تاریخ انتشار: ۱۰:۵۴ - ۱۸ اسفند ۱۴۰۳
شفاف‌سازی نظارت بر ارز‌های دیجیتال توسط مرکز ملی فضای مجازی

رمزارز‌ها را چه کسی گردن می‌گیرد؟

موضوع قانون‌گذاری و تعیین جایگاه حقوقی رمزارز‌ها در ایران همواره یکی از چالش‌های اصلی فعالان این حوزه بوده است.

رمزارز‌

اقتصاد۲۴- طی سالیان گذشته قانون‌گذاری بازار ارز‌های دیجیتال در ایران با چالش‌ها و حواشی مختلفی همراه بوده است.

در حالی که در ابتدا مخالفت‌هایی نسبت به این دارایی‌های دیجیتال دیده شد و حتی ممنوعیت‌هایی برای معاملات آن اعلام شد، اما در ادامه قانون‌گذاری و افزایش نظارت‌ها بر این بازار نوین مالی در دستور کار قرار گرفت.

صنعت استخراج از جمله اولین موارد مرتبط با رمزارز‌ها بود که در ایران قانون‌گذاری شد و شرایط فعالیت مزرعه‌های استخراج، هزینه انرژی مصرفی و دیگر موارد مرتبط تعیین‌تکلیف شدند. با این حال، صرافی‌های ارز دیجیتال شرایط متفاوتی را تجربه کردند و تا به امروز بار‌ها با تصمیمات قانون‌گذاری ناگهانی و بدون ارائه توضیحات مواجه بوده‌اند.

در این بین سازمان‌های مختلفی بر تصمیم‌گیری‌ها نقش داشته‌اند که بر چالش کلی فعالیت صرافی‌ها افزوده و آنها را با محدودیت‌های مختلفی مواجه کرده است. محدود سازی سقف روزانه درگاه پرداخت صرافی به ۲۵ میلیون تومان توسط بانک مرکزی و همچنین محدود سازی تسویه هر تراکنش به بعد از ۷۲ ساعت توسط پلیس فتا تنها برخی از محدودیت‌هایی بوده‌اند که صرافی‌های ایرانی طی چند سال اخیر با آن مواجه شده‌اند.

مشکلاتی که ادامه یافت و در بزرگ‌ترین چالش، در ۶ دی ماه به ناگهان درگاه‌های پرداختی صرافی‌ها مسدود شد. با گذشت بیش از ۲ ماه، هنوز صحبت و گفت‌و‌گو میان صرافی‌ها و بانک مرکزی ادامه دارد و به نظر می‌رسد که به زودی برای آن راه‌حلی پیدا نخواهد شد؛ موضوعی که اخیرا واکنش مرکز ملی فضای مجازی را نیز به دنبال داشت و در نامه‌ای به انجمن فین تک ایران، مسائل پیرامون حقوقی رمزارز‌ها در نظام قانونی کشور را بررسی کرد.

چرایی محدودیت

در اوایل دی ماه صرافی‌های ایرانی در نتیجه یک تصمیم ناگهانی، با مسدود سازی درگاه‌های پرداختی خود مواجه شدند. با توجه به اینکه درگاه مستقیم روش اصلی واریز وجه به صرافی‌ها برای خرید و فروش ارز‌های دیجیتال به شمار می‌رود، این تصمیم ضربه بزرگی به صرافی‌های رمزارز وارد کرد و واکنش و بیانیه بیش از ۵۰ کسب و کار حوزه ارز‌های دیجیتال کشور را به دنبال داشت.

در این بین انجمن‌ها نیز به عنوان حامی این کسب و کار‌ها فعالیت کردند و انجمن‌هایی مانند فین‌تک و بلاک‌چین ایران نسبت به تصمیم مسدود سازی درگاه صرافی‌های ارز دیجیتال واکنش نشان داده و به رویه جدید و آسیب زا قانون‌گذاری انتقاد کردند. در واکنش به انتقادات، در نهایت سکوت شکسته شد و بانک مرکزی و شاپرک از چرایی این موضوع خبر دادند.

