تاریخ انتشار: ۱۰:۱۷ - ۰۳ بهمن ۱۴۰۳

چرا تولیدکنندگان لوازم خانگی از آزادسازی واردات واهمه دارند؟

بازار انحصاری لوازم خانگی، سرانجام پس از شش سال آزاد می‌شود؟ یا ذی‌نعفان بازار انصحاری فعلی، همچنان در برابر سیاست‌های اقتصادی دولت مانع‌تراشی می‌کنند؟ نصرالله پژمانفر رییس کمیسیون اصل نودم مجلس در همایشی گفته که دریچه واردات لوازم خانگی در حال گشوده‌شدن است. همین خبر موجی از واکنش‌ها را در پی داشته و حتی اخباری با عنوان بازگشت دو برند معروف کره‌ای یعنی «سامسونگ» و «ال‌جی» به بازار ایران منتشر شده است. در سوی دیگر، اما به نظر می‌رسد که پس از حدود ۶ سال از ممنوعیت واردات لوازم خانگی خارجی، تولیدکنندگان یا به عبارت بهتر مونتاژکاران داخلی از رقابت در بازار آزاد واهمه دارند.

لوازم خانگی

اقتصاد۲۴- تمایل نشان‌های داخلی به ادامه بازار انحصاری، به خوبی نشان‌دهنده ناموفق‌بودن سیاست ممنوعیت واردات با هدف حمایت از تولید داخل بوده است. آن هم در شرایطی که تجربه موفق دهه ۴۰ در توسعه تولید داخلی و به ویژه لوازم خانگی پیش روی سیاست‌گذاران قرار داشته است. اما گویی در همچنان بر پاشنه انحصارطلبی می‌چرخد و مونتاژکاران داخلی لوازم خانگی نیز همچون خودروسازان داخلی نیز به جای تلاش برای بالابردن کیفیت و کاهش قیمت، در راستای حفظ بازار انحصاری خود می‌کوشند.

استفاده تولیدکنندگان از ارز دولتی و قیمت‌گذاری هم‌پای ارز آزاد

حتی پس از حذف سامانه نیما که محل سوءاستفاده‌ها و رانت‌های کلان بود نیز این تولیدکننده‌ها بین ۵ تا ۲۰ درصد به قیمت محصولات خود افزوده‌اند. این در حالی است که به گفته تولیدکنندگان بازار لوازم خانگی نیز راکد بوده و مردم رغبت یا توان اقتصادی خرید نداشته‌اند. پس از ممنوعیت واردات ۲ هزار کالا از جمله لوازم خانگی در سال ۱۳۹۷، این سیاست درباره لوازم خانگی هر سال تمدید شد تا نشان‌های داخلی بتوانند خود را به سطح محصولات مشابه خارجی برسانند. آنها حتی پس از سه سال و وقتی زمزمه‌های آزادسازی واردات لوازم خانگی مطرح شده بود، در نامه‌ای به رهبری با همین توجیه که در حال پاگرفتن هستند و نباید اجازه واردات به لوازم خارجی داد، بازار انحصاری خود را تامین کردند. با این همه، مونتاژکاران داخلی چندین بار قیمت کالا‌های خود را افزایش دادند، در حالی که کیفیت آنها همپای محصولات خارجی رشد نکرد. این روند انتقادات رهبری را نیز در پی داشت که بازتاب بسیاری پیدا کرد.


