تاریخ انتشار: ۰۹:۳۵ - ۱۷ فروردين ۱۴۰۴
توصیه مهم کارشناسان بورسی به سرمایه‌داران

مهم‌ترین ریسک ‏‏‏‏‏‏‏‌بازار سهام در ۱۴۰۴ چیست؟

به‌نظر کارشناسان، بازار سرمایه کماکان با ریسک‌هایی که در سال‌گذشته دست‌وپنجه نرم می‌کرد، همراه است و این ریسک‌ها مانع پویایی اقتصاد و بازار سرمایه و رشد سرمایه‌گذاری در سال‌جاری خواهند شد.

مهم‌ترین ریسک ‏‏‏‏‏‏‏‌بازار سهام در ۱۴۰۴ چیست؟

اقتصاد۲۴- بازار سرمایه در اولین روز معاملاتی هفته و پنجمین روز معاملاتی سال‌جدید، با اصلاح شاخص‌کل و رشد شاخص هموزن همراه بود. به تعبیر دیگر، امروز، اولین روز معاملاتی بازار سهام در سال‌۱۴۰۴ سال‌است که شاخص‌کل با اصلاح همراه است، چراکه بازار سهام در روز‌های معاملاتی گذشته (۴‌روز اول معاملاتی سال‌جدید) با رشد شاخص‌کل همراه بود.

به‌نظر کارشناسان، بازار سرمایه کماکان با ریسک‌هایی که در سال‌گذشته دست‌وپنجه نرم می‌کرد، همراه است و این ریسک‌ها مانع پویایی اقتصاد و بازار سرمایه و رشد سرمایه‌گذاری در سال‌جاری خواهند شد. البته با وجود تهدید‌ها و ریسک‌های متفاوتی که به بازار سهام تحمیل‌شده، در این زمان فرصت‌های سرمایه‌گذاری کماکان وجود دارند که می‌توانند گزینه‌های مناسبی برای سرمایه‌گذاران باشند. یکی از فعالان بازار سرمایه در این گفت‌و‌گو به این فرصت‌ها و مهم‌ترین ریسک‌های بازار سهام اشاره کرده‌است.

ساختار‌های اقتصادی با بازار آزاد فاصله گرفته‌اند

امیرنصیری، فعال بازار سرمایه به ارزیابی شرایط فعلی بازار سرمایه پرداخت و گفت: بازار سهام سال‌۱۴۰۴ را با فضایی بسیار پرابهام آغاز کرده است. در سال‌گذشته، رخداد‌های ژئوپلیتیک مانند افزایش تنش‌های برون مرزی و انتخاب دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس جمهور آمریکا، ریسک‌های سیستماتیک قابل‌توجهی را به بازار سهام تحمیل کردند. بازار ارز نیز به‌دلیل ترکیبی از سیاست‌های داخلی و تحرکات خارجی دچار نوسان شد و افزایش قابل‌توجهی را تجربه کرد. در چنین شرایطی، ریسک‌های سیستماتیک ناشی از نوسانات ارزی و عدم‌قطعیت در روابط بین‌المللی، به‌ویژه با ایالات‌متحده، همچنان پابرجاست. هنوز مشخص نیست که کشور به سمت توافق حرکت خواهد کرد یا وارد یک تنش و تقابل‌خواهد شد.


بیشتر بخوانید:تغییر حرکت سرمایه حقیقی به داد بورس تهران می‌رسد؟


از سوی دیگر، اعتماد عمومی به مکانیزم بازار نسبت به گذشته نیز کاهش‌یافته‌است. برای کنترل آثار تورمی ناشی از کسری‌بودجه و تحریم‌ها، سیاستگذار به قیمت‌گذاری دستوری روی‌آورده که عملا بسیاری از شرکت‌ها را تحت‌فشار قرارداده‌است. وی افزود: ما، سهامداران بازار سرمایه، هر روز به‌صورت مستقیم با این شرایط مواجهیم. حتی با راه‌اندازی بازار ارز یکپارچه، نه تنها مشکلات حل نشدند، بلکه این بازار با ساختار جدید خود، به نوعی در تقابل‌با سازوکار‌های آزاد بازار قرارگرفته‌است. با توجه به اینکه در دولت قبل فضای سیاستگذاری اقتصادی از اقتصاد آزاد فاصله گرفته بودند، به‌نظر می‌رسد که در دولت جدید نیز همان رویه مشاهده می‌شود یا یا تدبیر و توانمندی لازم برای مقابله با نظام سرکوب قیمت‌ها مشاهده نمی‌شود. همین امر باعث ایجاد شکاف جدی بین نرخ ارز آزاد و نرخ ارز رسمی شده‌است.

