تاریخ انتشار: ۱۰:۱۱ - ۲۴ دی ۱۴۰۳

چه کسی از گستردگی ایران باستان می‌ترسد؟

وقتی از ایران‌زمین حرف می‌زنیم منظور ما جغرافیای سیاسی امروز نیست و اشاره اصلی به فلات ایران است که از شمال به سواحل دریای کاسپین و رشته کوه‌های البرز، از غرب به رشته کوه زاگرس، از جنوب به سلسله جبال بارز و از شرق به رشته کوه هندوکش محدود می‌شود

چه کسی از گستردگی ایران باستان می‌ترسد؟

اقتصاد۲۴- آزمایش DNA برخی اتباع کشور ترکیه نشان می‌دهد ایرانی هستند! این تیتر هفته گذشته همراه با ویدئو‌های مرتبط آن در شبکه‌های اجتماعی چرخید و پربازدید شد.

دو ویدئو که جدید هم نیستند، دو زن را نشان می‌دهد که نتایج آزمایش دی‌ان‌ای خود را جلوی دوربین می‌خوانند و اعلام می‌کنند ۷۰ درصد یا بیشتر ایرانی هستند و خیلی کمتر ترک تبار. یکی از آنها اهل باکو و دیگری اهل ترکیه است.

پس از استقبال کاربران ایرانی از این دو ویدئو، دو سایت هم آنها را بازنشر کرد و سایت فکت‌نامه گزارشی منتشر کرد تا ثابت کند مبنای این ویدئو‌ها غیرعلمی و نتایج‌شان اشتباه است. فکت‌نامه سایتی است که هم در انتخاب نام و هم در روش بررسی، ادعای کار علمی، مستند و قابل اتکا دارد ولی گزارشی که در این مورد نوشته است به یک سوگیری بیشتر شباهت دارد و روش آن نه علمی است و نه در حد یک گزارش تحقیقی مستند.

در ادامه این موضوع را بر اساس مقاله‌های دانشگاهی بررسی می‌کنیم تا بدانیم چرا مطلب فکت‌نامه غلط است.

فلات ایران کجاست؟ ایرانی باستان کیست؟

وقتی از ایران‌زمین حرف می‌زنیم منظور ما جغرافیای سیاسی امروز نیست و اشاره اصلی به فلات ایران است که از شمال به سواحل دریای کاسپین و رشته کوه‌های البرز، از غرب به رشته کوه زاگرس، از جنوب به سلسله جبال بارز و از شرق به رشته کوه هندوکش محدود می‌شود؛ یعنی غیر از ایران، شامل افغانستان، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، تاجیکستان، ترکیه و عراق امروزی می‌شود.

در حالی‌که فکت‌نامه با اطمینان شباهت ژنتیکی مردم ترکیه و آذربایجان با ایرانی‌ها را رد می‌کند و در بخشی دیگر از گزارش خود می‌نویسد: آزمایش‌های «دی‌ان‌ای تبارشناسی» نژاد یا قومیت خاصی را مشخص نمی‌کنند، بلکه تنها مناطق جغرافیایی و واحد‌های سیاسی (فعلی) را که دی‌ان‌ای فرد بیشترین شباهت را با جمعیت ساکن در آنها دارد، نشان می‌دهند؛ بنابراین شباهت احتمالی DNA افرادی که آزمایش داده‌اند با ایرانی‌ها و سایر مردمان امروز و هزاران پیش ساکن در فلات ایران کاملا طبیعی است و دلیلی برای انکار و رد آن وجود ندارد.


بیشتر بخوانید:کشف معماری ۴۵۰۰ ساله در شرق ایران


شش نفر از محققان باستان‌شناسی و علوم ژنیتک سال ۱۳۹۶ مقاله‌ا‌ی با نام «بازنگری ورود آریایی‌ها به فلات ایران در پرتو آگاهی‌های جدید ژنتیکی» در مجله پژوهش‌های انسان‌شناسی ایران به چاپ رسانده‌اند. این مقاله که بر اساس تعداد زیادی منبع فارسی و انگلیسی نوشته شده است، شباهت ژنتیکی و دی‌ان‌ای بین ساکنان یک محدوده‌ی جغرافیایی را تایید می‌کند و تفاوت زبان و قومیت را به معنی تفاوت‌های تبارشناسی نمی‌داند.

