
اقتصاد۲۴- محمد آیتی: شروع به کار دولت چهاردهم مصادف شد با یکی از بدترین دورانهای تامین انرژی در کشور و به نوعی دولت در اولین گام، میراثدار اتفاقاتی بود که بیتردید باید ریشههای اصلی آن را در سه دهه گذشته جستوجو کرد. حال، پا در سال جدید گذاشتیم و از چند روز دیگر، گرما مهمان اکثر نقاط کشور خواهد بود و این نگرانی از هماکنون وجود دارد که وضعیت تامین انرژی مملکت در سال پیشرو و مخصوصاً فصل گرما چگونه خواهد بود.
اساساً سوال اصلی این است که چرا کشوری غنی در انرژی مثل ایران با این چالشهای بزرگ روبهرو شد و سال جاری باید انتظار روزها و شبهای سختتری را داشت؟
در همین خصوص، مالک شریعتی، عضو کمیسیون انرژی مجلس به اقتصاد۲۴ گفت: انشاا... که سال جدید، سالی با خیر و برکت باشد و وضعیت تامین انرژی در کشور شرایط بهتری را نسبت به سال ۱۴۰۳ داشته باشد، اما باید بدانیم که سال گذشته، شرایط خاصی حکمفرما بود، زیرا هم جابجایی زودهنگام دولت را داشتیم که این موضوع در هماهنگی مدیریتها کار را با چالش روبهرو کرد و از طرفی، پایداری سرما بیش از گذشته بود، هرچند که این مولفهها هیچکدام دلیلی بر توجیه مسئله نیست.
وی افزود: اصل مشکل ناترازی انرژی در کشور ما، مدیریتی است. ناترازی انرژی در ایران، ریشههای بلندمدت دارد، اما در همان سال ۱۴۰۳ میشد شرایط را به مراتب بهتر کنترل و مدیریت کرد تا اساساً با چنین قطعیهایی روبهرو نشویم. عمده ماجرا، مدیریت شبکه و مصرف بود، نه کارهای بلندمدت.
بیشتر بخوانید: ۶ میلیارد دلار، میزان خسارات ناشی از قطع برق و گاز و توقف تولید/ ناترازی انرژی بلای جان اقتصاد ایران
نماینده تهران تصریح کرد: حتماً باید کارهای بلندمدت هم در حوزه انرژی صورت بگیرد مثل افزایش تولید، کیفیت سوخت و... مدیریت در سالهای قبل انجام میشد، اما در سال پیش به نسبت سال ۱۴۰۲ با وجود برخی موارد، خیلی شرایط خاصتری نداشتیم و واقعاً جا داشت با مدیریت بهتری، رضایت به مراتب بیشتری را ایجاد کرد.
شریعتی اظهار داشت: نقشه راه تامین انرژی در برنامه هفتم توسعه کشور مشخص است و سال ۱۴۰۴، سال دوم اجرای برنامه است. از طرفی مصوبات بودجه را هم در این رابطه داریم و همچنین باید همزمان چند کار دیگر انجام شود، مثل جلوگیری از قاچاق سوخت، تلاش برای مدیریت مصرف، افزایش تولید به ویژه تجدیدپذیرها، افزایش راندمان نیروگاهها و افزایش کیفیت سوخت که باید اتفاق بیفتد آن هم با مازوت کم گوگرد.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس در واکنش به اینکه گفته میشود سیستم تامین انرژی کشور نیازمند جذب سرمایهگذاری خارجی است، اما در این رابطه کار خاصی صورت نگرفته است، گفت: هیچ سرمایهگذاری خارجی برای مدیریت مصرف نیاز نیست؛ حتی یک دلار. در موضوع ساخت نیروگاهها، ما تکنولوژی داخلی را دارا هستیم و خودمان میتوانیم این کار را انجام دهیم، ولی باز هم تاکید دارم که بگویم برای مدیریت مصرف، اصلاً نیازی به سرمایهگذاری خارجی نیست. اولویت برای ما، صرفهجویی است و میتوانیم با استفاده از ظرفیت و سرمایه مردم، کارهای بزرگی در این رابطه انجام دهیم.