تاریخ انتشار: ۱۰:۱۷ - ۰۳ بهمن ۱۴۰۳

چرا تولیدکنندگان لوازم خانگی از آزادسازی واردات واهمه دارند؟

بازار انحصاری لوازم خانگی، سرانجام پس از شش سال آزاد می‌شود؟ یا ذی‌نعفان بازار انصحاری فعلی، همچنان در برابر سیاست‌های اقتصادی دولت مانع‌تراشی می‌کنند؟ نصرالله پژمانفر رییس کمیسیون اصل نودم مجلس در همایشی گفته که دریچه واردات لوازم خانگی در حال گشوده‌شدن است. همین خبر موجی از واکنش‌ها را در پی داشته و حتی اخباری با عنوان بازگشت دو برند معروف کره‌ای یعنی «سامسونگ» و «ال‌جی» به بازار ایران منتشر شده است. در سوی دیگر، اما به نظر می‌رسد که پس از حدود ۶ سال از ممنوعیت واردات لوازم خانگی خارجی، تولیدکنندگان یا به عبارت بهتر مونتاژکاران داخلی از رقابت در بازار آزاد واهمه دارند.

لوازم خانگی

اقتصاد۲۴- تمایل نشان‌های داخلی به ادامه بازار انحصاری، به خوبی نشان‌دهنده ناموفق‌بودن سیاست ممنوعیت واردات با هدف حمایت از تولید داخل بوده است. آن هم در شرایطی که تجربه موفق دهه ۴۰ در توسعه تولید داخلی و به ویژه لوازم خانگی پیش روی سیاست‌گذاران قرار داشته است. اما گویی در همچنان بر پاشنه انحصارطلبی می‌چرخد و مونتاژکاران داخلی لوازم خانگی نیز همچون خودروسازان داخلی نیز به جای تلاش برای بالابردن کیفیت و کاهش قیمت، در راستای حفظ بازار انحصاری خود می‌کوشند.

استفاده تولیدکنندگان از ارز دولتی و قیمت‌گذاری هم‌پای ارز آزاد

حتی پس از حذف سامانه نیما که محل سوءاستفاده‌ها و رانت‌های کلان بود نیز این تولیدکننده‌ها بین ۵ تا ۲۰ درصد به قیمت محصولات خود افزوده‌اند. این در حالی است که به گفته تولیدکنندگان بازار لوازم خانگی نیز راکد بوده و مردم رغبت یا توان اقتصادی خرید نداشته‌اند. پس از ممنوعیت واردات ۲ هزار کالا از جمله لوازم خانگی در سال ۱۳۹۷، این سیاست درباره لوازم خانگی هر سال تمدید شد تا نشان‌های داخلی بتوانند خود را به سطح محصولات مشابه خارجی برسانند. آنها حتی پس از سه سال و وقتی زمزمه‌های آزادسازی واردات لوازم خانگی مطرح شده بود، در نامه‌ای به رهبری با همین توجیه که در حال پاگرفتن هستند و نباید اجازه واردات به لوازم خارجی داد، بازار انحصاری خود را تامین کردند. با این همه، مونتاژکاران داخلی چندین بار قیمت کالا‌های خود را افزایش دادند، در حالی که کیفیت آنها همپای محصولات خارجی رشد نکرد. این روند انتقادات رهبری را نیز در پی داشت که بازتاب بسیاری پیدا کرد.