مطالعات ژنوم میتوکندریایی مردمان امروزی ایران حاکی از این است که تمامی مردمان ایرانی به طرز مشهود و قابل تأملی از منظر زیستی با یکدیگر شباهت داشته و تفاوت‌های فرهنگی و زبانی موجود فاقد ریشه‌های زیست‌شناختی است. (فرجادیان و همکاران ۲۰۱۰)

مردمان ایرانی در عین حالی که فاصله ژنتیکی اندکی با یکدیگر دارند، در تصویری بزرگ‌تر به‌صورتی کاملاً مستقل در منطقه قرار داشته و فاصله ژنتیکی معنی‌داری با آناتولی و لوانت دارند و همزمان بیشترین قرابت را با مردمان قفقاز نشان می‌دهند.

آناتولی بخش شرقی ترکیه و هم‌مرز با یونان است و قفقاز شامل آذربایجان، ارمنستان، گرجستان و بخش‌هایی از ایران و روسیه است که در محدوده‌ی فلات ایران قرار می‌گیرند. نام بردن از کشور‌های امروزی به دلیل آشنا بودن آنهاست و طبیعتا مرز‌های جغرافیایی و سیاسی امروز مشخص‌کننده محدوده‌های حرکتی و مهاجرتی اقوام گذشته نیستند.

شباهت آذری‌ها با گیلانی‌ها و مازندرانی‌ها

در همین مقاله آمده است:

در قفقاز پژوهش روی مردمان ارمنی که زبانشان به شاخه‌ای از زبان‌های هند و اروپایی تعلق دارد و ترک‌زبان‌ها نشان داده که این دو جمعیت با وجود دو زبان کاملاً متفاوت هیچ اختلاف معنی‌دار زیستی با یکدیگر ندارند (ناسیدزه و همکاران، ۲۴۴۴؛ شونبرگ و همکاران، ۲۴۱۱) همین مسئله در مورد کرد‌ها و گرجی‌ها با دو زبان با دو ریشه کاملاً متفاوت به روشنی مشهود بوده و هر دو از منظر جمعیتی و ژنتیکی کاملاً شبیه به یکدیگر هستند.

این بخش و نیز پاراگرافی که در ادامه می‌آید به دو منبع پژوهشی دیگر ارجاع می‌دهد و تایید دیگری بر شباهت ژنوم ساکنان این خطه با وجود تفاوت‌های قومی و زبانی است.

تمامی مردمان ساکن در ایران صرف‌نظر از تفاوت در گویش و زبان، از نگاه ژنتیکی بسیار به یکدیگر شبیه هستند و هیچ اختلاف معنی‌دار ژنتیکی بین جمعیت‌های مختلف زبانی (خواه هند و اروپایی و خواه سامی یا ترکی) در ایران وجود ندارد.


بیشتر بخوانید:عکس/ کشف مقبره ۴ هزارساله پزشک جادوگر فرعون


مردمان ترک‌زبان ایران از نظر فراوانی هاپلوگروه H بر روی ژنوم میتوکندریایی همچون دیگر مردمان ایرانی بوده و اختلاف بارزی با مردمان آسیای مرکزی (جایی که منشأ زبان تُرکی بدان نسبت داده شده است) دارند (اصغرزاده و همکاران، ۲۴۱۱) همین امر در مورد اقوام مازندرانی و گیلک صادق بوده و پژوهش‌های ژنتیک نشان داده که این مردمان در وهله نخست با دیگر جمعیت‌های ایران رابطه‌ای نزدیک داشته و بیشترین فاصله ژنتیکی را با مردمان آسیای مرکزی دارند.

چه کسی از نژادپرستی حرف زد؟

فکت‌نامه با ادعای تحلیل و بررسی علمی، به منابع و مقاله‌های علمی و دانشگاهی ارجاع نمی‌دهد. پیوند‌های گزارش به مطالب و منابع ژورنالیستی، صفحات ویکی‌پدیا و صفحه فروش و معرفی کتاب در آمازون است. از سوی دیگر گزارش نوعی مغلطه نیز هست، چون در بخش «مفهوم «نژاد» در تفسیر آزمایش تبارشناسی چقدر اعتبار دارند» بنا را بر تفاوت نژادی و برتری نژادی گذاشته است، نکته‌ای که هیچ ربطی به ویدئو‌های منتشر شده ندارد. نویسنده با همین مبنای غلط به جای گزاره‌های علمی و پزشکی برای یک موضوع علمی، سراغ گزاره‌های علوم انسانی رفته است. در این بخش حتی به بیانیه نژاد گزارشگر یونسکو استناد شده که طبیعتا ارتباطی با مباحث بیولوژیک و زیست‌شناسی ندارد.