بانک مرکزی در تلاش برای افزایش نظارت و شفافیت فعالیت صرافی هاست و به همین دلیل از پلتفرم‌های معاملاتی کشور خواسته است تا اطلاعاتی از جمله داده‌های کامل کاربران، دسترسی مداوم به تاریخچه معاملات و مشخصات دقیق مدیران و کارکنان، تاریخچه معاملات و دیگر موارد را ارائه دهند. همچنین به نظر می‌رسد که اعمال برخی محدودسازی‌ها برای ثبت معاملات در بازار برخی رمزارز‌ها از جمله تتر نیز در برنامه‌های نظارتی جدید قرار دارند.


بیشتر بخوانید:  قیمت دلار در محدوده حساس؛ دو سناریو پیش‌روی اسکناس آمریکایی


در بیانیه‌های منتشر شده، مدیران صرافی‌ها بر این باور هستند که این رویکرد جایگاهی در بازار نوین و همیشه آنلاین ارز‌های دیجیتال ندارد و تنها به کسب و کار‌های داخلی آسیب می‌زند. علاوه بر آن، صرافی‌ها اطلاعات خواسته شده و ارائه دسترسی‌ها را نقض حریم خصوصی کاربران خود می‌دانند و به همین دلیل تا به امروز نسبت به این موضوع مقاومت کرده‌اند.

موضوع قانون‌گذاری و تعیین جایگاه حقوقی رمزارز‌ها در ایران همواره یکی از چالش‌های اصلی فعالان این حوزه بوده است. علاوه بر نبود شفافیت قانونی، برداشت‌های مختلف از قوانین موجود مشکلات متعددی را برای کاربران و شرکت‌های فعال این حوزه ایجاد کرده است.

در این میان، نقش بانک مرکزی و سایر نهاد‌های دولتی در قانون‌گذاری و اجرای آن در این حوزه نیز چندان واضح نیست که به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های فعالان بازار ارز‌های دیجیتال کشور تبدیل شد ه است.

موضوعی که مورد توجه انجمن فین‌تک ایران بوده است و پس از پیگیری، در ۱۲ اسفند مرکز ملی فضای مجازی در نامه‌ای به این انجمن پیرامون جایگاه حقوقی ارز‌های دیجیتال در نظام قانونی کشور و اختیارات نهاد‌ها شفاف سازی کرده است.

نامه مرکز ملی فضای مجازی

مرکز ملی فضای مجازی در تاریخ ۱۲ اسفند ۱۴۰۳، طی نامه‌ای رسمی به انجمن فین تک ایران، اقدام به شفاف سازی در مورد جایگاه حقوقی رمزارز‌ها و تقسیم وظایف بین نهاد‌های مختلف کرد.

این مرکز تاکید کرد که سیاستگذاری و تنظیم مقررات رمزارز‌ها بر عهده کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی است و بانک مرکزی تنها در حوزه رمزارز‌های ملی و ابزار‌های پرداخت مسوولیت دارد. این موضوع نشان می‌دهد که بانک مرکزی ایران متولی همه رمزارز‌ها نیست و تنها در چارچوب سیاست‌های خود بر ارز‌های دیجیتال ملی و سیستم‌های پرداختی کنترل دارد.

یکی دیگر از نکات مهم این نامه، اشاره به نحوه استفاده از رمزارز‌ها در ایران و تفاوت حقوقی میان رمزدارایی و رمزپول است. بررسی‌های کارشناسی انجام شده نشان می‌دهد که رمزدارایی‌های مورد استفاده توسط کاربران ایرانی، عمومیت استفاده به عنوان ابزار ارزش گذاری و پرداخت نداشته و در مبادلات نیز به عنوان ابزار ابراء قانونی (قابل پذیرش توسط اکثریت طرفین معامله) استفاده نمی‌شوند؛ بنابراین در حالی که بانک مرکزی تنظیم گر رمزپول است، رمزارز‌های جهان روا مانند بیت‌کوین و اتریوم پول و رمزپول محسوب نمی‌شوند.

موضوع اخذ مجوز برای فعالیت کسب و کار‌های حوزه رمزارز نیز بررسی شده و نامه مرکز ملی فضای مجازی شفاف سازی می‌کند که بر اساس قانون، تا زمانی که فعالیتی دارای ممنوعیت در کشور نباشد، انجام آن از نظر قانون بلامانع است و الزام اشخاص به اخذ مجوزی که اطلاعات آن در درگاه ملی مجوز‌های کشور ثبت نشده است، ممنوع است.


