تاریخ انتشار: ۱۱:۰۸ - ۰۱ اسفند ۱۴۰۳
فاصله ۳۰ درصدی دوباره نرخ‌های دولتی و آزاد ارز

معاون اسبق ارزی بانک مرکزی: تک‌نرخی شدن ارز با کمبود منابع بی‌معنی است

معاون اسبق ارزی بانک مرکزی گفت: اصلا شرایط تک‌نرخی شدن ارز در اقتصاد ایران مهیا نیست. وقتی محدودیت ارزی داریم، صحبت از تک‌نرخی شدن ارز معنایی ندارد. زمانی می‌توانیم یکسان‌سازی نرخ‌های ارز را به‌صورت موفقیت‌آمیز انجام دهیم که افراد هرچقدر در بانک ریال بگذارند بتوانند مابه‌ازای آن ارز دریافت کنند و محدودیت ارزی وجود نداشته باشد.

دلار

اقتصاد۲۴- روز گذشته جلسه غیرعلنی مجلس با حضور رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد برگزار شد. طبق گفته برخی از نمایندگان تندرو قرار بود سه‌شنبه جلسه استیضاح همتی باشد، اما جلسه غیرعلنی برگزار شد که حسین صمصامی این جلسه را جلسه تطهیر همتی نامید. در پایان، ریاست مجلس اظهار کرد که در جلسه غیرعلنی مجلس، تصمیمات خوبی در حوزه مسائل و معیشت و موضوعات اقتصادی در بازار ارز و بورس گرفته شد.

اما در روزی که قالیباف نوید تصمیمات خوبی برای بازار ارز داد، دلار توافقی رکورد زد و به قیمت ۶۹ هزار تومان مبادله شد، دلار آزاد هم به ۹۲۵۰۰ تومان رسید و فاصله این دو نرخ ارز دوباره نزدیک ۳۵ درصد شد. اما یکی از اهداف دولت چهاردهم تک‌نرخی شدن ارز بود. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، فاصله نرخ نیما و آزاد منجر به رانتی شده بود که برخی را نسبت به دریافت نرخ ارز نیما و فروش آن در بازار آزاد تهییج می‌کرد. دلار توافقی هم به امید تک‌نرخی شدن ارز و از بین رفتن این رانت ایجاد شد. در زمانی که بازار توافقی شکل گرفت، قیمت دلار رسمی ۶۰ هزارتومان و قیمت دلار بازار آزاد ۷۲ هزارتومان بود، اما اکنون دوباره میان دلار آزاد و رسمی فاصله افتاده و به نوعی همان رانت سیستم نیما احیا شده است.

چرا دوباره فاصله دلار آزاد و رسمی زیاد شد؟ چرا بازار توافقی نتوانست بازار ارز ایران را تک‌نرخی کند؟ در این گزارش سعی در پاسخ به این پرسش‌ها شده است.

فرشاد مومنی: حرف‌های همتی مبتذل، منحط و خیلی شرم‌آور است!

از ابتدای اجرای طرح افزایش نرخ نیما و ایجاد بازار توافقی، اقتصاددانان نهادگرا مخالفت شدید خود را با این سیاست بیان کردند و آن را در راستای پر کردن جیب عده‌ای رانت‌خوار دانستند. فرشاد مومنی بعد از تصمیم دیروز در مجلس، درباره این سیاست اظهار کرد: به حرف‌های همین وزیر اقتصاد فعلی در دوره دولت رئیسی نگاه کنید ببینید راجع به ماجرای بازی با نرخ ارز چه می‌گفت؟ او حرف‌های همتی را مبتذل و منحط خواند و بیان کرد: او گفته است که این کار را می‌کنیم که تورم را کنترل کنیم؛ خیلی شرم‌آور است! تو با افزایش نرخ می‌خواهی تورم را در این مملکت کنترل کنی؟ دیروز متولد شده‌ای؟ تجربه ۳۵ سال گذشته پیش‌روی تو نیست؟

این اقتصاددان با لحنی تند خطاب به همتی، گفت: تجربه‌های گذشته را یا نمی‌دانی و یا نمی‌خواهی که بدانی، حداقل حرف‌های خودت را مرور کن. آنقدر که حرف‌های سخیف می‌زنند، با این همه تناقض‌گویی و بی‌ضابطه‌گویی و پرت‌وپلاگویی آبروی برای نهاد حکومت نگذاشتند.

