تاریخ انتشار: ۱۵:۴۵ - ۰۳ بهمن ۱۴۰۳

خطر افزایش روند پیرگوشی بین نوجوانان ایرانی

«صدای ۸۰ تا ۹۰ دسی‌بل، استاندارد جهانی است و مشکلی برای سلامت گوش‌ها ایجاد نمی‌کند، اما هرچقدر میزان دسی‌بل بیشتر باشد، میزان تماس با صدا یا در معرض صدا بودن باید کمتر شود.

خطر افزایش روند پیرگوشی بین نوجوانان ایرانی

اقتصاد۲۴- یک متخصص گوش و حلق و بینی می‌گوید: بیشتر افرادی که با عارضه افت شنوایی به ما مراجعه می‌کنند، افراد زیر ۴۰ سال و به خصوص گروه سنی نوجوانان هستند که دلیلش هم استفاده نامتعارف از هندزفری‌ها است

 شدت صدایی که ما روزمره با آن سرو کار داریم، معمولا بین ۴۰ تا ۶۰ دسی‌بل شدت صوت است، اما اگر شدت صدا از ۸۵ دسی‌بل بالاتر برود، در صورتی که بیش از مدت مُجاز در معرض آن صدا باشیم، دچار افت شنوایی و پیرگوشی می‌شویم که اغلب برگشت‌ناپذیر است و ممکن است مجبور به استفاده از سمعک شویم.

حدود ۸ میلیون نفر در ایران دچار اختلالات شنوایی هستند و تعداد زیادی از آنان نوجوانان هستند که بیشتر به علت استفاده مداوم از هندزفری‌ها دچار مشکل کم‌شنوایی و پیرگوشی زودهنگام می‌شوند.

مسئولان وزارت بهداشت در طول یک سال گذشته بارها درباره افزایش میزان کم‌شنوایی در کشور به‌خصوص در نوجوانان، کودکان دبستانی و همچنین کودکان زیر سن مدرسه هشدار داده‌اند. براساس گزارش‌های وزارت بهداشت، در حال حاضر آمار کم‌شنوایی در کل جمعیت و در هر سن و جنسی ۶.۸ درصد است و سالانه حدود ۵ هزار نفر به آمار کسانی که مشکلات ناشنوایی دارند اضافه می‌شود. طبق این آمار ۳ تا ۵ درصد کودکان پیش‌دبستانی و ۱۳ تا ۱۴ درصد دانش‌آموزان کشور دچار سطوح مختلف اختلالات کم‌شنوایی هستند.

بیشتر مراجعین نوجوانان هستند

دکتر ابراهیم رزم‌پا، متخصص گوش و حلق و بینی به این موضوع اشاره می‌کند که بیماران زیادی در گروه سنی سن نوجوانان با اختلالات شنوایی ازجمله وزوز گوش به ما مراجعه می‌کنند که خیلی از آن‌ها از مشکل افت شنوایی خود خبر ندارند. چون اوایل کار که این آسیب ایجاد می‌شود، روی مکالمات روزمره فرد تاثیری نمی‌گذارد و مشکل جدی برایش پیش نمی‌آورد. به همین دلیل فرد متوجه آن نمی‌شود.

وی با اشاره به این که افت شنوایی در نوجوانان بیشتر عامل بیرونی دارد و به دلیل استفاده مداوم از هندزفری و هدفون و… رخ می‌دهد، می‌گوید: صدای ۸۰ تا ۹۰ دسی‌بل، استاندارد جهانی است و مشکلی برای سلامت گوش‌ها ایجاد نمی‌کند اما هرچقدر میزان دسی‌بل بیشتر باشد، میزان تماس با صدا یا در معرض صدا بودن باید کمتر شود.

یعنی اگر میزان و شدت صدا ۱۰۰ دسی‌بل باشد، فقط ۲ ساعت در معرض صدا بودن می‌تواند به گوش آسیب برساند و اگر به ۱۱۵ دسی‌بل برسد، تماس ۱۵ دقیقه‌ای و کمتر هم می‌تواند آسیب‌زا باشد. بنابراین هرچقدر شدت صدا بیشتر باشد، مدت زمان تماس ما با آن باید کمتر باشد. وگرنه شنوایی ما قطعا آسیب می‌بیند. 