بیشتر بخوانید: ترامپ قیمت بیت‌کوین و اتریوم را افزایش داد


مرکز ملی فضای مجازی پیرامون نامه صادره از سوی شرکت شاپرک به سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور برای دریافت اطلاعات از صرافی‌ها نیز نکته مهمی را مطرح کرده است. بر اساس ماده ۵۹ قانون بانک مرکزی، در صورت نیاز به وضع یک دستورالعمل، این موضوع انحصارا باید توسط بانک مرکزی انجام شود و به نظر می‌رسد که نامه شاپرک یک اشتباه اداری بوده که مرجع رسیدگی به آن نیز در قوانین مشخص است.

بر اساس نامه مرکز ملی فضای مجازی، نظام نامه رمزدارایی‌ها در کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور نیز به منظور تقسیم کار و تنظیم روابط بین تنظیم‌گران بخشی تهیه و وظایف هر تنظیم گر بخشی به صورت شفاف در آن تصریح شده است.

همچنین به منظور حفظ حقوق مردم و کسب و کار‌ها سازوکار مربوط به ابلاغیه جدید یا اقدامات سلبی نهاد‌های قانونی نیز در آن به صورت شفاف بیان شده است و تبعیت از آن برای تمامی دستگاه‌های اجرایی موضوع نظام نامه الزامی است.

با این وجود، بانک مرکزی در تلاش برای فعالیت به صورت مستقل است و همچنان نقش خود را در تنظیم گری و مدیریت حوزه رمزارز‌ها پررنگ می‌بیند. در حالی که مرکز ملی فضای مجازی تاکید دارد که تمامی دستگاه‌های اجرایی ملزم به تبعیت از نظام نامه رمزارز‌ها هستند، بانک مرکزی در حوزه‌های مرتبط با نظام پولی و بانکی خود را متولی اصلی دانسته و تصمیم‌گیری مستقل در این زمینه را حق قانونی خود می‌داند.

بانک مرکزی از گذشته تاکنون نسبت به فعالیت پلتفرم‌های خرید و فروش رمزارز‌ها موضع گیری کرده و در برخی موارد هشدار‌هایی درباره ممنوعیت استفاده از رمزارز‌ها در مبادلات داخلی صادر کرده است. در حالی که سایر نهاد‌های مرتبط، از جمله وزارت صمت و مرکز ملی فضای مجازی رویکرد متفاوتی نسبت به این موضوع دارند و بیشتر به دنبال ساماندهی این فضا به جای محدودسازی آن هستند.

در این بین باید به نحوه برخورد با فعالیت کسب و کار‌های حوزه رمزارز نیز توجه داشت. در حالی که مرکز ملی فضای مجازی در نظام نامه خود تاکید کرده که حقوق مردم و کسب و کار‌ها باید حفظ شود و سازوکار مربوط به ابلاغیه‌ها و اقدامات جدید نهاد‌های قانونی باید شفاف باشد، در عمل کسب و کار‌ها بدون اخطار قبلی با محدودیت‌هایی مواجه شده‌اند؛ موضوعی که باعث نگرانی فعالان بازار شده است، زیرا نبود یک سیاستگذاری منسجم و هماهنگ، به افزایش ریسک سرمایه‌گذاری در این حوزه منجر می‌شود؛ بنابراین به نظر می‌رسد که مسیر قانون‌گذاری رمزارز‌ها در ایران همچنان نیازمند هماهنگی بیشتر میان نهاد‌های تصمیم‌گیرنده است و بدون وجود یک چارچوب قانونی روشن که مورد توافق تمامی نهاد‌های اجرایی باشد، بلاتکلیفی در این حوزه ادامه خواهد داشت. حل این مشکلات نیازمند همکاری بیشتر میان بانک مرکزی، کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی و سایر نهاد‌های مرتبط است تا بتوانند با تدوین یک استراتژی واحد، زمینه را برای فعالیت شفاف و قانونمند کسب و کار‌های حوزه رمزارز فراهم کنند.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های فولکس واگن در بازار ایران امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ خالکوبی‌های عجیب سارقان زورگیر بزرگراه بعثت تهران

