رویداد۲۴ حسن بهشتی پور کارشناس ارشد مسائل هستهای در گفت وگویی درباره پیامدهای فعال سازی مکانیسم ماشه و تاثیر ان بر توافق هستهای گفت: مخالفین برجام فقط بر مسائل اقتصادی و لغو تحریمها تکیه میکنند و جنبههای بسیار مهم دیگر برجام را اساسا یا مطرح نمیکنند یا نادیده میگیرند ازجمله به رسمیت شناختن تداوم غنی سازی در ایران. باید توجه کنیم برجام تنها یک موضوع اقتصادی نبوده و لغو یا تعلیق تحریمها در برجام برای ما بسیار ارزشمند است، اما موضوعهای مهم دیگری هم در برجام وجود دارد. یعنی ابعاد مهم حقوقی، سیاسی، امنیتی و حتی نظامی را هم شامل میشود.
وی افزود: بحث حقوقی از آن جهت است که به بازگشت شش قطعنامه تحریمی بدون آنکه یک دقیقه هم آن را اجراء کرده باشیم پایان داده شد. ولو آنکه اجرای آن به حالت تعلیق درامده باشد بازهم بسیار مهم است. زیرا این قطعنامهها تحت عنوان فصل هفتم شورای امنیت، بند چهلم و چهل و یکم به تصویب رسیده بود که ایران را ناجوانمردانه تهدید کننده صلح و امنیت دنیا معرفی کرده بودند.
وی ادامه داد: کشوری که تهدید کننده صلح و امنیت دنیا به شمار میآید تحریمهای بسیار سنگینی علیه آن شکل میگیرد، یعنی هر کشوری که تحت بند چهل و یکم منشور ملل متحد برود تمام کشورهایی که با ما همکاری دارند مانند روسیه، ترکیه، چین، هند، عراق، قطر و... مجبورند همکاری هایشان را با ما قطع کنند. پس بنابراین از جنبه حقوقی اگر کشوری تهدید کننده صلح یا امنیت جهان معرفی شود و تحت فصل هفتم قرار گیرد از لحاظ وجهه بین المللی از نظر روابط بین المللی و از نظر تهدیدی که علیه کشور وجود دارد بسیار در معرض خطر است.
نکته دوم جنبه سیاسی برجام است که به یک پرونده سازی مهم تحت عنوان (PMD) و ادعاهای مربوط به ساخت سلاح هستهای توسط ایران میپرداخت که در گزارش یوکیو آمانو مدیرکل وقت آژانس دوازده سر فصل و شصت و شش بند داشت و خوشبختانه این پرونده توسط آژانس بین المللی برای همیشه بسته شد و این پرونده دیگر با قطعنامهها باز نمیگردد، اما ممکن است مجددا به بهانههای دیگر شورای حکام اتهامهای دیگری را به جریان بیندازد.