اقتصاد۲۴-عوامل متعددی از جمله کاهش ریسکهای سیستماتیک، انتشار اخبار مثبت در حوزههای کلیدی مانند منتفیشدن استیضاح وزیر اقتصاد، تجدیدارزیابی دارایی شرکتهای خودروسازی و عرضه ارز پتروشیمیها در بازار توافقی، از محرکهای اصلی افزایش تقاضا در بازار بهشمار میروند، همچنین نزدیکشدن به زمان انتشار گزارشهای فصلی شرکتها، توجه سرمایهگذاران را به سمت نمادهایی با عملکرد مالی مطلوب جلب کردهاست. در مجموع، تحلیلها نشان میدهد بازار سرمایه همچنان ظرفیت رشد بیشتر را دارد. ورود نقدینگی پایدار، حمایت سیاستگذاران از بازار و تاثیر افزایش نرخ ارز بر سودآوری شرکتها، از مهمترین عواملی هستند که میتوانند به تداوم این روند صعودی کمک کنند. اگر این عوامل بهدرستی مدیریت شوند، بورس میتواند به کانال بالاتر ارزش معاملات حرکت کند و اعتماد سرمایهگذاران را بیش از پیش جلب کند.
بازار سرمایه روز سهشنبه شاهد رشد قابلتوجهی بود و شاخصکل با صعود به محدوده ۲.۹میلیون واحد، رکوردشکنیهای خود را ادامه داد. ارزش معاملات خرد بازار به بیش از ۱۲هزارمیلیاردتومان رسیدو تراز خرید و فروش حقیقیها در سهام و صندوقهای سهامی نیز مثبت ۱۰۸۱میلیاردتومان ثبت شد. یکی از نکات برجسته معاملات این روز، بهبود سرانه خرید و فروش اشخاص حقیقی در ۵۰شرکت بزرگ بورسی بود که نسبت به روزهای گذشته بهترتیب به ۴۸.۷میلیونتومان دربرابر ۴۵.۱میلیونتومان افزایشیافت
حسن حسیننیا، تحلیلگر بازار سرمایه، در اینخصوص اظهار کرد: «بهنظر میرسد ورود نقدینگی به بازار سهام همچنان به لطف کاهش ریسکهای سیستماتیک ادامه دارد. کاهش احتمال استیضاح و تغییر وزیر اقتصاد نیز میتواند بهعنوان خبری امیدوارکننده برای سرمایهگذاران بازار سهام تلقی شود.» وی همچنین به اهمیت عرضههای اولیهای که در روزهای آتی موردتوجه بازار قرار خواهند گرفت، اشاره کرد و گفت: «عرضههای اولیه بزرگ به دلیل ارزش بالای داراییها میتوانند نگاه جامعه را به سمت بورس معطوف کنند. ورود این عرضهها نهتنها ارزش داراییهای برخی هلدینگها و شرکتهای مطرح بازار را بهروز میکند، بلکه جذابیت آنها را برای سرمایهگذاران افزایش میدهد. همچنین اخبار پیرامون تجدیدارزیابی داراییها از مهمترین عوامل جلبتوجه سهامداران به برخی نمادها است.» حسیننیا در ادامه افزود: «در شرایط فعلی، تثبیت ارزش معاملات در کانال ۱۰هزار میلیاردتومانی نشانگر روند مثبت بازار است. با توجه به اخبار بنیادی و پارامترهای مذکور، بازار سرمایه پتانسیل صعود به کانال ارزش معاملات ۲۰هزارمیلیاردتومانی را در افق مثبت پیشروی خود دارد.» او در پایان تاکید کرد؛ استمرار ورود نقدینگی و اخبار مثبت میتوانند نقش بسزایی در رشد بیشتر بازار سرمایه ایفا کنند.
محمد خبریزاد، تحلیلگر بازار سرمایه نیز با بیان اینکه «روز گذشته بازار سرمایه عملکرد جذابی داشت که برای تحلیل آن نیاز به بررسی روندهای گذشته است»، گفت: «در روزها و هفتههای ابتدایی رشد بازار، سهام شرکتهای بزرگ، شاخصساز و بهویژه دلاریها موردتوجه سرمایهگذاران قرارگرفتند. به مرور زمان، این تمرکز به سمت سهام کوچکتر، خصوصا سهام ارزنده، تغییر جهت داد. در چند روز اخیر نیز بازار به سمت سهام کوچکتر متمایل شده و جابهجایی میان نمادها در حال رخدادن است.» این تحلیلگر با تاکید بر اینکه طی این مدت پولی از بازار خارج نشدهاست، گفت: «حتی در روزهایی که حجم عرضه بالا بود، نقدینگی بین نمادها و صنایع مختلف جابهجا میشد. این موضوع نشاندهنده جریان نقدینگی مثبت و اعتقاد فعالان بازار به تداوم رشد بازار است.»