مومنی با عنوان اینکه همه‌چیز را به لجن کشیده‌اند، تصریح کرد: بی‌سابقه‌ترین مناسبات رانتی را برپا می‌کنند و می‌گویند هدف ما مبارزه با رانت است. مانند همان آقایی که گفته شوک نرخ ارز را ایجاد می‌کنیم که تورم را کاهش دهیم. آن یکی می‌گوید شوک نرخ ارز ایجاد می‌کنیم که عدالت ایجاد شود. همه مفاهیم ارزشمند را در این مملکت به لجن کشیده‌اند.

بازار توافقی ارز کماکان به نفع صادرکنندگان است

معاون اسبق ارزی بانک مرکزی در گفت‌و‌گو با «توسعه ایرانی»، در ارزیابی خود از افزایش نرخ ارز نیما و ایجاد بازار توافقی ارز، گفت: وقتی که یک سیستم متفاوت جایگزین سیستم دیگری می‌شود، طبعا اهداف این سیستم‌ها با هم متفاوت است.

کمال سیدعلی با اشاره به محاسن سیستم جدید، عنوان کرد: یکی از این محاسن اینست که در سیستم جدید قیمت ارز صادرکننده نزدیک به بازار شده بود؛ این نزدیکی به این دلیل بود که صادرکننده قبلا با ارز ۴۰ هزارتومانی دلار خود را می‌فروخت و اکنون با ارز ۶۹ هزارتومانی بنابراین انگیزه بهتری به صادرکننده می‌دهد. با افزایش تمایل صادرکنندگان، همچنین پیش‌بینی می‌شود که در صادرات هم افزایشی صورت بگیرد.


بیشتر بخوانید: قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۱ اسفند ۱۴۰۳ + جدول


او مطرح کرد:، اما اکنون این بحث مطرح می‌شود که دلار در بازار آزاد هم به سمت بالا حرکت می‌کند و به هرحال همان فاصله ۳۲ درصدی که نرخ بازار آزاد با بازار رسمی بانک مرکزی در گذشته بوده، دوباره احیا شده است.

به گفته این کارشناس، هرچند که این اتفاق ظرف مدت بسیار کمی انجام شده است، اما بازار توافقی ارز کماکان به نفع صادرکننده است، زیرا حداقل اینست که دلار صادرکننده ۶۹ هزارتومان فروخته می‌شود.

موفقیت بازار توافقی مشروط به میزان منابع ارزی است

سیدعلی درباره شرایط موافقیت بازار توافقی ارز، اظهار کرد:، اما اصل موضوع اینست که ببینیم برای اینکه این سیستم‌ها خود را نشان بدهند، منابع ارزی ما زیاد شده است یا خیر؟

او ادامه داد: اگر منابع ارزی ما زیاد نشده و یا حتی کمتر شده است، بنابراین افزایش قیمت ارز صورت می‌گیرد؛ یعنی ممکن است روند ثبت سفارش کندتر شده باشد که البته نظر بانک مرکزی چنین نیست. اما اگر می‌توانستیم سرعت ثبت سفارش را با منابع بیشتر، زیادتر کنیم، بالاخره آن سیستم به همان شفافیتی که خریدار و فروشنده بدون مراجعه به سامانه معامله کنند، می‌رسید. معاون اسبق ارزی بانک مرکزی تاکید کرد: از محسنات این سیستم افزایش صادرات است. همچنین معامله خریدار و فروشنده شفافیت پیدا می‌کرد و از رابطه‌های صرافی و ... دوری می‌کردند. ضمن اینکه بین‌الملل بانک‌ها بیشتر درگیر بودند تا صادرکنندگان.

همگرایی تحریم و کمبود منابع ارزی

سیدعلی درباره احیای مجدد فاصله ۳۲ درصدی نرخ آزاد و نیما در بازار توافقی، اذعان کرد: اگر کاهش فاصله نرخ آزاد و رسمی موفق نبوده است به دلیل اینست که کمبود منابع ارزی داریم.

