تاریخ انتشار: ۱۰:۵۵ - ۰۶ فروردين ۱۴۰۴
اقتصاد ۲۴ گزارش می‌دهد؛

روز‌های ناخوشایند صنعت در ۱۴۰۳؛ سالی که خوش‌به‌حال صادراتی‌ها بود/ هیچ برنامه مشخصی برای آینده صنعت وجود ندارد

یک کارشناس اقتصادی گفت: سالی که سپری شد، ارز نوسانات شدیدی را تجربه کرد و در وهله نخست این صنعت است که از چنین اتفاقی ضربه می‌بیند. هر چند زمانی که صحبت از صنعت می‌کنیم، بیشتر صنایع بزرگ مانند فولاد یا حتی نفت و پالایشگاه‌ها ابتدا به ذهن می‌رسند، اما به صورت کلی صنعت مجموعه‌ای از تمامی بخش‌های تولیدی در کشور است؛ از صنعت پوشاک گرفته تا مواد غذایی که بیشترین نزدیکی را به مردم به عنوان مصرف‌کننده دارند و صنایع بزرگ که درآمد‌های کلان کشور را تامین می‌کنند.

تحلیل بخش صنعت در سال ۱۴۰۳

اقتصاد ۲۴- سال ۱۴۰۳، روز‌های خوبی را برای اقتصاد ایران رقم نزد؛ فارغ از رخداد‌های غیرمنتظره و متصل به جریانات سیاسی، اقتصاد احوال ناخوشایندی داشت و رو به بهبود نرفت. حتی با تغییر دولت هم برنامه‌هایی جهت اصلاح وضعیت اجرا نشد و دلار حدود ۶۰ هزار تومانی ابتدای سال به مرز  ۹۵ هزار تومان رسید.

این رشد نجومی تنها طی کمتر از ۶ ماه رخ داد و این به نوبه خود یک فاجعه محسوب می‌شود. فرقی ندارد مصرف‌کننده باشی یا تولید کننده، همه در این تلاطم اقتصادی به نوعی بازنده محسوب می‌شوند.

افزایش هزینه تمام شده آن هم در شرایطی که بخش عمده مواد اولیه وارداتیست و نرخ ارز در ایران ارقام متفاوتی دارد، اتفاق هر روزه در بخش صنعت و تولید است. اما این اتفاق هر روزه، هیچ وقت برای فعالان صنعت و مصرف‌کنندگان عادی نشد و هنوز فشار به طرز کمرشکنی ادامه دارد.

همه‌چیز وابسته به ارز است

نادر حیدری، کارشناس اقتصادی در گفت‌و‌گو با اقتصاد ۲۴ درباره وضعیت صنعت در سال گذشته گفت: سالی که سپری شد، ارز نوسانات شدیدی را تجربه کرد و در وهله نخست این صنعت است که از چنین اتفاقی ضربه می‌بیند. هر چند زمانی که صحبت از صنعت می‌کنیم، بیشتر صنایع بزرگ مانند فولاد یا حتی نفت و پالایشگاه‌ها ابتدا به ذهن می‌رسند، اما به صورت کلی صنعت مجموعه‌ای از تمامی بخش‌های تولیدی در کشور است؛ از صنعت پوشاک گرفته تا مواد غذایی که بیشترین نزدیکی را به مردم به عنوان مصرف‌کننده دارند و صنایع بزرگ که درآمد‌های کلان کشور را تامین می‌کنند.


بیشتر بخوانید: واکاوی پشت پرده گزارش جنجالی که دلار را ۱۰۰ هزار تومان پیش بینی کرده بود/ فرصت سوزی ۱۰ ماهه برای مهار بازار دلار


وی ادامه داد: برخی از این صنایع بیشتر در عرصه تجارت خارجی و صادرات فعالند و با افزایش قیمت ارز، بحث بازگشت ارز‌های حاصل از صادرات آنها، با شرایط مساعد و سود‌های زیادی برای آنها همراه شد. اما صنایعی که بیشتر بر بازار داخلی متمرکزند، بیش از همه تحت تاثیر افزایش نرخ ارز و زیان‌های حاصل از آن قرار گرفتند. بخش زیادی از مواد اولیه صنایع به‌ویژه صنعت پوشاک یا حتی صنعت چاپ که مصرف زیادی در کشور دارد، وارداتیست. بخشی از صنایع هم نیاز به ماشین‌آلات سنگین برای تولید و یا حتی بسته‌بندی محصولات خود دارند. همه این اتفاقات به ارز وابسته هستند؛ بنابراین می‌توان گفت این واحد‌های تولیدی احوال مساعدی را در سال گذشته تجربه نکردند.

