تاریخ انتشار: ۱۰:۴۶ - ۰۶ اسفند ۱۴۰۳

عبور انقلابی از شورای عالی امنیت ملی؛ طرحی نو در زمین اختلاف بین موافقان و مخالفان قانون حجاب و عفاف

قانون پرداستان حجاب و عفاف حالا وارد بخش جدیدی از مناقشات شده است. بخشی که نام این قانون را با نام شورای عالی امنیت ملی پیوند داده و طرحی نو در زمین اختلاف بین موافقان و مخالفان قانون و ابلاغ آن درانداخته است.

حجاب و عفاف

اقتصاد۲۴- قانون پرداستان حجاب و عفاف حالا وارد بخش جدیدی از مناقشات شده است. بخشی که نام این قانون را با نام شورای عالی امنیت ملی پیوند داده و طرحی نو در زمین اختلاف بین موافقان و مخالفان قانون و ابلاغ آن درانداخته است.

۲۵ آذرماه بعد از پیگیری‌های مکرر مدافعان قانون حجاب و البته طراحان و تدوین‌کنندگان آن، علیرضا سلیمی، عضو هیات رییسه مجلس دوازدهم خبر داد که دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در نامه‌ای به مجلس خواستار توقف ابلاغ قانون عفاف و حجاب به دولت و اجرای این قانون شده است.» او تاکید کرد که «دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی نامه‌ای به مجلس شورای اسلامی ارسال کرده است مبنی بر اینکه دولت برای رفع ابهامات در لایحه عفاف و حجاب، قرار است لایحه‌ای به مجلس ارسال کند.

این عضو هیات‌رییسه مجلس با بیان اینکه مجلس از قانون مصوب خود دفاع خواهد کرد، تاکید کرد که «البته این لایحه را دولت گذشته ارسال کرده است و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در نامه امروز خود به مجلس خواستار توقف روند ابلاغ این قانون شده است تا لایحه اصلاحی از سوی دولت به مجلس ارسال شود.» یک روز پیش از آن در ۲۴ آذرماه شهرام دبیری از روند پیگیری توقف اجرای قانون از طریق شورای عالی امنیت ملی خبر داده بود. معاون پارلمانی مسعود پزشکیان در این باره تاکید کرده بود که «ما درخواست کردیم فعلا این قانون ابلاغ نشود و یک لایحه اصلاحی به مجلس ارسال می‌کنیم تا این موضوع فعلا متوقف شود و سپس بررسی‌های بیشتر را انجام دهیم.


بیشتر بخوانید:فیلم/ افشاگری محسن برهانی در مناظره با بانکی‌پور از یک بند عجیب در قانون حجاب


در حال آماده کردن لایحه اصلاحی قانون عفاف و حجاب برای ارسال به مجلس هستیم.» در همان روز، پیش از این اظهارات دبیری، حسنعلی اخلاقی امیری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، تایید کرد که قانون عفاف و حجاب قرار بود در اواخر آذر ابلاغ شود، اما به دلیل تعطیلی مجلس این امر به ابتدای دی‌ماه موکول شده است.

اخلاقی امیری با اشاره به امکان اصلاح این قانون گفت: «دولت می‌تواند با ارایه لایحه‌ای به مجلس و همکاری نمایندگان، اصلاحاتی را برای ارتقای عملکرد این قانون اعمال کند.» همزمان با اخلاقی امیری، اکبر رنجبرزاده، نماینده مردم اسدآباد در مجلس گفت: «من عضو هیات رییسه (مجلس) نیستم، اما می‌دانم که شورای عالی امنیت ملی فعلا مانع شده و (این قانون) متوقف شده است. از آنجایی که این شورا بالاترین رکن تصمیم‌گیر درباره مسائل امنیتی کشور است، تصمیم گرفتند این اتفاق بیفتد و همه تابع مسیر و چارچوب‌های قانونی در کشور هستیم. شورای عالی امنیت ملی زمانی را برای توقف قانون عفاف و حجاب اعلام نکرده و فعلا گفته که اجرا نشود.»