از بین کسانی که در این گزارش به نام‌شان اشاره شده، فقط Richard Lewontin زیست‌شناس و بیولوژیست است که فقط به نقل قولی از او درمورد تفاوت بین افراد یک گروه نژادی گفته و در عین حال اشتراک ژنتیکی بین ساکنان یک محدوده جغرافیایی را رد نکرده است. فکت‌نامه در نقل قول از این فرد هم ادعای خود را اضافه کرده و هرچند در کروشه قرار داده است، خواننده را در راستای هدفش سوق می‌دهد و توجه به تبارژنتیکی را به نژاد پیوند می‌زند.

چه کسی از گستردگی ایران باستان می‌ترسد؟

چرا فکت‌نامه معتبر نیست؟

انتشار این مطلب فکت‌نامه واکنش‌های زیادی را در توییتر به دنبال داشت و کاربران ادعا‌های آن‌را نقد و رد کردند. کاربران این مطلب غیرمستند و غیرعلمی را در پیوستگی با مسیر فکت‌نامه تعبیر کردند. هرچند فکت‌نامه این پست را حذف کرده است، ولی پیش‌تر اعلام کرده بود:

در ماه‌های پیش‌رو و با همکاری تلویزیون ایران اینترنشنال، برخی درستی سنجی‌های فکت‌نامه در قالب ویدئو‌های کوتاه ۱ دقیقه‌ای از این تلویزیون پخش خواهند شد.

همکاری با یک تلویزیون فارسی‌زبان سعودی و انتشار مطالبی با تمرکز بر ایران را نمی‌توان یک رفتار رسانه‌ای غیرجانبدارانه دید و برعکس، رویکرد‌های ضدایرانی دور از ذهن نخواهد بود. همچنین به یاد بیاوریم در طول ماه‌های گذشته بار‌ها خبر‌هایی درمورد کشف آثار باستانی در ترکیه منتشر شده که مشخصا روشی برای تاریخ‌سازی است ولی فکت‌نامه لازم ندانسته آنها را بررسی و صحت‌سنجی کند.

منبع: فرازدیلی
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

ادعای تهران تایمز در مورد احتمال جانشینی سید مجتبی خامنه‌ای

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های شرکت کیا در بازار ایران + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ سلفی جالب پژمان جمشیدی، رعنا آزادی‌ور و بهاره کیان افشار در یک سواری

عکس/ مراسم عروسی لاکچری اللهیار صیادمنش در استانبول

عکس/ تغییر چهره ارغوان سریال زمانه پس از ۱۲ سال

عکس/ منظرۀ برفی شهر سقز دوران ناصرالدین شاه ۱۳۰ سال پیش

عکس/ انتقادات تند ترامپ از مدیریت بحرانِ آتش سوزی لس آنجلس

عکس/ سلفی اخمو سهراب گل‌تپه‌ای در پشت صحنه سریال سوجان

عکس/ تغییر چهره علی کوچولو دهه شصتی‌ها پس از ۴۰ سال

عکس/ تغییر چهره باورنکردنی غول بنی ضبه سریال مختارنامه

عکس/ تغییر شوکه کننده هما سریال پایتخت همه را متعجب کرد

اینفوگرافی/ طلا صدرنشین کالا‌های وارداتی شد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

