
اقتصاد۲۴- در پی قتل دانشجوی دانشگاه تهران در نزدیکی خوابگاه کوی دانشگاه در شامگاه چهارشنبه ۲۴ بهمن، اعتراضات دانشجویی همچنان ادامه دارد. دانشجویان تاکید میکنند زورگیری در محل قتل سابقه داشته و پیش از این حادثه، بارها از دانشگاه درخواست شده بود با همکاری نیروی انتظامی، امنیت مسیر منتهی به خوابگاه را تامین کند. با این حال، گفته میشود مسئولان دانشگاه توجهی به این درخواستها نداشتهاند. هیئترئیسه دانشگاه تهران در جمع دانشجویان معترض وعده داد که به مطالبات آنها رسیدگی خواهد شد. افزون بر این، مدیر کل امور خوابگاهها و معاونت دانشجویی خوابگاهها روز شنبه از مقام خود استعفا دادند. با این همه، دانشجویان تاکید میکنند تا زمان روشن شدن وضعیت مطالباتشان، دست از پیگیری برنمیدارند.
پس از اعلام خبر قتل «امیرمحمد خالقی»، دانشجوی خوابگاهی که در نزدیکی خوابگاه کوی دانشگاه مورد حمله زورگیران قرار گرفته بود، دانشگاه بار دیگر به صحنه اعتراض و خشم دانشجویان تبدیل شد. دانشجویان خوابگاهی شامگاه پنجشنبه در میدان کوی دانشگاه و روز جمعه با همراهی دختران دانشجو، در محوطه مسجد تجمع کردند. صبح روز شنبه نیز، اعلام شد دانشجویان ۱۲ ظهر مقابل کتابخانه مرکزی در پردیس اصلی تجمع خواهند کرد. بر اساس آخرین گزارشها، با وجود فضای امنیتی در پردیس مرکزی، تجمع دانشجویان مقابل کتابخانه مرکزی آغاز شده و معاونت دانشجویی دانشگاه تهران نیز در میان دانشجویان حضور یافته است.
اعتراضات دانشجویی سبب شد «محمدعلی زارع»، مدیرکل امور خوابگاهها، و «لاله کوهبر»، معاون دانشجویی امور خوابگاهها، روز شنبه از سمت خود استعفا دهند. همچنین، وزیر علوم و معاون رئیسجمهوری دستور دادند عوامل دخیل در این حادثه هر چه زودتر شناسایی شود و مطالبات دانشجویان برای تامین امینت خوابگاه در دستور کار دانشگاه قرار گیرد. افزون بر این، رئیسجمهور به وزیر علوم ماموریت داد هرچه زودتر موضوع قتل امیرمحمد خالقی را پیگیری کند. وزیر علوم روز شنبه در جلسه هیئت رئیسه دانشگاه تهران حضور یافت.
با وجود وعده پیگیری از سوی دانشگاه و دستور فرمانده کل نیروی انتظامی کشور برای دستگیری سریعتر قاتلان، دانشجویان تاکید میکنند دانشگاه خیلی زودتر از این باید به فکر امنیت مسیر خوابگاه میافتاد. آنها همچنین خواستار زمانبندی روشن برای پیگیری مطالباتشان هستند.
روز جمعه ۲۶ بهمن ماه، فراخوانی در گروههای دانشجویی دانشگاه تهران منتشر شد تا دانشجویان ساعت ۲ بعدازظهر در کوی تجمع کنند. همچنین، شورای صنفی دانشجویان اعلام کرد ساعت ۷ عصر، هیئت رئیسه دانشگاه در مسجد کوی حضور خواهد داشت و حضور عموم دانشجویان در این جلسه آزاد است.
عدهای از دانشجویان از حوالی ساعت ۲ در اطراف میدان کوی تجمع کردند و همزمان تعدادی از دانشجویان دختر و دیگر دانشجویان غیرخوابگاهی در بیرون حضور پیدا میکنند تا وارد خوابگاه شوند. بر اساس گزارشها، فضای بیرون خوابگاه پس از مدتی شلوغ میشود و نیروهای امنیتی در حد فاصل کوی دانشگاه تا خوابگاه چمران (انتهای کارگر شمالی) مستقر میشوند. شاهدان عینی میگویند حوالی ساعت چهار و نیم عصر، یک فرد ناشناس جلوی ورودی کوی با یک دختر دانشجو درگیر میشود و او را مورد ضرب و شتم قرار میدهد. با وقوع این درگیری، دانشجویان داخل کوی به سمت در ورودی حرکت میکنند و خواستار برخورد با فرد ضارب میشوند. گفته میشود مسئولان حراست، این فرد را به داخل محل نگهبانی میبرند و اجازه میدهند تمامی دانشجویانی که پشت در حضور داشتند، وارد کوی شوند. با وجود درخواستها برای برخورد قضایی با فرد ضارب، گفته میشود این فرد توانست از کوی خارج شود.
با حضور هیئت رئیسه دانشگاه در بیرون مسجد کوی، تعدادی از دانشجویان با اشاره به حادثه قتل امیرمحمد خالقی، اعتراضات خود را نسبت به بیتوجهی دانشگاه به تامین امنیت درهای ورودی خوابگاه بیان میکنند. دانشجویان همچنین با اشاره به درگیریهای اخیر و بازداشت چندتن از دانشجویان حاضر در تجمع، تاکید میکنند تا زمان پیگیری وضعیت پیشآمده از محوطه خارج نمیشوند. گفته میشد حداقل سه تن از دانشجویان بازداشت شدهاند و یک دانشجو نیز در زمان دستگیری با کمک معترضان آزاد شده است. با اصرار دانشجویان حاضر در تجمع، هیئت رئیسه اعلام کرد طبق پیگیریهای انجامشده هیچ دانشجویی بازداشت نشده است. رسانههای دانشجویی نیز اعلام کردند تا حوالی سه بامداد تمامی دانشجویان بازداشتی آزاد شدهاند. وزیر علوم، روز شنبه اعلام کرد در جریان تجمع کوی دانشگاه، تنها یک دانشجو بازداشت شد که ساعتی بعد آزاد شد.
