اقتصاد۲۴- عملکرد برخی از صندوقهای بورسی نیز قابلتوجه بودهاست. تغییرات سیاسی در آمریکا و حضور ترامپ در کاخسفید، نمیتواند بر روند متغیرهای اقتصادی در دنیا و ایران و بر بازارهای مالی بی تاثیر باشد. از سوی دیگر، اخباری که از مذاکرات سازنده میان ایران و اروپا شنیده میشود، اهالی بازار را امیدوارتر نگه داشتهاست، ضمن آنکه اعلام رسمی خبر توافق حماس و اسرائیل نیز میتواند تنور معاملات را گرمتر کند، با اینحال بهنظر میرسد طی هفته آینده، وزن تحولات سیاسی در آمریکا بر بازار سهام بیشتر باشد و بازار سهام با افت و خیزهایی همراه شود.
P/E بازار در حالی بهطور میانگین به حوالی ۸واحد رسیدهاست که این نسبت تحتتاثیر دو متغیر مهم، از محدوده ۶واحد روند افزایشی را آغاز کردهاست. اول انتظارات از افزایش نرخ دلار نیمایی بود که بعدها با حذف این بازار و راهاندازی بازار جدید، فاصله قیمتی دلار توافقی با دلار بازار آزاد به محدوده ۲۰درصد سقوط کرد. تا زمانیکه این اختلاف زیاد نشود و بهطور میانگین اختلاف قیمتی دو شاخص ارزی به زیر ۲۰درصد برسد، به لحاظ اقتصادی نگرانی درخصوص بازار وجود ندارد. یکی دیگر از متغیرهای اثرگذار بر روند بازار سهام، کاهش ریسکهای سیاسی پس از انتخابات آمریکا بود. اهالی بورس تهران همچنان معتقدند؛ با فرض ثبات در متغیرهای سیاسی میتوان P/E بازار را در محدودههای فعلی حفظ کرد. تنها عاملی که بورسیها را در معرض خطر قرار میدهد، تنشهای میان ایران و آمریکا است که میتواند طی روزهای آینده با حضور ترامپ در کاخسفید افزایش یابد، بنابراین اگر عوامل سیاسی بهطور موثر به تنش جدی ختم نشود، در کوتاهمدت میتواند شاخصهای بازار سهام را با توقفی موقت همراه کند، با اینحال بازار حاضر نیست از تاثیر رشد ۶۵درصدی دلار توافقی و تاثیر آن بر سود خالص شرکتها صرفنظر کند. گزارشهای ۹ماهه که اخیرا منتشر شدهاست نیز حکایت از آن دارد که سود خالص برخی از شرکتها در مقیاس ۹ماه اخیر نسبت به مدت مشابه سالقبل، بهبود یافتهاست.
بررسی عملکرد صندوقهای بورس نشان میدهد؛ درمیان صندوقهای سهامی فعال در بازار سهام طی هفته قبل، صندوق تمشک با بازدهی ۳ درصدی بهترین عملکرد را درمیان صندوقها داشتهاست، پس از آن صندوق پرتو و ثنا بازدهی بیش از ۲ درصد داشتند، با اینوجود برخی از صندوقهای اهرمی افت قابلتوجهی را تجربه کردند. صندوق اهرم با کاهش قیمت بیش از ۵ درصدی دوبرابر شاخصکل بورس، بازدهی منفی را برای دارندگان واحدهای این صندوق به ارمغان آورد. در این میان شتاب و موج موفق شدند، سپر خوبی برای معاملهگران باشند. افت قابلتوجه شاخص قیمت برخی از صنایع نظیر فولاد و پتروشیمیها منجر به بازدهی منفی بیشتر برای صندوقهای بخشی شد. در این میان برخی از صندوقهای بخشی بهخوبی درخشیدند. از میان صندوقهای فولادی، صندوق فلز فارابی و صندوق روئین عملکرد بهتری نسبت به شاخص خود بهثبت رساندند، همچنین صندوقهای پتروشیمی نیز عمدتا عملکرد ضعیف تری را ثبت کردند. بهجز پتروصبا و پتروداریوش که بهرغم بازدهی منفی ۳ درصدی شاخص شیمیایی، بازدهی حدود ۲ درصدی را تجربه کردند. درمیان صندوقهای خودرویی نیز تخت گاز، رفتار باثبات تری را در هفته قبل از خود نشانداد. بهرغم افت سنگین صندوق سیمانو، همه صندوقهای بخشی فعال در صنعت سیمان، طی دی ماه کارنامه سبزی دارند.
شاخصکل بورس به لحاظ بنیادی، پتانسیل آن را دارد تا از ۳ میلیون واحد هم عبورکرده و برخی از بازاریها تارگت ۴ میلیونی را نیز برای نماگر اصلی بورس تهران متصور هستند. با توجه به آنکه سود خالص شرکتها با افزایش نرخ دلار با شتاب بیشتری در حال صعود است، اگر بازار P/E بالایی برای این سودها قائل شود، میتوان بازار را با ارزش بالاتری مورد معامله قرارداد. ارزش دلاری بازار نیز در کوتاهمدت به سمت میانگین تاریخی خود حرکت خواهد کرد. تنها برخی از موانع سیاسی میتوانند جلوی رالی شاخصکل را بگیرند. همزمانی این موانع با برخورد شاخصکل به مقاومت داینامیک و مرز ۳ میلیون، موجبشدهاست تا بورسیها انتظار یک اصلاح قیمتی بهخصوص در سهام شاخص ساز را داشته باشند.