تاریخ انتشار: ۰۹:۰۸ - ۰۳ فروردين ۱۴۰۴
تعداد نظرات: ۱ نظر

داستان دو جواد و یک پزشکیان؛ ظریف و آذری‌جهرمی چگونه آراء خاکستری را به سبد رأی پزشکیان ریختند؟

حضور محمدجواد آذری جهرمی و محمدجواد ظریف در کنار مسعود پزشکیان در ایام انتخابات توانست اتمسفر مثبتی برای پزشکیان ایجاد کند و سبد رأی پزشکیان را تقویت کند. اما چگونه دو وزیر روحانی برگ برنده تحریک آراء خاکستری برای حضور پای صندوق رای و نوشتن نام مسعود پزشکیان بر روی برگه‌های انتخاباتی شدند؟

پزشکیان

اقتصاد۲۴- حضور «محمدجواد آذری جهرمی» و «محمدجواد ظریف» در کنار مسعود پزشکیان در ایام انتخابات توانست اتمسفر مثبتی برای پزشکیان ایجاد کند و سبد رأی پزشکیان را تقویت کند. اما چگونه دو وزیر روحانی برگ برنده تحریک آراء خاکستری برای حضور پای صندوق رای و نوشتن نام مسعود پزشکیان بر روی برگه‌های انتخاباتی شدند؟

وقتی در خردادماه سال جاری مسعود پزشکیان با لباس پوشیدن همیشه غیررسمی‌اش در انظار عمومی و حتی مجلس به یکباره با کت و شلوار در قاب تلویزیون ظاهر شد و به عنوان کاندیدای انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری ۱۴۰۳ عرض اندام کرد، دو چهره دیگر برای پزشکیان، برای حمایت از او و تبلیغ برای او «کت از تن درآوردند» و «آستین بالا زدند» وارد میدان شدند؛ یکی محمدجواد ظریف و دیگری محمدجواد آذری جهرمی.

ظریف و آذری جهرمی وزرای امور خارجه و ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت حسن روحانی، کارنامه‌های پرخبری در زمان خود داشتند. ظریف نامش با برجام گره خورده است و در سیبل حملات نیرو‌های مخالف مذاکره و طیف وسیعی از اصولگرایان قرار داشت. شدت حملات البته در بین طیف‌ها مختلف بود، اما از اساس ظریف نمادی از حکمرانی بود که به صورت عمومی به مذاق اکثریت اصولگرایان خوش نمی‌آمد.

در کنار ظریف با مو‌های سپید و چهره‌ای که روزگار رد خودش را بر آن جا گذاشته، محمدجواد آذری جهرمی، جوان و تازه نفس قرار داشت. وزیر دهه شصتی حسن روحانی که روزی که برای وزارت ارتباطات به مجلس معرفی شد حواشی درباره سابقه شغلی اش در یکی از نهاد‌های حساس بر روی نامش سایه انداخته بود.


بیشتر بخوانید: پیام نوروزی رئیس جمهور: تلاش می‌کنیم قدر خود را بالاتر و والاتر از آنچه هست، رقم بزنیم+ فیلم


آذری جهرمی، اما مطابق با ویژگی ذاتی یا اقتضای سنی و دهه شصتی بودنش برای تغییر آمده بود. او توانست در طی مدت ۴ سال فعالیت خود چهره‌ای جدید در افکار عمومی برای خودش ترسیم کند؛ وزیری بذله گو، خوش مشرب، آشنا به جنس و مخاطبان شبکه‌های اجتماعی و مخالف فیلترینگ که البته فیلتر تلگرام بعد از رخداد‌های آبان ۹۸ در کارنامه اش ثبت شد. با این وجود او در مقابل موضوع فیلترینگ اینستاگرام در زمان خود ایستاد و کارش به دادستانی نیز کشیده شد.

ظریف و آذری جهرمی؛ دو بال پرواز پزشکیان در انتخابات

مسعود پزشکیان تک سوار تنهای بهارستان بود. نه عضو فراکسیونی بود نه تیمی داشت که برایش تبلیغ کند. او تنها با سابقه چند دوره نمایندگی مجلس و البته عنوان «وزیر بهداست سیدمحمدخاتمی» وارد عرصه رقابت‌های انتخاباتی شد و محمدجواد ظریف و محمدجواد آذری جهرمی دو بال پرواز او به سمت پیروزی در انتخابات شدند.