بیشتر بخوانید:ماجرای ممنوعیت ثبت سفارش واردات کالا چیست؟


تولیدکنندگان در شش سال گدذشته حتی از ارز دولتی برای خرید قطعات خود نیز برخوردار بودند، اما به نظر می‌رسد که قیمت‌های خود را همپای بازار ارز آزاد افزایش داده‌اند. به طور مثال فقط در یک فقره مهدی نیازی معاون وقت وزارت صمت در آذر ماه سال ۱۴۰۰، برای ۵ ماه تولید گروه لوازم خانگی اسنوا، ۲۱۴ میلیون دلار ارز دولتی و ۳ هزار و ۲۳۱ میلیارد تومان تسهیلات بیش از حد قانونی درخواست کرده بود. به دلیل همین برخورداری از رانت و عدم افزایش کیفیت و تناسب قیمت با آن، با وجود ممنوعیت واردات، بازار قاچاق لوازم خانگی خارجی در کشور به راه بوده. بازاری که البته سبب نارضایتی بسیاری نیز شد. چراکه مردم به جای خرید از نمایندگی معتبر، در بازار مکاره قاچاق سردرگم بودند و کالا‌هایی خریداری کردند که نه از اصالت آنها اطمینانی بود نه خدمات پس از فروشی ارائه می‌شد.

دولت چهاردهم و سیاست آزادسازی و حذف رانت‌های ارزی

آخرین بار در آذر ماه ۱۴۰۲ بود که خبری مبنی بر ابلاغ بخش‌نامه آزادسازی واردات لوازم خانگی از سوی محمد مخبر معاون اول وقت رییس جمهور منتشر شد. اما در آن مقطع نیز وزارت صمت آزادسازی واردات را تکذیب کرد و در ادامه نیز خبری از واردات لوازم خانگی نشد. حالا در دولت چهاردهم بار دیگر خبر از شکستن انحصار بازار مونتاژکاران داخلی آمده است.


بیشتر بخوانید:عکس/ واردات ۲۶۸ قلم کالا آزاد شد


حتی نمایندگان مجلس نیز ادامه این شرایط را به وضعیت خودروسازان تشبیه می‌کنند که حمایت بی‌حد و مرز بیش از چهار دهه‌ای از آنها و فراهم کردن بازاری انحصاری نتوانست منجر به افزایش کیفیت و توانایی رقابت آنها با بازار‌های جهانی شود. این سیاست درست برخلاف سیاست‌های اقتصادی دولت در دهه ۴۰ بود که توانست منجر به توسعه صنایع داخلی و به ویژه تولید لوازم خانگی ایرانی با کیفیت شود.

دهه ۴۰، ذی‌نفع کردن بخش خصوصی در فرآیند توسعه صنایع ملی

چنانچه اشاره شد، حمایت بی‌حدومرز از تولیدکننده داخلی و ایجاد بازار انحصاری بدون شرایطی پیش‌بینی‌شده، نمی‌تواند به رشد تولید داخلی منجر شود. در دهه ۴۰، وزارت اقتصاد و در صدر آن علینقی عالیخانی و همکارانش در شرایطی که صنایع ایرانی توسعه نیافته بودند و رکود بر آنها حاکم بود، با سیاست‌گذاری‌های دقیق شرایط را به سود تولید داخل تغییر دادند. آنها با تعرفه‌گذاری بر کالا‌های وارداتی که ظرفیت تولید آنها در داخل وجود داشت، قیمت کالا‌های خارجی را افزایش دادند.

اما در سوی دیگر، بازار انحصاری را در اختیار تولیدکنندگان قرار ندادند. آنها با حمایت و نظارت برنامه‌ریزی‌شده، صنایع داخلی را در زمان مشخصی توسعه دادند. به طور مثال یکی از این سیاست‌های آزاد کردن بسیاری از کالا‌هایی بود که به روش سی‌کی‌دی تولید می‌شد. در روش سی‌کی‌دی یک کالا به صورت کاملا قطعه‌قطعه‌شده و در ریزترین اجزای خود وارد کشور می‌شود و فرآیند مونتاژ آن به صورت کامل در کشور مقصد انجام می‌شود.

حمایت از صنایع داخلی در نهایت منجر به تبدیل فرآیند سی‌کی‌دی به تولید داخلی شد و صنایع بزرگ ملی رشد پیدا کردند. چراکه در بازه‌ای مشخص تمام حلقه‌های تولید کالا و ارزش افزوده در داخل تعمیق شده بودند و حتی در صورت کاهش تعرفه کالا‌های مشابه خارجی نیز، توان رقابت در نشان‌های داخلی وجود داشت. از سوی دیگر کیفیت بالای لوازم خانگی ایران همچون ارج و آزمایش اعتماد عمومی مصرف‌کنندگان را نسبت به کالا‌های داخلی افزایش داد.