صبح روز بعد یعنی ۲۵ آذر سلیمی عضو هیات‌رییسه خبر دستور توقف ابلاغ را اعلام کرد و به دنبال آن علی ربیعی، دستیار اجتماعی پزشکیان خبر داد که به دستور رییس‌جمهور، این قانون در دستور کار شورای عالی امنیت ملی قرار گرفته است. او با انتشار پیامی در توییتر نوشت: «سپاس از رییس‌جمهور که اجرای این قانون را با توجه به تبعات اجتماعی آن در دستور کار شورای امنیت ملی قرار داد.»

انتشار این خبر و ورود شورای عالی امنیت ملی با درخواست رییس دولت اتفاق مهمی در تاریخچه فراز و فرود این قانون بود. محمدباقر قالیباف هشتم آذرماه گفته بود که ۲۳ آذر ماه این قانون ابلاغ می‌شود. مدافعان و مطالبه‌گران ابلاغ و اجرای آن منتظر بودند تا بعد از گذشت موعد قانونی ابلاغ قانون توسط رییس‌جمهور فشار را دو برابر کرده و از رییس مجلس بخواهند تا ابلاغ قانون را انجام دهد.

قانون حجاب؛ از لایحه تا مصوبه پردردسر اصل هشتاد و پنجی

بعد از رخداد‌های پاییز ۱۴۰۱، قوه‌قضاییه لایحه حمایت از فرهنگ و حجاب را به دولت ارایه داد. هیات دولت سیزدهم بعد از افزودن چند ماده به این لایحه نیز با قید دو فوریت لایحه را تصویب کرد و رییس دولت سیزدهم برای انجام تشریفات قانونی به مجلس ارسال کرد. مجلس یازدهم بعد از بررسی این لایحه در کمیسیون ویژه و ذیل اصل ۸۵ قانون اساسی در نهایت با رشد ۵۰۰ درصدی مواد این لایحه در ۲۹ شهریور سال ۱۴۰۲ مصوبه را برای اجرای آزمایشی سه ساله تصویب و به شورای نگهبان ارسال کرد.


بیشتر بخوانید:عکس/ توئیت مبتکر کلینیک بی حجابی علیه ظریف


یک ماه بعد شورای نگهبان اعلام کرد که این لایحه دارای ابهاماتی است و به همین دلیل آن را به مجلس عودت داد. براساس برخی گزارش‌ها گفته می‌شد شورای نگهبان چند ایراد به لایحه گرفته بود؛ یکی درباره سیستم‌های تشخیص چهره، دوم بار مالی لایحه و دیگری احتمال ایجاد تداخل وظایف وزارت کشور و دیگر نهاد‌ها در اجرای آن. پیش از آن هم مجمع تشخیص مصلحت نظام، مواردی از این لایحه را مغایر با «سیاست‌های کلی نظام قانون‌گذاری» دانسته بود.

در نهایت، اما اواخر شهریور ۱۴۰۳ شورای نگهبان لایحه را تایید و به مجلس ارسال کرد و این موضوع شروع فصل جدیدی از چند بحث سیاسی سیال در کشور شد؛ تسویه حساب رقیب مرحله دوم پزشکیان با او و البته ادامه تنش‌ها در داخل جبهه انقلاب بین دو چهره اصلی آن. نفس عدم ابلاغ این قانون، اما از چند جهت اهمیت داشت. یک بعد مساله تنشی که بین مطالبه‌گران اجرای چنین قانونی و منتقدان آن در بین گروه‌ها و چهره‌های مختلف بروز کرد. بعد مهم‌تر، اما صورت کلی عدم ابلاغ این قانون بود که به نوعی تحقق یکی از وعده‌های مسعود پزشکیان تلقی می‌شد و از این جهت جریان سعید جلیلی در مجلس و ستاد امر به معروف و البته بخش‌های دیگر تا حد توان برای ابلاغ قانون فشار آورده و این فشار را نیز ادامه می‌دهند تا صورت کلی تحقق چنین وعده‌ای محقق نشود. اینکه روند طی شده مبنی بر توقف ابلاغ قانون ذیل مصوبه شورای عالی امنیت چه بود دقیقا روشن نیست و روایت‌های مختلفی در این باره وجود دارد.

