

جدول جدید واریز حقوق بازنشستگان منتشر شد

مدارس ابتدایی استان تهران سه‌شنبه غیرحضوری شد

سه داور مازندرانی در فهرست بین‌المللی ۲۰۲۵ فیفا

امضای پزشکیان پای یک مصوبه درباره روز شهادت ابراهیم رئیسی

شروع برنامه جناب خان با حضور محسن کیایی

واکنش ترامپ به استعفای ترودو

علی لاریجانی: وفاق با این قیمت دلار و گرانی بی‌معنیست

فیلم/ با گازوییل ارزان سیمان تولید می‌کنیم و به افغانستان می‌فرستیم تا علیه ما سد بسازد

تدابیر امنیتی تحریر‌الشام در اطراف سفارت ایران

زلزله ۵.۲ ریشتری در بوشهر

فیلم/ این تبلیغ مسی برای عربستان جالب و هدف‌مند بود

فیلم/ هشدار به مردم؛ مراقب تصادف صوری باشید

عکس/ مراسم عروسی احمد مهران فر و مونا فائزپور

موافقت ترامپ با توقف استرداد شهروند ایرانی

تسهیلات خدمتی برای سربازان متاهل

آمریکا برخی تحریم‌های سوریه را لغو می‌کند

فردا نخستین جلسه شورای عالی کار برای تعیین دستمزد کارگران

نظرات عجیب و اظهارات غریب علی پروین

فیلم/ تظاهرات خانواده‌های نظامیان بازداشت شده سوری

استعفای جاستین ترودو از نخست‌وزیری کانادا

میزان محبوبیت سه رییس‌جمهور اخیر ایران

حمید توفیقی سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی شد

۵ دستور مهمی که مسعود پزشکیان صادر کرد

بیمه معلم، راه یک ساله را ۹ ماهه طی کرد

شوک به استقلال؛ موسیمانه تهدید به جدایی کرد

آیا نخست‌وزیر عراق در سفر به ایران حامل پیام آمریکاست؟

آغاز ثبت‌نام در همایش ملی هوش مصنوعی و هوشمندسازی صنعتی

هسر عراقچی ناخن کار است؟ + عکس

واکنش علی مطهری به توهین یک مداح به اهل سنت

تکنولوژی چینی‌ها برای ترجمه لحظه‌ای افکار

مدارس فردا باز است؟

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

خبر خوش وزیر آموزش‌و‌پرورش برای فرهنگیان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۱۸ دی ۱۴۰۳/ کاهش قیمت دلار ادامه دارد؟

ادعای باشگاه پرسپولیس؛ رضا درویش محروم نیست

فیلم/ تصاویر دره عجیب برفی ژاپن

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۱۸ دی ۱۴۰۳/ ریزش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه

جزییات ثبت نام قطعی حج تمتع ۱۴۰۴

شرایط جدید حجاب در سوریه را اعلام شد

فیلم/ ادعای یک رسانه: حمید فرخ‌نژاد راننده اوبر شده است

دلیل بازگشت پرواز تهران- ایلام به مهرآباد چیست؟

آیا آلودگی هوا باعث بیماری آلزایمر شود؟