بیشتر بخوانید:ماجرای ممنوعیت ثبت سفارش واردات کالا چیست؟


تولیدکنندگان در شش سال گدذشته حتی از ارز دولتی برای خرید قطعات خود نیز برخوردار بودند، اما به نظر می‌رسد که قیمت‌های خود را همپای بازار ارز آزاد افزایش داده‌اند. به طور مثال فقط در یک فقره مهدی نیازی معاون وقت وزارت صمت در آذر ماه سال ۱۴۰۰، برای ۵ ماه تولید گروه لوازم خانگی اسنوا، ۲۱۴ میلیون دلار ارز دولتی و ۳ هزار و ۲۳۱ میلیارد تومان تسهیلات بیش از حد قانونی درخواست کرده بود. به دلیل همین برخورداری از رانت و عدم افزایش کیفیت و تناسب قیمت با آن، با وجود ممنوعیت واردات، بازار قاچاق لوازم خانگی خارجی در کشور به راه بوده. بازاری که البته سبب نارضایتی بسیاری نیز شد. چراکه مردم به جای خرید از نمایندگی معتبر، در بازار مکاره قاچاق سردرگم بودند و کالا‌هایی خریداری کردند که نه از اصالت آنها اطمینانی بود نه خدمات پس از فروشی ارائه می‌شد.

دولت چهاردهم و سیاست آزادسازی و حذف رانت‌های ارزی

آخرین بار در آذر ماه ۱۴۰۲ بود که خبری مبنی بر ابلاغ بخش‌نامه آزادسازی واردات لوازم خانگی از سوی محمد مخبر معاون اول وقت رییس جمهور منتشر شد. اما در آن مقطع نیز وزارت صمت آزادسازی واردات را تکذیب کرد و در ادامه نیز خبری از واردات لوازم خانگی نشد. حالا در دولت چهاردهم بار دیگر خبر از شکستن انحصار بازار مونتاژکاران داخلی آمده است.


بیشتر بخوانید:عکس/ واردات ۲۶۸ قلم کالا آزاد شد


حتی نمایندگان مجلس نیز ادامه این شرایط را به وضعیت خودروسازان تشبیه می‌کنند که حمایت بی‌حد و مرز بیش از چهار دهه‌ای از آنها و فراهم کردن بازاری انحصاری نتوانست منجر به افزایش کیفیت و توانایی رقابت آنها با بازار‌های جهانی شود. این سیاست درست برخلاف سیاست‌های اقتصادی دولت در دهه ۴۰ بود که توانست منجر به توسعه صنایع داخلی و به ویژه تولید لوازم خانگی ایرانی با کیفیت شود.

دهه ۴۰، ذی‌نفع کردن بخش خصوصی در فرآیند توسعه صنایع ملی

چنانچه اشاره شد، حمایت بی‌حدومرز از تولیدکننده داخلی و ایجاد بازار انحصاری بدون شرایطی پیش‌بینی‌شده، نمی‌تواند به رشد تولید داخلی منجر شود. در دهه ۴۰، وزارت اقتصاد و در صدر آن علینقی عالیخانی و همکارانش در شرایطی که صنایع ایرانی توسعه نیافته بودند و رکود بر آنها حاکم بود، با سیاست‌گذاری‌های دقیق شرایط را به سود تولید داخل تغییر دادند. آنها با تعرفه‌گذاری بر کالا‌های وارداتی که ظرفیت تولید آنها در داخل وجود داشت، قیمت کالا‌های خارجی را افزایش دادند.

اما در سوی دیگر، بازار انحصاری را در اختیار تولیدکنندگان قرار ندادند. آنها با حمایت و نظارت برنامه‌ریزی‌شده، صنایع داخلی را در زمان مشخصی توسعه دادند. به طور مثال یکی از این سیاست‌های آزاد کردن بسیاری از کالا‌هایی بود که به روش سی‌کی‌دی تولید می‌شد. در روش سی‌کی‌دی یک کالا به صورت کاملا قطعه‌قطعه‌شده و در ریزترین اجزای خود وارد کشور می‌شود و فرآیند مونتاژ آن به صورت کامل در کشور مقصد انجام می‌شود.

حمایت از صنایع داخلی در نهایت منجر به تبدیل فرآیند سی‌کی‌دی به تولید داخلی شد و صنایع بزرگ ملی رشد پیدا کردند. چراکه در بازه‌ای مشخص تمام حلقه‌های تولید کالا و ارزش افزوده در داخل تعمیق شده بودند و حتی در صورت کاهش تعرفه کالا‌های مشابه خارجی نیز، توان رقابت در نشان‌های داخلی وجود داشت. از سوی دیگر کیفیت بالای لوازم خانگی ایران همچون ارج و آزمایش اعتماد عمومی مصرف‌کنندگان را نسبت به کالا‌های داخلی افزایش داد.