بیست و چهارم آذرماه خبرآنلاین گزارش داد که «یک نماینده نزدیک به هیات رییسه مجلس شورای اسلامی که خواست نامش افشا نشود، درباره اینکه توافق میان قالیباف و پزشکیان برای ابلاغ نکردن قانون عفاف و حجاب صحت دارد یا خیر، گفت: دولت ان‌قلت‌هایی دارد و مجلس هم پذیرفته که دولت، اصلاحات مدنظر خود را در قالب لایحه به مجلس بدهد و بعد نمایندگان بتوانند کاری که باید انجام شود، را انجام دهند.»

وی در پاسخ به این سوال که «آیا در مورد ابلاغ نشدن قانون عفاف و حجاب میان دولت و مجلس توافق صورت گرفته است؟» تصریح کرد: بله.

در همان روز، اکبر رنجبرزاده، نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی نیز در مورد چرایی ابلاغ نشدن قانون عفاف و حجاب در موعد مقرر گفت: من عضو هیات‌رییسه نیستم، اما می‌دانم که شورای عالی امنیت ملی فعلا مانع شده و متوقف شده است.

وی گفت: از آنجایی که این شورا بالاترین رکن تصمیم‌گیر درباره مسائل امنیتی کشور است، تصمیم گرفتند این اتفاق بیفتد و همه تابع مسیر و چارچوب‌های قانونی در کشور هستیم.


بیشتر بخوانید:فیلم/ طراح لایحه حجاب، قانون حجاب را گردن گرفت


وی در پاسخ به اینکه شورای عالی امنیت ملی تا چه زمانی اجرای قانون عفاف و حجاب را متوقف کرده است، اظهار کرد: من زمانش را نمی‌دانم، اما فکر کنم زمان نداده و فعلا گفته که اجرا نشود. در حقیقت تصمیم شورای عالی امنیت ملی این است که به لحاظ مصالح و مسائلی که آنها تشخیص دادند، فعلا اجرا نشود، بالاخره آن هم یک مسیر قانونی است، اگر چه همه مصوباتی که تا الان قانون شده توسط رییس مجلس ابلاغ شده، اما مافوق همه قوانین بحث مصلحت و امنیت کشور است که وقتی شورا این تصمیم را گرفته، قطعا همگان متفق به تصمیم شورای عالی امنیت هستند.

عنوان «ذیل مصوبه شورای عالی امنیت ملی» البته نتوانست همه طیف‌ها را در ارتباط با عدم ابلاغ قانون قانع کند کما اینکه در همان بیست و چهارم آذر، وی در پاسخ به اینکه اصلاحیه دولت برای اصلاح قانون عفاف و حجاب می‌تواند مانع ابلاغ آن شود یا خیر، افزود: اطلاع ندارم. اگر اصلاحیه بدهند، قانون اصلاح می‌شود، اما جلوی ابلاغ را نمی‌گیرد، از طرفی دولت تا الان چیزی ارسال نکرده است ولی در مورد همه قوانین رویه به این ترتیب است که قانون ابلاغ می‌شود و بعدا با لایحه یا حتی طرح درخواست اصلاح آن قانون را داد. این موارد شامل همه قوانین می‌شود، اما جزییاتی از این موارد نمی‌دانم و دولت هم حداقل رسما مورد جدیدی به مجلس اعلام نکرده است.

کاسه داغ‌تر از آش در بهارستان و خیابان

یک روز بعد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد که دولت برای ابلاغ قانون عفاف و حجاب راه جایگزین درنظر گرفته، یعنی ارایه لایحه جدید. از همان روز هم واکنش‌ها به این راه جدید آغاز شد.

سید علی یزدی‌خواه، نایب‌رییس اول کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز در مورد خبر دولتی‌ها مبنی بر تهیه لایحه جدید برای حجاب، گفت: از‌سوی دولت یا سایر مراکز و مراجع هنوز هیچ رایزنی با مجلس و کمیسیون صورت نگرفته است. نکته مهم این است که قانون فعلی در شرف ابلاغ است و باید اجرا شود و کمیسیون فرهنگی از هر گونه پیشنهاد دولت برای قانون تعالی خانواده استقبال می‌کند، منتها هنوز نه طرحی در دست قرار دارد، نه پیشنهادی وجود دارد و نه لایحه‌ای داده شده است.