پزشکیان

حضور «محمدجواد آذری جهرمی» و «محمدجواد ظریف» در کنار مسعود پزشکیان در ایام انتخابات توانست اتمسفر مثبتی برای پزشکیان ایجاد کند و سبد رای پزشکیان را تقویت کند. یکی در دولت معاون راهبردی شد که لشکر جلیلیون و پایداری سعی دارند به هر قیمتی او را از دولت بیرون کنند، اما محمدجواد آذری جهرمی حتی در بدنه دولت نیز حاضر نشد. او خود نیز گفته بود که نمی‌خواهد در دولت نقشی داشته باشد و تنها «برای ایران» همراه با مسعود پزشکیان در انتخابات شده است. اگرچه بعد از پایان انتخابات خبر‌هایی به گوش رسید که یکی از چهره‌های اصلی دولت حضور آذری جهرمی در کابینه را وتو کرد. با این حال آذری جهرمی هنوز حمایت پررنگی بعضا همراه با نقد و از در دلسوزی از دولت پزشکیان دارد.

اما چگونه دو وزیر روحانی برگ برنده تحریک آراء خاکستری برای حضور پای صندوق رای و نوشتن نام مسعود پزشکیان بر روی برگه‌های انتخاباتی شدند؟

مخاطبان هماهنگ؛ از فعالین سیاسی تا مردم کف خیابان

ظریف و آذری جهرمی در عین این که به صورت هماهنگ برای پزشکیان تبلیغ کرده و شهر به شهر و استان به استان برای او سخنرانی می‌کردند در عمل دو گروه متفاوت را مخاطب قرار داده بودند. دو گروهی که در یک تقسیم بندی کلان‌تر عموما مرددین برای شرکت در انتخابات یا همان آراء سرگردان یا خاکستری بودند.


بیشتر بخوانید:فیلم/ واکنش ظریف به اتهام عضویت در انجمن حجتیه


ظریف با توجه به وجهه دیپلماسی و سابقه کاری که در نهاد‌های دولتی و البته عرصه سیاست خارجی داشت توانست با اعتبار نام خود بخشی از سیاسیون، ایرانیان خارج از کشور و البته طبقه‌هایی از مردم را به سمت اعتماد به پزشکیان هدایت کند.

فراموش نکنیم که ظریف به خاطر رویکردی که در ارتباط با مذاکره با دنیا و غرب دارد و نوع نگاه متفاوتش به روسیه به نوعی از جانب طیفی از مردم نماد عقل گرایی در عرصه سیاست خارجی محسوب می‌شود. حملات تند نیرو‌های جبهه پایداری و البته افراد نزدیک به سعید جلیلی در سال‌های اخیر توانسته بود برای او مصداق «عدو سبب خیر» شود. اگرچه اپوزیسیون خارج از کشور و البته گروهی‌هایی از مردم که از اساس از مساله شرکت در انتخابات عبور کرده بودند در این گروه مخاطبان جای نداشتند.

با این وجود ظریف در میان برخی چهره‌های دانشگاهی و نیرو‌های متخصص در حوزه‌های مختلف اعتباری نسبی داشت. ماجرای فایل صوتی او و بعد از آن سخنرانی‌هایی که در ایام دولت سیزدهم داشت تصویری متفاوت از زمان فعالیت در نهاد رسمی در حاکمیت ایجاد کرده بود.

خط شکنی ظریف در صحبت درباره مواردی از قبیل اعتراضات مردم و البته حضور پرسروصدایی که در میزگرد‌های انتخاباتی صداوسیما به خصوص در میزگرد حوزه سیاست خارجی داشت و در عمل فواد ایزدی کارشناس سیاسی اصولگرا را به گوشه رینگ راند توانست مخاطبان خاصی را هدف قرار دهد.

ظریف علاوه بر این نماد مذاکره تلقی می‌شود و طبیعتا دولتی که او مورد حمایت قرار می‌داد قرار بود دولتی در جهت عبور از انجماد سه سال گذشته – بین ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳- باشد. از این نظر بخشی از مخاطبان و رای دهندگان با اعتماد به این که مسعود پزشکیان در امتداد مسیر مذاکره رفتار خواهد کرد به پای صندوق رای رفتند. شاید همین رویکرد‌ها بود بذر کینه ظریف را به اندازه‌ای در دل رقبای پزشکیان کاشت که ان‌ها ۹ ماه با فشار تمام بر دولت از هر طریقی اعمال نفوذ و فشار کردند تا در نهایت کار ظریف به استعفا و رفتن از دولت کشید.

در طرف دیگر محمد جواد آذری جهرمی جوان قرار داشت. مخاطبانش فعالیت توئیتری، جوان‌ها و گروهی دیگر از مردم بودند. آذری جهرمی در ویدئویی که برای تبلیغ منتشر کرد جمله‌ای کلیدی گفت: «سهم تان را بگیرید».

مشخصا همچون محمدجواد ظریف، بخشی از گروه‌های دارای امکان رای دادن که تصمیم به تحریم انتخابات با دلایل مختلف داشتند، مخاطب آذری جهرمی نیز نبودند. آذری جهرمی نیز توانست با سخنرانی‌های خود و شدت و حدتی که علیه رویکرد‌های سعید جلیلی در نظر گرفته بود، مخاطبان سردرگمی که بین رای دادن و ندادن معطل بودند را به سمت صندوق رای هدایت کند.