تبدیل کردن واردات‌کنندگان به ذی‌نعفان تولید در دهه ۴۰

توسعه صنایع لوازم خانگی در کره جنوبی نیز پس از ایران با سیاست‌های مشابه دهه ۴۰ ایران انجام شد. با این تفاوت که این سیاست‌های در کره جنوبی تداوم پیدا کرد و تثبیت شد؛ بنابراین نمی‌توان صرفا با محدودکردن بازار انتظار افزایش کیفیت و کاهش قیمت از صنایع مختلف اعم از لوازم خانگی را داشت. تنظیم‌گری دولت باید مشخص کردن حدود و بازه زمانی بر مسیر توسعه این صنایع نظارتی دقیق داشته باشد و میزان پیشرفت آنها نیز قابل سنجش باشد. نکته اینجاست که در فرآیند سیاست گذاری‌های حمایتی و تسهیل‌گر وزارت اقتصاد، ذی‌نفعان بخش خصوصی منافع خود را در توسعه صنایع ملی و تولیدکننده می‌دیدند نه در واردات.


بیشتربخوانید: انتظار جهش در صادرات لوازم خانگی


در حالی که امروز سیاست‌های دولت حتی تولیدکنندگان را سمت تبدیل شدن به ذی‌نفع در واردات می‌کند و جذابیت‌های سرمایه‌گذاری در صنایع ملی و تولید به شدت کاهش یافته است. حتی صنایع فعلی تولیدکننده نیز تولیدکننده و صادرکننده محصولات خام بدون ارزش افزوده هستند که عمده سود آنها نیز ناشی از یارانه‌ها دولتی است که هزینه انرژی را برای آنها تقریبا به صفر می‌رساند.

با نگاهی به شرکت‌هایی که در سال ۱۴۰۰ خواستار تداوم ممنوعیت کالا‌های خارجی شده بودند می‌توان دریافت که اغلب تولیدکنندگان لوازم خانگی در ایران خواستار ادامه انحصار هستند. موضعی که نشان می‌دهند آنها توان رقابت را در بازار آزاد در خود نمی‌بینند و احتمالا در مسیر آزادسازی واردات مانع‌تراشی خواهند کرد. با این همه باید دید که دولت چهاردهم پس از شش سال رقابت را به بازار لوازم خانگی بازمی‌گرداند یا نه.

منبع: فرازدیلی
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

فرشاد اسدی آبدارچی عامل ترور دو قاضی که بود؟

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

چرا یارانه دی ماه برخی دهک‌ها هنوز واریز نشده است؟

عکس/ انتقال پیکر‌های ۹ شهید مرزبانی از صحرا‌های پاکستان به کشور

عکس/ مراسم عروسی حمیرا و پرویز یاحقی ۵۴ سال پیش

عکس/ مراسم ازدواج ساده متین ستوده با علی زندی

عکس/ چهره جوان و جذاب مفید، ملک مطیعی و حمیده خیرآبادی سال ۵۵

عکس/ تمرین اختصاصی بازیکنان تیم فوتبال استقلال

شور و حال بدرقه مشمولان خدمت سربازی

عکس/ کارمندان شرکت نفت با موتور وسپا در خیابان طالقانی ۵۵ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ ۱۰۰ روز شگفت‌انگیز ترامپ

جهش چشمگیر بیمه معلم در سال ۱۴۰۳

فیلم/ فرزاد فرزین در اکران خصوصی پروین

گروه صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس، برترین شرکت ایران شد