او با بیان اینکه «معلوم نیست چه تاریخ و زمانی قرار است لایحه به مجلس ارایه شود، چراکه این نیاز به کار علمی و پژوهشی دارد، دولت لایحه بدهد ما استقبال می‌کنیم ولی این روند ابلاغ و اجرای قانون فعلی را متوقف نمی‌کند و سر جای خود است.» وی‌تاکید کرد که «این قانون مصوب است و لایحه منجر به مسکوت ماندن آن نمی‌شود. قانون تعالی خانواده و عفاف و حجاب قانون موقت است که دوره آزمایشی آن سه سال است. به این ترتیب که در این سه سال اشکالاتش طرح و برطرف می‌شوند.»


بیشتر بخوانید:فیلم/ واکنش سخنگوی دولت درباره توقف قانون حجاب


یزدی‌خواه همچنین به عنوان نایب‌رییس کمیسیون فرهنگی مجلس یادآور شد: قانون حجاب، قانون مصوب است باید اجرا شود. البته نمایندگانی نیز بودند که در مقابل این دیدگاه مخالفت کردند. مهرداد لاهوتی، عضو فراکسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی در واکنش به اینکه وزیر فرهنگ خبر داده که دولت در مورد حجاب لایحه جدیدی به مجلس می‌دهد، اما عده‌ای در مجلس باز هم تاکید دارند که قانون عفاف و حجاب ابلاغ شود، گفت: قانون فعلی عفاف و حجاب در مجلس قبلی تصویب شده بود، دوستان فعلی داخل مجلس ایراداتی دارند و هم اینکه این قانون بیشتر به جریمه‌های مالی پرداخته است و به نوعی به دنبال ایجاد درآمد است یعنی هر کسی این کار را انجام نداد جریمه و پول بدهد و اگر نداد از حسابش کسر شود.

مخالفت با تابلو جبهه پایداری

بیشتر چهره‌هایی که مصرانه خواهان ابلاغ قانون بوده و نسبت به مصوبه شورای عالی امنیت ملی بی‌اعتنایی می‌کردند اعضای جبهه پایداری یا نیرو‌های نزدیک به سعید جلیلی هستند.

قاسم روانبخش، نایب‌رییس اول کمیسیون امور داخلی کشور و شورا‌های مجلس دوازدهم و البته عضو جبهه پایداری، بیست و ششم دی‌ماه در گفت‌و‌گو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره اظهارات وزیر ارشاد مبنی بر ارسال لایحه جایگزین برای قانون عفاف و حجاب، گفت: فرمایش وزیر محترم ارشاد فرمایش دقیق و درستی نیست و‌ای‌کاش از جهت حقوقی بررسی می‌کرد و بعد اظهارنظر می‌فرمود.

نماینده مردم قم در مجلس اظهار کرد: قانون عفاف و حجاب قانونی است که در مجلس تصویب شده و شورای نگهبان آن را تایید کرده و این را باید رییس‌جمهور به مجموعه دولت ابلاغ کند و اگر امتناع می‌کند رییس مجلس باید ابلاغ کند، چون قانونی است که مصوب شده است. عضو شورای مرکزی جبهه پایداری انقلاب اسلامی می‌گوید اگر در این شرایط یک لایحه دیگر به مجلس بیاورند معنا ندارد، چون این قانون باید اجرا شود و پس از اجرا اگر نقصی داشت بگویند نیاز به اصلاحاتی دارد و برای اصلاح آن لایحه بدهند.

او با تاکید بر اینکه «قانونی که الان مصوب شده و مجلس و شورای نگهبان آن را تایید کرده‌اند اگر در مقابل آن لایحه بدهند و این موضوع به سنت تبدیل شود عملا دولت می‌گوید که مجلس و شورای نگهبان اشتباه کرده‌اند و ما هرچه خود بفهمیم اجرا می‌کنیم که این حرف دقیقی نیست»، خاطرنشان کرد که «باید قانون عفاف و حجاب را ابلاغ کنند سپس وقتی اجرا شد اگر نقص و کمبودی بود و نیاز به حذف و اضافه‌ای داشت یک لایحه برای اصلاحش بدهند نه اینکه مقابل قانون یک لایحه جدید بدهند.»


