تاریخ انتشار: ۰۸:۰۱ - ۲۱ مهر ۱۳۹۸
تحلیلگر «بلومبرگ» پاسخ می‌دهد؛

رکود اقتصادی چیست و از کجا بدانیم کشوری به آن مبتلاست؟

چندی است احتمال رکود اقتصادی در جهان، داغ‌ترین موضوع بازارهای مالی شده است، اما تعریف این رکود در گفتار ساده تر از آن چیزی است که در واقعیت رخ می دهد.

رکود اقتصادی
اقتصاد 24 ـ سیمون کندی، تحلیلگر «بلومبرگ»، در مقاله ای با اشاره به بحث احتمال رکود اقتصادی به معرفی شاخص‌های اصلی در چشم انداز اقتصاد جهان پرداخت.

کندی در گزارش خود نوشت: "اقتصاددانان دفتر ملی پژوهش اقتصادی آمریکا، شاخص اصلی تشخیص رکود اقتصادی در اکثر اقتصادهای توسعه یافته را کاهش تولید ناخالص داخلی در 6 ماه متوالی سال می‌دانند. اما اعلام رکود اقتصادی در جهان کار ساده‌ای نیست. روزگاری چشم‌انداز جهانی را می‌توانستیم از روی اقتصادهای بزرگ دنیا، مانند آمریکا و آلمان، ردیابی کنیم، اما اکنون بازارهای نوظهور سهم بیشتری از تولید ناخالص داخلی جهان را به خود اختصاص می‌دهند و اندک انبساط و انقباض در آنها می‌تواند مشکلی بزرگ ایجاد کند. برای مثال، چین پیش از اینکه دچار کاهش رشد اقتصادی شود، زنگ خطر را به صدا درآورده‌ بود."

معیار رکود اقتصادی چیست؟


صندوق بین‌المللی پول پیش‌تر رشد کمتر از 3 درصد را به عنوان معیار استفاده می‌کرد، اما یک دهه پیش، در دوران آخرین رکود اقتصادی ، این سازمان سعی کرد پدیده رکود جهانی را از نو تعریف کند.

در مطالعه ماه آوریل 2009، اقتصاددانان صندوق بین‌المللی پول تصمیم گرفتند كاهش تولید ناخالص داخلی را اصلی‌ترین شاخص رکود اقتصادی معرفی و آن را در کنار نرخ جهانی بیكاری، تجارت، تولیدات صنعتی و تقاضای نفت بررسی کنند. بنابراین، آنها قادر بودند با این معیار، رکود جهانی را در سال های 1975، 1982، 1991 و 2009 توجیه کنند.

چشم انداز کنونی رکود اقتصادی در جهان


اما چشم انداز کنونی رکود اقتصادی جهان چگونه است؟ با وجود اینکه صندوق بین‌المللی پول هفته گذشته پیش‌بینی‌های خود را از رشد جهانی در سال جاری با کاهش 3.2 درصدی(کمترین میزان پس از سال 2009) اعلام کرده است، اما همچنان رکود اقتصادی را به قطعیت اعلام نکرده است. مدیر فعلی صندوق بین‌المللی پول ، كریستالینا جورجیوا ترجیح می‌دهد نسبت به "كندی همزمان" اقتصاد جهانی هشدار دهد.

اقتصاددانان شرکت بانکداری Danske Bank بر اساس پنج اقدام صندوق بین المللی پول ، شاخص‌هایی را در قالب چراغ‌های راهنمایی رانندگی تعریف کردند. تا نیمه اول سال 2018، همه معیارها در محدوده رنگ "سبز" بودند، اما سپس با کاهش آمار تجارت شاخص‌های جهانی وارد محدوده "قرمز" و گاهی "زرد" شدند.

همانطور که کندی در «بلومبرگ» نوشت: "همین موضوع کافی است که 30 درصد احتمال رکود جهانی در دو سال آینده اعلام شود."


ژاکوب کریستنسن، مدیر بخش بین المللی شرکت Danske Bank، نیز در گزارشی گفت: "در حالی که ضرباهنگ اقتصاد جهانی طی یک سال اخیر به وضوح کاهش یافته است، ما هنوز معتقد هستیم، خطر رکود جهانی در دو سال آینده تنها حدود 2 درصد است. یکی از دلایل این است که تصور می‌کنیم بانک‌های مرکزی و دولت‌های ملی با محرک‌هایی بتوانند احتمال رکود اقتصادی را کاهش دهند. از نظر ما، بزرگ‌ترین خطر اقتصاد جهانی تشدید جنگ تجاری میان آمریکا و چین است."

