تاریخ انتشار: ۰۹:۵۵ - ۱۰ اسفند ۱۴۰۳

برای کاهش فقر در ایران رشد اقتصادی باید چقدر شود؟

کاهش فقر نیازمند تحقق رشد اقتصادی مستمر و فراگیر و اعمال سیاست‌های تثبیت اقتصادی با هدف کاهش تورم است. به خصوص تورم نقش مهمی در افزایش نابرابری و شکاف فقر داشته و تداوم آن خروج از فقر را سخت و کارایی سیاست‌های توانمندسازی و حمایتی را کاهش می‌دهد.

برای کاهش فقر در ایران رشد اقتصادی باید چقدر شود؟

اقتصاد۲۴- مرکز پژوهش‌های اتاق ایران، در گزارش تحلیلی «فقر، رفاه و سیاره: راه‌های خروج از بحران‌های چندگانه» متکی به گزارش بانک جهانی ۲۰۲۴، عنوان کرده که نرخ فقر در سال‌های اخیر در سطح ۳۰ درصد تثبیت شده است. نتایج برآورد‌های مرکز پژوهش‌های مجلس نیز نشان می‌دهد نرخ فقر در سال ۱۴۰۳ همچنان در سطح نرخ فقر سال جاری در سطح ۳۰ درصد باقی خواهد ماند. بررسی روند نرخ فقر در سال‌های اخیر نشان می‌دهد به دلیل کاهش قابل توجه درآمد سرانه، جهش‌های ارزی و نرخ تورم بالا در سال‌های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ نرخ فقر جهشی ۱۲ واحد درصدی یافته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد جهش مجدد نرخ فقر در صورت تکانه‌های خارجی دور از انتظار نخواهد بود.

البته در بخشی از این گزارش به وضعیت فقر در ایران بنا بر گزارش اخیر بانک جهانی پرداخته شده که نشان می‌دهد کاهش قابل توجهی در فقر در ایران رخ داده است. بر اساس این گزارش، نرخ فقر در ایران از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲ کاهش یافته است و این کاهش با الگوی رشد اقتصادی فراگیر مطابقت دارد. بر اساس داده‌های بانک جهانی که با استفاده از خط فقر برای کشور‌های با درآمد پایین‌تر از متوسط به دست آمده، حدود ۶.۱ میلیون ایرانی در این دو ساله از محدوده فقر خارج شده‌اند. شرایط موجود فقر نشان می‌دهد که کشور برای کاهش فقر نیازمند سیاستگذاری هم در سطح اقتصاد کلان و هم در سطح حمایت اجتماعی است. در درجه اول بهبود شرایط اقتصاد کلان که نامطلوب بودن آن در سال‌های اخیر عامل اصلی افزایش و تثبیت نرخ فقر بوده، ضروری است.

رشد اقتصادی و فقر

کاهش فقر نیازمند تحقق رشد اقتصادی مستمر و فراگیر و اعمال سیاست‌های تثبیت اقتصادی با هدف کاهش تورم است. به خصوص تورم نقش مهمی در افزایش نابرابری و شکاف فقر داشته و تداوم آن خروج از فقر را سخت و کارایی سیاست‌های توانمندسازی و حمایتی را کاهش می‌دهد. از طرف دیگر، در موضوع فقر نمی‌توان به سیاست‌های کلان اقتصادی بسنده کرد و اعمال سیاست‌های توانمندسازی و حمایتی نیز ضروری است. یک دهه رشد اقتصادی پایین به همراه تورم بالا باعث شده تا خانوار‌های ایرانی در دهه ۱۳۹۰ با کاهش رفاه مواجه باشند. بررسی‌های مرکز پژوهش‌ها، در دو بخش وضعیت فقر و ویژگی‌های فقرا نشان از افزایش فقر دارد. در بخش اول، کاهش رفاه همه گروه‌های درآمدی را نشان می‌دهد که نشان‌دهنده افزایش فقر است.