بیشتر بخوانید: مروری بر ماجرای کشف حجاب در دوران رضا شاه


بخش مهم صحبت‌های روانبخش البته موضوعی است که او درباره شورای عالی امنیت ملی مطرح می‌کند: «مباحثی گفته شده بود که در شورای عالی امنیت ملی مطرح شده که فعلا قانون عفاف و حجاب را برای زمان خاصی نگه دارند نه اینکه مقابلش لایحه بدهند شاید دلیل اینکه آقای قالیباف این قانون را ابلاغ نکرده این موضوع بوده گرچه هنوز برای ما ثابت نشده که شورای عالی امنیت ملی جلوی ابلاغش را گرفته باشد، اما اگر بر فرض شورای عالی امنیت ملی یا دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی گفته باشند که این کار یک زمانی به تعویق بیفتد معنایش این نیست که یک لایحه جدیدی داده شود و قانون عفاف و حجاب را کان لم یکن تلقی کنیم.»

تشکیک در مصوبه شعام یا حرف گذاشتن در دهان قالیباف؟

به نظر می‌رسد مساله تشکیک نیرو‌های جلیلی و جبهه پایداری در مصوبه شورای عالی امنیت ملی از دبیرخانه این نهاد در چند پله قابل بررسی است. نخست اصل ارایه چنین مصوبه‌ای کما اینکه در این باره مکرر از سخنگوی دولت، رییس قوه قضاییه و بیش از همه از محمدباقر قالیباف سوال می‌شود که آیا از اساس چنین مصوبه‌ای وجود دارد؟ مشخصا قاسم روانبخش درباره همین مساله اشاره می‌کند که «هنوز برای ما ثابت نشده که شورای عالی امنیت ملی جلوی ابلاغش را گرفته باشد.»

کامران غضنفری، نماینده دیگر مجلس دوازدهم و البته عضو جبهه پایداری نیز بیستم دی‌ماه در گفت‌و‌گو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهارات دیگری داشته است.

او در آن گفت‌و‌گو بیان داشت «اینکه گفته شد شورای عالی امنیت ملی جلوی قانون عفاف و حجاب را گرفته، صحت ندارد، چون آقای سعید جلیلی که نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی است، اظهار کرد در این مورد هیچ مصوبه‌ای در شورای عالی امنیت ملی مطرح نشده و هیچ مصوبه‌ای نیامده لذا آنهایی که می‌گویند شورای امنیت ملی جلوی آن را گرفته، اشتباه می‌کنند.»

غضنفری گفت: به نظر می‌آید آقای قالیباف، چون خودش مایل نیست قانون عفاف و حجاب اجرا شود چهار ماه و خرده‌ای است که از ابلاغ این قانون خودداری کرده لذا آقای قالیباف مرتکب امر خلاف قانون شده، چون وظیفه‌اش این است که قانون را ابلاغ کند مگر اینکه یک سندی را رسما نشان دهد مثلا بگوید این مصوبه شورای عالی امنیت ملی کشور است که به تایید مقام معظم رهبری هم رسیده و ایشان فرمودند که این قانون ابلاغ نشود که هیچ‌وقت رهبر معظم انقلاب چنین کاری را نمی‌کنند لذا این موضوع به تمایلات شخصی خود افراد برمی‌گردد.

البته اینکه از یک قانون خوششان نمی‌آید و می‌گویند ابلاغ نشود کاری کاملا غلط و خلاف قانون است. این نماینده مجلس اظهار کرد: بنده در اوایل مهر همین امسال در مجمع نمایندگان استان تهران که با آقای قالیباف جلسه داشتیم از او سوال کردم که چرا قانون عفاف و حجاب ابلاغ نمی‌شود که آقای قالیباف دو دلیل آورد و گفت اول اینکه در این قانون جریمه ۷۰۰ میلیونی آمده و این باعث نارضایتی و اعتراض خواهد شد و دوم اینکه شورای عالی امنیت ملی گفته است که بگذارید سالگرد فتنه ۱۴۰۱ رد شود و بعد این کار را انجام دهید.


بیشتر بخوانید:حجاب روی موج هشدار


بخش دوم مناقشه‌ای است که این جریان بر سر مساله میزان اختیارات دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در این باره دارد. اخیرا محمدباقر قالیباف در جلسه‌ای در دانشگاه در میانه پرسش و پاسخ دانشجویی با این تشکیک مواجه شد. او در پاسخ به پرسشی از سوی نماینده انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علامه طباطبایی در این مورد گفت: «شورای عالی امنیت ملی مصوبه دارد که اگر موضوعاتی سبب چالش و تنش شود دبیرخانه می‌تواند آن را متوقف کند.»

