اقتصاد۲۴- برنامههای اولیه اروپا برای مقابله با چنین تهدیداتی، شامل تلاشهای محرمانه در بالاترین سطوح کمیسیون اروپا، نسبت به دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ، فعالتر و پیشدستانهتر است. با این حال، پیچیدگی سیاستها و کندی تصمیمگیری در برخی بخشهای اروپا، از جمله فروپاشی دولتهای فرانسه و آلمان و تلاشهای اتریش و بلژیک برای تشکیل ائتلافهای حاکمیتی، موانع قابل توجهی را ایجاد کرده است. در حالی که توافق روشنی درمورد نحوه پاسخ به اقدامات احتمالی ترامپ وجود ندارد، برخی مقامات اروپایی طرفدار اتخاذ راهبردهای تلافی جویانه در برابر تعرفههای جدید احتمالی بر صادرات اروپا هستند و گروهی دیگر، مذاکره را ترجیح میدهند.
ترامپ در پیامی در شبکه اجتماعی Truth Social تاکید کرده است که اتحادیه اروپا باید کسری تجاری خود با ایالات متحده را با خرید گسترده نفت و گاز جبران کند، وگرنه تنها گزینه اعمال تعرفه خواهد بود. این تهدیدها در شرایطی مطرح میشود که اقتصاددانان هشدار دادهاند جنگ تجاری میتواند جریان کالاها و خدمات را مختل کرده و به رشد اقتصادی آسیب برساند. ضعف اقتصاد اروپا پس از همهگیری کووید و بحرانهای سیاسی اخیر، آسیبپذیری این قاره را افزایش داده است. چنین تعرفههایی میتوانند روابط تجاری بزرگ ایالات متحده و اتحادیه اروپا را که در سال ۲۰۲۳ بیش از ۱.۵ تریلیون دلار تبادل کالا و خدمات داشتهاند، تهدید کند.
اروپا که یکی از بزرگترین خریداران گاز طبیعی مایع از ایالات متحده است، با این شرایط در صورت تشدید تنشها با چالشهای بیشتری مواجه خواهد شد. در نخستین دوره ریاستجمهوری ترامپ، تعرفههای اعمالشده بر فولاد و آلومینیوم اروپایی نه تنها کسری تجاری آمریکا را کاهش نداد، بلکه باعث افزایش آن شد. همزمان، مدیران و رهبران سیاسی اروپا نگرانند که افزایش تنش تجاری میان ایالات متحده و چین، اثرات جانبی منفی برای اروپا داشته باشد. صادرات کالاهای ارزان قیمت چین ممکن است به بازارهای اروپایی روانه شود و فشار اقتصادی بیشتری بر این قاره وارد کند. کمیسیون اروپا در حال بررسی اثرات احتمالی تعرفههای ترامپ بر کشورهای عضو و بخشهای اقتصادی مختلف است. این گروه همچنین در حال تهیه فهرستی از محصولات آمریکایی است که میتوانند هدف اقدامات تلافیجویانه قرار گیرند.
با این حال، این مذاکرات هنوز در مراحل اولیه قرار دارند و مشورتهای رسمی با کشورهای عضو انجام نشده است، چرا که هرگونه اقدام زودهنگام ممکن است به عنوان تمایل اتحادیه اروپا به تشدید تنشها تلقی شود.
بیشتر بخوانید:آمریکا برخی تحریمهای سوریه را لغو میکند
ایگناسیو گارسیا برچرو مدیر سابق تجارت در کمیسیون اروپا پیشنهاد کرده است که مقامات اروپایی واردات از ایلات متحده، به ویژه در زمینه انرژی و صنایع دفاعی، را افزایش دهند تا در مذاکرات با ترامپ امتیازات بیشتری کسب کنند. وی تاکید کرد که ترکیب مذاکره و آمادگی برای اقدامات تالفیجویانه، راهبردی موثر برای حفظ اعتبار در مذاکرات است.
برخی شرکتها (مانند ایرباس) هزینههای ناشی از تعرفههای جدید را به مشتریان منتقل خواهند کرد، در حالی که دیگران به دنبال تغییر مکان زنجیره تامین یا تولید خود خواهند بود. در نهایت، گروههای تجاری اروپایی به شرکتها هشدار دادهاند که باید برای شرایط دشوارتر آماده شوند. اتاق بازرگانی و صنعت مونیخ و بایرن علیا (کیرشبرگ) از اعضای خود خواستهاند که سناریوهای مختلف را برای برنامهریزی تجاری خود همین حالا بررسی کنند. مجموعه این اقدامات نشان میدهد که اروپا درحال آمادهسازی برای مقابله با تهدیدات احتمالی ترامپ است، هرچند که چالشهای داخلی و خارجی متعددی پیش روی آن قرار دارد.
منبع: اکوایران