بیشتر بخوانید:محرکهای شاخص بورس برای عبور از رقم ۳ میلیونی
خبریزاد افزود: «روز گذشته انتشار اخبار مثبتی همچون منتفیشدن استیضاح وزیر اقتصاد، تجدیدارزیابی دارایی خودروسازها و عرضه ارز پتروشیمیها در بازار توافقی باعث ایجاد موج جدید تقاضا شد. این تقاضا شامل نمادهای کوچک و بزرگ با پتانسیل رشد بالا بود که سودآوری آنها توجیهکننده قیمتهای فعلی است. نتیجه این عوامل، رشد کلی بازار بود؛ بهطوری که حدود هزارمیلیاردتومان ورود پول ثبت شد و ارزش معاملات به حدود 12.5هزارمیلیاردتومان رسید. تمام این موارد نشان میدهد؛ بازار سرمایه همچنان پتانسیل رشد دارد.» وی درخصوص چشمانداز آینده بازار ادامهداد: «با نزدیکشدن به انتهای دیماه، انتشار گزارشهای فصلی پاییز شرکتها میتواند جهتدهنده تقاضا در بازار باشد. انتظار میرود نمادهایی که گزارشهای مطلوب و جذابی ارائه میکنند، موردتوجه قرار گیرند. بررسیها حاکی از آن است که فروش و درآمد حدود ۷۵درصد شرکتها در پاییز امسال نسبت به فصول گذشته افزایش یافتهاست. اگر حاشیه سود شرکتها تغییر چشمگیری نداشتهباشد، سودآوری آنها در پاییز نسبت به فصول گذشته رشد خواهدداشت. این مساله موجب جذب تقاضای بیشتر به سمت این نمادها شدهاست.» این تحلیلگر معتقد است بازار سرمایه چند پتانسیل اساسی برای رشد دارد.
او درخصوص این ظرفیتها گفت: «اثرگذاری افزایش نرخ ارز بر بخش فروش و صورت سود و زیان شرکتها، بحث تجدیدارزیابی داراییها که در برخی صنایع توجه ویژهای به آن میشود و موضوع نرخ بهره که هرچند کمرنگتر بهنظر میرسد، اما تعیینتکلیف آن در بهمنماه، بهویژه سپردههای 30درصدی سالگذشته، اهمیت دارد؛ نکات قابلتوجهی درخصوص تداوم روند روبهرشد بازار هستند.» خبریزاد در تحلیل ادامه روند فعلی نیز گفت؛ بهنظر میرسد جریان ورود نقدینگی به بازار همچنان پایدار باشد. وی معتقد است «فروش و درآمد شرکتها در فصل پاییز امسال نشاندهنده رشد قابلتوجهی نسبت به فصلهای گذشته است. بررسیها نشان میدهد حدود 75درصد شرکتها عملکرد مالی بهتری در پاییز امسال نسبت به فصول گذشته داشتهاند که این موضوع میتواند به افزایش تقاضا برای نمادهایی که گزارشهای قوی ارائه میدهند، منجر شود.»
وی افزود: «همچنین اثرگذاری افزایش نرخ ارز بر فروش و صورت سود و زیان شرکتها، موضوع تجدیدارزیابی داراییها و سیاستهای حمایتی دولت و بانکمرکزی از بازار سرمایه از دیگر عواملی هستند که میتوانند به تداوم روند مثبت بازار کمک کنند، اگرچه نرخ بهره همچنان موضوعی مهم است و تعیینتکلیف سپردههای 30درصدی سالگذشته در بهمنماه میتواند تاثیرگذار باشد، اما بهنظر میرسد سیاست کلی دولت و بانکمرکزی در جهت تقویت بازار سرمایه باشد. بهطور کلی، تا زمانیکه سودآوری شرکتها توجیهکننده قیمتهای فعلی باشد و جریان نقدینگی در بازار حفظ شود، انتظار میرود روند مثبت بازار سرمایه ادامه یابد.»