اقتصاد۲۴- هادی کیادلیری روز سه شنبه در جشنواره ملی تقدیر از پژوهشگران برتر سازمان حفاظت محیطزیست افزود: در همین بازه زمانی سه میلیون و ۶٠٠ هزار هکتار به اراضی باغی، کشت و دیم کشور اضافه شده است.
وی اظهارداشت: سوال این است حالا که این وسعت از طبیعت را از دست دادیم و به باغ و مزرعه تبدیل شدند، آیا به خودکفایی رسیدهایم؟ در حالی که امروزه واگذاری حتی یک وجب از خاک هم اشتباه است، بخش کشاورزی بیش از ٨٠ درصد منابع آبی کشور را مصرف میکند که باید در این روند بازبینی شود.
وی ادامه داد: همچنین ١٠٠ میلیون هکتار از اراضی کشور پروانه اکتشاف و فعالیت معدن گرفتهاند حتی برخی اعتراض میکنند چرا در مناطق حفاظت شده اجازه فعالیتهای معدنی داده نمیشود، این توسعه پایدار نیست که امروز از تمام داشتههای خود استفاده کنیم و به فکر نسل آینده نباشیم.
معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیطزیست تاکید کرد: علت این است که در حوزه علم و پژوهش خوب عمل نکردیم.
وی گفت: امروزه کشور با چالشها و مشکلات محیط زیستی زیادی روبهرو است البته این مشکلات همه جای دنیا وجود دارد، اما کشور ما به علت جغرافیای خاص و قرار داشتن در مرحله شتاب توسعه، بیشتر متاثر است به طوری که در برخی موارد به ورشکستگی رسیدهایم.
وی تاکید کرد: برای حل این مسائل دیگر روشهای سنتی جواب نمیدهد باید به سمت به روز کردن علم خود و استفاده از فناوریهای روز دنیا حرکت کنیم. محیطزیست زیربنای حیات موجودات است باید از آن به خوبی حفاظت کنیم.
کیادلیری افزود: اگر میخواهیم چالشهای محیط زیستی را برطرف کنیم چارهای جز توسعه پژوهش نداریم.
وی اظهارداشت: یکی از معضلات در این زمینه روش سنتی کشاورزی با هدف امنیت غذایی است، البته اگر درست اجرا شود مشکلی پیش نمیآید، اما زمانی که تاب آوری محیطزیست در این فرایند نادیده گرفته شود مشکل ساز میشود.
کیادلیری تاکید کرد: ما به ضرورت تحقیقات در راستای حفظ محیطزیست پی نبردیم در حالیکه در کشورهای توسعه یافته هیچ بخش اجرایی بدون تحقیق کاری انجام نمیدهد.
وی تصریح کرد: سوال این است این همه دانشگاه و مراکز تحقیقاتی داریم، اما چرا باز با این حجم مشکلات محیط زیستی مواجه هستیم؟ به نظر باید به این مسأله با دقت نظر بیشتری پرداخته شود، باید در نظر داشته باشیم که تحقیقات و پژوهشی که انجام میشود در فکر رفع حداقل یک مشکل محیط زیستی در کشور باشد.
کیادلیری افزود: قطعا یک سازمان به تنهایی نمیتواند از عهده حفاظت از محیطزیست برآید باید پژوهشگران و محققان در کنار سازمانهای مربوطه قرار گیرند، از سوی دیگر کمبود اعتبارات پژوهشی و گاهی مسایل سیاسی هم در این مسیر مشکل ساز است.
وی با تاکید بر اینکه تحقیقات در مسایل محیط زیستی بی رمق شده است، گفت: اگر نتوانیم در چنین شرایطی و با کمبود بودجه تحقیقاتی پژوهش را نظامند کنیم به نتیجه نخواهیم رسید.
وی گفت: متاسفانه شاهد تعطیل شدن برخی از دانشکدهها و مراکز تحقیقاتی محیط زیستی و منابع طبیعی هستیم، آیا مشکلات محیط زیست کشور حل شده که ابن مراکز تعطیل میشوند؟ باید به علم و پژوهش اهمیت بدهیم در غیر اینصورت مشکلات به حدی بزرگ میشوند که قابل حل نخواهند بود.
همچنین رئیس پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار گفت: برای مقابله با چالشها ابرچالشهای محیط زیست مانند آلودگی هوا، تغییر اقلیم، انواع بیماریهای حیات وحش نیازمند تقویت پژوهش و کارهای تحقیقاتی هستیم.
جلیل بادام فیروز افزود: در این راستا باید دانش خود را به روز کنیم و موضوعات پژوهشی در راستای رفع این چالشها باشد.
بیشتر بخوانید:پارک جنگلی سیسنگان مازندران را ببینید+ عکس
وی اظهارداشت: اعتقاد داریم سازمان حفاظت محیطزیست علاوه بر نقش نظارتی، در ابعاد و سطوح بالاتر باید برای تصمیم سازان در زمینه حفظ محیطزیست فکر تولید کند بنابراین برای ایفای درست این نقش باید یافتههای خود را به روز کنیم.
بادام فیروز گفت: جشنواره پژوهشگران برتر هم با همین هدف شکل گرفت و فعالیت آن از سال ١۴٩٨ آغاز شد.
وی اظهارداشت: بعد از اعلام فراخوان ۶۶ پروژه، اثر، اداره کل و فرد در زمینههای مختلف محیط زیست انسانی، طبیعی، تنوع زیستی و آموزش برای شرکت در جشنواره اعلام آمادگی کردند که بعد از داوری چهار پژوهشگر، یک کتاب، ٢ اداره کل، یک محیط بان، یک پژوهشگر ارتباط با صنعت و چهار پژوهشگر شایسته تقدیر انتخاب و معرفی شدند.
در پایان این مراسم ٢ تفاهم نامه میان پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار سازمان حفاظت محیطزیست و دانشگاه تهران و دانشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی به امضا رسید. همچنین از پوستر پروژه احیای آبسنگهای مرجانی رونمایی شد.