وی اضافه کرد که این مصوبه به تایید رهبر انقلاب رسیده است. رییس مجلس ایران در ادامه افزود: «یعنی دبیرخانه به خودی خود این اختیار را دارد، با این وجود این موضوع در صحن شورا آمده است و همه به اتفاق رای دادند.»

محمدباقر قالیباف در پاسخ به پرسش اعتراض‌آمیز نماینده انجمن اسلامی مبنی بر اینکه آیا مصوبه مربوط به توقف اجرای قانون عفاف و حجاب به تایید رهبری رسیده است نیز گفت: «بله»

عبور انقلابی از شعام؟

جریان جلیلی و جبهه پایداری البته سعی دارند با تشکیک در موارد مختلفی پیرامون مصوبه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی فشار برای ابلاغ این قانون را به حداکثر برسانند. با این وجود این جریان نمی‌تواند به صورت کامل نیز اختیارات دبیرخانه را زیر سوال ببرد چراکه با این کار بسیاری از مصوبات عجیب تاریخی در دو دهه گذشته ذیل حضور سعید جلیلی در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی نیز با چالش مواجه می‌شوند.

از این نظر این جریان بازی دوگانه و رویکردی عجیب را در این غائله در پیش گرفتند. رویکردی که در محتوای آن مشخص نیست اگر از منظر آنها دبیرخانه شعام اختیار توقف ابلاغ قانونی که آن را تنش‌زا می‌داند ندارد چگونه توانسته است در بحث ممنوع‌التصویری- به روایت برخی که ممنوع‌التصویری سید محمد خاتمی مصوبه دبیرخانه شعام بوده است- ورود کند یا در مساله حصر نیز صاحب مصوبه باشد؟!

این پارادوکسی که جبهه پایداری و جریان جلیلی در غائله شعام و قانون حجاب با آن رو به‌رو هستند کار را برای سنگ‌اندازی سخت می‌کند با این وجود آنها سعی می‌کنند با شیوه همیشگی خودشان یعنی سر و صدا و تهدید از شورای عالی امنیت ملی نیز عبور کنند و حرف خود را برای ابلاغ قانون حجاب و عفاف به کرسی بنشانند. قانونی که به روایت محمد‌صدر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، باید نسبت به پیامد‌های منفی لجاجت با مردم از طریق ارایه لوایحی نظیر عفاف و حجاب هشدار داده شود.

از منظر بسیاری از مسوولان و البته چهره‌ای همچون محمد صدر که عضو مجمع تشخیص مصلحت نیز هست، اجرای چنین لوایحی زمینه‌ساز ایجاد نارضایتی گسترده به‌ویژه در میان زنان شده و این نارضایتی ممکن است منجر به موضع‌گیری مردم در برابر نظام شود و در نهایت کشور را با خطرات جدی مواجه سازد و نسبت به احتمال دخالت نفوذ خارجی فضا را مهیا کند. موضوعی که مسوولان باید به آن توجه داشته باشند که نفوذ خارجی تنها به حوزه‌های امنیتی، اقتصادی و نفت محدود نمی‌شود و می‌تواند در بخش‌های فرهنگی نیز اثرگذار باشد یا از راه تصمیماتی از این دست بسترسازی آن مهیا شود.

جلیلی و جبهه پایداری البته سعی دارند با تشکیک در موارد مختلفی پیرامون مصوبه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی فشار برای ابلاغ این قانون را به حداکثر برسانند. با این وجود، این جریان نمی‌تواند به صورت کامل نیز اختیارات دبیرخانه را زیر سوال ببرد، چراکه با این کار بسیاری از مصوبات عجیب تاریخی در دو دهه گذشته ذیل حضور سعید جلیلی در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی نیز با چالش مواجه می‌شوند.


بیشتر بخوانید:عکس/ حمایت مبتکر طرح کلینیک بی حجابی از کوچک زاده


از این نظر این جریان بازی دوگانه و رویکردی عجیب را در این قائله در پیش گرفتند. رویکردی که در محتوای آن مشخص نیست اگر از منظر آنها دبیرخانه شعام اختیار توقف ابلاغ قانونی که آن را تنش‌زا می‌داند، ندارد چگونه توانسته است در بحث ممنوع‌التصویری -به روایت برخی که ممنوع‌التصویری سیدمحمد خاتمی مصوبه دبیرخانه شعام بوده است- ورود کند یا در مساله حصر نیز صاحب مصوبه باشد؟!