او با عنوان اینکه اگر در این شرایط می‌خواستیم به صورت نیمایی هم عمل کنیم حداقلش این بود که محسنات سیستم جدید را نداشت، درباره شکست کاهش فاصله نرخ‌ها، افزود: اگر افزایش قیمت ارز در بازار آزاد زیاد شده، به دلیل کمبود منابع ارزی یا مشکلات بانک مرکزی در زمینه تخصیص ارز است. همچنین احتمال ضعیف اینکه مذاکرات هرچه سریعتر صورت بگیرد، این فاصله را ایجاد کرده است. به اعتقاد این کارشناس مسائل اقتصادی، ابهامی که در زمینه مذاکرات وجود دارد، خود قضیه فاصله نرخ‌ها و بحران را تاحدودی تشدید کرده و قیمت ارز بازار آزاد افزایش پیدا کرده است، اما اگر بتوانند در شرایط تحریمی بازار را کنترل و مدیریت کنند، شاید شرایط بهتر شود.

سیدعلی تصریح کرد: کمبود منابع ارزی و ابهام در انجام مذاکره یا عدم انجام مذاکره، به فاصله ۳۲ درصدی نرخ بازار آزاد و نرخ توافقی ارز دامن زده است.

با محدودیت ارزی تک‌نرخی شدن معنا ندارد

معاون اسبق ارزی بانک مرکزی ضمن بیان اینکه اصلا شرایط تک‌نرخی شدن ارز در اقتصاد ایران مهیا نیست، عنوان کرد که تک‌نرخی یا یکسان‌سازی نرخ‌های ارز تفاوت می‌کند. سیدعلی تاکید کرد: وقتی محدودیت ارزی داریم، صحبت از تک‌نرخی شدن ارز معنایی ندارد. او در پایان خاطرنشان کرد: در زمانی می‌توانیم به صورت موفقیت‌آمیز طرح یکسان‌سازی نرخ‌های ارز را انجام بدهیم که افراد هرچقدر در بانک ریال بگذارند بتوانند مابه‌ازای آن ارز دریافت کنند و محدودیت ارزی وجود نداشته باشد.

ریشه همه مشکلات در تحریم است

مدتی است وقتی ریشه تمام مشکلات کشور واکاوی می‌شود به نقش تحریم‌ها می‌رسیم. در شکست سیاست تک‌نرخی شدن ارز و احیای مجدد فاصله نرخ ارز آزاد و توافقی هم ردپای تحریم دیده می‌شود. به گفته بسیاری از کارشناسان، از جمله کارشناس فوق، کمبود منابع ارزی و ابهام در انجام مذاکرات برای رفع تحریم‌ها نقش عمده را در شکست بازار توافقی بازی کرده است.


بیشتر بخوانید: پیش بینی قیمت دلار امروز ۱ اسفند ۱۴۰۳/ قیمت دلار گارد صعودی گرفت


شاید دیگر تکرار مکررات باشد که بگوییم کمبود منابع ارزی بانک مرکزی به دلیل دور زدن تحریم‌ها، تخفیف فراوان نفتی به چینی‌ها و تهاتر در ازاری فروش نفت است و همچنین عضویت ایران در لیست سیاه FATF شرایط بازگشت پول را به کشور سخت‌تر کرده است. در ضمن در شرایط تحریمی با هر خبری نااطمینانی در بازار افزوده می‌شود و این خود به تلاطم‌های نرخ ارز می‌انجامد.

اما دولت در شرایطی دست به گران‌سازی ارز زد که هنوز برنامه‌ای برای مذاکره و رفع محدودیت‌های منابع ارزی نداشت و با این سیاست، نرخ ارز آزاد و رسمی هرکدام دو کانال جهش یافت که به گران شدن واردات و تولید انجامید. پس این سیاست در شرایطی که شروط تک‌نرخی شدن فراهم نبود، این تحلیل را به واقعیت نزدیک می‌کند که سیاست همتی و فرزین تنها برای پر کردن جیب دولت و انتفاع رساندن به عده‌ای رانت‌خوار بود که از جیب مردم پرداخت شد.

منبع: روزنامه توسعه ایرانی

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

معرفی مشخصات جنگنده سوخو-۳۰MKI

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

اینفوگرافی/تعطیلات عید فطر در کشور‌های مسلمان چند روز است؟

عکس/جدول لیگ برتر پس از شکست پرسپولیس

عکس/حرکت منطقی بهاره رهنما در اینستاگرام جلب توجه کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۰ فروردین ۱۴۰۴/ گرانی بی‌سابقه طلا و سکه در بازار

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ هنرنمایی دیدنی یک دختر در تخت جمشید