بیشتر بخوانید:علت بیماری میگرن در زنان مشخص شد


این متخصص گوش می‌گوید: البته شدت دسی‌بل به تنهایی به شنوایی آسیب نمی‌زند. بلکه استمرار داشتن و طولانی‌مدت در معرض صدا ماندن، آسیب‌زا است. مساله این است که خیلی از افراد به خصوص نوجوانان از صبح تا شب هندزفری توی گوش‌شان است. 

ترومای صوتی هیچ درمانی ندارد

علاوه بر استفاده طولانی‌مدت از هندزفری‌ها کنار بلندگو نشستن، نشستن نزدیک استیکر، در محیط‌های پر سر و صدا بودن، داشتن مشاغل پرصدا مثل تراشکاری، فرزکاری و…، بازی‌های پر سر و صدای چهارشنبه‌سوری، صدای بلند باندها در تالارهای تولد و عروسی، سکونت داشتن در محله‌های پرصدا مثل نزدیک فرودگاه می‌تواند به شدت برای گوش آسیب‌زا باشد.

وی ادامه می‌دهد: اولین علامت عارضه کاهش شنوایی، وزوز گوش است که بیشتر مراجعین ما معمولا با این عارضه مراجعه می‌کنند. گاهی هم عارضه خیلی تصادفی تشخیص داده می‌شود. مثلا فرد برای مشکل دیگری به ما مراجعه می‌کند و ما بعد از معاینه و گرفتن نوار گوش و… متوجه مشکل افت شنوایی در او می‌شویم. در مرحله پیشرفته هم که کمتر است، با مشکل کاهش شنوایی مراجعه می‌کنند.

این متخصص گوش تاکید می‌کند: نکته خیلی مهم این است که اگر فرد زمانی که تازه دچار آسیب شنوایی شده، متوجه آن شود و به موقع مراجعه کند، شنوایی او قابل برگشت است. ولی اگر از زمان خاصی بگذرد، دیگر هرگز قابل برگشت نیست.

به گفته او، متاسفانه عارضه‌ی ناشی از ترومای صوتی هیچ درمانی هم ندارد. نه داروی خاصی دارد و نه جراحی. فقط باید پیشگیری کرد. مهم‌ترین ترومای صوتی هم در حال حاضر، همین استفاده از هدفون و هندزفری است که بین نوجوانان خیلی رایج است.

او می‌گوید: میزان آسیب‌های هندزفری‌ها و هدفون‌ها با هم متفاوت است. چون قدرت این ابزارها با هم فرق دارد. بعضی از هندزفری‌ها صدا را مستقیما به کانال گوش هدایت می‌کنند و طبعا خطرناک‌ترند. درضمن همین هندزفری‌ها اگر درست استفاده شوند، مشکلی ایجاد نمی‌کنند. مساله این است که همان طور که گفتم، خیلی از نوجوانان و حتی بزرگسالان از صبح تا شب در حال استفاده از هندزفری هستند.

استاندارد جهانی برای شنیدن صدا مدت‌زمان ۸ ساعت و تا حد ۸۰ تا ۹۰ دسی‌بل است. اگر میزان تماس بیشتر از ۸ ساعت و شدت صدا بالای ۸۵ باشد، طبیعتا عارضه افت شنوایی را به دنبال خواهد داشت. این را دکتر رزم‌پا می‌گوید و اضافه می‌کند: البته استمرار داشتن خیلی مهم‌تر از میزان زمانی یادشده است و بیشتر آسیب می‌زند؛ یعنی اگر شما ۲ – ۳ ساعت به طور مداوم و مستمر در معرض صدای نامتعارف (بالای ۸۵ دسی‌بل) باشید، حتما شنوایی‌تان آسیب خواهد دید.

این متخصص گوش ادامه می‌دهد: شنوایی ما فرکانس‌های مختلفی دارد که شدت صدا در ابتدا روی همه فرکانس‌ها اثر نمی‌گذارد. ما فرکانسی به نام ۴ هزار داریم. کسانی که در معرض آسیب صوتی قرار می‌گیرند، اولین فرکانسی که در آن‌ها دچار مشکل می‌شود، فرکانس ۴ هزار شنیداری است. ضعف این فرکانس در محاورات عادی و روزمره معلوم نمی‌شود و برای همین کسی متوجه آن نمی‌شود.