این پارادوکسی که جبهه پایداری و جریان جلیلی در قائله شعام و قانون حجاب با آن رو به رو هستند کار را برای سنگ‌اندازی سخت می‌کند با این وجود آنها سعی می‌کنند با شیوه همیشگی خودشان یعنی سر و صدا و تهدید از شورای عالی امنیت ملی نیز عبور کنند و حرف خود را برای ابلاغ قانون حج ابو عفاف به کرسی بنشانند.

به نظر می‌رسد مساله تشکیک نیرو‌های جلیلی و جبهه پایداری در مصوبه شورای عالی امنیت ملی از دبیرخانه این نهاد در چند پله قابل بررسی است. نخست اصل ارایه چنین مصوبه‌ای است که مشخصا قاسم روانبخش درباره همین مساله اشاره می‌کند که «هنوز برای ما ثابت نشده که شورای‌عالی امنیت ملی جلوی ابلاغش را گرفته باشد.»

بخش دوم مناقشه‌ای است که این جریان بر سر مساله میزان اختیارات دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در این باره دارد. اخیرا محمدباقر قالیباف در جلسه‌ای در دانشگاه در میانه پرسش و پاسخ دانشجویی با این تشکیک مواجه شد. او در پاسخ به پرسشی از سوی نماینده انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علامه طباطبایی در این مورد گفت: «شورای‌عالی امنیت ملی مصوبه دارد که اگر موضوعاتی سبب چالش و تنش شود دبیرخانه می‌تواند آن را متوقف کند.» وی اضافه کرد که این مصوبه به تایید آیت‌الله خامنه‌ای، رسیده است و افزود: «یعنی دبیرخانه به خودی خود این اختیار را دارد، با این وجود این موضوع در صحن شورا آمده است و همه به اتفاق رای دادند.» قالیباف در پاسخ به پرسش اعتراض‌آمیز نماینده انجمن اسلامی مبنی بر اینکه آیا مصوبه مربوط به توقف اجرای قانون عفاف و حجاب به تایید رهبری رسیده است نیز گفت: «بله»

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

جهش قیمت خودرو در سال ۱۴۰۴ قطعی است/ دورخیز ایران خودرو و سایپا برای افزایش تولید مبتنی بر مونتاژ و واردات

عکس/ فرودگاه حماه سوریه نابود شد

عکس/ ایران سومین کشور زلزله‌خیز جهان در ۳۵ سال اخیر شد

عکس/ هوای تهران قابل‌قبول شد

عکس/ بازدید رضاخان و محمدرضا پهلوی ۸۷ سال پیش از کارخانه هواپیماسازی شهباز

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ ژست خاص احمدشاه در مراسم تشییع محمدعلی شاه ۱۰۱ سال پیش در ایتالیا

عکس/ استایل اروپایی تختی در کنار اعضای جبهه ملی ۵۹ سال پیش در روز عروسی اش

عکس/ ژست صمیمی ترنم کرمانیان بازیگر سریال آبان در کنار شهاب حسینی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

معرفی خودرو اکلیپس؛ ماشین ژاپنی تولید آمریکا+ عکس

جزییات نهایی واریز یارانه معیشتی مرحله دوم اعلام شد

شور و حال مسافران در پل خواجو و سی‌وسه پل در نوروز ۱۴۰۴

مجلس درگیر موضوعاتی است که نفع خاصی برای مردم ندارد/ نمایندگان وقت خود را به بطالت می‌گذرانند