با کاهش پیوسته درآمد سرانه، به مرور درصد بیشتری از جمعیت کشور به زیر خط فقر رفته و در سال ۱۴۰۰ حدود ۳۰.۴ درصد معادل ۲۶ میلیون نفر زیر خط فقر قرار دارند. همچنین نگاهی به شکاف فقر نشان می‌دهد که فاصله فقرا تا خط فقر نیز بیشتر و در مقابل فاصله غیرفقرا تا خط فقر کمتر شده است. همین موضوع باعث می‌شود تا جمعیت بالای خط فقر نیز به لحاظ وضعیت رفاهی، تفاوت چندانی با جمعیت زیر خط فقر نداشته باشد.


بیشتر بخوانید:برای کاهش فقر در ایران، رشد اقتصادی باید حداقل ۶ تا ۸ درصد باشد


در بخش دوم خصوصیات فقرا بررسی شده است. نتایج این بخش دو رویه قابل توجه را نشان می‌دهد؛ اول افزایش فقر است که باعث شده فقرا و غیرفقرا به مرور زمان به لحاظ ویژگی به هم نزدیک شوند و دوم پیدایش برخی علل جدید توضیح‌دهنده فقراست. اولی به این معناست که با گذر زمان آن دسته از ویژگی‌هایی که باعث تمایز فقرا از غیرفقرا می‌شود، مانند عدم برخورداری از شغل، بی‌سوادی، تحصیلات پایین و تفاوت سنی کمتر شده و ویژگی‌های فقرا و غیرفقرا به هم نزدیک‌تر شده است. این موضوع تاییدی بر افزایش فقراست که نتایج بخش اول هم نشان می‌دهد، یعنی افراد صرفا به دلیل نداشتن شغل یا سایر خصوصیات نیست که فقیر می‌شوند، بلکه بدتر شدن وضعیت اقتصادی و کاهش درآمد سرانه باعث شده تا حتی شاغلان یا افراد با تحصیلات بالاتر نیز فقیر شوند.

اما دومی به این معناست که برخی عللی که ذاتا نباید توضیح‌دهنده فقر باشند، در سال‌های اخیر و با افزایش هزینه‌های زندگی نسبت به درآمد‌های خانوارها، تبدیل به عاملی برای فقر شدند. به عنوان مثال برخورداری از کودک در سال‌های میانی دهه ۱۳۸۰ تفاوت چندانی در بین فقرا و غیرفقرا نداشته، اما در سال ۱۴۰۰ برخورداری از کودک در فقرا ۱۴ واحد درصد بیش از غیرفقرا در نقاط شهری بوده است.

سیاست‌های حمایتی موفق نبود

افزایش نرخ فقر نشان می‌دهد سیاست‌های حمایتی دولت در سال‌های گذشته موفق نبوده و هزینه عمل به تعهدات یارانه‌ای تنها به بار بزرگی روی دوش بودجه تبدیل شده است. در حال حاضر کارشناسان معتقدند که ریشه‌های اصلی گسترش نرخ فقر در کشور نابسامانی اقتصاد کلان و به‌طور خاص تورم‌های بالا و مزمن است. به همین دلیل توصیه می‌شود که سیاستگذاران در زمینه ایجاد ثبات اقتصادی و مهار تورم گام بردارند. کاهش فقر نیازمند تحقق رشد اقتصادی مستمر و فراگیر و اعمال سیاست‌های تثبیت اقتصادی با هدف کاهش تورم است.

به خصوص آنکه تورم نقش مهمی در افزایش نابرابری و شکاف فقر داشته و تداوم آن خروج از فقر را سخت کرده و کارایی سیاست‌های توانمندسازی و حمایتی را کاهش می‌دهد. در نهایت می‌توان گفت در مسیر کاهش نرخ فقر نمی‌توان تنها به سیاست‌های سطح کلان بسنده کرد و اعمال سیاست‌های توانمندسازی و حمایتی با تاکید بر گروه‌های آسیب‌پذیر نیز ضروری است.

پوشش بیمه فراگیر

با توجه به اینکه اختلاف معناداری در برخورداری از شغل رسمی (دارای بیمه) بین فقرا و غیرفقرا وجود دارد، بنابراین پوشش بیمه فراگیر مشاغل می‌تواند یک سیاست حمایتی برای شاغلان در جلوگیری از ابتلا به فقر باشد.