این در حالی است که آمار چهار سازمان بانک جهانی 2.6 درصد، موسسه بین‌المللی مالی 2.6 درصد، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی 2.9 درصد و صندوق بین‌المللی پول 3.2 درصد کاهش رشد اقتصاد جهانی را در دو سال گذشته گزارش داده‌اند.

صندوق بین‌المللی پول در حال حاضر پیش بینی می‌کند 90 درصد جهان کاهش رشد اقتصادی را تجربه کند، به طوری که این شاخص به پایین‌ترین میزان خود از ابتدای دهه جاری خواهد رسید.

مترجم: فرزانه اسکندریان
منابع: بلومبرگ، اکسیوس

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

توقف فعالیت بورس‌ها در روز‌های ۲۶ و ۲۷ خرداد

قیمت میوه در میادین تره بار + حدول

قیمت خودرو‌های شرکت کیا + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

فیلم/ حمله اسرائیل به میدان ولیعصر تهران دقایقی قبل

فیلم/ تمرین حمله موشکی به نیروگاه اتمی دیمونای اسرائیل

آتش سوزی در انبار کاغذ خیابان ظهیرالاسلام تهران

افزایش قیمت‌ها در سکوت بازار طلا

منصوره عالیخانی به شهادت رسید+ عکس

فیلم/ دستگیری ۲ نفر از عوامل موساد در کرج

عکس/ شهادت مهماندار ماهان در پی حملات دیشب نارمک

عکس/ نشست عراقچی با سفرای خارجی مقیم تهران

جزییات نامه فرمانده کل ارتش به رهبر انقلاب

عکس/ آسیب جزئی به مخازن نفت شهران

متروی تهران از امشب پناهگاه می‌شود

عکس/ نتانیاهو از مخفیگاه خارج شد

سقوط بورس تل‌آویو، ریاض و قاهره در پی حمله اسرائیل به ایران

عکس/ راهپیمایی پنج میلیونی علیه اسرائیل ۴۰ سال پیش در تهران

اعلام زمان تشییع پیکر شهدای جنایات اخیر صهیونیست‌ها

شرایط پرداخت وام ۵۰ میلیون تومانی به بازنشستگان کشوری

فیلم/ اظهارات سخنگوی دولت در خصوص سوخت رسانی در کشور

آخرین وضعیت درمانی مجروحان حملات تجاوزکارانه اسرائیل

اینفوگرافی/ هنگام حملات هوایی کجا پناه بگیریم؟

عکس/ مخازن نفت تهران آسیبی ندید

جلسه محرمانه نتانیاهو در پناهگاه زیرزمینی

فیلم/ ویرانی مناطق مختلف سرزمین‌های اشغالی پس از حمله ایران

بحران عجیب استقلال در آستانه فصل جدید

کدام فرماندهان همراه سردار حاجی‌زاده شهید شدند؟

ترخیص کالا در تمامی گمرکات طبق روال عادی در حال انجام است

اعلام تعداد پهپاد‌های منهدم شده اسرائیل در مرز ایران

روز حساس بازار سکه؛ طلا چه مسیری را انتخاب می‌کند؟

دمای تهران به ۴۰ درجه می‌رسد

درخواست ارگان رسانه‌ای نزدیک به مهرداد بذرپاش برای ساخت بمب اتم

فیلم/ واکنش خبرنگار کانال ۱۴ رژیم اسرائیل به حملات ایران

عکس/ تکذیب شایعه ترور وزیر دفاع

حمله به پالایشگاه نفت اصفهان تکذیب شد

فیلم/ عراقچی: حملات ایران ادامه خواهد داشت

هشدار فوری وزیر جنگ اسرائیل به شهروندان ایران + عکس

فیلم/ حمله اسرائیل به شیراز ساعاتی قبل

فیلم/ بوسه بازیکنان تیم ملی واترپلو بر پرچم ایران

اعلام آمادگی اروپا برای مذاکره هسته‌ای با ایران

سوخت رسانی در شرایط عادی به سر می‌برد

بازار ارز تجاری بسته شد؟

عکس/ استوری دردناک ملی‌پوش فوتبال ایران در پی حمله اسرائیل

برنامه دو هفته‌ای اسرائیل برای عملیات علیه ایران!

اینفوگرافی/ هواگرد یعنی چه؟

رئیس خانه صنعت: برای حفظ وطن مشت واحد خواهیم شد

برنامه فشرده کارتال برای پرسپولیسی‌ها

هشدار جدی برای فروشگاه‌ها در خصوص افزایش قیمت کالا‌ها