زمان دقیق خرید با مرحله دوم کالابرگ الکترونیک

عکس/ تفریح زمستانی محمدرضا پهلوی با خانواده اش ۵۲ سال پیش در سوئیس

عکس/ امروز بدترین روز بورس آمریکا طی ۴ سال گذشته

عکس/ رستوران گردی بهاره رهنما با تیپ سنتی در حال خوردن دیزی

عکس‌های لو رفته از آرشیو قجری کاخ گلستان

عکس/ کدام کشور‌های جهان موشک هایپرسونیک دارند؟

ترافیک سنگین درآزادراه قزوین – کرج – تهران همزمان با پایان تعطیلات عید

فیلم/ بغض و گریه سپند امیرسلیمانی برای فرزندِ در راهش

عکس/ مدل عجیب قاشق نقره دوره ساسانی با کنده کاری‌های خارق العاده

فیلم/ سورپرایز احساسی مهران غفوریان روی آنتن زنده

عکس/ ژست بامزه فرحناز پهلوی ۵۸ سال پیش با مو‌های پرنسسی

عکس/ چهره جذاب گوگوش ۶۴ سال پیش با لباس و زیورآلات هندی

فیلم/ مسدود شدن جاده اردبیل به نیر به علت رانش جاده

ساعت کاری ادارات، بانک‌ها، مدارس و دانشگاه‌ها از ۱۶ فروردین

عکس آتلیه‌ای شجاع السلطنه، داماد ناصرالدین شاه ۱۱۴ سال پیش با لباس رسمی و شمشیر

ضربه ایلان ماسک به رمزارز محبوب ایرانی‌ها

تهران در آستانه چرخش تاریخی/ آیا آمریکا آخرین شانس دیپلماسی را با ایران از دست می‌دهد؟

سناریوی غرق شدن بازار نفت و تکرار فاجعه دهه ۸۰/ آیا آمریکا از اهرم فروش نفت برای فشار به روسیه استفاده میکند؟

عکس/ استایل اروپایی ثریا اسفندیاری با پالتو پوست ۶۹ سال پیش در کلاس درس

عکس/ استاد اخراجی دانشگاه تهران راهی دانشگاه هاروارد شد

تأکید بر ایمنی در بازگشت از سفر‌های نوروزی/ توقیف ۵۰۳ گواهینامه و برخورد جدی پلیس با متخلفان جاده‌ای

اینفوگرافی/ پرجمعیت‌ترین کشور‌های جهان تا ۲۱۰۰

عکس/ حسن بدیر در کنار قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس

فیلم/ آتش‌سوزی در بخشی از جنگل‌های اشکور رودسر

عکس/ تیپ خاص آناهیتا درگاهی در ۱۳ بدر با کاپشن خزدار و گل سر قلبی

عکس/ نمایی از قرآن پهلوی (آریامهری) سال انتشار ۱۳۴۴

فیلم/ یادگاری نویسی روی دیوار‌های تخت‌جمشید

دستور ویژه پزشکیان برای حل فوری مشکل آب یزد صادر شد

عکس/ پیام تیم ملی به مهدی طارمی

فیلم/ اشک فاطمه گودرزی و دخترش در برنامه کیایی برای چه بود؟

عکس/ ارسال پیامک ‎های عجیب حجاب برای شهروندان اصفهانی

عکس/ چهره خاص دفتر الملوک، خواهر دکتر مصدق ۱۲۴ سال پیش در جوانی با لباس عجیب

عکس/ خوش گذرانی خواهرانِ فرجاد در اروپا با استایل تینیجری

فیلم/ اتهام زنی نتانیاهو علیه ایران

عکس/ برداشت یادگاری از خاک‌های ایران از هرمز تا تخت جمشید

عکس/ چهره متفاوت اشرف‌الملوک، دختر مظفرالدین شاه ۱۲۴ سال پیش با چادر

عکس/ حال و هوای اطراف دانشگاه تهران اوایل سال ۱۳۵۸ خورشیدی

عکس/ جلسه پایانی تمرین تیم استقلال پیش از بازی با تراکتور

عکس/ صف آب در یزد خبرساز شد

فیلم/ سانسور عجیب یک سکانس از سریال آبان حسابی سوژه شد

هشدار نارنجی هواشناسی برای تهران؛ بارش باران و وزش باد شدید در راه است

عکس/ صحنه‌های دلخراش از چرای گاو‌ها بر کوهی از زباله‌های نوروزی

عکس/ استایل شیک و لاکچری همسر ارسطو پایتخت در روز ۱۳ بدر با عینک چند میلیونی

عکس/ حال و هوای مردم در بیرون شهر سنندج روز سیزده بدر اواخر دوران ناصری

فیلم/ ترامپ: برای دسترسی به بازار ما باید هزینه دهید

عکس/ بورس آمریکا ۲ تریلیون دلار ریخت