اقتصاد۲۴-در پنج روز معاملات هفته جاری، شاخص بورس ۳۰ هزار و ۲۹۲ واحد کاهش داشت؛ شاخص کل در پایان روز چهارشنبه (۱۱ دی ماه) با عدد ۳۸۴ هزار و ۱۰۰ واحد به معاملات پایان داد که این رقم در روز چهارشنبه (۱۸ دی ماه) به عدد ۳۵۳ هزار و ۸۰۷ واحد رسید.
ارزش بورس تهران در هفتهای که گذشت ۱۳ هزار و ۱۱۲ میلیارد ریال بود که در مقایسه با هفته گذشته چهار درصد کاهش را تجربه کرد، همچنین ارزش فرابورس در مدت ذکر شده سه هزار و ۹۱۷ میلیارد بود که نسبت به مدت مشابه هفته گذشته با کاهش چهار درصدی همراه شد.
افت شاخص بورس در معاملات هفته گذشته طبیعی بودمهدی ساسانی امروز (شنبه) در گفتگو با خبرنگار ایرنا به روند معاملات بورس در هفته سوم دی ماه اشاره کرد و افزود: هفته گذشته با توجه به اتفاقی سیاسی رخ داده و ترور سردار سلیمانی شاهد تحمیل ریسک غیر اقتصادی و تحت تاثیر قرار گرفتن بازار سرمایه در معاملات بودیم.
وی ادامه داد: از روز شنبه شاهد فشار فروش چشمگیری در بازار شاهد بودیم که با توجه به چنین رخداد سیاسی، ایجاد روند پرهیجان در بازار طبیعی به نظر میرسد.
ساسانی اظهار داشت: از ابتدای هفته صندوق توسعه بازار و بقیه حقوقیهای فعال سعی کردند تا بازار سرمایه را که دچار ریسک غیراقتصادی شده بود را به سمت تعادل برگرداند.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: چنین اقدامی به مرور زمینه جمع آوری صف فروش را فراهم کرد، اما با توجه به انتشار مداوم اخبار و حواشی، برخی از سرمایه گذاران این احتمال را میدادند که بین ایران و آمریکا تنش نظامی افزایش یابد به همین دلیل دوباره شاهد افزایش حجم فشار فروش و تداوم آن در بازار بودیم.
وی اظهار داشت: در روز چهارشنبه سازمان بورس و شورای عالی بورس طی جلسهای به منظور جلوگیری از کاهش قیمتها و ضرر و زیان سهامداران تصمیم به کاهش دامنه نوسان از پنج درصد به دو درصد را گرفتند.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: سازمان بورس تصور نمیکرد که این تنشها در کشور ادامه دار باشد، اما پس از پاسخ موشکی ایران به سرعت تصمیم لازم برای کاهش ضرر و زیانهای سهامداران را اتخاذ کردند در صورتی که اگر میدانستند چنین مسالهای ممکن است ادامه دار باشد زودتر از اینها تصمیم به کاهش دامنه نوسان معاملات را میگرفتند.
ساسانی خاطرنشان کرد: بعد از تشییع سردار سلیمانی ایران اقدام به حمله به پایگاه نظامی آمریکا در عراق کرد که این موضوع باعث تشدید گمانه زنیها برای جنگ نظامی بین ایران و آمریکا و افزایش فشار فروش در بازار روز چهارشنبه شد.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: با توجه به صحبتهای صورت گرفته از سوی ترامپ مبنی بر اینکه به دنبال افزایش تنش نظامی با ایران نیست دوباره حالت تعادل روحی به سرمایهگذاران بازگشته و میتوان انتظار داشت که هیجان فروش فروکش کرده باشد و هفته جاری با افزایش تقاضا آغاز شود.
وی با تاکید بر اینکه این افزایش تقاضا ناشی از برگشت اعتماد بین سرمایهگذاران و سهامداران است، گفت: افرادی که در بازار هفته گذشته اقدام به فروش سهام خود کرده بودند در هفته جاری در نقش خریدار ظاهر و باعث افزایش تقاضا در بازار خواهند شد.
ساسانی اظهار داشت: به نظر میرسد در بازار هفته جاری شاهد روند معاملات متعادل همراه با صعود خواهیم بود تا دوباره شرایط طبیعی به بازار بازگردد و فرصتی فراهم شود تا سرمایهگذاران بتوانند برای آینده سهام خود و شرکتی که در آن سرمایهگذاری کردند بررسی تحلیلی را انجام و مسیر درست را انتخاب کنند.