بیشتر افرادی مثل موزیسین‌ها که دقت در فرکانس‌ها برایشان مهم است، متوجه اختلال در آن می‌شوند. غیر از موزیسین‌ها، بقیه افراد که در دریافت فرکانس ۴ هزار دچار مشکل می‌شوند، اوایل متوجه مشکل نمی‌شوند. اما وقتی مدت تماس با آن صوت بیشتر شود، فرکانس‌های دیگ هم تحت تاثیر قرار می‌گیرند و کم‌کم به همه فرکانس‌ها تسری پیدا می‌کند و بعد عارضه خیلی جدی‌تر می‌شود.

زیر ۴۰ ساله‌ها مراقب باشند

وی درباره گروه سنی افراد درگیر افت شنوایی و پیرگوشی به همشهری توضیح می‌دهد: بیشتر افرادی که با مشکل شنواییِ ناشی از استفاده نادرست از هندزفری به ما مراجعه می‌کنند، کمتر از ۴۰ سال دارند و اکثرا هم در سن نوجوانی هستند. البته بعضی از مراجعین هم مشکلات شغلی دارند. مثلا در تراشکاری و فرزکاری کار می‌کنند، یا خانه‌شان نزدیک فرودگاه و جاهای پر صدا است یا در میدان تیراندازی کار می‌کنند. ولی در جوانان زیر ۴۰ سال و به خصوص نوجوانان، مهم‌ترین دلیل کاهش شنوایی، استفاده از هندزفری است.

این متخصص گوش در ادامه به نکته جالبی اشاره می‌کند و می‌گوید: افراد چشم‌آبی بیشتر در معرض ترومای صوتی هستند و برای ابتلا به این عارضه مستعدترند. مثلا آمار این عارضه در اروپا خیلی بیشتر است و گفته می‌شود که عاملش ژنتیکی است اما هنوز دلیل دقیق آن شناخته نشده است.

چند توصیه مهم

متخصصان تاکید دارند که برای پیشگیری از آسیب شنوایی ناشی از استفاده از هندزفری‌ها این ۴ توصیه مهم را رعایت کنید.

میزان صدا را کنترل کنید: صدای هندزفری را زیاد بند نکنید. البته خیلی از گوشی‌های موبایل این قابلیت را دارند که صدای بلندتر از حد مجاز برای گوش را به فرد هشدار می‌دهند. این هشدار را نادیده نگیرید. 

زمان استفاده را کاهش دهید: بیشتر از یک ساعت مداوم از هندزفری استفاده نکنید. بعد از هر یک ساعت، حداقل ۱۰ دقیقه به گوش‌ها استراحت دهید.

از هندزفری‌های با کیفیت پایین استفاده نکنید: هندزفری‌هایی با قابلیت کاهش نویز (Noise Cancelling) استفاده کنید. این هندزفری‌ها نیاز به بلند کردن صدای دستگاه در محیط‌های شلوغ را کاهش می‌دهند.

در محیط‌های شلوغ از هندزفری استفاده نکنید: استفاده از هندزفری در محیط‌های شلوغ مثل خیابان یا مترو، فرد را وادار می‌کند صدا را زیادتر کند که همین برای شنوایی مضر است.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

عکس/شاهزاده ریما از عربستان مهمان مراسم ترامپ!

عکس/ سقوط جنگنده ارتش در همدان

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ منظرۀ بی نظیر سی و سه پل اصفهان دوره قاجار ۱۳۰ سال پیش

عکس/ عامل عملیات استشهادی تل آویو یک آمریکایی-مراکشی

عکس/ سوال سعید حجاریان از سعید جلیلی درباره کرسنت

بازار رنگارنگ نخ‌فروشان سنندج

عکس/ دورهمی بهاره رهنما و دوستان اش با گریم عجیب و غریب

عکس/ تیپ دیده نشده از داریوش اقبالی و بهروز وثوقی در دهه ۷۰

عکس / وام چند صد میلیاردی یک شرکت بیمه به کارمندان خودش

عکس/ استایل متفاوت شبنم قربانی با کت چرم گران قیمت

عکس/ ژست مظفرالدین شاه در حال قهوه خوردن ۱۲۵ سال پیش

عکس/ لحظه ورود پزشکیان به اهواز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ظریف در داووس ۲۰۲۵، ترامپ در کاخ سفید؛ چرا مجمع جهانی اقتصاد امسال برای ایران مهم‌تر است؟/ یک جهان فرصت و یک ایران جهش در گرو پیوستن به اقتصاد جهانی!