در جریان گفتوگو میان دانشجویان و مسئولان دانشگاه، «سیدحسین حسینی»، سرپرست دانشگاه تهران، به دانشجویان وعده داد که پیگیری مطالبات دانشجویان به زودی در دستور کار دانشگاه قرار میگیرد. با توجه به نگرانیها از فضای امنیتی بیرون کوی به خصوص مسیر منتهی به خوابگاه دخترانه چمران، رئیس دانشگاه اعلام کرد اتوبوسهایی برای بازگشت دانشجویان در نظر گرفته شده و او تا زمان خروج امن آخرین دانشجو از محوطه کوی، محل را ترک نمیکند. دانشجویان تاکید داشتند که زمانبندی و فرایند رسیدگی به مطالبات آنها باید روشن باشد و همچنان این موضوع را پیگیری میکنند. سرانجام حدود ساعت نه و نیم شب، دانشجویان با استفاده از اتوبوسهای مستقر در بیرون محوطه کوی، به خوابگاههای سطحشهر و مجتمع چمران بازگشتند.
امیرمحمد خالقی، دانشجوی ۱۹ ساله دانشگاه تهران، در محلی به قتل رسید که تنها چندمتر از در پشتی خوابگاه کوی فاصله دارد. این دانشجو در شب حادثه از محل کار خود به خوابگاه بازمیگشت که موردحمله زورگیران قرار گرفت. فارغ از این که حادثه قتل یک دانشجو به تنهایی میتواند دردناک باشد، دانشجویان امروز از سهلانگاری مسئولان دانشگاه خشمگین هستند. دانشجویان تاکید میکنند در پشتی خوابگاه حداقل دو دهه است که هیچگونه امنیتی ندارد و زورگیری در آن جا به یک پدیده عادی تبدیل شده.
بیشتر بخوانید:واکنش احمد زیدآبادی به قتل دانشجوی دانشگاه تهران
دانشجویان خوابگاهی تاکنون بارها نسبت به وضعیت موجود هشدار داده بودند و حتی کارزاری برای پیگیری تامین امنیت این محدوده شکل گرفته بود. با این حال، گفته میشود نیروی حراست مانع از ادامه پیگیری دانشجویان شد و قرار بود خود مسئولان دانشگاه اقدامات لازم را انجام دهند. استقرار کیوسک نیروی انتظامی، افزایش گشت شبانه نیرویی انتظامی در آن منطقه، نصب دوربین و افزایش روشنایی، استفاده از در ورودی دانشکده فنی که در مجاورت در پشتی خوابگاه قرار داشت، بخشی از طرحهایی است که دانشجویان برای تامین امنیت آن محدوده به دانشگاه ارائه کرده بودند.
حال با وقوع این حادثه، دانشجویان خواستار روشن شدن وضعیت پیگیری دانشگاه برای تامین امنیت در پشتی کوی هستند. آنها در تجمع روز جمعه تاکید کردند اگر دانشگاه پیگیری انجام داده، باید اسناد آن را منتشر کند؛ در غیر این صورت، مسئولان باید قصور خود را بپذیرند و نقش دانشگاه در این حادثه تایید شود. سرپرست دانشگاه تهران، روز گذشته در تجمع دانشجویان اعلام کرد انتشار اسناد مربوطه به صورت عمومی ممکن نیست، اما دانشگاه میتواند آنها را در اختیار نمایندگان تشکلهای دانشجویی قرار دهد. «محمدعلی زارع»، مدیرکل امور خوابگاههای دانشگاه تهران، نیز شامگاه پنجشنبه در جمع دانشجویان معترض ادعا کرد دانشگاه موضوع تامین امنیت در پشتی کوی را از نیروی انتظامی پیگیری کرده بود. دانشجویان در همان زمان، تاکید کردند در صورت قصور نیروی انتظامی، دانشگاه باید به صورت رسمی علیه این نهاد اعلام شکایت کند.
دانشجویان میگویند بینتیجه ماندن پیگیری دانشجویان برای تامین امنیت در پشتی خوابگاه، به نبود شورای صنفی خوابگاهها برمیگردد. شورای صنفی خوابگاههای پسران و دختران در سالهای اخیر به دلیل دستاندازهای موجود در آییننامه انتخابات تشکیل نشده است و در واقع، دانشجویان سالهاست برای پیگیری مشکلات صنفی مثل تامین امنیت ورودیهای خوابگاه هیچ تشکلی ندارند. در پی وقوع قتل یک دانشجوی خوابگاهی در محدوده خوابگاه، دانشجویان بار دیگر تاکید میکنند دانشگاه باید آییننامه انتخابات شورای صنفی خوابگاهها را تغییر دهد تا فرایند تشکیل شورای صنفی و پیگیری درخواست دانشجویان خوابگاهی تسهیل شود. سرپرست دانشگاه تهران، شب گذشته وعده داد از روز شنبه این موضوع در دستور کار نهادهای مسئول قرار میگیرد. با این حال، دانشجویان تاکید کردند هیئترئیسه باید زمان انجام این تغییرات و فرایند رسیدگی به این مطالبه را به طور شفاف مشخص کند. دانشجویان میگویند تا زمان اعلام دقیق رسیدگی به درخواست آنها، اعتراضات ادامه خواهد داشت.