عکس/ سوال سعید حجاریان از سعید جلیلی درباره کرسنت

علت بیماری میگرن در زنان مشخص شد

کارگروه حقوقی سندیکای بیمه گران به میزبانی بیمه کوثر

عکس/ عامل عملیات استشهادی تل آویو یک آمریکایی-مراکشی

فیلم/ وقوع عملیات استشهادی با سلاح سرد در تل آویو

جهش ۱۲۵ درصدی سود بیمه تجارت‌نو

مهلت ۱۰۰ روزه نماینده ترامپ برای پایان جنگ اوکراین

عکس/ منظرۀ بی نظیر سی و سه پل اصفهان دوره قاجار ۱۳۰ سال پیش

فیلم/ رهبر انقلاب: یکی از مشکلات ما وابستگی به دلار است

فیلم/ زیبایی و درخشندگی حیرت انگیز دماوند در یک دهه

راه اندازی مهدکودک سگ‌ها در تهران ماهانه ۲۰ میلیون تومان!

براساس رتبه بندی شرکت‌های بزرگ ایران؛ بیمه ملت به عنوان پنجمین شرکت برتر صنعت بیمه شناخته شد

عکس/ بنر تازه سپاه توجه برانگیز شد

عکس/ سقوط جنگنده ارتش در همدان

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

واریز سود مشارکت بیمه‌های زندگی بیمه پارسیان

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

فیلم/ ژیلا صادقی برای ترامپ آرزوی مرگ کرد

اعلام اسامی پذیرفته‌شدگان آزمون استخدامی موسسه اعتباری ملل

احضار ژیلا بنی‌یعقوب و امید فراغت به دادسرای اوین

عکس/ چهره شوکه کننده بازیگران در پشت صحنه کلاه قرمزی ۳۰ سال پیش

با حکم وزیر اقتصاد دو عضو هیأت مدیره بانک ملی ایران منصوب شدند

گزارش بورس امروز چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳

آغاز به کار چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر با مشارکت بانک ملی ایران

عکس/ ماجرای جلیقه ضدگلوله رهبر انقلاب در یک مراسم

راهنمای کامل خرید ماینر و سایلنت باکس تا تعمیر

استعفای رئیس ناسا همزمان با بازگشت ترامپ

جهش سرعت پرداخت خسارت در بیمه سرمد در راستای افزایش سطح رضایتمندی بیمه‌گزاران

حکم بازداشت دادگاه فرانسه برای بشار اسد

عکس/ ژست احساسی شبنم مقدمی و برادرش در طبیعت

عکس/ استایل شیک و رنگارنگ آزیتا حاجیان، ملیکا و مهراوه در یک مراسم

امیدواری عربستان به تعامل مثبت ایران و با دولت ترامپ

فیلم/ توصیه رهبری درباره حضور در بریکس

فیلم/ اظهارات گستاخانه مشاور الهام علی اف درباره ایران

فیلم/ هشدار تند ترودو به ترامپ درباره تعرفه‌های تازه

عکس/ قاب صمیمی بانو مائورینگ، مدیر سایونگ و پسرعمۀ سوسانو در سریال جومونگ

عکس/ دیده شدن بز اساطیری ایران پس از دو قرن در کوه‌های البرز

پشت‌پرده فعالیت چینی‌ها در معدن مزرعه شادی؛ چینی‌ها چطور کارگران ایرانی را از معدن طلای ورزقان اخراج کردند؟

آخرین جزئیات از مذاکره ایران و افغانستان درباره حق آبه هیرمند

عکس/ تیپ و چهره خاص ایرج قادری با موتور لاکچری دهه ۴۰

عکس/ استوری عجیب ژیلا صادقی درباره زندگی در نجف

فیلم/ ماجرای عجیب ممنوع الکاری علی مرادی بخاطر کلمه جیگر

اعلام شرایط فروش پیکاپ G ۹ بهمن موتور

عکس / دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران ۷۰ سال پیش

عکس/ تغییر باورنکردنی چهره زیور سریال سرزمین مادری پس از ۱۴ سال

عکس / احمد شاه قاجار ۱۰۳ سال پیش همراه با رضاخان سردارسپه