توانمندسازی و آموزش مهارت‌های شغلی

در بررسی ویژگی‌های شغلی فقرا مشاهده شده که یکی دیگر از تفاوت‌های شغلی فقرا و غیرفقرا در برخورداری از مشاغل ساده است. به نحوی که درصد برخورداری از مشاغل ساده در بین فقرا اختلاف معناداری با غیرفقرا دارد. از این رو توانمندسازی و برنامه‌های آموزش مهارت‌های شغلی یک توصیه سیاستی برای حمایت از خانوار‌های فقیر است.

تداوم برنامه‌های سوادآموزی

یافته‌های گزارش مرکز پژوهش‌ها نشان می‌دهد که نرخ باسوادی تفاوت معناداری در بین فقرا و غیرفقرا داشته و با افزایش سال‌های تحصیل نیز احتمالا از میزان فقر کاسته می‌شود؛ بنابراین تداوم برنامه‌های سوادآموزی به خصوص برای خانوار‌های فقیر و تسهیل افزایش سال‌های تحصیل آنها یک سیاست حمایتی برای بهبود وضعیت معیشت فقرا خواهد بود. بر اساس مطالعات بانک جهانی، کشور‌هایی که توانسته‌اند فقر را به‌طور چشمگیر کاهش دهند، معمولا رشد اقتصادی بالای ۵ درصد به صورت پایدار و همراه با بهبود توزیع درآمد داشته‌اند. به عنوان مثال، چین و هند با رشد اقتصادی ۷ تا ۱۰ درصد در سال و سیاست‌های کاهش نابرابری، موفق به کاهش فقر شده‌اند.

ایران با چالش‌هایی مانند تحریم‌ها، وابستگی به نفت، تورم بالا و نابرابری نسبی مواجه است. برای کاهش فقر در ایران، رشد اقتصادی باید حداقل ۶ تا ۸ درصد در سال و همراه با سیاست‌های توزیعی، ایجاد اشتغال و سرمایه‌گذاری در بخش‌های اجتماعی باشد. در نتیجه، رشد اقتصادی به تنهایی کافی نیست، بلکه باید همراه با بهبود توزیع درآمد، ایجاد فرصت‌های شغلی و سرمایه‌گذاری در بخش‌های اجتماعی باشد تا فقر به‌طور موثر کاهش یابد.

وضعیت رفاه مشترک در ایران

روند‌های اخیر ایران حاکی از پیشرفت در زمینه کاهش فقر و بهبود نابرابری درآمدی بر اثر رشد فراگیر و پرداخت یارانه نقدی است. در فاصله سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۱ نرخ فقر طبق معیار درآمد روزانه ۶.۸۵ دلار به میزان ۷.۴ واحد درصد کاهش یافته و از ۲۹.۱ درصد به ۲۱.۹ درصد رسیده است. یعنی ۶.۱ میلیون نفر از مردم ایران به بالای خط فقر آمده‌اند. بر اساس خط فقر طبق معیار کشور‌های با درآمد متوسط پایین یعنی ۳.۶۵ دلار در روز، نرخ فقر از ۶.۱ درصد به ۳.۸ درصد رسیده است. رشد کلی مصرف بر اثر افزایش درآمد‌های ناشی از دستمزد و خوداشتغالی در بخش غیرنفتی، بر کاهش نرخ فقر تاثیرگذار بوده است.


بیشتر بخوانید: دانش‌آموزان جویای کار هستند تا تحصیل


برنامه‌های اجتماعی شامل یارانه نقدی و همسان‌سازی حقوق بازنشستگان نقش مهمی در کاهش فقر داشته است. باوجود کاهش ارزش واقعی یارانه نقدی بر اثر تورم، تعدادی پرداخت تکمیلی (مانند طرح کالابرگ) از سال ۱۳۹۸ آغاز شده است. البته نابرابری‌های منطقه‌ای در داخل ایران همچنان وجود دارد و نرخ فقر در مناطق روستایی حدود دوبرابر مناطق شهری است. به‌رغم کاهش اندک فقر، ولی نابرابری‌های قابل توجهی از حیث منطقه‌ای در ایران وجود دارد. مناطق روستایی و تا حدودی مرزی، به خصوص منطقه جنوب شرق ایران، به‌طور نامتناسبی از شیوع فقر بالایی برخوردار است.