صنعت

بن‌بست برای تولیدکنندگان داخلی

این کارشناس اقتصادی در ادامه صحبت‌های خود به شرایط بازار داخلی طی یک سال گذشته اشاره کرد و در این‌باره گفت: یکی از اتفاقات مهم صنعت طی یک سال گذشته آن بود که تمامی خدمات و محصولات گران‌تر شدند و لزوما تورم به محصولاتی که به واردات بستگی داشتند، محصور نشد. این اتفاق باعث شد تا توان خرید مردم تا حد زیادی کاهش یابد و در نهایت با افت میزان تقاضا در بازار مواجه شدیم. در نهایت بسیاری از واحد‌های صنعتی که فروش آنها به میزان تقاضای مصرف‌کنندگان وابسته بود، روزگار سختی را در این مدت گذراندند و حتی کار بسیاری از آنها به تعطیلی کشیده شد. در مجموع نمی‌توان سال ۱۴۰۳ را دوره مساعدی برای صنعت کشور به‌ویژه صنایع با تمرکز بر بازار داخلی دانست.

رکود در بازار‌های کالایی

به گزارش اقتصاد ۲۴ ، بار‌ها درباره مسئله کاهش نیاز به واردات و حمایت از تولید داخلی صحبت شده، اما تنها رویکرد دولت‌ها برای این مسئله، جلوگیری از واردات و یا تغییر نرخ ارز واردات مواد اولیه آن هم برای تولید کالا‌های استراتژیک بود. این اتفاق نه‌تنها به تولید داخلی کمک نکرد، بلکه جلوی رشد صنایع را گرفت و هزینه‌های تمام شده را افزایش داد. در نهایت با گسترش تورم و کاهش ارزش پولی، توان مردم برای خرید سقوط کرد و به وضعیت تاریک امروز رسیدیم. نه مصرف‌کننده قدرت خرید دارد و نه تولید‌کننده اقلام گران شده خود را می‌تواند بفروشد و رکود سنگین بازار به این دلیل است. تلخ‌تر آن است که هیچ برنامه واضحی برای سال آینده صنعت وجود ندارد و انگار هیچ کس قرار نیست برنامه مناسبی را جهت اداره وضعیت فعلی ارائه دهد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ قابی دیده نشده از سرلشکر نامجوی ۴۴ سال پیش در کنار رئیس جمهور کره شمالی

عکسی نوستالژی از هدیه تهرانی و آتیلا پسیانی در یک جلسه

عکس/ حکم پرونده تتلو نقض شد

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس جالب از ایلان ماسک در نشست سران ریاض

عکس/ ظاهر متفاوت شهید فکوری قبل از انقلاب در آمریکا با لباس رسمی

عکس/ تیپ و چهره خاص بروسلی ۵۱ سال پیش با عینک عجیب

عکس/ استایل هالیوودی فرشته حسینی با عینک چند میلیونی

عکس/ طلب بخشش برای تتلو به سبک بهنوش بختیاری

عکس/ استایل خاص و اروپایی محمدرضا پهلوی و ثریا ۶۸ سال پیش در سوئیس

عکسی کمیاب از یک توپخانه ایرانی زمان قاجار در مرز ایران و روسیه

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ ژست دختر زیبای ناصرالدین شاه با لباس اعیانی و انگشتر‌های خاص