آذری جهرمی از ظریف بی پرده‌تر سخنرانی می‌کرد، فرصت‌های موجود در بستر فضای مجازی را می‌شناخت و می‌دانست حاضران در شبکه‌های اجتماعی چه دلخوری‌هایی دارند و چه مطالباتی در سر پنهان کرده‌اند.

تحریک آراء خاکستری برای رأی به پزشکیان با تایید وجود مشکلات

هم آذری‌جهرمی و هم ظریف در ادبیات و گفته‌های خود در ایام انتخابات چند محور مشترک در سخنان خود داشتند. آنها وضعیت بغرنج و مشکلات شدید کشور را انکار نمی‌کردند و با تایید دلخوری‌ها و مشکلات و حق دادن به کسانی که نمی‌خواهند در انتخابات شرکت کنند، از مردم دعوت کردند که برای عبور از وضعیت فعلی و ممانعت از بدتر شدن اوضاع رای بدهند. این مساله هر اندازه کم و محدود توانست نوعی از باورپذیری برای امکان تغییر از صندوق رای را برای مخاطبان ایجاد کند.


بیشتر بخوانید:فیلم/ ظریف: محدودیت‌های شدیدی از سوی برخی افراد بر بنده و آقای طیب نیا تحمیل می‌شد


آذری جهرمی در ویدئوی معروف خود در ابتدای سخنانش می‌گوید که ممکن است برخی از مردم در حالت قهر و دلخوری باشند و البته حق دارند. این تایید مشکلات از جانب این دو چهره توانست فضایی را ایجاد کند که مسعود پزشکیان چهره‌ای منکر مشکلات فعلی نیست. علاوه بر این که برخلاف بسیاری از چهره‌های اصولگرا مساله رأی در ادبیات ظریف و آذری جهرمی نوعی تکلیف شرعی یا تعهد اخلاقی تفسیر نشد. هر دو بال پزشکیان در ایام انتخابات تاکید موکد داشتند که رای دادن فرصتی در حال از دست رفتن است.

پزشکیان

القای این تصویر که رای دادن نه نوعی تکلیف که فرمی از حق است که استفاده از آن در شرایط فعلی برای بدتر شدن اوضاع ضروری است، در عمل قسمتی از آراء خاکستری را هدف قرار داد که منتظر نوعی از همدلی و احترام به حقوق شان بودند.

دو قطبی‌سازی به نفع پزشکیان با هدف قرار دادن سعید جلیلی

سومین استراتژی که ظریف و آذری جهرمی در موضوع فعالیت برای پزشکیان در پیش گرفتند تاکید و تفسیر مکرر بر رویکرد‌های رقیب پزشکیان به خصوص سعید جلیلی بود. به واقع در دور نخست انتخابات کمتر فضای تقابلی بین قالیباف با پزشکیان دیده می‌شد و علیرغم این که هر دو از دو جناح رو به رو بودند دوقطبی بین آن‌ها شکل نگرفت.

در دور نخست انتخابات گویی دو، دو قطبی در جریان بود؛ نخست بین سعید جلیلی و مسعود پزشکیان و دوم بین سعید جلیلی و محمدباقر قالیباف. در این شرایط ظریف و آذری جهرمی هوشمندانه رویکرد‌ها و تندروی‌های جلیلی و تیم او را هدف قرار دادند و با این اقدام در تشدید هر دو دو قطبی موثر بودند.

این رویکرد در دور دوم رقابت البته تشدید شد. هر دو این چهره‌ها به خوبی می‌دانستند که نتیجه این دو قطبی به نفع پزشکیان است. شاید هر دو برای این کار از قبل نیز آمادگی پیدا کرده بودند کما این که آذری جهرمی بعد‌ها در گفت و گویی تایید کرد که هم او و هم ظریف برای کاندیداتوری علی لاریجانی و حضور در کنار او آماده می‌شدند، اما دست روزگار یا دست نظارت استصوابی سرنوشت دیگری را برای همه این چهره‌ها رقم زد.

ظریف و آذری جهرمی بدون شک تاثیر مهمی در پیروزی مسعود پزشکیان داشتند. «کینگ‌میکر»‌های انتخابات تیرماه ۱۴۰۳ که پیشینه و قدرت سخنوری شان را در انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم به کار گرفتند. برای ایران یا برای پزشکیان.


بیشتر بخوانید:دولت پزشکیان سال ۱۴۰۳ را چگونه گذراند؟


سرنوشت این دو چهره، اما تا اینجای کار قابل توجه بود؛ آذری جهرمی از اساس در دولت حاضر نشد و محمدجواد ظریف نیز ۹ ماه سخت را پشت سرگذاشت و در نهایت بهای این حمایت و فعالیت را نیز با یک برکناری با اسم استعفا در کارنامه خود پرداخت کرد.