اکثر جمعیت فقیر ایران در مناطق روستایی و مرزی ساکن هستند. طبق برآوردها، بیش از یک‌سوم جمعیت روستایی ایران در سال ۲۰۲۲ به عنوان فقیر طبقه‌بندی شده است. ازنظر نابرابری درآمد، بهبود جزیی در مناطق شهری وجود داشته ولی در مناطق روستایی، همراه با افزایش جزیی بوده است. به عنوان مثال سیستان و بلوچستان بالاترین نرخ فقر را دارد و نزدیک به دوسوم ساکنان آن در سال ۲۰۲۲ در فقر زندگی می‌کنند. اگرچه این کاهش نسبت به ۷۰ درصد ثبت شده در سال ۲۰۲۰ نشان‌دهنده کاهش است، اما نرخ فعلی همچنان به طرز نگران‌کننده‌ای بالاست و به‌طور قابل توجهی فراتر از میزان فقر است. در کرمان ۴۰ درصد فقیر هستند در مقابل، نرخ فقر در تهران، پایتخت ۱۳ درصد و در کم برخوردارترین استان‌های اصفهان، مازندران و مرکزی زیر ۸ درصد است. از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲ تقریبا همه استان‌ها شاهد کاهش نرخ فقر بوده‌اند، به استثنای استان اردبیل که تقریبا ۳ واحد درصد افزایش جزیی را تجربه کرده است.

طبق بررسی‌های بانک جهانی، پیش‌بینی می‌شود که رشد تولید ناخالص داخلی در بازه ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۵ به میانگین سالانه ۲.۸ درصد برسد. کاهش میزان تقاضای جهانی، تحریم‌ها، کمبود انرژی، محدودیت‌های نقدینگی، کاهش انباشت سرمایه و تنش‌های ژئوپلیتیکی بر چشم‌انداز رشد اقتصادی تاثیر می‌گذارد. پیش‌بینی می‌شود که تولید ناخالص داخلی در سال، ۱۴۰۳ به دلیل کاهش تخمینی رشد هزینه‌های دولت و کاهش تاثیر رشد تولید ناخالص داخلی نفتی در سال ۱۴۰۲ به نرخ متعادل‌تری برسد. با وجود برنامه‌های اخیر دولت برای بودجه انقباضی سال ۱۴۰۳ و بهبود چشم‌انداز بودجه‌ای، پیش‌بینی می‌شود که فشار‌های بودجه‌ای همچنان پابرجا بماند و همراه با مخارج خارج از بودجه، کسری بودجه تداوم یابد. آمار برآورد تورم نیز بهبود اندکی را نشان می‌دهد ولی انتظار می‌رود که نرخ تورم بالای ۳۰ درصد باقی بماند. تامین مالی کسری بودجه و تاثیر تنش‌های ژئوپلیتیک بر این وضعیت تاثیرگذار خواهد بود.

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ تابلوی قیمت یک طلا فروشی در خیابان جمهوری ۲۴ سال پیش

جنجالی‌ترین استایل بهاره رهنما بعد از طلاق

عکس/ طبیب زن در حال بادکش کردن ۱۳۰ سال پیش

عکس/ تغییر چهره عجیب بهنوش بختیاری

عکس/ کارگر زن کارخانه ریسندگی اصفهان ۵۳ سال پیش

عکس/ پوستر سپاهان، آلومینیوم و فولاد به مناسبت روز کارگر

عکس/ پوستر متفاوت استقلال برای بازی با آلومینیوم

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

العربیه: وزیر دفاع آمریکا، مأموریت ناو هواپیمابر ترومن در دریای سرخ را تمدید کرده