تبدیل کردن واردات‌کنندگان به ذی‌نعفان تولید در دهه ۴۰

توسعه صنایع لوازم خانگی در کره جنوبی نیز پس از ایران با سیاست‌های مشابه دهه ۴۰ ایران انجام شد. با این تفاوت که این سیاست‌های در کره جنوبی تداوم پیدا کرد و تثبیت شد؛ بنابراین نمی‌توان صرفا با محدودکردن بازار انتظار افزایش کیفیت و کاهش قیمت از صنایع مختلف اعم از لوازم خانگی را داشت. تنظیم‌گری دولت باید مشخص کردن حدود و بازه زمانی بر مسیر توسعه این صنایع نظارتی دقیق داشته باشد و میزان پیشرفت آنها نیز قابل سنجش باشد. نکته اینجاست که در فرآیند سیاست گذاری‌های حمایتی و تسهیل‌گر وزارت اقتصاد، ذی‌نفعان بخش خصوصی منافع خود را در توسعه صنایع ملی و تولیدکننده می‌دیدند نه در واردات.


بیشتربخوانید: انتظار جهش در صادرات لوازم خانگی


در حالی که امروز سیاست‌های دولت حتی تولیدکنندگان را سمت تبدیل شدن به ذی‌نفع در واردات می‌کند و جذابیت‌های سرمایه‌گذاری در صنایع ملی و تولید به شدت کاهش یافته است. حتی صنایع فعلی تولیدکننده نیز تولیدکننده و صادرکننده محصولات خام بدون ارزش افزوده هستند که عمده سود آنها نیز ناشی از یارانه‌ها دولتی است که هزینه انرژی را برای آنها تقریبا به صفر می‌رساند.

با نگاهی به شرکت‌هایی که در سال ۱۴۰۰ خواستار تداوم ممنوعیت کالا‌های خارجی شده بودند می‌توان دریافت که اغلب تولیدکنندگان لوازم خانگی در ایران خواستار ادامه انحصار هستند. موضعی که نشان می‌دهند آنها توان رقابت را در بازار آزاد در خود نمی‌بینند و احتمالا در مسیر آزادسازی واردات مانع‌تراشی خواهند کرد. با این همه باید دید که دولت چهاردهم پس از شش سال رقابت را به بازار لوازم خانگی بازمی‌گرداند یا نه.

منبع: فرازدیلی
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ اولین تصاویر از جنگنده F-۴۷ ساخت شرکت بوئینگ

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ عروسی سام درخشانی ۱۰ سال پیش با حضور همایون شجریان، امیرآقایی و نوید محمدزاده

عکس/ محدودیت شدید در اینترنت و شبکه‌های اجتماعی ترکیه

آوارگی دوباره ساکنان غزه با از سرگیری جنگ

اینفوگرافی/ خرید خانه در عراق و ترکیه راحت‌تر از ایران

عکس/ بورس استانبول سرخ و تعطیل شد

عکس/ زلزله دوم در نطنز با قدرت ۳.۴ ریشتر

عکس/ برگزاری جشن نوروز تاجیکستان در کنار ماکت تخت جمشید

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پرواز هما بر فراز کوه‌ها

عکس/ متن پیام تبریک عید نوروز هیتلر به ایرانیان ۸۷ سال پیش

عکس/ جشن نوروز در سیستان و بلوچستان زیبا

عکس/ فوزیه در کنار همسر دومش حدود ۷۵ سال پیش

عکس/ محمدرضا گلزار هم استوری با هفت سین منتشر کرد

عکس/ نرخ تورم سالانه ۳۲.۵ درصد اعلام شد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

۷ توصیه برای رفع کسالت و خستگی بهاری چیست؟

هشدار؛ این ۳ میوه خردشده را از سوپرمارکت‌ها نخرید!