بهزاد غلامپور از استقلال کنار گذاشته شد + عکس

خودکشی رزیدنت سال دوم ارتوپدی در همدان

فیلم/ خط‌ونشان مهم ظریف در داووس

ترامپ بار دیگر پوتین را تهدید کرد

وزیر اطلاعات: آمریکا دنبال فشار و تحمیل مذاکره است

۸۰ ضربه شلاق در انتظار ساکت الهامی؟

ساکت الهامی پشیمان شد

هشدار هواشناسی به ۲۱ استان کشور

فیلم/ روایت ارتشبد آمریکایی از برنامه حمله به ایران

فیلم/ گلایه پزشکیان از قطع‌کردن سخنانش ازسوی یکی از حضار

پیام ظریف در داووس برای ترامپ

پیش بینی قیمت دلار فردا ۴ بهمن ۱۴۰۳/ صعود قیمت دلار در بازار

عکس/ عکسی منتشرنشده از آیت‌الله شهید سیدعبدالحسین دستغیب

شینا انصاری در امارات + عکس

ساکت الهامی استعفا کرد

شامپوی تقلبی کار دست پارسا پیروزفر داد

حسین ذوالفقاری دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر شد

چرا باید در مورد مسائل اقتصادی آگاه باشیم؟

تصمیم متفاوت اینزاگی درباره طارمی + عکس

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۴ بهمن ۱۴۰۳/ رکوردزنی قیمت سکه همزمان با افزایش تقاضا

دونالد ترامپ خواستار توافق درباره برنامه هسته‌ای ایران است

روزی که آیت‌الله طالقانی و داریوش فروهر جارو به دست شدند

ترکیه روابط دیپلماتیک با طالبان را ارتقا می‌دهد

فیلم/ ظریف در اجلاس داووس: از عملیات هفتم اکتبر اطلاعی نداشتیم

فیلم/ پزشکیان با عبای عربی

جذب مربی دروازه‌بان برای استقلال منتفی شد

حکم پزشکیان برای سخنگوی ستاد سعید جلیلی

عکس/ تغییر شکل و شمایل شهاب فیلم نهنگ عنبر در ۵۰ سالگی

اطلاعیه اداره کل هواشناسی استان تهران

گران‌شدن قبض‌های آب‌بها با افزایش آبونمان

شوک بزرگ به پرسپولیس

خبر خوب برای این گروه از آموزگاران

فیلم/ ظریف: ایران هراسی و اسلام هراسی ابزاریست که می خواهند ایران را با آن منزوی کنند

فیلم/ ظریف: آمریکا اعتراف کرد ایران چند روز تا سلاح هسته‌ای فاصله دارد

فیلم/ شعار بیکاری بیکاری مردم خوزستان در حضور پزشکیان

خواهران شریفی‌نیا با آرایش در کنار آزیتا حاجیان

فیلم/ ظریف: حکومت ایران تصمیم گرفته بر سر حجاب به زنان فشار وارد نکند

عکس/ مامور شهربانی در اسکله آبادان با دوچرخه ۲۸

تمام خواص و فواید خوردن انار برای بدن

قتل‌عام هزاران پرنده با دانه سمی در خوزستان

برنامه اروپا برای تحریم های احتمالی آمریکا چیست؟

گوترش خواستار پاسخگویی ایران به نگرانی‌ها درباره برنامه هسته‌ای‌اش شد

کاهش خطر بیماری‌های قلبی با این خوراکی‌ها

فیلم/ آتش‌سوزی یک کارخانه پلیمر در میبد

افراد درونگرا چه ویژگی‌هایی دارند؟

عکس/ تیپ اروپایی مرتضی عقیلی، ناصر ملک مطیعی و منوچهر وثوق ۵۳ سال پیش

روندهایی که در اقتصاد جهانی مشاهده خواهد شد

عکس/ ایستگاه اتوبوس خطی میدان توپخانه ۷۷ سال پیش

۹۵ کیلوگرم شمش طلا در بورس کالا روی تابلو رفت