کاسه صبر اسماعیل کارتال در پرسپولیس لبریز شد

رضا درویش از مدیرعاملی پرسپولیس برکنار شد؟

بازار دلار در وضعیت انتظار مشروط

انتقاد جمهوری اسلامی به ادعای وزیر ارشاد دولت رئیسی

اینفوگرافی/ دولت‌ها خودرو را کیلویی چند فروختند؟

فیلم/ خوشحالی بغض‌آلود بن‌سلمان از لغو تحریم‌های سوریه

اینفوگرافی/ بزرگ‌ترین اختلاس‌ها و فساد‌های کشف شده ایران در ۳ دهه

فیلم/ شوخی ترامپ با گرمای عربستان

اینفوگرافی/ افزایش نجومی قیمت گوشت قرمز در یک دهه

فیلم/ بن‌سلمان راننده ترامپ در عربستان شد

فیلم/ تصویب لایحه معاهده بین ایران و مالزی درباره زندانیان

اینفوگرافی/ در جست و جوی اعداد و ارقام یارانه پنهان اتباع افغانستانی در ایران

آغاز پیش‌فروش گلکسی S۲۵ Edge با قیمت پایه ۱۱۰۰ دلار + عکس

حرکت خلاف جهت اطلس و سهند در بازار

نشست خبری فرمانده سپاه تهران درباره بزرگ‌ترین مسابقات گل کوچک جهان

پیش‌بینی کاهش ۱۵۰۰ مگاواتی مصرف برق با تغییر ساعت ادارات

واکنش پلیس به فعالیت اقتصادی بابک زنجانی

فیلم/ تعطیلی فروگاه بن گوریون در پی حمله موشکی یمن

یک ملت اسیر لجبازی مجلس در تغییر ساعت!

جدیدترین قیمت رهن و اجاره آپارتمان زیر ۷۰ متر در شرق تهران + جدول

ابهام در آینده غذایی ایرانیان با با تغییرات اقلیمی

دولت چهاردهم خارج از گود مذاکرات چه می‏‌کند؟

عکس/ شاخص آلودگی هوای تهران امروز ۲۴ اردیبهشت

داستان گندم از رویای خودکفایی تا واردات/ میزان خرید تضمینی گندم به یک‌ میلیون تن رسید

حکم عاملان قتل دانشجوی دانشگاه تهران صادر شد

تیغ دولبه بازچرخانی آب

اگر بابک زنجانی فاسد است چرا گردن نمی‌گیرید؟

آمارِ عجیبِ یک مقام وزارت بهداشت در مورد حوادث کار؛ مرگ روزانه ۲۷ کارگر در سال، ممکن یا ناممکن؟!

فیلم/ هشدار قطع مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی

موج تغییر قیمت خودرو شدت گرفت

ترامپ: خواهان همکاری با ایران هستم

حمله موشکیِ یمن فرودگاه بن‌گوریون را تعطیل کرد

فیلم/ همراهی کارآفرین فناوری ایرانی با ترامپ در عربستان

اولویت سفر ترامپ؛ اول تجارت بعد سیاست!

قیمت طلای جهانی ریزشی شد

سفر ترامپ و معادلات ایران/ تأثیر حضور رئیس‌جمهور آمریکا در منطقه بر موضوعات مرتبط با تهران

تجارت آزاد ایران و اوراسیا از فردا عملیاتی می‌شود

رونمایی از ۴ خرید جدید پرسپولیس

تعویق انتخابات در بهشت اصولگرایان

آلودگی هوا این استانها را تعطیل کرد

مردن به جای تفریح در خوزستان

ناترازی در تصمیم‌گیری؛ کودک نمی‌تواند ساعت ۶ صبح در کلاس درس بنشیند

ترامپ در خاورمیانه چه می‌خواهد؟

دلیل شریعتمداری برای قطع مذاکرات با آمریکا چیست؟

صید میلیارد‌ها دلارنفتی؛ پشت پرده‌های سفر ترامپ به کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس

هوش مصنوعی و بلاکچین، آینده‌ای که درِ بانک‌های ایران را می‌زند

بازار طلا در تردید؛ قیمت سکه در حال مقاومت

ابراهیم رئیسی به تتلو چه وعده‌ای داده بود؟

ترامپ از تغییر نام خلیج فارس منصرف شد