امیرنصیری اضافه کرد: در نتیجه، شاخص‌های عمده بازار سهام در سال‌گذشته نتوانستند هم پای تورم یا نرخ ارز رشد کنند. شاخص‌کل و هموزن، هر دو بازدهی پایین‌تری نسبت به بازار‌های موازی (از جمله اوراق درآمد ثابت) داشتند. علاوه‌بر این، سرمایه اجتماعی بازار سرمایه نیز تضعیف شده که بخشی از این ضعف به‌عملکرد نامطلوب نهاد‌های ناظر بازمی گردد؛ به‌ویژه در زمینه عرضه‌های اولیه که گاهی با قیمت‌گذاری‌های عجیب و بدون شفافیت صورت می‌گیرد و به اعتماد عمومی لطمه وارد می‌کند. متاسفانه برخی از ذی‌نفعان خاص، از جمله بعضی صندوق‌های سرمایه‌گذاری، از این وضعیت بهره‌مند شده‌اند؛ اما در مجموع، بدنه اصلی بازار و سهامداران خرد از آن آسیب‌دیده‌اند.

فعال بازار سرمایه در ادامه گفت: در سطح بین‌المللی نیز سیاست‌های ترامپ در زمینه نظام تعرفه گذاری، اقتصاد جهانی را با چالش مواجه‌کرده و برخی کارشناسان معتقدند اقتصاد‌ها خود را با شرایط جدید تطبیق می‌دهند، اما این مسیر بدون دردسر نخواهد بود. در این میان، فدرال‌رزرو آمریکا با تمرکز بر مهار تورم، نرخ بهره را کاهش نداده و این موضوع باعث افزایش ریسک گریزی در بازار‌ها شده که برای سرمایه‌گذاران ایرانی، با توجه به شرایط خاص کشور، اثر مضاعفی دارد. به‌عنوان مثال قیمت جهانی طلا در حال کاهش است، اما در بازار داخلی شاهد این کاهش قیمت نیستیم؛ چراکه نسبت به ارزش‌ریال اعتمادی وجود ندارد و انتظارات تورمی بالایی وجود دارد، همان‌طور که در گذشته، قیمت طلای داخلی نسبت به طلای جهانی (به دلیل رشد قیمت ارز و گرفتن حباب) از رشد بیشتری برخوردار بود.

امیرنصیری اضافه کرد: شرکت‌ها نیز علاوه‌بر فشار‌های داخلی، با کاهش حجم تقاضا، دشواری در تامین ارز و ناترازی منابع مواجه هستند. قیمت‌گذاری دستوری، چه از سوی بازار ارز یکپارچه و چه از سوی نهاد‌هایی مانند سازمان حمایت، مشکلات بیشتری را برای بنگاه‌ها رقم‌زده است.

در این فضا، نرخ بهره یا سود بدون‌ریسک، مهم‌ترین رقیب بازار سهام است. هرچند ممکن است در سال‌۱۴۰۴ نرخ بهره حقیقی منفی شود و اوراق درآمد ثابت بازدهی کمتری از تورم ارائه دهند، اما سطح اسمی این نرخ‌ها (حدود ۳۵‌درصد) همچنان برای سرمایه‌گذاران جذاب است. این موضوع نسبت قیمت به سود (P/E) شرکت‌ها و حتی شرکت‌هایی که مشمول قیمت‌گذاری نیستند یا در حوزه‌های غیردستوری فعالیت می‌کنند را در سطوح حداقلی نگه داشته‌است.


بیشتر بخوانید: رشد بورس ایران در ۱۴۰۳چگونه گذشت؟+ نمودار


وی افزود: در بازار‌های موازی به‌ویژه طلا، شاهد تبلیغات گسترده‌ای هستیم و این موضوع نگرانی‌هایی درخصوص جهت گیری جریان پول ایجاد‌کرده‌است. درست است که کنترل رشد پایه‌پولی تا حدی موفق بوده، اما این موضوع نباید مانعی برای سرمایه‌گذاری و تامین کالا و خدمات در اقتصاد کشور شود. اگر منابع مالی به بازار سرمایه جریان نیابد، این بازار نخواهد توانست نقش موردانتظار خود را در حمایت از اقتصاد ایفا کند.

امیرنصیری در پایان به سرمایه‌گذاران توصیه کرد؛ در حال‌حاضر فضای اقتصادی کشور با ابهام‌هایی همراه است و به همین‌دلیل متنوع سازی پرتفوی سرمایه‌گذاری (Diversification) اهمیت ویژه‌ای دارد. استفاده از ابزار‌های درآمد ثابت در کنار صندوق‌های کالایی مانند صندوق‌های طلا می‌تواند راهبردی جذاب و کارآمد باشد، با این‌حال نباید فراموش کنیم که در بازار سهام نیز شرکت‌های زیادی حضور دارند که از نوسانات سیستم قیمت‌گذاری و وابستگی به کالا‌های جهانی تاثیر کمتری می‌پذیرند. حتی از منظر وابستگی به انرژی به‌عنوان ماده‌اولیه، برخی از این شرکت‌ها در سطح پایین‌تری قرار دارند.