امضای تفاهم‌نامه همکاری بانک ملی ایران با قوه قضاییه

همکاری‌های هلدینگ خلیج‌فارس و بانک ملت گسترش می‌یابد

عکس/ گریم متفاوت ارسطو، هما و رحمت در سریال پایتخت ۷

شش سد کمتر از ۱۰ درصد آب دارد

حضور بیش از ۱۴۰ شرکت کننده در نمایشگاه ایران پتروکم ۲۰۲۵ درکیش

عکس/ قاب بانمک سیامک انصاری و مهران غفوریان در سفر شمال

باز زنده‌سازی بافت سفین قدیم با دستور کبیری

آیا امیرعلی اکبری توله شیر را به محیط زیست تحویل داد؟

فیلم/ ادعای عجیب سخنگوی وزارت خارجه درباره نفت ایران در چین

دوره آموزشی «آشنایی با مفهوم دیتاورهاوس و کاربرد‌های آن» برای مدیران بیمه دی برگزار شد

افتخارآفرینی ملی‌پوشان کاراته بیمه تعاون در رقابت‌های جهانی

ارتباط مشتریان با بیمه سینا ۲۴ ساعته شد

عکس/ تیپ متفاوت نرگس سریال لیسانسه‌ها همه را شوکه کرد

جشنواره بزرگ بیمه ملت به مناسبت روز پدر / تخفیف ۶۰ درصدی بیمه بدنه خودرو

۵ مصدوم غایبان دیدار با پرسپولیس

عکس/ مرز مشترک اسلواکیه، اتریش و مجارستان پشت این میز سه نفره

هشدار به کاربران درباره جعلی بودن کیف پول دیجیتال

عکس/ استایل جذاب سهراب سریال سوجان در باشگاه

عکس/ بازسازی تجریش ۲۰۰ سال پیش با هوش مصنوعی

عکس/ رائفی‌پور چهره زن مکرون را به تمسخر گرفت

قیمت میلیونی میوه‌های لاکچری در بازار

در باشگاه پرسپولیس چه خبر است؟

عکس/ حمام هزار رنگ سلطان امیر احمد کاشان بازمانده از ۲۰۰ سال پیش و دوران قاجار

عکس/ میدان انقلاب تهران ۵۲ سال پیش

پرسپولیس قسط اول انتقال عبدالکریم را کجا گرفت؟

آیا حشد الشعبی در وزارت دفاع عراق ادغام می‌شود؟

فیلم/ روایت عجیب پیمان قاسم‌خانی از بازی در سریال بازنده

عکس/ آبشار باران کوه گرگان قسمتی جدا شده از بهشت!

دردسر دختری به نام چچیلیا سالا برای پرسپولیس

عکس/ قاب صمیمی از ریحانه پارسا، لعیا زنگنه و مهدی سلطانی

ماجرای تعویق بازگشت ستاره خارجی استقلال چه بود؟

اینفوگرافی/ افزایش ۵ برابری قیمت سکه در ۳ سال از ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳

فیلم/ پزشکیان: به جای جوانان باید با ما مسوولان برخورد شود

پیش‌بینی جدید درباره قیمت مسکن تا پایان سال ۱۴۰۳

عکس/ قاب ماندگار پدر و پسری عابدزاده کنار اسطوره بایرن مونیخ

جدیدترین هزینه‌های خرید خانه در چابهار و مکران، دی ماه ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ علیرضا بیرانوند: دلم نمی‌خواهد مربی شوم

اینفوگرافی/ ۲۰ کشور با بالاترین آمار تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۴

پرسپولیس گزینه داخلی مدنظر دارد؟

عکس/ استاد کمال‌الملک در میان جمعی از شاگردانش ۱۲۷ سال پیش

بلوای گریلند؛ شوخی ترامپ یا بازی آمریکایی با کارت ناتو/ آیا کانادا، گرینلند و پاناما آمریکایی می‌شوند؟

فیلم/ آتش به محله‌های ایرانی‌نشین لس‌آنجلس رسید

عکس/ تخریب بیش از ۳ هزار مجسمه حافظ اسد در سوریه

واکنش پزشکیان به ایجاد محدودیت برای خاتمی و رنانی

چهار گزینه مهم سرمربیگری پرسپولیس

فیلم/ فریاد‌ها و حرف‌های عجیب کوچک زاده درباره لس آنجلس و غزه در مجلس

دغدغه اساسی سازمان بورس رشد و پیشرفت است

فیلم/ تاکید دوباره پزشکیان بر اجرای سیاست‌های رهبری

معامله یک میلیون و ۵۷۹ هزار تن محصول در بورس کالا

دستور تخلیه لس آنجلس صادر شد