عکس/ دریافت اولین نمونه‌های سوخو سو-۳۵ اس توسط نیروی هوافضای روسیه

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت قند و شکر امروز + جدول

قیمت خودرو‌های جک و لیفان کرمان موتور امروز

پالس امیدوارکننده به بازار ارز دیجیتال

عکس/ استایل اروپایی شیوا مکی نیان زن جدید ارسطو در پایتخت حسابی غوغا کرد

فیلم/ ماجرای عکس گرفتن علی اوجی با همسر رونالدو

جزئیات جدید از اتفاقات رختکن پرسپولیس و ماجرای درگیری

عکس/ شکلک درآوردن عصمت الملوک نوه ناصرالدین شاه ۱۲۶ سال پیش در مهمانی زنانه

فیلم/ رقص فولکلوریک و محلی در مسجد جامع حمص پس از نماز عید فطر

فیلم/ حرکت جنجالی رسول خادم اشک مردم ایران را درآورد

عکس/ موج بازگشت مسافران نوروزی در جاده چالوس

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

عربستان، مقصد اولین سفر خارجی رئیس‌جمهور آمریکا

فیلم/ واعظی: حسن روحانی اختیار هیچ چیز نداشت

عکس/ استایل جالب کارمندان گمرک انزلی ۷۶ سال پیش با لباس یکدست

عکس/ استوری بامزه مونا کرمی از حاملگی‌اش با لباس گل گلی

اینفوگرافی/ مقایسه آمار صادرات نفتی و غیرنفتی ایران از سال ۱۳۹۴ تا کنون

طلا به رکورد تاریخی ۳۱۲۰ دلار رسید

فیلم/ رهبری: امروز دنیای اسلام احتیاج دارد به نقاطی که آنان را به هم وصل می‌کند

عکس/ استوری جنجالی خداداد عزیزی پس از ۳ بار باز شدن دروازه گندوز

عکس/ حال و هوای اولین نماز عید در سوریه بدون جنگ

عکس/ دروغ سیزده درباره مسعود پزشکیان

تسلیم یادداشت رسمی هشدار ایران به دفتر حفاظت منافع آمریکا

جزئیات آتش‌سوزی شدید در منطقه زیارتی گیلان + فیلم

افزایش ۴۵ درصدی قیمت مسکن در تهران

عکس/ گشت و گذار محمدرضا شاه و ثریا ۶۸ سال پیش در اسپانیا با خودرو سلطنتی

کمپر‌ها در ایران؛ خانه‌های سیار دوست‌داشتنی با قوانین دست و پاگیر

هشدار ترامپ درباره اعمال تعرفه بر نفت روسیه

عکس/ قیمت دلار در عید نوروز سه‌نرخی شد

عکس/ سلفی خاص و دیدنی ناصرالدین شاه ۱۴۴ سال پیش با زنان حرمسرا در آینه

فیلم/ سناریو‌های بنزینی سال ۱۴۰۴؛ گرانی در راه است یا راهکار‌های غیرقیمتی؟

آغاز موج دوم سفر‌های نوروزی؛ ترافیک سنگین و جاده‌های پرخطر!

عکس/ ژست رضاخان ۱۳۴ سال پیش مشغول نگهبانی در سفارت هلند

فیلم/ پزشکیان: شعار سرمایه‌گذاری برای تولید را عملیاتی خواهیم کرد

رئیس جدید شاباک منصوب شد

پژو ۲۰۶ صندوق‌دار در مرز نیم میلیاردی شدن+ جدول

عکس/ بازتاب جهانی پاسخ رهبر انقلاب به تهدیدات آمریکا

بی‌توجهی به قوانین و نقص فنی / واژگونی اتوبوس کرمان-مشهد جان ۱۴ نفر را گرفت

دلار در کانال ۱۰۴ هزار تومانی معامله شد

عکس/ آماده باش موشکی؛ اقدام ایران برای پاسخ به حمله احتمالی

رژیم صهیونی، تنها نیروی نیابتی در منطقه/ تلاش برای ریشه کنی آن، یک وظیفه است

همه چیز درباره سریال بچه گوزن/ روایتی واقعی درباره آزارگری که برنده جایزه گلدن گلوب شد

خبر جدید بانک مرکزی درباره افزایش سقف وام مسکن

تهدید قالیباف توسط یکی از تجمع کنندگان مدافع قانون حجاب

واریز تسهیلات ویژه به حساب ۵۲ هزار بازنشسته در آستانه عید فطر

کف قیمتی طلا و سکه شکست

خبر مهم معاون رییس‌جمهور درباره حقوق کارمندان در سال ۱۴۰۴