وی افزود: هرچند ممکن است آثار این شرکت‌ها به‌وضوح در شاخص‌کل یا شاخص هموزن دیده نشود، اما این شرکت‌ها بخشی از بازارند و نباید نسبت به آنها بی توجه بود. فعال بازار سرمایه اضافه کرد: یادآوری تجربه‌های گذشته می‌تواند در تحلیل‌های امروز موثر باشد. در نیمه دوم دهه‌۱۳۸۰، به‌ویژه از سال‌۱۳۸۴ به بعد، بازار سهام با چالش‌های متعددی مواجه شد و بسیاری از سهامداران، شرایط دشواری را تجربه کردند، اما آن دوره نیز گذشت و بازار‌ها مسیر خود را ادامه دادند. واقعیت این است که حرکت بازارها، هرچند گاهی با تأخیر، امری گریزناپذیر و محتوم است.

در نهایت، لازم است تاکید شود که بازار سرمایه امروز، دیگر با بازار دهه‌های گذشته قابل‌مقایسه نیست. حتی در بدترین سناریو‌های ممکن برای کشور، بسیار بعید است که دسترسی مردم به دارایی‌های خود در بازار سرمایه محدود شود یا از بین برود. بازار سرمایه اکنون به یکی از ارکان مهم اقتصاد کشور تبدیل‌شده، حتی اگر باور به سازوکار بازار در جامعه ما هنوز به اندازه کافی نهادینه نشده باشد.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

شرط جدید برای خرید ارز اربعین

عکس/ مهرشاد سهیلی مجری تلویزیون شد

کویت حزب‌الله لبنان را تحریم کرد

اینفوگرافی/ چگونه گذرنامه زیارتی اربعین را بگیریم؟

توضیحات وزیر کار درباره استمرار اجرای طرح کالابرگ و شیوه حذف افراد از دریافت یارانه

گمانه‌زنی‌ها درباره پیوستن آذربایجان به پیمان ابراهیم

فیلم/ نماینده مجلس: سیستم اطلاعاتی ما باید بازطراحی شود

شرط عجیب برای پذیرش دیوار در بورس

تماس تلفنی پوتین با نتانیاهو

فیلم/ واکنش پزشکیان به نقد‌های رسانه‌ای در مورد لایحه فضای مجازی

نخستین باخت پرسپولیس زیر نظر هاشمیان

تفاوت عجیب قیمت گوشت در شهرهای مختلف

عکس/ صحنه عجیب از فینال فوتبال محلات: داور سیگار به‌دست پرچم زد

وقوع پنجمین زمین لرزه بالای ۴ ریشتر در استان بوشهر

پیام احساسی آلکسی گندوز برای هواداران پرسپولیس

ادارات خوزستان چهارشنبه تعطیل شد

فوری/ گندوز از پرسپولیس جدا شد

واکنش رئیس مجلس خبرگان درباره بازگشت صدیقی به نمازجمعه

اولیانوف: می‌توان درباره خروج اورانیوم مازاد از ایران مذاکره کرد

حمایت دبیرکل سازمان ملل از راهکار دو دولتی در فلسطین

بیمارستان رشت آتش گرفت

هشدار تند ترامپ به ایران

گزینه‌های جدی مدیرعاملی باشگاه استقلال

سخنگوی دولت: چهارشنبه تعطیل نیست

عکس/ عباس بابایی در کنار رهبر انقلاب و فرماندهان ارتش

ترامپ: فرصت به پوتین را کاهش می‌دهم

ترکیب پرسپولیس مقابل ایغدیراسپور ترکیه

پزشکیان: طالب جنگ نیستیم

بیلبوردهای شهرداری‌ برای کاهش مصرف آب

استعفای نظری‌جویباری از مدیرعاملی استقلال

رئیس دادگستری استان تهران: درخواست توبه تتلو در حال بررسیست

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۷ مرداد ۱۴۰۴

عکس/ استایل خاص نگار نیکدل و الهام اخوان با لباس اجق وجق و شال گلدار

عکس/ ۵ نوشیدنی مفید برای سلامت روده

فیلم/ رونمایی ترکیه از بمب شبح بعد از ۱۲ سال

رتبه‌های برتر بازار سرمایه تیر ۱۴۰۴

فیلم/ جلوگیری شهرک‌نشینان اسرائیلی از ورود کامیون‌های غذا به غزه

بهترین روش برای فرار از گرما و گرمازدگی چیست؟

عکس/ ژست بامزه و دیدنی از دو کمدین محبوب ایرانی

اینفوگرافی/ دلایل شب‌کوری چیست و چه باید کرد؟

عکس/ چهره و استایل انوشیروان ارجمند در مراسم تقدیر از سریال مختارنامه

حذف سرخک در ایران حاصل دستاورد درخشان وزارت بهداشت

فیلم/ باران ملخ در داغستان

بازگشت استقلال به میز مذاکره با ستاره رئال مادرید

برای جذب بهتر این ویتامین‌ها را با غذا میل کنید.

ورود سریال‌های جدید به شبکه نمایش خانگی

اینفوگرافی/ هنگام مراجعه به دادگاه یا دادسرا چه کنیم؟

استقلال و پرسپولیس در حضور میهمان سرشناس فیفا

اخطار استاندارد تهران به شرکت‌های تولیدکننده و واردکننده خودرو

جولانی بدون حضور مردم انتخابات برگزار می‌کند!