عکس/ آخرین پادشاه مصر ۲۱ سال پیش در مراسم تشییع عمه اش فوزیه

عکس/ ژست خاص هاشمی رفسنجانی ۳۴ سال پیش در حال اسب‌سواری در یاسوج

عکس/ تیپ بهاری همسر سپند امیر سلیمانی با کیف پلنگی در یک نمایشگاه

اینفوگرافی/ برای مقابله با خواب‌آلودگی بهاری چه کار کنیم؟

عکس/ قاب تازه از صبا راد و مانی رهنما

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

دستور سازمان برنامه درمورد پرداخت معوقات متناسب‌سازی بازنشستگان

کشف تصاویر هولناک در موبایل متهم به آزار کودکان در تهران

تصویری از جسد پاپ فرانسیس در تابوت

ترامپ: ما در همه مسائل با اسرائیل در یک جبهه هستیم

مسعود پزشکیان حکم جدید صادر کرد+جزئیات

تغییر ساعت دیدار استقلال - پیکان

تکلیف تغییر ساعت رسمی مشخص می‌شود؟

پیش بینی بورس چهارشنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴

شیطنت چند دختر دبیرستانی سه معلم را راهی بیمارستان کرد!

رئیس بسیج صداوسیما به عنوان رئیس جدید ساترا منصوب شد

نمایش خانه دراکولا با فرزاد حسنی و آرش فلاحت‌پیشه روی صحنه رفت

جزئیات جدید از پرونده عامل تجاوز به چند کودک در تهران

عکس/ حال و هوای ماهیگیر‌ها و قایق‌هایشان ۱۰۰ سال پیش در بندر انزلی

۴ ماده مؤثر در مراقبت از پوست

عکس/ استوری جنجالی خواهر امیر تتلو

فیلم/ هنرنمایی عجیب و پرحاشیه مازیار لرستانی

آیا بیماری زونا خطرناک است؟

فیلم/ جولان یک روباه در کاخ تاریخی گلستان

عکس/ چهرۀ زیبای صبیحه سلطان شاهدخت عثمانی در ۷۰ سالگی

سنگ کلیه چگونه درمان می‌شود؟

عکس/ اینستاگردی یک نماینده در جلسه علنی مجلس

فیلم/ اجرای آهنگ هله دان دان توسط لیانا شریفیان

آیا تحریم‌های نفتی تنش در مذاکرات را بالا می‌برد؟

مسمومیت سه معلم ایلامی در پی شیطنت دانش‌آموزان

قیمت خودرو در مسیر نزولی+ جدول

شبکه نسیم بابت توهین به مقامات عربستان عذر خواست

دستاورد سریال پایتخت چه بود؟

فیلم/ دیدار پوتین با سلطان عمان در کاخ کرملین

راز ازدواج دختران ایرانی با مردان افغانی چیست؟

معرفی خودرو Electra-GS محصول جدید بیوک+ عکس

عکس/ چشم‌اندازی زیبا از زاینده‌رود و پل خواجو ۱۰۰ سال پیش وقتی پرآب بود

عباس عراقچی اهل کجاست؟

عکس کمتر دیده شده از صادق خلخالی ۴۴ سال پیش در کنار رفسنجانی

خروج نیرو‌های امنیتی از منزل مهدی کروبی

عکس/ تصادف اتوبوس با چندین خودرو در تبریز

فیلم/ سقوط مرگبار هواپیما در هند

عکس/ منظرۀ خاکی و خلوت میدان توپخانۀ تهران ۱۴۰ سال پیش و در دوران قاجار

کاهش۱۰ درصدی قرارداد بازیکنان استقلال

فیلم/ توقیف کوئیک حادثه‌ساز جنجالی در زاهدان

قیمت دوربین‌های عکاسی + جدول

علت ناکامی استقلال چه بود؟

عکس/ چهره متفاوت صیاد شیرازی ۶۰ سال پیش در اولین سالی که وارد ارتش شد

اینفوگرافی/ مراحل انتخاب پاپ جدید پس از درگذشت پاپ فرانسیس

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

فیلم/ گشت و گذار اوشین در کاشان

اعلام زمان مراسم خاکسپاری پاپ فرانسیس

عکس/ تیپ گنگ آرمین ۲ afm با لباس برند و کتانی اجق وجق

عکس/ ژست جالب بنی صدر ۴۷ سال پیش در کنار سیداحمد خمینی و داریوش فروهر

عکس/ استایل متفاوت غزل شاکری با کت پوست ماری و گوشوار‌های عجیب