وی به صنایعی که در بازار هفته گذشته با ریزش همراه شدند اشاره و بیان کرد: در همه صنایع به جز برخی از تک سهمها که جریان نقدینگی باعث شد تا روند صعودی آنها حفظ شود شاهد ریزش بودیم، این موضوع بر کلیت بازار حاکم شده بود حال برای برخی از سهمها بیشتر و برای برخی دیگر کمتر بوده است.
ساسانی پیشبینی خود از روند معاملات در بازار هفته جاری اینگونه بیان کرد: با توجه به اینکه اتفاق رخ داده در بازار هفته گذشته غیراقتصادی بوده بنابراین به نظر میرسد روند معاملات همه صنایع در بازار هفته جاری رو به صعود باشد.
افت ادامه دار شاخص بورس در بازار هفته گذشتهدر ادامه همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه هفته گذشته شاخص کل بیش از ۳۰ هزار و ۲۰۰ واحد و نزدیک به ۸ درصد کاهش داشت که این کاهش قابل ملاحظه بود، به خبرنگار ایرنا گفت: هفته گذشته بازار نفت، بازار سهام در ایران و حاشیه خلیج فارس تحت تاثیر حوادث سنگین خاورمیانه بعد از ترور سردار سلیمانی قرار گرفتند.
وی اظهار داشت: بعد از مطرح شدن وعده انتقام و موشک باران پایگاه نظامی آمریکا در عراق شرایط بازارها بسیار آشفته، هیجان زده و با تحرکات بسیار قابل ملاحظهای همراه شدند که بورس ایران هم بی تاثیر از این شرایط نبود.
دارابی با بیان اینکه کاهش شاخص در بازار هفته گذشته به صورت پیوسته ادامه دار بود، افزود: به دنبال چنین موضوعی سازمان مجبور شد برای کاهش هیجان ایجاد شده، دامنه نوسان را به دو درصد کاهش دهد و سعی کند تا از هیجان معاملات بکاهد.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، خوشبختانه در پایان هفته گذشته با توجه به سخنان ترامپ و موضع گیری مقامات ایران از جمله ظریف آرامش به کشور بازگردانده شد.
وی خاطرنشان کرد: امیدواریم هفته جاری شرایط بازار سرمایه تحت تاثیر بازگشت آرامش به حوزه سیاسی، آغاز انتشار گزارش عملکرد شرکت در فصل پاییز و وضعیت حمایتی که در هفته گذشته از بازار شد قرار گیرد و یک حمایت قابل ملاحظهای از بازار صورت پذیرد.
دارابی گفت: احتمال بازگشت رشد به شاخص بورس بسیار زیاد است، زیرا مهمترین زمینههای نگرانی در بازار که جزو عوامل سیاسی بودند برطرف شده است.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه تقریبا همه صنایع حاضر در بازار با افت یکسانی در معاملات هفته گذشته همراه بودند، افزود: مسایل سیاسی به عنوان یک ریسک سیستماتیک محسوب میشوند که تمامی نمادها را تحت تاثیر قرار میدهد و به طور یکسان با افت همراه میشوند حال ممکن است برخی از نمادهای بنیادی کمتر و یک سری نمادهای شرکت کوچک بیشتر افت کنند.
وی با تاکید بر اینکه بازار روز یکشنبه به روال عادی باز میگردد و با دامنه نوسان ۵ درصدی آغاز به معامله میکند، افزود: دامنه نوسان پایین در بازار هیجانی تا حدودی به کاهش ضرر و زیانها کمک میکند، اما این موضوع در شرایط عادی بسیار کند است و سرعت معاملات بازار را کاهش میدهد.
دارابی پیشبینی خود از روند معاملات بورس در هفته جاری را اینگونه بیان کرد: خاورمیانه جایی در دنیا است که پیش بینی برای آینده سخت و غیرممکن است. بازار سرمایه به لحاظ مقتضیات اقتصادی شرایط رشد را دارد، اما باید به این موضوع توجه کرد که آیا مسایل سیاسی، تحریمها و برخورد نظامی میتواند شرایط رشد بازار را فراهم کند یا خیر.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان خاطرنشان کرد: اگر مسایل بیرونی بر بازار تاثیرگذار نباشد بازار همچنان از پتانسیل رشد برخوردار است.