زنان یا مردان؛ کدام بیشتر دچار آلزایمر می‌شوند؟

۷ توصیه راهگشا برای درمان‌های خانگی حساسیت در بهار

چه نوع ساختارهایی برای کسب و کارها وجود دارند؟

معرفی ۵ ماده غذایی خوشمزه و مفید بهاری

مسیر اقتصادی استارت‌آپ‌های ایران در سال ۱۴۰۳ چگونه رقم خورد؟/ روایتی تراژیک از غول‌های فناور ایرانی

چرا برخی زنان مکرر دچار عفونت قارچی می‌شوند؟

همه آ‌ن‌چه باید درباره سریال پایتخت ۷ بدانید

عکس/ تتوی تازه سردار آزمون غوغا کرد

پیشگیری از بیماری‌های گوارشی در سفرهای نوروزی

اظهارات تندوتیز مهدی طارمی درباره قیمت دلار

رونق دوباره نوروز پس از ظهور ابومسلم خراسانی

پیشنهاد ۲ میلیون دلاری پرسپولیس به مهاجم سابق الهلال

عکس/ ادعای خبرنگار ایتالیایی درباره مشتریان مهدی طارمی

ماجرای بازگشت مهدی ترابی به پرسپولیس

عکس/ معماری بی‌نظیر خانه قاجاری سریال بانوی عمارت و قبله عالم

عکس/ برداشت ریالی از صرافی‌های ارز دیجیتال مسدود شد

فیلم/ مبارزه مدنی معترضان در استانبول

مصرف‌کنندگان بازندگان اصلی بازار خودرو در سال ۱۴۰۳

رکوردداران نوسان قیمت خودرو در سال ۱۴۰۳

عکس/ عذرخواهی بیرانوند از میلاد محمدی

عکس/ اولین تصاویر از جنگنده F-۴۷ ساخت شرکت بوئینگ

فیلم/ جان اف کندی چگونه ترور شد؟

عکس/ دستخط پزشکیان در بازدید سرزده از پلیس راهور

عکس/ علی دایی در سفر نوروزی به آمریکا

عکس/ موزه زمان قصری در زعفرانیه تهران!

عکس/ آرامگاه فردوسی در طوس مشهد تعطیل شد

افشاگری مطهری علیه کوچک زاده: روس‌تبار است

عکس/ مسیر رویایی و بهاری پیاده‌روی زنجان به گیلان

آمار تصادفات جاده‌ای در نوروز خونین شد

فیلم/ فروریختن سردر کاروانسرای تاریخی نطنز بر اثر زلزله

محلات قطب تولید گل در ایران

قیمت دلار برای بانک‌ها اعلام شد

بارندگی تهران و شهر‌های شمالی تا کی ادامه دارد؟

نخستین سهمیه بنزین سال جدید قابل برداشت شد

نرخ بیکاری ترکیه رکورد ۱۲ ساله را شکست

درآمد ۲۰۰۰ میلیارد تومانی سینما‌ها در سال ۱۴۰۳

وام جدید مسکن در سال ۱۴۰۴ با اقساط عجیب

نحوه محاسبه اضافه کاری کارگران در سال ۱۴۰۴

تعیین تکلیف برای افزایش قیمت بنزین در سال آینده

عکس/ تصویری هوایی از زیبایی خاص خشک کردن انگور در ملایر

آیا خرید طلا از دوبی امارات منطقی است؟

عکس/ زیبایی مه صبحگاهی بهاری در جهان‌نما گلستان

عکس مظفرالدین شاه قاجار ۱۳۸ سال پیش بر روی پوستر ماشین تحریر آمریکایی

عکس/ بهرام بیضایی جوان در میانه دهه ۶۰

عکس/ کارت پستال تحریم نوروز ۷۱ سال پیش با تصویر محمد مصدق

عکس/ آتش بازی محمدرضا شجریان و اکبر عبدی ۴۰ سال پیش همراه با همایون

عکس/ تغییر چهره جذاب امیرحسین آرمان پای سفره هفت سین

عکس/ استوری جالب ستاره ترکیه‌ای تیم پرسپولیس از سفره هفت سین