ادامه ارسال پیامک‌های کشف حجاب و توقیف یک هفته‌ای خودرو

فیلم/ واکنش علیرضا بیرانوند به فحاشی تماشاگران بین دو نیمه

فرار ملوان از شکست در انزلی / ذوب‌آهن ۷ دقیقه کم آورد

کارشناسی داوری بازی پرگل استقلال-آلومینیوم

آتش بازی استقلال در آزادی/ بغض آبی‌ها با جباری ترکید

حسادت جنیفر لوپز به آشتی بن افلک با همسر سابقش

عکس/ سرلشکر باقری در کنار ابراهیم همت ۴۴ سال پیش

انتقاد وزارت خارجه ایران از نقش منفی فرانسه

چراغ سبز آلومینیوم برای پرسپولیسی‌شدن کاظمیان

چرا دولت لایحه امنیت زنان را پس گرفت؟

ارتش آمریکا در چه نوع جنگی حتما بازنده خواهد بود؟

عکس/واکنش محکم وزارت خارجه به گزارش خبرساز رویترز

عکس/زورگیری وحشیانه از زن جوان در مترو محلاتی

امکان خرید اقساطی کالا‌های اساسی برای بازنشستگان فراهم شد

سوریه به حمله اسرائیل واکنش نشان داد

چرا قیمت لوبیاچیتی سر به فلک کشید؟

ترکیب استقلال برای بازی با آلومینیوم

پیش بینی بورس فردا شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴

از تعویق مذاکره تا فشارهای تحریمی جدید آمریکا علیه ایران

امام جمعه اهواز: گروهی که بتوانند جای خالی انبیاء را پر کنند، علما هستند

معاون وزیر نفت: در انفجار بندر شهید رجایی تأسیسات نفتی آسیبی ندیدند

علم الهدی: عناصری در برگزاری جشنواره کوچه لاابالی‌گری کردند

تا اینجای مذاکرات ایران دست برتر را نسبت به طرف امریکایی داشته

عکس/ نمایی شگفت انگیز و جالب از برف ۳ متری در ترکیه

عکس/ ظاهر متفاوت سردار سلیمانی، جهانگیری و روحانی ۳۴ سال پیش در یک مراسم

عکس‌های قدیمی و کمیاب از خلیج فارس در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران

عکس/ ژست سردار رادان ۴۴ سال پیش در اوج جوانی و در جبهه

عکس/ چهره متفاوت هاشمی رفسنجانی ۴۶ سال پیش بعد ترور روی تخت بیمارستان

مسابقات کشتی آلیش بانوان از اشک تا لبخند

بازداشت سه عضو شورای شهر و ۲ کارمند شهرداری فریدونکنار

صحنه‌های آخرالزمانی از آتش‌سوزی‌های گسترده در اورشلیم

عکس/ دلجویی نماینده رهبری از مجروحان انفجار بندر شهید رجایی

عکس/ تیمورتاش و فروغی ۹۹ سال پیش در ضیافت تاجگذاری رضاخان

فیلم/ این لحظه از کنسرت بهنام بانی در کانادا خبرساز شد

توقیف خودروی پژو پارس با خلافی ۱۹۶ میلیون ریالی

شناسایی هویت ۴ جان باخته دیگر انفجار بندر شهید رجایی

عکس/ مهدی بازرگان ۱۰۴ سال پیش در دوران تحصیل در فرنگ با تیپ رسمی

عکس/ چهره زیبایی بلقیس، دختر پادشاه افغانستان ۵۵ سال پیش در فرودگاه مهرآباد

فیلم/ در انفجار بندر شهید رجایی تأسیسات نفتی آسیب دیدند؟

ترامپ بودجه دو رسانه آمریکایی را قطع کرد

واکنش امام جمعه تهران به انفجار بندرعباس

فصل برای کنعانی‌زادگان به پایان رسید

عکس/ چهره خاص امام موسی صدر ۴۸ سال پیش در حال سخنرانی در مراسم چهلم دکتر شریعتی در بیروت

عکس/ خوشگذرانی نفیسه روشن در چین با استایل اروپایی در کنار حیوان خانگی گرانقیمتش

عکس/ واکنش قابل تامل علیرضا قربانی به اتفاق تلخ خیابان‌ها

عکس/ ساخت صحن جدید حضرت معصومه در دوران قاجار

عکس/ شکل و شمایل زندانیان ۱۲۰ سال پیش در دوران قاجار با غل و زنجیر

مذاکرات استقلال با سرمربی ایتالیایی؛ سگ ماتزاری دردسرساز می‌شود؟

فیلم/ افشاگری بهاره رهنما درباره جدایی‌اش از پیمان قاسم‌خانی

عکس/ شاطر سید آقا بزرگ میری در نانوایی سنگکی اش ۶۷ سال پیش در دربند با تنور سنتی