منبع: خبر آنلاین
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
خلج
0
0
يکشنبه ۱۰ فروردين ۱۴۰۴
آیا نگذاشتید دلار 103هزارتومان شودآیا جلو گرانی را گرفتید
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت دلار امروز ۱۹ فروردین ۱۴۰۴/ سقوط سنگین قیمت دلار در راه است؟

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۲۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۲۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۹ فروردین ۱۴۰۴/ این روز‌ها طلا بخریم یا بفروشیم؟

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ عصبانیت خانواده ابراهیم رئیسی از مذاکره ایران و آمریکا

عکس/ جدول افزایش حقوق کارمندان دولت در ۱۴۰۴

عکس/ جمعی از فرماندهان سپاه پاسداران در کنار سید حسن نصرالله

عکس/ سلفی نیکای سریال پایتخت با احمد مهرانفر

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ توصیه چینی‌ها به ایران: با آمریکا ببندید

آب این مشترکان ۱۲ ساعت قطع می‌شود

حمله افراد ناشناس به جنگل‌بانان در کهگیلویه و بویراحمد

فیلم/ انوشیروان روحانی در تونل باد جزیره کیش

فیلم/ شوخی با اسطوره پرسپولیس در تلویزیون

وضع تعرفه ۲۵ درصدی اتحادیه اروپا بر آمریکا

اینفوگرافی/ معنی حروف اختصاری در جواب آزمایش‌ها

عکس/ دو میهمان ویژه در تمرین پرسپولیس

فیلم/ دوبله شنیدنی و زنده کارتون فوتبالیست‌ها و همراهی محسن کیایی

عکس/ اسراییل: ۷۵ درصد تونل‌های حماس هنوز فعال است

۹۰ درصد موتورسیکلت‌های کشور فرسوده است

فیلم/ ریما رامین‌فر ۳۰ سال پیش

پیش‌بینی وضعیت بازار طلا و ارز در روزهای آینده

علی‌اف: می‌خواهیم با ایران روابط خوبی داشته باشیم

فیلم/ اسب فراری ترافیک را در مرکز قاهره مختل کرد

عکس/ دختر احمدشاه قاجار در سن ۹۳ سالگی در کنار نوه‌های احمدشاه

عکس/ نخستین تصویر از امید عالیشاه پس از عمل جراحی

ادعای تازه رژیم صهیونیستی درباره حزب‌الله لبنان

چین تعرفه ۱۰۴ درصدی آمریکا را تلافی کرد

احکام جدید تاج در فدراسیون فوتبال

عکس/ تغییر ظاهر جکی چان در ۲۶ و ۷۰ سالگی

تحریم‌های آمریکا علیه ایران در آستانه مذاکره

خبر خوب وزارت بهداشت برای پرستاران

فیلم/ کنایه کنایه میثاقی به مسافران غارتگر خاک هرمز

کروکی در تصادفات رانندگی حذف شد

اعلام آمار نهایی تصادفات نوروزی

ادعای جالب علیرضا دبیر درباره برد تیلور

نخستین رمان وودی آلن در راه است

سازمان هواشناسی کشور اطلاعیه داد

فیلم/ تصاویر شوکه‌کننده از فرد شرور مهرویلای کرج

احتمال حذف استقلال از کنداکتور تلویزیون

ستارگان رسانه های اجتماعی در واقعیت چقدر درآمد دارند؟

حقوق جدید سربازان در سال ۱۴۰۴ اعلام شد

سقف اجاره‌بها روی میز شورای عالی

عمل جراحی ستاره پرسپولیس انجام شد

فیلم/ تصاویر دیگر از آتش‌سوزی در هتل‌های کربلا

فیلم/ واکنش سرمربی استقلال به احتمال سقوط آبی‌ها

تشخیص ۱۱۲۷ مورد تب دنگی در ایران

عکس/ مزار اسماعیل هنیه در قطر

آتش‌سوزی هتل در کربلا؛ از سلامت زائران ایرانی چه خبر؟

شیب ریزش قیمت خودرو تند شد

فیلم/ حریف عراقچی در آوردگاه مسقط کیست؟

خودروهای کارکرده وارداتی اعلام شد

فیلم/ آتش سوزی گسترده هتلی در شهر کربلا

فیلم/ حیوان آزاری در سمنان؛ کشیدن یک قلاده سگ با وانت

اینفوگرافی/ چرا آمار خودکشی مردان از زنان بالاتر است؟

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

عکس/ چهره و استایل خاص فوزیه ۸۱ سال پیش روی جلد مجلۀ ورزشی ایرانی

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP